20.08.2013,  23:37:11 | 0 comentarii | 843 vizualizari
În circa 300 de familii din Petroşani unul sau ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate 120 de copii sunt crescuţi de rude


de Corneliu BRAN

Situaţia multor copii care au ambii părinţi plecaţi în străinătate la muncă devine un fenomen îngrijorător, de la an la an cazurile acestea fiind în creştere. În acest timp copiii suferă traume psihice şi sufleteşti greu de reparat, în multe cazuri probabil niciodată.

Chiar dacă de ei se ocupă în general rude apropiate, aceşti copii simt nevoia afecţiunii părinteşti, în mod special a mamelor, ştiindu-se faptul că, până la o anumită vârstă, creşterea copilului în prezenţa mamei, este esenţială.
La Petroşani există în momentul de faţă 57 de familii în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, mulţi dintre aceştia plecaţi de mai mult de cinci ani. Chiar dacă din punctul de vedere material aceşti copii nu suferă, din punct de vedere psihologic destui au probleme, dorul de părinţi, de alinarea şi sfaturile părinteşti, nevoia de căldură familială şi tot ce înseamnă familia reunită fiind evidente.
Din cei 124 de copii din Petroşani care fac parte din aceste 57 de familii, 107 sunt în îngrijirea rudelor până la gradul IV, dar fără măsură de protecţie, patru sunt în centre de plasament publice sau private, trei sunt în alte situaţii (de ei au grijă persoane care nu sunt nici măcar rude), iar 10 sunt aflaţi la rude până la gradul IV, dar cu măsură de protecţie.
Aproape triplu este numărul de familii în care un singur părinte este plecat la muncă în străinătate. Oficial, la Petroşani avem 176 de astfel de familii, cu un număr de 202 copii, în general rămaşi sub îngrijirea părintelui care a rămas acasă. 
Dar poate cea mai grea situaţie există în cazul copiilor care au un singur părinte susţinător al familiei monoparentale, din cauza decesului unuia dintre părinţi sau al divorţurilor, părinte plecat la muncă în străinătate din cauza nevoilor şi a faptului că n-a găsit un serviciu decent în Petroşani sau în Valea Jiului. Există 63 de familii şi în această situaţie, 114 copii suferind din acest motiv, din care 113 se află sub îngrijirea rudelor până la gradul IV, doar unul singur aflându-se sub îngrijirea altei familii, care nu are niciun grad de rudenie cu acesta.
O asemenea situaţie socială reprezintă o problemă pentru instituţiile statului român. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter