06.11.2011, 16:26:06 | 0 comentarii | 927 vizualizari
Cinci poete
![]() Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Special pentru dumneavoastră, astăzi vă prezentăm cinci poete tinere şi de viitor care au debutat şi găsit posibilitate afirmării creaţiilor lor în paginile publicaţiei noastre. Promitem că vom continua descoperirea de noi talente şi vom încerca, în măsura posibilităţilor, în această pagină, unde poezia trebuie să-şi afle locul ei aparte şi binemeritat. Dana Graţiela Hileagă
Aparţine municipiului Petroşani. De când s-a născut şi până acum a debutat în “Pulsul Văii Jiului” în 2007. Un spi-rit deosebit, o speranţă dusă aproape de certitudine. Are o imaginaţie debordantă şi plină de inedit. Nu caută senzaţionalul fiindcă, în cazul acesta, el vine de la sine. Åžtie mânui cuvintele, redându-le importanţa lor specifică. Ia în seamă fiecare amănunt, folosindu-l ca o cărămidă la construcţia fiecărei poezii. Preferă îndeosebi versul alb.
Florile ticăind la urechi Caută-mă! î-am spus (Åži parcă nu era de-ajuns). Tu mă ascultai doar cu Urechea care dă spre Mâine. Fă-ţi provizii de imagini Åži bune... şi rele Înfăşurate în timp, În timp ce florile vin la Ceas de taină, să-ţi Ticăie la ureche. (Urechea care dă spre Mâine)
Dincolo de dincolo Ave! Mi-a zis umbra ta Personală, Când, fără să vreau, Am călcat-o în Picioare. Desculţă de orice Gând, Acoperită doar de Un cer pustiu de tine, Cu stelele dând peste Margini, Dincolo de marginea Ta, Începe tot ce n-a început Încă.
Maria Bejenaru Este, de astă dată, din oraşul Petrila. A ajuns la Petroşani migrând doar cu serviciul. A debutat în “Ziarul Văii Jiului”, publicaţie care a găzduit-o de trei ori (până acum) în paginile ei. Iubeşte poezia dar n-o ia în serios. Veşnic căutătoare de noi drumuri, o păstrează totuşi de-a dreapta inimii. Åži de-a stânga sufletului. Am putea spune că, cel puţin pentru ea, poezia este, în acelaşi timp, şi începutul dar şi sfârşitul lumii.
Totul ca o glumă Florile asasinate de brumă Clorofila îngheţată în frunze Frunzele ce verdele-şi curmă Fără ca vreun mugur să o acuze.
Când cerul fuge cu stelele-n lume Iar seara rămâne dezlânată la porţi Icoane gravând în ceruri un nume Să-l duci mai departe cu tine să-l porţi.
Când vântul se stinge în macii aprinşi Dansează o frunză pe ultimu-i drum O lacrimă plânge în ochii tăi ninşi Åži totul e-o glumă şi totul e scrum.
Caleaşca de seară Trage la jug ultima fugă Amintirile trec înspre izvoare E încă timp pentru încă o rugă Nimeni nu-nvie nimeni nu moare
Doar zborul chemării durerii la cer Doar timpul presat între file Chemări se înalţă chemările pier Mai adaugă-mi soartă câteva zile.
Caleaşca de seară trecută-i de-acum Miresmele lumii ascunse-ntr-o floare Nu-i nimeni prin lume nu-i nimeni pe drum Doar clipa pierdută şi-acum mă mai doare
Între obârşii imperii de fum Ziua din urmă la colţ mă pândeşte Åžtiu că-i târziu şi ştiu că acum Tot viitorul în noi se topeşte
Camelia Meseşan Este din municipiul Petroşani. A debutat tot în publicaţia noastră acum un an şi de atunci a putut să-şi facă cunoscute, în aceste pagini, câteva din creaţiile ei. E o poetă destul de realistă faţă de irezistibila ei stare de romantism. De regulă, sub condeiul ei, cuvintele joacă aşa cum le cântă ea. Åži fiecare vers se naşte din cel dinainte, completând-o în orice moment.
Gânduri nescrise gânduri Gânduri călcând în picioare Sau în mâini Luminile stinse În frunzele-aprinse Sortite uitării Privirile ninse Pierdută în ceruri Pleiada de vise Åži-n clipe troienite Patimi răstignite De dorul ce moare În gânduri nescrise Bântuitoare.
Întrebări ce n-au fost întrebate Răspunsuri cernite Întrebări colorate Din ambele părţi Privirea ta vine Cu roua în păr Åži în vine Ochi rostogolindu-se-n Pulberi de ură Åži eu luând în răspăr Tot ce se vinde Tot ce se fură În timp ce îngerii trec Åži mă-njură.
Ana-Maria Doncilă Cea mai tânără dintre ele este în Petrila. A debutat în “Realitatea Petrileană”, la care era redactor-şef pe atunci. Tinereţea e caracteristica ei dominantă. Precum şi dorul de a şti mai mult şi de a cunoaşte totul. Există întotdeauna un al doilea “eu”, care o ghidează perfect printre cuvinte, slalomând lin şi cât se poate de firesc înspre izvoare.
Sfinţim cu dureri Cocorii au deşirat Timpul Åži l-au luat cu ei În momentul strigător Sfinţim cu dureri Drumul şi rostul Fiecărei clipe Ciobite De atâta călcat în Ea Uitarea doar anostă Bate din aripi la fereşti.
Toamnă neaşteptată Visele înşirate pe sfoară Între doi pomi care nu dau Roade Doar umbră pitită în iarbă Iarbă ce trebuie cosită Cu clorofila ei Cu tot Åži vântul ce bate din aripi Cerul întors cu faţa în jos Åži visele înşirate Pe sfoară.
Ana-Maria Heinz Provine din municipiul Lupeni şi a debutat tot în publicaţia noastră, la începutul acestui an, dar cu traduceri. Este o poetă înzestrată, pasionată de rosturile lumii, care-şi joacă pe degete cuvintele, până ce acestea prind să zboare spre poezia căreia îi era destinat. Originală până dincolo de orice, aproape nonconformistă, ea poate face faţă celor mai ciudate stări de fapte şi poate oricând să le pună în lumină.
Reactivarea semnului întrebării Vezi glasul? Îmi auzi privirea? Ce-mi poţi citi în Ziua de mâine? Åži câte şi mai câte... Că doar ziceam Că ne-am iubit... Aşa-i? Dacă mai ai Un zâmbet beţiv Pentru mine Åži toate celelalte! Sau toţi ceilalţi Că nu-ţi cunosc Orientarea! Fă în aşa fel Încât Să dai tot trecutul În gât! Åži-atât...
Dacă da, dacă nu Dacă regreţi pădurea Nu îi tăia copacii Dacă regreţi copacii Nu le tăia frunzele Dacă regreţi frunzele Nu le tăia la câini
Cinci poete şi toate cinci. Toate se află la începutul drumului lor în ţara poeziei. Iată ce-i spune poeziei, Dana Graţiela Hileagă: “Dincolo de marginea/Ta/Începe tot ce n-a început/Încă“. În timp ce viaţa (sau chiar poezia însăşi) te îndeamnă “să-ţi faci provizii de imagini”, bineînţeles “înfăşurate în timp”. Maria Bejenaru ne transportă cu “caleaşca de seară” la “obârşiile înserării”, “când cerul fuge cu stelele-n lume” neuitând dorul de viitor: “Mai adaugă-mi, soartă, câteva zile!“. Camelia Meseşan ne vorbeşte despre “Gânduri nescrise, bântuitoare“ şi “Întrebări ce n-au fost întrebate”. În timp ce “Gânduri călcând în picioare”, “Pleiada de vise” sunt “Sortite uitării”. Ana Maria Doncilă ne îndeamnă să “Sfinţim cu dureri”, “Drumul şi rostul fiecărei clipe” în timp ce “Uitarea/Bate din aripi la fereşti”. Ana-Maria Heinz întrebă poezia (sau exponentul ei) “Ce-mi poţi citi în ziua de mâine?” în timp ce te îndeamnă, “Fă în aşa fel/Încât/Să dai tot trecutul/În gât“. Asta e! Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|