30.07.2013, 21:15:54 | 1 comentariu | 1195 vizualizari
GALERIE:
![]()
Am fost la un festival pastoral / În 1994 în Muncelul Dobrăii păşteau 600 de oi. Acum, doar 270…
![]() Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Duminică, 28 iulie 2013, peste 100 de persoane au urcat plaiul Muncelului Dobrăii pentru a ajunge la sfinţirea „complexului stânei din Muncelului Dobrăii”.
Aci au fost sfinţite stâna nouă, strungile, saivanul şi troiţa ridicată în apropierea stânei. Slujba de sfinţire a fost oficiată de preotul Octavian Pătraşcu şi preotul Emil Vedican din parohia Taia. A fost de faţă la acest important eveniment lume multă din mai toate satele Văii Jiului, de la Câmpu lui Neag până la Tirici.
Muncelul Dobrăii este cunoscut sub numele de Muntele Tăienilor. În anul 1994 existau aici 37 baci cu 600 de oi cu lapte. Situându-se în nota generală a scăderii numărului de ovine, acum şi aici mai găsim doar 270 de oi cu lapte şi doar 7 baci: ing. Aurel Marhan, Ioan Dănilă, Nicolae Matei, Alexandru Stăiculescu şi Mitu Bunea din satul Taia, precum şi Culită Jurj şi Mitucă Preda din satul Dobreşti.
De 20 de ani, şef de strung este Aurel Marhan, un om calculat, un om al faptelor, cu o gândire atât pentru prezent cât şi pentru viitor. Nu îi place să vorbească despre el. Mi-a vorbit cu plăcere despre alţii, dar când am ajuns la el mi-a spus scurt: „Scrie ce vrei, dar nu despre mine.”
Şi totuşi, musai să scriem, căci complexul stânii noi constituite cu fonduri APIA prin composesoratul „Obştea Jiană” (al cărui preşedinte este), care respectă toate normele europene, i se datorează în mare măsură. Stâna, cu toate dependinţele care arată ca un complex pastoral, a fost construită într-un timp record. Începute în primăvara anului 2012, lucrările au fost terminate într-un an şi câteva luni, permiţând efectuarea slujbei de sfinţire în iulie 2013.
La construcţia stânei s-a păstrat stilul rustic tradiţional, dar s-au aplicat toate cererile normelor europene. Întreg complexul pastoral este construit din bârne de brad, prelucrate artistic.
Stâna este formată din: cameră pentru prepararea caşului; sală de mese pentru ciobani; sală de mese pentru oaspeţi; două camere pentru dormit, cu paturi; bucătărie pentru prepararea hranei; două garaje; mai multe strungi pentru oi; un saivan acoperit cu ţiglă.
Nu lipsesc nici dotările moderne: panouri solare pentru producerea energiei electrice şi a apei calde, faianţă şi gresie - acolo unde au fost necesare. Complexul este dotat cu două paratrăznete, unul situate pe saivan şi altul pe stână.
Dacă drumul ar fi accesibil măcar pentru microbuze, lucrările efectuate aici ar face din această stână şi un posibil complex turistic. Turiştii ar găsi aici condiţii mai bune decât la multe pensiuni. Nu mai vorbim de peisaj.
Oaspeţilor le-a fost servită o masă cu specific pastoral: tocăniţă de oaie la ceaun cu mămăliguţă, balmoş cu lapte covăsit de oaie, brânză şi caş proaspăt, ţuică, bere şi vin.
După ce limbile s-au dezlegat, atunci când şeful de strungă a început să îi ardă o învârtită la fluier, toţi bacii s-au prins în joc, urmând apoi şi o bună parte din invitaţi. Jocul şi voia bună au continuat până spre seară, când a început mulsul oilor la strungă. Pe toată această perioadă, gazdele au fost onorate de prezenţa preotului Octavian Pătraşcu.
Uneori, unele persoane ştiu să-şi facă simţită prezenţa chiar şi atunci când nu sunt de faţă. A fost cazul domnului Emil Părău, cunoscutul om de afaceri din Valea Jiului, cunoscut sponsor al promovării culturii tradiţionale, a obiceiurilor şi a tradiţiilor din Valea Jiului, al cărţilor care vorbesc despre aceste lucruri prin strădania unor scriitori din zonă.
Domnia sa a trimis asemenea cărţi pe care cu generozitatea-i cunoscută le-a sponsorizat.
Construirea unei stâni moderne în Muncelul Dobrăii nu este singurul loc unde s-a implicat composesoratul petrilean.
Preşedintele acestuia, ing. Marhan, şi vicepreşedintele, ing. Răscolean, mi-au vorbit despre un complex asemănător în Muncelul Birăonilor. Unele se află în faza de finalizare şi în alţi munţi şi, poate, va începe şi construcţia altora. În acest fel avem convingerea că numărul oilor şi al oierilor va creşte simţitor în zona noastră. Sigur se va recupera ceea ce s-a pierdut în anii când nepăsarea pusese stăpânire peste oierit.
Dumitru GĂLĂŢAN JIEŢ
Sus la munte la Muncel
Urcă mândru ciobănel
Cu putere şi elan
Sus la stână la Marhan
Azi e mare sărbătoare
Cum n-a fost alta sub soare
Lume multă-o-să-ntâlneşti
Sus la stâna ca-n poveşti!
Comentarii articol (1 )
#1
![]()
De ce nu au fost invitati si membrii composesori?, Ati uitat ca sunt proprietarii celor 1002ha de pasune pe care DOAR le administrati? Proprietarii animalelor, platesc cuiva arenda pentru suprafetele pasunate? Poate ar fi necesara o verificare a acestor lucruri....., sau poate nu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|