16.04.2013,  21:04:59 | 1 comentariu | 1434 vizualizari
Între tristeţe şi şansă / Copiii abandonaţi în maternităţi
de Mihaela PETROŞAN

Problema copiilor abandonaţi în maternităţi este, din nefericire, de actualitate şi pentru judeţul Hunedoara. Sărăcia sau lipsa de responsabilitate lasă vieţi aflate la început în voia sorţii. A trata cu superficialitate o asemenea proble­mă este emblemă a mizeriei morale. În ultimii ani, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara a făcut eforturi deosebite pentru ca aceşti copii rămaşi în voia sorţii să aibă viitor.

Zeci de copii în grija statului
În ultimii trei ani, DGASPC Hunedoara a primit aproape 60 de sesizări referitoare la copii abandonaţi. Proble­ma nu este simplu de abordat, iar soluţiile nu sunt uşor de găsit.
„În anul 2010, DGASPC Hunedoara a primit 13 sesizări referitoare la copii abandonaţi. Dintre acestea, 11 sesizări au fost primite de la maternităţi, o sesizare de la pediatrie şi o sesizare de la spital. Pentru un singur copil s-a menţinut legătura cu familia na­-tu­rală, iar pentru 12 s-au dispus măsuri de protecţie: 4 la asistenţi maternali, unul în plasament, 7 în centre specializate.  
În 2011 au fost 23 de sesizări primite de la maternităţi. Pentru 8 copii s-au menţinut legăturile cu familiile naturale, 15 copii beneficiind de diferite forme de protecţie: 4 la asistenţi maternali, unul în plasament, 10 în centre specializate.
În 2012 au fost făcute 22 de sesizări, dintre acestea 15 de la maternităţi şi 7 de la pediatrie. Pentru 5 copii s-au menţinut relaţiile cu familiile naturale, iar 17 copii beneficiază de diferite forme de protecţie: 6 la asistenţi maternali, 5 în centre de plasament, 4 în plasament familial, iar 2 sunt într-o clinică pediatrică din Timişoara, cu probleme de sănătate.
În primul trimestru din acest an (2013, n.r.) DGASPC Hunedoara a primit 6 solicitări de la maternităţi. Pentru un singur copil s-a menţinut legătura cu familia naturală, iar pentru 5 s-au dispus măsuri de protecţie: 2 la asistenţi maternali, 2 în plasament familial, şi un nou-născut, care este încă în spital”, ne-a spus Ionela Lazăr, purtător de cuvânt al DGASPC Hunedoara.
Conform datelor DGASPC, cei mai mulţi copii au fost abandonaţi în spitalele din Hunedoara, Petroşani şi Deva. Mai rar, DGASPC Hunedoara primeşte sesizări şi de la spitalele din Orăştie, Haţeg sau Brad.
 
Operaţiunea bebeluşul
Specialiştii spun că ponderea cea mai mare a serviciilor este pentru bebeluşi. „Mamele fie părăsesc maternitatea abandonând copilul, fie au diferite probleme (lipsa resurselor financiare, probleme în familie, mame tinere care se feresc de părinţi) şi îşi părăsesc bebeluşii. Aceste cazuri de obicei sunt observate de asistentul social al spitalului sau de asistentul medical cu atribuţii sociale, acolo unde spitalul nu are asistent social angajat, şi se încearcă consiliere psihologică. Reprezentanţii DGASPC împreună cu reprezentanţi ai primăriei, cu psihologi specializaţi, încearcă să prevină separarea copilului de familie. 
Trimestrial au loc informări în care se prezintă aceste situaţii către Protecţia Copilului Bucureşti.
La nivelul maternităţilor, sesizarea pentru sprijinul DGASPC se face în 24 de ore de la depistarea problemei. În municipiul Hunedoara funcţionează şi un centru al DGASPC pentru mame singure, cu probleme, care oferă găzduire în centrul maternal”, ne-a mai declarat Ionela Lazăr.
 
Costul mediu pentru un copil sănătos este de 15.280 de lei
Cu banii e cam greu, dar aceştia au surse multiple. Pentru copii abando­-naţi în spitale, cât timp stau în spitale fondurile sunt alocate de aceste unităţi. DGASPC preia cheltuielile necesare din momentul în care se stabileşte o măsură de protecţie. Şi primăriile acordă alocaţii pentru părinţii monoparentali şi au un plan de servicii ce implică acordarea de sprijin pentru familiile fără venituri care au copii. Asistenţii sociali reevaluează trimestrial situaţia familială, astfel încât perioada de şedere să fie cât mai scurtă. Dacă la un moment dat se constată un dezinteres, există posibilitatea revizuirii planului de protecţie şi în final adopţia. Conform Hotărârii 23/2010, costul mediu pentru un copil sănătos este de 15.280 de lei pe an. Costul mediu pentru un copil cu grad de handicap este de 20.969 lei pe an. Centrele de plasament au alocate următoarele fonduri: costul mediu pentru un copil sănătos - 20.653 lei pe an, iar pentru un copil bolnav, cu grad de handicap, costul mediu este de 27.447 lei pe an. Ca o notă interesantă, în 2013 pentru 14 copii s-a stabilit procedura de adopţie, iar pe rolul instanţei sunt 41 de dosare.

Comentarii articol (1 )

#1 Jo17.04.2013,  10:43:36
Trimiteti,i pe copii lui cernea sa,i plaseze in familiile de homo.PORCU naibii!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema

Cu mai puţin de o lună înaintea debutului în campionatul Ligii a III-a, antrenorul  echipei de fotbal  FC Hunedoara se d[..]

05.08.2015, 17:22   |    0 comentarii
Fostul jucător al echipei Minerul Lupeni, în prezent la FC Hunedoara, Bogdan Bozian, a debutat cu gol la noua sa echipă.
[..]
02.08.2015, 22:24   |    0 comentarii

În data de 6 august, de la ora 13, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, va organiza, în Sala de Festivităţi, [..]

30.07.2015, 16:30   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter