28.03.2013, 20:46:12 | 0 comentarii | 969 vizualizari
Dumitru Florin Ţurnă / A vrut neapărat să fie cetăţean de onoare
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Aşa am auzit noi, că domnul Ţurnă ţinea cu tot dinadinsul, de foarte mult timp, să ajungă cetăţean de onoare al Petroşaniului. Numai că nu-l propunea nimeni. A tot mers omul pe la Primăria Petroşani, a vorbit şi în consiliul local, insistând că ar merita titlul. În cele din urmă, insistenţa sa a dat roade. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a compus un proiect de hotărâre, pe care l-a plantat pe ordinea de zi, mai mult să scape de insistenţele pensionarului. Poate că primarul Iacob-Ridzi cu acest gest a deschis, fără să vrea, „Cutia Pandorei”.
Să fim bine înţeleşi, noi nu îi contestăm omului calitatea umană, faptul că a muncit pentru comunitatea petroşeneană. Dar aşa au făcut mai toţi petroşenenii. Unii mai mult, alţii mai puţin, dar nu suntem noi în măsură să contabilizăm aceasta. Cert este că toţi petroşenenii, încadraţi într-un loc de muncă, au pus şi pun umărul la construirea Petroşaniului.
Pe lângă faptul că în 1952 a primit locul al II-lea la Concursul naţional de inovaţii şi invenţii pentru contribuţia adusă la compoziţia unor materiale prefabricate, Dumitru Ţurnă a participat şi la construcţia mai multor imobile din Petroşani, dar şi din restul Văii, ca inginer. Dar nu a fost, de exemplu, arhitectul care a creat arhitectura imobilelor. Pur şi simplu, a contribuit, ca şi restul colegilor dumnealui, la ridicarea acestor imobile într-o eră în care se construia la foc continuu. Dacă ne uităm la lista imobilelor care au fost construite în timpul vieţii lui profesionale, ne dăm seama de dimensiunea industriei de construcţii din comunism, cum se lucra în acea perioadă şi cum lucrau toţi oamenii la înfăptuirea unei societăţi. Creşa din cartierul Carpaţi, Şcoala Gimnazială I. G. Duca, Primăria Petroşani, Casa Rusu, INSEMEX, casa de cultură, spitalul, liceele industrial, de informatică şi economic, Hotel Onix, Piaţa Centrală, Gambrinusul, Poliţia, Jiul, teatrul (partea nouă), cinematografele, stadionul, magazinele, stadionul Jiul, fabrica de lapte şi câte şi mai câte sunt doar câteva dintre clădirile construite în timpul comunismului în Petroşani. Ce ar fi ca toţi aceia care au participat la construirea acestora să fie declaraţi „cetăţeni de onoare”?
În cele din urmă, consilierii locali au votat proiectul, cu două abţineri, mai mult de ruşine decât din admiraţie. De ieri, inginerul pensionar Dumitru Florin Ţurnă este cetăţean de onoare al municipiului Petroşani. Să trăiască!
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|