14.07.2013, 21:19:39 | 0 comentarii | 2258 vizualizari
GALERIE:
FOTO
După „Zilele Petrilene”, / Ziua „Ludovic Bacs”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Într-un cadru festiv, marele dirijor şi muzician, prof. Ludovic Bacs, petrilean la origini, a primit titlul de “Cetăţean de onoare” al Petrilei din partea primarului Ilie Păducel, în prezenţa a peste 100 de petrileni, mulţi prieteni ai maestrului veniţi din toate colţurile ţării.
Remember
Vă spuneam la începutul lunii, în ZVJ, că în şedinţa extraordinară de vineri, 28 iunie, printr-un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Ilie Păducel, după propunerea făcută de către Ion Barbu, consilierii locali au votat ca intersecţia dintre strada Tudor Vladimirescu (intrare spre spital) şi strada Republicii să se numească „Ludovic Bacs”, în semn de respect faţă de muzicianul şi dirijorul român, născut la 19 ianuarie 1930 la Petrila. Cariera muzicală a maestrului octogenar care locuieşte în Bucureşti a fost strâns legată de Societatea Română de Radiodifuziune încă din anul 1957. Tot la şedinţa extraordinară s-a hotărât ca maestrului Ludovic Bacs să i se confere titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Petrila, într-o şedinţă următoare.
Ei bine, lucrurile s-au derulat cu repeziciune. Vineri, 12 iulie, primarul Ilie Păducel a convocat o şedinţă de îndată, prin care petrileanului Ludovic Bacs i s-a atribuit titlul de “Cetăţean de onoare” al Oraşului Petrila, toţi consilierii votând proiectul.
Muzicologul, dirijorul şi profesorul Ludovic Bacs – “Cetăţean de onoare” al oraşului Petrila
Sâmbătă, 13 iulie 2013, va rămâne o dată istorică pentru micuţul oraş din estul Văii Jiului. Cum Petrila nu are atâtea evenimente culturale peste an, o astfel de acţiune nu ar putea să se uite sau să treacă neobservată.
Începând cu orele 10:00, sala de şedinţe din cadrul Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” a fost luată cu asalt de numeroşi oameni din localitate, dar şi de mulţi cetăţeni veniţi din toate colţurile ţării (Brăila, Mureş, Braşov, Bucureşti, Deva). Bineînţeles, în sală s-a aflat şi primarul localităţii, Ilie Păducel, viceprimarul Vasilică Jurca, Ion Barbu, 9 consilieri locali. Aceştia au ajuns la casa de cultură cu un singur scop: să-l întâmpine şi să-l cinstească aşa cum se cuvine pe marele dirijor şi muzician Ludovic Bacs! Nu am putea să nu menţionăm aici şi faptul că printre cei prezenţi a putut fi văzut şi venerabilul profesor de muzică Hegy, domn ajuns la impresionanta vârstă de 94 de ani, cel care în tinereţe a cântat alături de Ludovic Bacs la Petrila, în nişte vremuri nuanţate şi romantice, demult uitate de unii, dar rămase ca un gust bun în memoria petrilenilor adevăraţi, iubitori de cultură şi nostalgici ai amintirilor plăcute.
Şedinţa festivă n-a fost lungă, dar a fost emoţionantă şi cuprinzătoare. Primarul Ilie Păducel i-a urat oaspetelui de onoare „bun venit” şi i-a înmânat diploma de “Cetăţean de onoare” al oraşului Petrila. Aceasta, după ce în sală au fost auzite foarte multe cuvinte frumoase şi omagiale la adresa lui Ludovic Bacs, un om a cărui inimă bate tot pentru Valea Jiului şi Petrila, deşi a trăit o viaţă în Capitală.
Şi asta n-a fost tot! Din partea pensionarilor din localitate, prezenţi în număr foarte mare, maestrul Ludovic Bacs a primit titlul de „Pensionar de frunte”, diploma personalizată fiindu-i înmânată de preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Petrila, Martin Borşa.
Festivitatea s-a încheiat mai frumos şi mai emoţionant ca niciodată: şampanie, flori, poze, amintiri, poveşti camaradereşti pe care s-a depus praful timpului şi… multă voie bună.
„Întâlnirea care a avut loc aici şi toate acţiunile care urmează nu fac decât să ne facă cinste. Am avut ocazia să-i înmânăm domnului Ludovic Bacs titlul de Cetăţean de oonoare al oraşului Petrila, un om născut în Petrila, ajuns un mare dirijor şi profesor, fapt pentru care noi, petrilenii, ne mândrim şi suntem bucuroşi că suntem contemporani cu dumnealui. Titlul acesta a fost hotărât în unanimitate de consilierii locali şi mă bucur că azi l-am avut printre noi pe domnul Ludovics Bacs, o mare personalitate a artiştilor acestei ţări. Faptul că şi o intersecţie din oraş va purta numele dumnealui arată cinstea şi onoarea noastră şi a cetăţenilor noştri faţă de un maestru al muzicii româneşti, petrilean la origini, om de care suntem mândri prin realizările sale. După cum s-a putut observa, la acţiune au fost prezenţi oameni din Brăila, Mureş, Braşov, Deva, rude ale domnului Bacs, prieteni, foşti colegi, semn că lumea nu l-a uitat şi că apreciază toată activitatea dumnealui. Prin intermediul ZVJ doresc încă o dată să-i urez domnului Bacs multă sănătate, fericire şi Dumnezeu să-l ocrotească şi să-l ajute”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel.
Ludovic Bacs a fost însoţit la Petrila de soţia sa, doamna Gyongy, fostă violonistă la orchestra simfonică a Radioteleviziunii Române, dirijată mulţi ani de Ludovic Bacs, şi de unul din băieţi ajuns la Petrila cu familia, actor la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, celălalt fiu fiind stabilit în Canada.
Ziua când zebra s-a transformat în pian…
Publicul şi invitatul special au făcut o scurtă deplasare până la intersecţia de care vă vorbeam la începutul materialului, aflată nu foarte departe de casa de cultură.
Acea intersecţie poartă de-acum numele muzicianului şi dirijorului petrilean Ludovic Bacs, sâmbătă dimineaţa fiind dezvelită o placă omagială care are şi rolul de indicator rutier. Pe placă există imaginea artistului sub care scrie relevant: „Ludovic Bacs – dirijor, compozitor& profesor – născut în Petrila la 19 ianuarie 1930”.
Tot acolo, la o trecere de pietoni care traversează strada principală, s-a revopsit pentru acţiunea de sâmbătă, special, marcajul trecerii, care a luat forma unei claviaturi de pian, fapt probabil unic în România!
Spectacolul a fost total în momentul în care s-a tăiat panglica tricoloră la această trecere de pietoni. Şeful fanfarei oraşului Petrila (care era aranjată pe direcţia de mers spre Petroşani) a păşit până la jumătatea drumului. De partea cealaltă, pe „zebra pian” profesorul Bacs a trecut şi dumnealui tot până la jumătatea drumului. Odată întâlniţi, şeful fanfarei locale i-a înmânat maestrului dirijor bagheta, astfel că apoi domnul Ludovic Bacs a dirijat pentru câteva minute fanfara, un gest emoţionant pentru sutele de privitori aflaţi pe marginea drumului, care au aplaudat şi ovaţionat îndelung.
„Moşier” pe o bucată de pământ de 400 cm²
După acţiunile de dimineaţă, pentru stimabilul profesor Ludovic Bacs au urmat şi cele de după-amiază. Chiar dacă probabil toate acestea l-au obosit, invitatul a făcut faţă cu brio, astfel că la orele 17:00, la Casa Memorială „I.D. Sîrbu”, a primit din partea maestrului Ion Barbu Cetăţenia de onoare a Coloniei Literare Petrila, o distincţie simbolică şi mai mult decât relevantă.
Momentele interesante şi frumoase au continuat, Ludovic Bacs primind tot din partea lui Ion Barbu şi un „certificat de apropritar” pe o palmă de pământ din curtea casei lui I.D. Sîrbu. „Acum aveţi pământ şi la Petrila!”, a spus sec Ion Barbu, în stilul umoristic care-l caracterizează, maestrul răspunzându-i cu un zâmbet cald. Este vorba de 400 cm², practic o „bucată” de pământ cât să încapă două tălpi de pantof pe ea, dar, evident, simbolistica e alta, iar ideea în sine rămâne apreciată, măreaţă şi unică în felul ei.
Apoi a avut loc un concert plăcut, dat în onoarea invitatului, în curtea casei memoriale, pe o scenă improvizată, artiştii Ţoc, Florentin Budea, Ana Dubyk culegând aplauzele celor prezenţi.
„Scrisori către Dumnezeu”
Cireaşa de pe tort a venit însă pe la orele 21:00, când mai multe persoane, în frunte cu familia Bacs şi cu Ion Barbu, s-au încolonat şi s-au deplasat de la casa memorială în curtea EM Petrila. De unde s-au lansat 50 de lampioane zburătoare, inscripţionate, toate, cu poezie românească de cea mai bună calitate.
Toată acţiunea s-a intitulat „Scrisori către Dumnezeu”, o sintagmă din opera marelui scriitor petrilean I.D. Sîrbu. Unul dintre lampioane a fost lansat chiar de Ludovic Bacs, ca un gest de solidaritate cu cei care doresc salvarea clădirilor minei după închiderea ei, preconizată la 1 ianuarie 2016.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|