20.06.2013,  22:14:36 | 0 comentarii | 1614 vizualizari
Ultima zi a simpozionului internaţional / „Cooperare internaţională şi strategii de investigare a furturilor şi traficului cu bunuri culturale mobile”
de Alina PIPAN
În perioada 17-21 iunie 2013, în localitatea Geoagiu Băi s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a  simpozionului internaţional, dedicat strategiilor de investigare a furturilor şi traficului cu bunuri culturale mobile. Poliţişti operativi din Austria, Italia, Franţa, Macedonia, Republica Moldova şi Ungaria au făcut cunoştinţă cu patrimoniul cultural hunedorean.
 
Evenimentul, cel mai important de acest gen găzduit de judeţul Hunedoara, este organizat de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Clubul Inspectorilor Şefi din Poliţia Română (CISPOL) şi Fundaţia Collegium XXI. 
Printre participanţii la simpozion se numără reprezentantul I.G.P.R., chestor de poliţie Viorel Vasile, director al Direcţiei de Investigaţii Criminale, comisar şef de poliţie Lăcrămioara Petrescu – Centrul de Coopera­re Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional INTERPOL România, comisar şef de poliţie Margareta Arsenescu, din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Liliana Ţolaş, manager Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Augustin Lazăr, procuror general - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, Fabrizio Panone, ofiţer în cadrul Unităţii Opere de Artă din cadrul Secretariatului General INTERPOL, dr. Monica Sechelariu, preşedinte Fundaţia Collegium XXI  precum şi poliţişti operativi speciali­zaţi în prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului din mai multe ţări europene.
De asemenea, la simpozion participă ofiţeri de poliţie cu atribuţii  pe linia protejării patrimoniului cultural naţional din 11 judeţe ale ţării. 
Simpozionul dă posibilitatea populari­zării zonelor turistice de interes din judeţul nostru. Programul celor trei zile ale simpozionului a inclus vizi­tarea monumentelor istorice UNESCO: Cetăţile Dacice din munţii Orăştiei, vizitarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi a Castelului Huniazilor. 
Prin această manifestare se intenţio­nează ca, analizând problematica specifică procedurilor naţionale de combatere a fenomenului infracţional în domeniu şi rezultatele relevante ale cooperării internaţionale, să fie identificaţi factorii esenţiali în perfecţio­narea colaborării cu reprezentanţii Ministerului Public, cu poliţiile altor state şi cu instituţiile supranaţionale de profil, dar şi cu cei ai societăţii civile.
„Ne onorează că suntem, pentru al doilea an consecutiv, gazda unui eveniment de o asemenea amploare. Valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural aflat pe teritoriul judeţului Hunedoara şi experienţa profesio­nală dovedită în timp de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara au fost criteriile care au stat la baza organizării acestui simpozion internaţional în judeţul nostru. În condiţiile integrării europene a României, realizarea unui sistem performant de protecţie a patrimoniului cultural naţional reprezintă atât un deziderat cât şi o obligaţie a statului român, fiind considerată ca o contribuţie naţională la păstrarea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului comun al Europei. Acest obiectiv sunt convins că  se poate realiza  doar prin întărirea colaborării interne și internaționale a tuturor instituțiilor și țărilor implicate în protejarea patrimoniului cultural național și universal. Desigur, activitatea ofiţerilor noştri nu ar fi fost încununată de succes fără sprijinul Ministerului Public şi implicarea ofiţerilor I.G.P.R. - Direcţia de Investigaţii Criminale, ai celor din structurile similare din celelalte judeţe şi, nu în ultimul rând, fără cooperarea internaţională a unor organisme precum INTERPOL, prezente astăzi alături de noi la acest simpozion”, a apreciat şeful IPJ Hunedoara, comisar şef de poliţie Dumitru Liviu Gabriel, gazda evenimentului.

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter