17.06.2013, 19:03:18 | 1 comentariu | 913 vizualizari
Elevii sunt mai agresivi în şcoli decât în afara lor / Statisticile referitoare la violenţa în şcoli diferă de la o instituţie la alta
![]() Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Unde este adevărul?
Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara (CJRAE) a realizat un studiu privind monitorizarea fenomenului de violenţă în mediul şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar. Rezultatele arată că, doar în trei luni de studiu, numărul violenţelor se ridică la 463. Scopul principal al studiului este cunoaşterea fenomenului. O imagine realistă care oferă posibilitatea autorităţilor să intervină şi să diminueze fenomenul. Însă statistica Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara este cu totul alta, care confirmă, raportat la cazuistică, faptul că numărul violenţelor din preajma şcolilor s-a diminuat.
Două instituţii, două situaţii diferite
Conform CJRAE, pentru semestrul I al anului şcolar 2012-2013, monitorizarea fenomenului de violenţă în mediul şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar s-a realizat în perioada septembrie – decembrie 2012. În această perioadă s-au înregistrat 463 cazuri de violenţă în mediul şcolar, însumând 519 tipuri de violenţă, în care au fost implicaţi 314 elevi la 32 de unităţi şcolare din judeţ.
IPJ Hunedoara derulează o serie de acţiuni de prevenire a activităţii infracţionale în şcoli. „Îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar reprezintă un obiectiv prioritar, cu caracter permanent, pentru IPJ Hunedoara”, se arată într-un comunicat al IPJ. Tot acelaşi comunicat arată că „în situaţia operativă înregistrată în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Hunedoara, în perioada ianuarie – mai 2013, se constată faptul că au fost sesizate un număr de 16 fapte penale, cu 14 infracţiuni mai puţin faţă de perioada similară a anului 2012, când s-au înregistrat 30, dintre care: 13 au fost sesizate în incinta unităţilor şcolare (26 în primele 5 luni 2012); 3 infracţiuni au fost sesizate în zona adiacentă unităţilor de învăţământ (4 în primele 5 luni 2012)”. Aşadar, se poate concluziona că actele de violenţă sunt mai multe, mai diversificate în şcoli, doar că nu toate se raportează poliţiei, ci doar acelea care nu se pot rezolva de către cadrele didactice. Pe genuri de infracţiuni situaţia se prezintă astfel: 13 furturi şi 3 loviri sau alte violenţe.
Cu privire la infracţionalitatea sesizată de la începutul anului de învăţământ 2012/ 2013 de către IPJ Hunedoara, se constată faptul că au fost sesizate 43 de fapte penale, cu 26 infracţiuni mai puţin faţă de perioada similară a anului şcolar 2011/ 2012, când s-au înregistrat 69 de infracţiuni, dintre care: 35 au fost sesizate în incinta unităţilor şcolare (62 în perioada similară a anului şcolar 2011/2012), 8 au fost sesizate în zona adiacentă unităţilor de învăţământ (7 în perioada similară a anului şcolar 2011/2012).
Pe genuri de infracţiuni, situaţia se prezintă astfel: 27 de furturi, 11 loviri sau alte violenţe, o vătămare corporală, o distrugere, un ultraj contra bunelor moravuri şi două alte infracțiuni.
Dacă comparăm cele 463 de cazuri de violenţă din statistica CJRAE cu cele 69 de infracţiuni din statisticile IPJ Hunedoara, observăm o diferenţă mare.
Ce arată statistica CJRAE
La Uricani s-au înregistrat 25 de acte de violenţă, adică o rată de 2,46%.
În Vulcan, pe perioada studiului au fost înregistrate 38 de cazuri, 1,07% rată de violenţă.
La Lupeni 39 de cazuri, adică 0,85% rată de violenţă.
Petroşaniul a înregistrat 44 de cazuri, reprezentând 0,58% rată a violenţei.
La Petrila au fost înregistrate doar 4 cazuri, adică 0,13 la sută rată a violenţei.
Aninoasa nu a fost cuprinsă în studiu, deşi ar fi trebuit.
Cei mai mulţi elevi agresori sunt din mediul urban şi sunt de gen masculin. Doar 10,6% sunt eleve şi numai 14,7% dintre elevii cu probleme de comportament provin din mediul rural. O treime din elevii care au comis o dată un act de violenţă recidivează. Cei mai mulţi dintre elevii violenţi au vârsta de 14 ani. Din totalul de 463 de agresiuni, 104 au fost efectuate de elevi de 14 ani, iar 73 de elevi de 12 ani.
Cei mai mulţi au recurs la vătămări corporale: lovituri, bruscări, smucituri. Evident, au trecut de bariera verbală şi au lovit direct. 211 elevi lovesc fără să se gândească de două ori. Contrar celor preconizate, violenţa verbală însumează doar 64 de cazuri din totalul de 375. După cum arată raportul, din nefericire, în cadrul perimetrului şcolii au fost înregistrate, în cele cinci luni, 3 violenţe fizice cu arme, două intimidări prin hărţuire sexuală, chiar şi o tentativă de suicid. Elevii nu se dau la o parte nici de la şantaj. Vorbim aici de violenţele între elevi. Unde sunt aceste violenţe în rapoartele IPJ Hunedoara?
Dacă elevii, în timpul actelor de agresiune, au în faţă un profesor, din 101 cazuri, 64 preferă să înjure, iar în 4 cazuri au fost înregistrate şi ameninţări explicite. 11 dintre violenţe au implicat violenţe uşoare şi alte 11 insulte grave.
Cum previne poliţia actele de violenţă?
Pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, precum şi în scopul îmbunătăţirii climatului de siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara, în primele 5 luni a anului 2013, au fost desfăşurate o serie de activităţi: 279 acţiuni preventive, în colaborare cu unităţile de învăţământ, pentru identificarea persoanelor care perturbă ordinea publică; au fost verificate 256 societăţi comerciale situate în incinta sau în apropierea unităţilor de învăţământ; 177 acţiuni pe linia combaterii absenteismului şcolar, fiind vizate în principal cluburile de internet şi localurile de alimentaţie publică, ocazie cu care au fost depistaţi 654 elevi care absentau de la cursuri.
În loc de concluzie: „Viitor de aur ţara noastră are”…
Comentarii articol (1 )
#1
![]()
D-05-CV Foarte Adevarat Titlu !
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|