29.04.2013, 22:36:11 | 0 comentarii | 934 vizualizari
Potrivit lui Eminescu, / „Poveşti sunt toate în lumea asta”
Articole de acelasi autor
de Mihai BARBU
♦ Una dintre ele ne-a spus-o, cu ajutorul prietenilor ei, Tatiana Stepa din Lupeni
Festivalul naţional de muzică folk „Tatiana Stepa”, ediţia a II-a, a avut loc sâmbătă. 27 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Petroşani. A fost un spectacol-maraton (în care s-a cântat doar live) ce a început la ora 18 şi jumătate şi s-a terminat aproape de ora 23. Publicul a fost destul de numeros, organizatorii estimând prezenţa în sală unui număr de circa 400 de iubitori ai muzicii folk. Intrarea, 10 lei de persoană, a fost aproape simbolică, dar se pare că nici această sumă nu ar fi fost achitată, după părerea organizatorilor, de o bună parte dintre spectatori. Oricum, şi cu sala arhiplină cu spectatori plătitori reţeta nu ar fi acoperit cheltuielile ocazionate de organizarea festivalului. Implicarea administraţiilor din Vale a fost ca şi inexistentă. Doar Primăria Petroşani a participat la organizare, achitând chiria sălii.
Tatiana Stepa e un brand recunoscut al muzicii din Valea Jiului şi e păcat că oficialităţile de la noi nu dau doi bani pe promovarea acestuia acasă şi în ţară. În schimb, se promovează cu mare interes spectacolele în aer liber, în care play back-ul e la mare cinste, iar folosul financiar e de partea ambelor părţi. Înţelegeţi la ce mă refer...
Zilele trecute, pe 21 aprilie, Tatiana Stepa ar fi împlinit o jumătate de secol. Dar ea a trecut Dincolo în urmă cu patru ani. Deşi artista a părăsit lumea noastră, în luna lui august, sunt sigur că totul s-a petrecut aşa cum a descris tragedia o mare poetă contemporană, pe numele ei Ileana Mălăncioiu: „E seară. E iarnă. E frig./ Sunt singură. Tremur. Mi-e teamă/ În capul meu iar se petrece/ Aevea o moarte de seamă./ A mea sau a ta sau a lui/ A ei sau a lor, mi-e totuna/ Pe Valea aceasta îngheţată/ De moarte s-apropie Luna.”
În sală n-am zărit niciun oficial şi niciun om politic din Vale. Cu o singură excepţie: city managerul oraşului Lupeni, d. Lungu, care se pare că nu e atât de prost precum a declarat public şeful său despre el. În schimb, a fost lume venită din diferite părţi ale Ardealului şi ale ţării, plus un grup important de melomani venit din Târgu Jiu, în frunte cu profesorul Cristi Pusztai, antrenorul Pandurilor. (Asta spune multe şi de ce Pandurii se bat pentru cupele europene, iar Jiul face meciuri, pe viaţă şi pe moarte, pentru a nu cădea în categoria Onoare...)
Cel care a dus greul financiar al organizării a fost patronul Valahiei, d. Stelian Zanet, ajutat de d-nii Emil Părău şi Marius Brighiu – cei care i-au cazat şi omenit pe artiştii-oaspeţi. Ai noştri au fost destul de numeroşi şi bine primiţi de public. Îi nominalizăm în ordinea intrării pe scenă: Adi Câmpeanu, Mihai Berciu şi fiica sa, Beatrice Bianca Berciu, Emil Horvat, Florentin Budea (ce a cântat pe versurile lui Radu Gyr) şi Cătălin Stepa (ce a ales să pună pe muzică versuri de Constanţa Buzea). Apoi au intrat în scenă invitaţii veniţi din ţară: Doru Hotima - din Maramureş, trupa „Arhaic” din Alexandria, Maria Gheorghiu din Reşiţa şi Emeric Imre din Cluj-Napoca. Spectacolul a fost prezentat, până la jumătate, de Ionuţ Drăgotesc, care s-a scuzat că trebuia să ajungă, peste doar câteva ore, într-o localitate unde organiza şi prezenta un alt spectacol. A preluat ştafeta d-ra Grunwald care a fost nevoită să invite, repetat, în scenă, la bisuri, pe invitaţii festivalului. Lumea prezentă în sală ştia, pe de rost, o bună parte din cântecele intonate pe scenă şi a reluat, odată cu artiştii, refrene faimoase.
Folkul românesc a avut alături, spre deosebire de modelul protestatar promovat de pionierii americani ai genului, marea poezie care a stat la baza muzicii noastre. Folkul românesc a fost, mai degrabă, o mişcare de protest faţă de textele tembele promovate de muzica uşoară a timpului decât o luptă cu sistemul. Acum i-a rămas să se bată, pe mai departe, cu textele - şi mai inepte - ale manelelor. (Apropo, ştiţi de ce guvernul Ponta nu îi impozitează pe cântăreţii de manele? Pentru că nu ştie cât face 16% din „fără număr”!)
Majoritatea celor care au cântat sâmbătă la Petroşani şi-au adus aminte, cu nostalgie, de faptul că au mai cântat aici cu foarte mulţi ani înainte. Festivalul de la sfârşitul săptămânii trecute a reluat firul unor spectacole de ţinută, în spaţii închise, acolo unde oamenii pot sta, confortabil, pe scaune şi asculta, cu emoţie, marea poezie română. A fost o seară magică în care nu am ştiut „cine mi-a bătut la geam”. M-am întrebat, odată cu Poetul, dacă a fost „stea sau pasăre sau ram”? Sau „om străin sau om vecin/ om păgân sau om creştin”? Sau „om fugit sau om gonit/ Om plecat sau om venit”? Sau „om căzut şi greu uitat/ Om pierdut şi aşteptat”? Ori eu singur mi-am bătut? „Ori a fost că mi-a părut?”.
Sigur nu mi s-a părut. A fost, cu siguranţă, „om bun”. Sau mai mulţi oameni buni. Deşi, dacă e să cităm un alt mare poet, „lumea-i schimbăcioasă şi toate visurile noastre şi nădejdile sunt făcute ca să se spulbere în vânt. Toamna anului e una pe an, apoi urmează primăvara...”. Ea a venit la Petroşani pentru că au chemat-o prietenii, vechi şi destoinici, ai Doamnei care ne-a cântat, ca nimeni alta, „copacii fără pădure”...
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|