04.09.2013,  21:44:29 | 1 comentariu | 1616 vizualizari
Ing. Adrian JURCA: / „Având în vedere gradul de sindicalizare în cadrul C.E.H. de peste 90%, cred că oamenii mai au încredere în liderii de sindicat”


de Marian BOBOC
Marian BOBOC: Odată cu reorganizarea mineritului Văii Jiului a fost reorganizată şi mişcarea sindicală. Pentru început, cred că ar fi interesant să arătăm cititorilor faţa actuală a mişcării sindicale în urma acestei reorganizări.
Adrian JURCA: Reorganizarea s-a făcut în temeiul Legii 62/ 2011(Legea dialogului social), precum şi a faptului că CNH-SA s-a transformat în SNH-SA şi, ulterior, această societate a fost absorbită de către C.E.Hunedoara.
Pentru SNÎMVJ a luat fiinţă Sindicatul Huila, reprezentativ la nivel de unitate, iar acum, în cadrul C.E.H., funcţionează pe lângă Sindicatul Muntele, majoritar (afiliat la Federaţia Naţională Mine şi Energie din Romănia) - preşedinte Marin Condescu şi alte câteva organizaţii sindicale în număr de 8 afiliate la Federaţia Energetica (preşedinte - Ioan Pisc).
 
Marian BOBOC: Statutul liderului de sindicat a suferit şi el transformări, liderul de sindicat devenind inspector social. Aceasta înseamnă o trădare a intereselor membrilor de sindicat? Sau, o încercare de a intra în normalitate? Care sunt avantajele şi dezavantajele noi „meserii”? Poate fi vorba de o nouă „meserie” nouă în nomenclatorul de meserii?
Adrian JURCA: Nu este cu siguranţă vorba de o trădare, ci mai degrabă o intrare în normalitate. Avantajul este că, practic, liderul de sindicat se ocupă de activităţi cu specific social. Nu este o meserie nouă trecută în nomenclatorul de meserii, pentru că are o vechime de mai bine de 5 ani. Pentru mine pot spune că este avantajoasă din punct de vedere al renumeraţiei, care este mult mai mare faţă de cea pe care o aveam ca inginer simplu în cadrul TGD.
 
Marian BOBOC: Dacă minele s-au împărţit în viabile şi neviabile, cum apreciaţi mişcarea sindicală din Valea Jiului. 
Adrian JURCA: Împărţirea minelor şi, implicit, a sindicatelor a fost impusă de către directiva europeană. Exista varianta Grupului de Unităţi, dar nu au vrut oamenii din administraţie, dar şi din sindicate, pentru a nu îşi pierde diverse funcţii.
 
Marian BOBOC:  Din când în când, în agora este adusă în discuţie problema prezenţei factorului politic în viaţa sindicală. Poate viaţa sindicală să eludeze politicul?
Adrian JURCA: Nu, este exclus aşa ceva. Noi, mineritul din Valea Jiului, nu putem exista fără decizie politică. Deci, nici sindicatele nu pot anula relaţia cu politicul.
 
Marian BOBOC: Duminică, 8 septembrie, va avea loc Conferinţa Sindicatului „Muntele”. Cum vor decurge lucrările acesteia?
Adrian JURCA: Conform hotărârii Biroului executiv şi a ordinei de zi pe care Conferinţa o va aproba. Schimbarea statutului, raport de activitate al biroului executiv. Nu se poate pune problema unui raport financiar, având în vedere statutul de autonomie economică şi financiară a departamentelor care compun Sindicatul Muntele (acestea au fost verificate în luna mai de organele statului - poliţie, parchet şi nu sau găsit nereguli). La sediul central, raportul  financiar, deşi este datoria preşedintelui să îl prezinte, nu cred că este strict necesar acest lucru în această conferinţă, probabil acesta va fi prezentat în Biroul Executiv 
 
Marian BOBOC: Ce aşteaptă membrii de sindicat de la conducătorii lor? Mai au oamenii de sindicat încredere în aceştia? Argumentaţi-vă răspunsul.
Adrian JURCA: Oamenii aşteaptă să le fie apărate drepturile ce revin din CCM în vigoare, şi mai ales locurile de muncă. Având în vedere gradul de sindicalizare în cadrul C.E.H. de peste 90%, cred ca oamenii mai au încredere în liderii de sindicat.
 
Marian BOBOC: Sunteţi un amator şi un cunoscător al istoriei mişcărilor sociale. Ce ar trebui să înveţe un lider al minerilor din această istorie?
Adrian JURCA: Să fie lider, să accepte în jurul său o echipă şi, mai ales, să accepte să fie contrazis. 
 
Marian BOBOC: Deşi în august 1977 în curtea minei Lupeni a avut loc prima revoltă muncitorească anti-comunistă din România, aceasta este ţinută într-o „penumbră” de oficialităţi. Pentru reconsiderarea acestui moment istoric important, ziarul nostru a iniţiat o campanie, prin care încearcă să sensibilizeze Guvernul României, prin instituţia Prefectului de Hunedoara. Din păcate, deşi a trecut o lună de când am lansat apelul, amploiaţii prefecturii tac. Dinspre Deva nu se aude decât un zgomot, cum amploiaţii îşi rumegă pe pajiştea Prefecturii sinecurile politice. Cum comentaţi această nepăsare faţă de istoria Văii Jiului?
Adrian JURCA: Nu este doar datoria lor să facă ceva concret legat de Greva din 77. Este şi datoria noastră, a sindicatelor. Cheltuim anual miliarde de bere şi Ziua Femei, pescuit şi nu suntem în stare să facem ceva pentru istoria noastră.
 
Marian BOBOC: Credeţi că mult clamata alternativă la minerit, anume turismul, poate reprezenta cu adevărat o soluţie socială, economică în Valea Jiului?
Adrian JURCA: Nu există soluţie alternativă la minerit la ora actuală în Valea Jiului.
 
Marian BOBOC: Dacă aţi fi directorul C.E.H. ce măsuri aţi lua referitor la optimizarea mişcării sindicale?
Adrian JURCA: Deşi în mod normal, administraţia nu poate interveni în mişcarea sindicală, aş prefera totuşi o mişcare sindicală unită, cu un program clar bazat pe înţelepciune.
 
Marian BOBOC: Când veţi publica volumul de amintiri miniere, din care cotidianul nostru a publicat câteva?
Adrian JURCA: În decembrie, de Sfânta Varvara.

Comentarii articol (1 )

#1 Ali05.09.2013,  11:15:59
Mineri treziti-va , asemenea personaj nu va reprezinta!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
În seara zilei de 6 iunie 2013, în chiar preziua expirării termenului de încercare acordat de instanţă, dl. J[..]
09.06.2013, 20:35   |    6 comentarii

La stat, nu-i ca la piaţă! Ordinea firească, legală, a lucrurilor stă astfel: se întocmeşte u[..]

22.05.2013, 21:08   |    1 comentarii

Conform fişei postului, unul dintre liderii minerilor de la Livezeni, lupul moralist al audiovizualului, pe numele său de scenă [..]

20.05.2013, 00:08   |    9 comentarii

Prin cererea nr. 214 din 20.08.2010, liderul Jurca a solicitat minei Livezeni alocarea sumei de 5.000 de lei, sub formă de avans spre decontare[..]

13.05.2013, 20:22   |    1 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter