04.09.2013,  21:58:40 | 0 comentarii | 1794 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ion Cârjoi: / „Am o foame permanentă de absolut şi o nestinsă sete de albastru”


de Dumitru VELEA
 In memoriam Ion Cârjoi (1940-2013)
 
Absolvă facultatea, promoţia 1969, iar după efectuarea stagiilor de şantier - frescă la Mănăstirea Comana şi restaurare la Biserica Icoanei, Bucureşti, cu maestrul Ion Taflan, în 1971 - este autorizat de Sfânta Patriarhie Bucureşti ca pictor şi restaurator de biserici. Nu este întâmplător că o dimensiune a arhitecturalului va trece în pictura sa.
 Este profesor la şcoli generale în Târgu Jiu, Petrila, la şcoli populare de artă din Petroşani şi Deva; instructor la Centrul judeţean de îndrumare a creaţiei populare Deva, de unde, scârbit, se retrage. Era trimis în diverse comisii să achiziţioneze lucrări „cu cotul” ale bucureştenilor versaţi în arta linguşelii, dar de lucrările sale neîntinate de timp şi comenzi nimeni nu-şi amintea. Evenimentele din decembrie ’89 nu-i aduc nici o satisfacţie artistică. Pentru un moment încearcă să ia atitudine în presă prin caricaturi şi articole (Lăsaţi-mi un strop de albastru!) împotriva „culturnicilor”, dar, tot mai dezamăgit şi mâhnit, se retrage în solitudinea atelierului. Singur cu singurătatea artei sale. Despre această nevoie îi spusese cândva lui Aurelian Sârbu: „Adevărul e că nu pot picta oriunde. Nu-mi sunt deloc indiferenţi pereţii şi ceea ce-mi solicită ochiul. M-am străduit şi, în bună parte, am reuşit să-mi creez microuniversul naşterii şi evoluţiei expresiei mele artistice. Mă echilibrează şi stimulează orice privire aruncată asupra icoanelor mele pe sticla de la Nicula, asupra celor olteneşti pe lemn; sentimentul cosmic al rotundului mi-l trezesc farfuriile hurezeanului Victor Vicşoreanu; mă tulbură îndeajuns lada de zestre cu scoarţele bunicii mele, atâtea umbre ale trecutului ascunse în tot felul de obiecte de ceramică, lemn sau textile din jurul meu. Toate acestea sunt doar câteva dintre argumentele ce-mi ţin pământul sub picioare, deci durează punţile spre obârşia cu întreaga ei mitologie şi gândire” („De vorbă cu pictorul Ion Cârjoi, într-o toamnă policromă”, în „Ritmuri hunedorene”, nr.1, dec. 1980, p.14).
În iunie-iulie 1970 deschide la Muzeul judeţean Gorj prima expoziţie personală, din 13 lucrări. Titus Rădoi scrie în „Gazeta Gorjului”, din iulie, 1970, articolul „Un talent autentic” şi surprinde, în mare parte, acele determinante ce se vor adânci şi lumina în opera lui Ion Cârjoi: „armonii de contrast” şi incipienta viziune „modernist-simbolică”. Apreciază îndeosebi lucrarea „Singurătate” pentru „densitatea ideii”: „E o singurătate a gândurilor, a aducerilor aminte, a retrăirilor, accentuată de expresia feţei, de ochii aţintiţi în indefinit şi de tovărăşia impasibilă a motanului care toarce trecerea vremii”. 
Participă la expoziţiile de la sala Dalles, din Bucureşti, în 1970, la Bienala de pictură şi sculptură, cu lucrarea „Împărtăşanie de frumos”, ce va fi şi prima achiziţie de stat; în iunie-iulie, 1973, la Expoziţia „125 de ani de la Revoluţia din 1848”; iar în august, 1979, la Anuala de pictură şi sculptură. Are expoziţii personale, ani după ani, la Petroşani, Deva, Craiova.
În aprilie-mai, 1981, expoziţie de grup, la Hyvinkaa, în Finlanda. 
În februarie, 1985, Sala Eforie Bucureşti îi găzduieşte Expoziţia de pictură, personală, cuprinzând 30 de lucrări, care îl impune definitiv criticii de specialitate. Face călătorii de studii prin U.A.P. în Polonia, Bulgaria, U.R.S.S., Finlanda, Turcia. Are lucrări de artă în colecţii muzeale şi particulare în Franţa, Italia, Germania, Finlanda, Suedia, Statele Unite.
La 18 mai 2000, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” organizează la Casa de cultură din Deva un moment aniversar: „Ion Cârjoi la 60 de ani”, cu o expoziţie doar din câteva lucrări, din cauza unui spaţiu impropriu. Iar TV Parâng Petroşani îl are ca invitat în cadrul emisiunii „Puncte de sprijin”.
 
I. A fi pe dos
 
Pictorul Ion Cârjoi s-a născut la 28 martie 1940, în Tismana, comuna Devesel, de lângă Dunăre, judeţul Mehedinţi, şi a încetat din viaţă în 17 mai 2013, la Deva. S-a născut în anul cutremurului şi al tulburărilor din preajma războiului: 
„Pe Ştefan, bunicul dinspre mamă – mărturiseşte el, într-un mod pitoresc şi sorescian, prozatorului Dumitru Hurubă – n-am avut fericirea să-l cunosc, iar cu tata am făcut cunoştinţă după ce împlinisem 4 ani. Se zvonise c-ar fi mort la Sevastopol. Şi deranjam tot satul. Cum se crăpa de ziuă o tuleam din pat, numai în cămaşa mea de cânepă, desculţ, fie iarnă, fie vară, bine proptit pe picioarele crăcănate, îmi învârteam cu arătătorul părul negru, neted şi lucios, până ajunsese o claie de cârlionţi şi urlam turbat la Soare sau la Lună. În toate eram pe dos – vedeam că poarta-i larg deschisă, dar eu săream gardul şi zburam la Dunăre. Cocoţat pe malul cel mai înalt, bălăngănind din picioarele desculţe, urlam ca un scrântit la sclipirile albastre ale Dunării, spre spaima consătenilor mei care-mi purtau de grijă şi mă duceau de mână acasă. Mi-amintesc că odată un pescar sârb cu barca pe sforul Dunării striga la mine furios: Ce-ai mă, cuscre (aşa ne zic ei nouă, românilor), de urli aşa? Că-mi sperii peştii… Unchiul meu Gheorghe, fratele mamei şi vecinul nostru, ajunsese la disperare. Într-o dimineaţă, înhamă iapa la şaretă, pleacă la Vrivina (satul de naştere al bunicii mele) la 9 km distanţă şi vine acasă cu vrăjitoarea, ţiganca Vrâncioaia să vadă ce-i cu nărodul nostru. Grasă, zbârcită, cu luleaua în gură pufăia ca o locomotivă cu aburi, îşi înfoaie cele 7 fuste plisate şi se aşează pe treptele de ciment ale casei. Care-i fă, muică Anico, nărodul vostru? În bătătură nu era nici o arătanie sau jigodie, numai eu în cămaşa mea de cânepă groasă şi aspră. M-a chemat lângă ea pe scară, dar nu mai aveam loc. S-a uitat lung în ochii mei, mi-a pipăit spatele destul de aspru, s-a uitat atent în podul palmelor şi i-a zis muicii: N-are nici pe dracu, muico Anico. E sănătos tun, dar îţi zic că ăsta va fi cărturar. Muica tresare de supărare. Cum fă, Vrâncioaie, cum să fie cărturar, că nu-i ţigan, e copilul Ioanei, fata mea a mică, făcut cu Gheorghe, acu-i pe front şi e băiatul lui Constantin Bugeaga (poreclele neamului), bun gospodar al satului”. “Stai fă, muico Anico, şi nu te oţărî aşa la mine. Eu am zâs că va fi cărturar, adică de-ăi din ăia de scriu cu pană”(„Cu pictorul Ion Cârjoi”, în „Opinii culturale”, nr. 3-4, 1998, pp. 12-13).
Învăţătorul Gheorghe Stăiculescu îi apreciază desenele şi compunerile despre satul său cu împrejurimile şi sătenii săi; la 12 ani, la Reşiţa, în cartierul Stavila, decorează gangul de intrare în cabinet al dentistului Drexler; la 14 ani, fiind elev la un liceu de „îmbunătăţiri funciare” din Timişoara, îi surprinde harul Vasile Vâlsan, profesorul de desen şi pictură al Cercului de artă plastică al Casei pionierilor. Aici va ucenici, iar mai târziu, pentru scurt timp, îi va fi coleg de atelier la Cinematografia judeţeană Timişoara, ca graficieni pentru lansarea filmelor. Ajunge conductor şef de tren, unde, cu lacrimi în ochi, ori de câte ori vedea un elev sau student cu planşe de desen, îl poftea să urce fără bilet la clasa I. În fine, urmează cursurile Facultăţii de Arte Plastice a Universităţii din Timişoara, cu prof. Adalbert Luka (pictura) şi Hildegard Fakner Kleppen (desenul şi grafica). Atunci, când zgârcitul cu laude, Adalbert Luka, l-a prezentat: „Ion Cârjoi, student eminent!”, şi-a dat seama că „de-acu începe arta”, că trebuie să-şi descopere o filosofie proprie şi, fireşte, după cum spune şi opera o confirmă, şi-a întins „o mână spre trecutul ancestral al Olteniei natale şi mai apoi spre leagănul istoriei românilor” şi alta „spre viitor”, pentru a deveni „inconfundabil”. 
De aici începe cazna: „să fii capabil de sacrificii” şi să ştii că eşti „dinainte un sacrificat”. 
 
II. Divina natură statică.
 
La Cercul de arte plastice al Casei pionierilor din Timişoara, unde s-a dus invitat de trei colegi ai săi de liceu, „profesorul de desen şi pictură, Vasile Vâlsan – mărturiseşte Ion Cârjoi lui Dumitru Hurubă -, ne aranjează o natură statică banală: o ulcică de pământ, un măr, două cepe şi bineînţeles o draperie. După aproximativ o oră, trece printre bănci, face corecturi ici-colo şi când ajunge la mine exclamă surprins: Excelent, Ioane, excelent.  Dacă ţi-ai pune în minte serios, tu ai putea deveni un mare artist. L-a vizitat cât mai des pe profesor, acesta i-a dat materiale ca să lucreze, l-a  „moşit”, l-a ajutat în formare şi, ce este mai important şi neîntâmplător, prima probă revelatorie a harului a fost o natură statică, formată din elemente simbolice pentru destinul pictorului de mai târziu.
„Dintre toate genurile artei plastice - spune pictorul într-un interviu lui Menaru Blajan, în Oglinda, din octombrie 1996 – mie mi-a plăcut natura statică, dovadă că sunt considerat unul dintre cei mai buni pictori de natură moartă din ţară”. Se ştie că nu există opţiune fără determinare, iar aceasta acţionează cu forţă sau insidios de la nivelele superficiale, materiale şi politice, până la cele profunde, abisale şi metafizice. Să fi fost natura statică un refugiu pentru pictorul supus vremii „omagialelor” şi ilustrativismului în artă, sau o chemare mai adâncă venită din simplitatea hieratică a protofolclorului românesc? Predilecţia lui Ion Cârjoi pentru natura statică se datorează amândurora. Dar pentru a lumina această dublă determinare trebuie să evidenţiem câteva elemente de geneză şi structură ale respectivului gen.
Spre deosebire de aproape toate celelalte capitole ale plasticii, natura statică nu se raportează la o sursă ritual-religioasă, ci ea a apărut relativ târziu, când determinarea religioasă asupra picturii a încetat, acolo unde protestantismul a sfidat artele vizuale. Câmpul restrâns al acestora la „frumuseţea spirituală”, la „interesele credinţei şi ale mântuirii sufletului”, cum zice Hegel în ale sale „Prelegeri de estetică”, vol. II (Ed. Academiei RSR, 1966, p.278), trecând prin această sfidare, s-a lărgit la întreaga lume vizibilă. Sau în cuvintele criticului de artă Max J. Friedlander: „Eliberaţi de obligaţia de a moraliza şi a trezi sentimente de devoţiune, pictorii găseau acum orice fenomen, orice aparenţă demne de a figura în imagine. Scara valorică, stabilită în funcţie de însemnătatea spirituală, atribuită obiectelor, şi-a pierdut astfel valabilitatea” („Despre pictură”, Ed. Meridiane, Buc., 1983, p 281). În deceniul al treilea al secolului al XIX-lea, când Hegel îşi ţinea prelegerile, mai vechii pictori olandezi, fraţii Van Eyck, începeau să fie din nou preţuiţi. Natura statică se afirmase cu toată francheţea în Ţările de Jos şi se emancipase ca gen. Hegel observa că „început şi desăvârşire ni se prezintă date deodată”, că marea măiestrie constă „în ceea ce priveşte desenul, poziţia, gruparea, caracterizarea interioară şi exterioară, căldura şi claritatea, armonia şi fineţea coloritului, caracterul închegat al compoziţiei”, iar bogăţia picturii „în ceea ce priveşte mediul naturii înconjurătoare, accesoriul arhitectonic, fundalele, orizonturile, luxul şi varietatea stofelor, îmbrăcămintea, felul armelor, al podoabelor”, totul tratat „cu o astfel de fidelitate, cu atâta simţ pentru pictural şi cu o astfel de virtuozitate, încât nici chiar secolele de mai târziu nu pot arăta ceva mai desăvârşit sub aspectul profunzimii şi al veridicităţii”. Există o determinare economică şi socială, dar eliberarea de vechea cucernicie deschide picturii calea spre „bucuria în faţa lumescului ca atare, în faţa obiectelor şi a fenomenelor particulare ale naturii”, spre „bucuria pe care o provoacă viaţa casnică onestă cu buna ei dispoziţie şi cu cercul ei strâmt, dar liniştit, precum şi bucuria în faţa festivităţilor naţionale, a cortegiilor, a dansurilor ţărăneşti, a chermeselor şi a chefurilor” (op. cit. pp. 279; 281). Andrei Pleşu crede că natura moartă „derivă din împrejurarea profană a ospăţului” („Ochiul şi lucrurile”, Ed. Meridiane, Buc., 1986, p. 196). Acest gen de pictură a trecut graniţe şi a înflorit acolo unde arta şi-a solicitat autonomizarea, unde a evoluat „de dragul artei”, cum zice Max J. Friedlander, dar să precizăm: fie a găsit câmpul liber de servituţi, ca în cazul impresionismului francez – şi a evoluat firesc; fie l-a găsit plin de servituţi, ca în cazul „realismului socialist” – şi a trebuit să acţioneze deghizat, să ducă o „luptă de gherilă”, să fie pentru artist „reduta de refugiu”. 
La o privire mai adâncă, şi acest gen al picturii are o latură simbolică şi o funcţie decorativă, dar cum decorativismul acoperă cu multă graţie simbolicul, făcându-l insesizabil, natura statică a putut să-i asigure artistului şi artei un bilet de liberă trecere. Mai mult, abia acum, prin această acoperire în văluri a simbolicului, acesta începe „să dospească”, spre a folosi expresia lui V.G. Paleolog, să-şi tragă sevele de dincolo de ideologii şi precare religii, din protofolclor, încât decorativismul obiectului reprezentat să fie doar carnea albastră a simbolului. Obiectele, oricât de mărunte şi neînsemnate, de firave şi neajutorate, ajung prin aceasta să comunice despre natura umană şi divină a omului, să fie primare, elementare, ritualice şi chiar primordiale; în cuvintele lui Kandinsky, un „obiect mort pe dinafară şi viu pe dinlăuntru”.
Cei care au scris despre Ion Cârjoi - de la Titus Radoi la Natalia Vasiu, de la Radu Ciobanu la Mircea Deac, ori de la Dan Grigorescu la Raoul Şerban - au consemnat determinante după determinante ale picturii sale de natură statică. În urma expoziţiei de la „Eforie”, sala „Căminul artei”, Bucureşti, a Filialei U.A.P. Deva-Petroşani, din  februarie 1985, Virgil Mocanu observa dimensiunea simbolicului în natura statică a lui Ion Cârjoi, scriind că acesta introduce „o metaforică rarefiere în pictura de obiecte aparent banale” („Jurnalul Galeriilor”, în România literară, nr. 5, 02.02.85, p. 18). Ori Radu Ciobanu surprinzând un discret hieratism: „…Dulapul albastru sau Fereastra cu mere, unde impresia de echilibru e potenţată de un discret hieratism, ca şi cum dincolo de aparenţe ar aştepta o taină” („Viziune şi stil”, în Drumul socialismului, nr. 8154, din 29.01.84). Peste jumătate din creaţia lui Ion Cârjoi o reprezintă natura statică: Mere verzi, Natură statică, Împărtăşanie de frumos, Fereastră cu mac, Natură statică cu ulcele, Scăunel cu floare, Un castron pe fond albastru, Natură statică cu frezii, Lada pictată, Natură statică cu ceainic de aramă, Natură statică cu mac, Masa mirilor în Pădureni, Busuioc şi mască, Stelă cu cavaler ş.a. La nivelul de suprafaţă, simplitatea este obţinută prin excluderea amalgamului de obiecte. Ion Cârjoi preferă să picteze chiar un singur obiect, cum îi spune lui Aurelian Sârbu, „numai şi numai ca să-i respect individualitatea”. Iar această individualitate i-o respectă prin puritatea şi singularitatea contrastantă a culorii. Decorativismul derivat şi aparte este de sorginte folclorică, obiectele ţin de istoria şi povestea omului. Atât obiectul cât şi culoarea dau o simplitate mitic-religioasă, un primitivism reconsiderat ce „reprezintă o reîntoarcere spre esenţele dintru început ale spiritului naţional” – conchide pictorul. Poate această stăruinţă a lui Ion Cârjoi în pictura statică, în a înfiinţa cu culoarea cele mai neînsemnate şi neajutorate obiecte din preajma omului să aibă o exigenţă ontică şi religioasă ce consistă în umilitatea faţă de Dumnezeu. Dacă Dumnezeu „ţine în degetul mic universul întreg”, omul, creaţia sa, abia „cu îngăduinţă”. Artistului, fiindcă îl iubeşte, i se îngăduie „să-şi creeze un univers al lui, dacă se poate, inconfundabil” – îi spune Cârjoi lui Dumitru Hurubă. Iar acest univers nu poate fi decât cel pe care pictorul îl atinge cu degetele, cu privirea, cu sufletul. Şi, fireşte, se umple de sine, de acel sine pe care Dumnezeu l-a pus în om. Şi acesta poate fi văzut abia atunci, zice cu o preafrumoasă dodie pictorul, „când hârbul se desprinde de strachină”.
 
III. Peisajul arhaic şi mediat
 
„Peisajul este întotdeauna o sursă de inspiraţie – spune Ion Cârjoi. Dar în peisajele mele nu intră niciodată omul, ci mă interesează intervenţia sa, omul ca transformator al naturii” („Azi, pictorul Ion Cârjoi”, interviu luat de Menaru Blajan, în Oglinda, 22-27, oct. 96, p. 7). Matricea inspiraţiei sale o constituie zona Olteniei natale, la care se adaugă alte zone etno-folclorice, cu puternică personalitate şi unice în felul lor, Pădurenii, zona momârlanilor din Valea Jiului, Zarandul şi cele mustind de istorie ale judeţului Hunedoara, toate fireşte graţie con-vieţuirii autorului în aceste locuri. Chiar şi prin numele lor, lucrările - Confesiuni sub lună plină, Fânar, Şura în Apuseni, Vara în Zarand, Vremea fânului în Ţara Moţilor, Peisaj din Pădureni, Sarmizegetusa, Ruine în hambarul roman, Densuş – vin să confirme aceasta.
Amiel a spus că peisajul este o stare de suflet; în cazul lui Ion Cârjoi s-ar putea zice că este o stare de istorie. Peisajele sale explicitează moral raportul dialectic dintre natură şi cultură. Mult timp s-a conceput abstract acest raport şi s-a acţionat în consecinţă, ca o unilaterală opoziţie între natură şi cultură, omul, din fiinţă naturală devenind factorul distructiv al naturii şi naturalităţii, cantonându-se în finitate, fără deschiderea spre totalitatea şi libertatea fiinţei. Solitarul pictor Carl Gustav Carus, în 1798, în cele „Nouă scrisori despre pictura ca peisaj”, teoretizase peisajul ca apariţie a sufletului lumii (Weltseele), mutând în termeni hegelieni, ca apariţie a spiritului lumii. Deci, peisajul gândit ca partea revelatoare a întregului, ca finitatea cuprinzătoare a infinităţii, goethean spus, vizibilul nefiind altceva decât un simbol. O viziune metafizică şi unitară asupra lumii. Nu altfel de cum vede ţăranul român. „Ţăranul – spune Ion Cârjoi lui Menaru Blajan – păstrează tot ce i-a dat Dumnezeu, tot ce vede el, ce ştie că-i aparţine, dar înnobilează pe cât poate”. Acestea rezonează cu viziunea asupra naturii şi cu poetica de artist a pictorului şi istoricul picturii de peisaj, Constable, care, într-o scrisoare din 1819, către soţia sa, scria: „La fiece pas pe care-l fac, pe fiecare obiect asupra căruia îmi îndrept privirea, mi se pare că aud rostindu-se lângă mine sublima expresie a Scripturii: Eu sunt învierea şi viaţa.” Acel „înnobilează pe cât poate”, acţiunea ţăranului, este o situare bună faţă de natură, de firea lumii, lăsând din fiecare parte, oricât de neînsemnată şi firavă ar fi, să se vadă şi să se ridice lumina divinităţii, cea prin care a avut şi are acces la fiinţă. Opoziţia faţă de natură nu este alta decât aceea care o sesizează faţă de natură şi finitatea sa. Nu numai din sine, dar şi din ceea ce îl înconjoară, ţăranul aude aceleaşi cuvinte sacre, ca şi Constable. El nu consumă, ci contemplă natura, peisajul îi devine libertate şi loc de a se întâlni cu sine şi cu Dumnezeu. În termeni estetici, peisajul este natură estetic mediată, kantian spus, finalitate fără scop, adică are atributele operei de artă. La această altitudine în care natura cu spiritul ei cu tot se constituie în operă de artă, se cade ca pictorul, creatorul, fără s-o tulbure, să-i aducă la expresie orice parte, fragment sau determinaţie, să participe la creaţia lumii.
Epoca în care Ion Cârjoi s-a manifestat plastic a fost nefavorabilă unei asemenea viziuni, a fost şi este încă împotriva naturii. Utopiile industrializării şi tehnicizării, cu miracolul lor economic generalizat, şi ideologiile „obiectiv-ştiinţifice” şi „progresiste” au generat precarităţi pentru natură şi om, punând în cauză peisajul ca operă de artă şi fireşte arta peisajului. În aceste condiţii, arta s-a refugiat în sufletul şi casele ţăranilor, în măruntele şi firavele lor obiecte casnice, în locurile atinse de mâinile şi tălpile lor, în obiceiurile ce-i leagă de cer sau le aduce cerul aproape de frunte. Ion Cârjoi s-a îndreptat tocmai spre acestea: locuri, obiecte, obiceiuri care, prin acea acţiune a omului de înnobilare, şi-au păstrat aura divină. „Şi contemplaţia, care şi ea împleteşte finitul cu infinitul – scrie cel mai avizat critic şi estetician al peisajului, Rosario Assunto -, face să trăiască ca infinit clipa fugară a timpului, deschide micimea unui loc dincolo de limitele sale, până la a face din ea o epifanie a infinitului” („Peisajul şi estetica”, vol. II, Ed. Meridiane,  Buc., 1986,  p. 61).
 
IV. Armonia totalităţii
 
În cazul artiştilor autentici, în prima creaţie se înstrăvede in nuce întreaga operă de mai târziu. De aceea, în cele 13 lucrări de la prima expoziţie personală a lui Cârjoi, Titus Rădoi surprindea în cronica amintită determinante importante, tematic şi plastic-pictural. Chiar dacă nu se justifică rezerva privind „viziunea modernist simbolică îmbinând elemente clasice şi chiar din tehnica naivă a creaţiei populare” – important este că o constată, iar pictorul o va accentua – în ceea ce priveşte picturalitatea, observaţia este exactă: compoziţiile impresionează „printr-un colorit viu, realizat mai frecvent prin armonii de contrast: roşu cu verde, galben cu violet, albastru cu ocru”. Nu este greu a se vedea că aceste „armonii de contrast”, dincolo de culori principale, secundare, complementare, înseamnă de fapt armonia totalităţii cromatice: unei culori principale i se adaugă prin contrast culoarea derivată din celelalte două. Surprinzând acelaşi fenomen, Vincent van Gogh îi scria fratelui său, Theo: „aceleaşi culori care se îmbogăţesc prin juxtapunere, se nimicesc prin amestec”. De la Giorgione, spune Lionello Venturi, clarobscurului îi ia locul „principiul tonului în pictură”, adică se foloseşte „o culoare pentru a sugera lumina şi alta pentru a sugera umbra”, „forma plastică” cedând locul „formei picturale” („Cum să înţelegem pictura”, Ed. Meridiane, Buc., 1978, p. 87). Revenind, contrastul nu doar elimină clarobscurul favorizând tonul, ci deschide calea unei picturi metafizice, pornind de la totalitatea cromatică, mai mult, prin el se obţine o mişcare, o dialectică cromatică. În acest sens este înscrisă aventura picturală a lui Ion Cârjoi. Să lucrezi cu două culori: una principală şi una derivată şi să posezi întregul câmp cromatic, aceasta înseamnă simplitate şi complexitate, opoziţie şi armonie, parte (culoare pură) şi totalitate. „Ştiu şi eu că albastru nu se asociază cu verde sau roşu carmin – precizează iritat pictorul într-un interviu lui Nicolae Gheorghiu. Şi cu toate acestea le lucrez până se împacă una cu alta. În fond, nu e nimic nou. Lucrurile acestea le poţi întâlni şi în arta populară românească. Să ştii că la noi arta populară este mai rafinată decât la unguri sau la cehi, este simbolistică nu descriptivă, a ajuns la sinteze” („Un strop de albastru pur”, în Week-end, nr.12, 26.10.90, p.2). Prin aceasta pare a ni se releva prima zi de facere a universului cromatic. Este ceva arhaic şi în acelaşi timp pentru prima dată ajuns în lumină. Acest mister l-a obsedat pe Goethe şi l-a obligat să se încline scrutător asupra culorilor, formulând legea contraculorii cerute, a ceea ce înseamnă „totalitate şi armonie”: „Când ochiul zăreşte culoarea, intră deîndată în activitate şi produce conform naturii sale, inconştient şi necesar, o alta, care conţine împreună cu prima totalitatea întregii game de culori” („Cu privire la teoria culorilor”, 1791, în Secolul 20, nr. 7-8-9, 1982,  p. 155). În adâncul operei lui Ion Cârjoi se află această exigenţă şi supunere plastică, dar, la prima vedere, izbeşte forţa şi expresivitatea culorii, criticii consemnând fiecare în mod impresionist. De pildă, Radu Ciobanu: „Albastru de cobalt dobândeşte sub penelul pictorului forţa de parti­cularitate stilistică şi, în acelaşi timp, prin profunzimea şi puritatea sa, valoare de simbol” („Viziune şi stil”, în Drumul socialismului, nr. 8154, din 29.01.84, p.3); Mircea Deac numeşte „elocvenţa ideilor şi culorii” („Un omagiu istoriei şi artei”, în Arta, 1979); în urma Expoziţiei de la Galeria „Eforie” - Bucuresti, din ianuarie 1985, Raluca Tulbure notează: „Întâlnim două game cromatice la Ion Cârjoi: una este alcătuită din tonuri calde de ocru, galben, gri, roşu, verde, învăluind ca un abur desenul riguros, elaborat cu stricteţe din linii sigure, uneori aproape geometrice, iar pe de alta parte întâlnim o gamă cromatică de sorginte suprarealistă de culori violente: verde şi albastru intens, brun, alb, roşu, folosite parcă fără un amestec prealabil, direct din tubul cu pastă” („Panoramic cultural”, în Săptămâna, din 22.02.85); mult mai târziu, la o expoziţie de grup la Deva, Natalia Vasiu îl identifică pe Ion Cârjoi prin: „o cromatică foarte restrânsă, dar şi foarte expresivă, dominanta de verde şi albastru, născătoare de armonii reţinute” („Culoare. Linie. Forma” în Cuvântul liber, nr. 288, din 23.01.91). Iar pictorul continuu îşi expune deviza: „Am o foame permanentă de ABSOLUT şi o nestinsă sete de ALBASTRU”. Îi mărturiseşte lui Dumitru Hurubă cauza: „pentru că fac o artă metafizică, prin excelenţă, care presupune cunoaştere extremă”, mai mult, subliniază: „Eu nu vreau să fiu subiectiv. Totdeauna am încercat să fiu obiectiv”. Iată, vorbind limpede artistul care atinge zonele metafizice şi dialectice ale artei, acolo unde se manifestă ontologia acesteia, supunându-se celei mai dificile lupte: eliminarea subiectivismului pentru a fi obiectiv! Nu intrăm să analizăm lucrările în dimensiunea ontică a lor, spunem doar că ele nu au nimic obsesiv, subiectiv, că originalitatea lor consistă în chiar tendinţa de anonimizare a autorului. Ion Cârjoi, cu umilitate desăvârşită şi-a asumat lecţia, pildele aforistice ale lui Brâncuşi şi, sub mâna acestuia, poate sfintele dodii ale Olteniei arhaice şi natale. Pe tripticul „Familia şi floarea de fier” sunt scrise chiar cuvintele Sculptorului: „Trebuie să te înalţi cât mai sus pentru a vedea cât mai departe”.
 
V. „Arta metafizică”
 
Ion Cârjoi refuză nu doar cotidianul cu eventualităţile lui, ci şi folclorul (în mare parte tarat de aluviunile ideologice ale epocilor mai vechi sau mai noi) şi se adânceşte în ceea ce V. G. Paleolog numea, pentru a prinde gândul şi cazna brâncuşiană, protofolclor. Motivele sau subiectele operelor sale plastice sunt dezgropate din arhaitate, smulse întunericului istoric, curăţate pentru a se vedea urmele şi însemnele spiritului în zorii civilizaţiei carpatice. Aventura arheologică a spiritului subsumată marii poveşti a omului devine substanţa plastică a lui Ion Cârjoi. „Dacă vrei să cunoşti un popor, cercetează-i cimitirele” – a zis Eminescu. Aici poţi să surprinzi relaţia omului cu divinitatea, situarea sa faţă de ceea ce îl transcende, raportul dintre finitatea sa şi infinitatea de dincolo şi dincoace de sine. „Saloanele mint, mormintele sunt sincere” – zicea şi Heinrich Heine în Despre Franţa, în 1857. Marea trecere luminează nu doar deschiderea unei porţi şi păşirea peste un prag albastru, ci curgerea, în afara măsurilor de timp şi spaţiu, a infinităţii în finit, a transcendentului în imanent, a divinităţii în om. Simplu spus: ce să însemne pentru o bătrână darea cocoşului peste groapă, dacă nu credinţa că sufletul celui întors în ţărână este nemuritor? Altfel spus: că viaţa omului, măsurabilă în zile şi fapte, este o clipă a eternităţii, clipă fără de care aceasta nu se poate manifesta, dar clipă ce trebuie să fie deschisă eternităţii, ca un vas pentru a se umple de lumină. Din acest unghi, chiar moartea este o părere. A zis-o Eminescu şi zilnic îl confirmă fără cuvinte orice ţăran sau femeie bătrână din această parte de lume. Dar pentru a ajunge aici, la marea netulburare din faţa neantului înconjurător, pentru a nu cădea în infinitatea cea proastă, cum ar fi zis bătrânul Hegel, omul trebuie, prin faptele sale, să se situeze într-un raport bun faţă de infinit şi divinitate. Şi iarăşi, să revin la acelaşi exemplu: ce crede despre sine femeia când dă cocoşul peste groapă? Că ea şi mâinile ce ţin cocoşul sunt o părere, că ceea ce o ţine pentru o clipă pe marginea gropii este „aburul ce i s-a dat” şi „mâna de sus”, că acel „abur” există, face parte din ceea ce este, iar ea nu-i decât vasul ce cară cărbunii aprinşi patruzeci de zile, după care se sparge de stâlpul pus la cap. Că acestuia i s-a spus stâlp funerar, coloană a cerului, are mai puţină importanţă, el este însemnul că cel de la baza sa s-a întors în lumină, că finitul şi-a depăşit limita şi omul moartea, că infinitul şi-a recuperat finitul şi divinitatea şi-a înălţat la sine omul. Dar omul de jos, de pe marginea gropii, trebuie să fie deschis, iar divinitatea, prin omul înălţat, trebuie să-l sprijine. Numai astfel se instituie dialogul, un dialog prin reprezentare, instituit în chiar inima divină dintre „cei doi oameni” care participă la procesul de facere a omului, nu doar în câmpul luptei de zi cu zi, ci mai ales din tărâmul în care ţărâna a devenit uşoară. Nu întâmplător ţăranul Carpaţilor spune, când se lasă „adormitul”, ori „trecătorul” în groapă, Să-i fie ţărâna uşoară! şi nu Odihnească-se în pace! Lupta nu a luat sfârşit şi omul nu trebuie să se odihnească, ci ţărâna, ori cea proprie să-i fie uşoară, o haină de lumină, pentru a se înălţa, ori cea a lumii, coborâtă asupra sa, să-i fie uşoară pentru a putea fi dată la o parte şi el a se înălţa. Observăm că procesul de facere, de naştere şi re-naştere a omului este de natură christică şi că el se întinde, metaforic spus şi cu cuvintele lui Eminescu, ca un „munte, jumătate-n lume, jumătate-n infinit”. Iar sub acest dialog se surprinde un altul sub chip de monolog: al divinităţii cu partea sa, divină şi rătăcită în om, pierdută şi regăsită, recuperată şi confirmatoare de om şi Dumnezeu. Şi tocmai pe acest monolog se întemeiază dialogul, lumea cu viziunea asupra ei cu tot devine coerentă şi unitară lume, lume prin care Dumnezeu poate cutreiera, sub chipul unui bătrân, să-ţi bată seara în poartă, cerându-ţi ospeţie şi un ceas de odihnă, şi pe care îl recunoşti abia după ce a plecat. Să stai la taifas cu Domnul şi să-l recunoşti după ce a plecat! Prin faptele mărunte şi obişnuite, miraculos întâmplate. O pogorâre a divinităţii. Şi invers, o lume în care omul de jos, prin rugi, pomeni, prin insondabile obiceiuri, transmite mesaje omului înălţat, iar acesta, cu totul şi cu totul misterios, îi veghează drumul, trecerea „punţii”, cum avea să zică, întristat şi ca orice bătrânică din Oltenia, Marin Sorescu.
Aceste determinaţii ale unei viziuni arhaice ridicată în creştinism, fie ele doar punctate sumar şi abstract ca într-un „crochiu”, sunt stringent solicitate de opera plastică a lui Ion Cârjoi, de exigenţa sa artistică, fără de care riscul ar fi să îi rămâi în afară, străin şi neputincios estetic. Cum să descifrezi, îndeosebi, lucrarea „Confesiuni la lună plină” fără o concentrare în arheologia spiritului şi fără o luminare a fenomenologiei sufletului în marea poveste a omului? Cum să te apropii de albastru „Portalurilor” sale, fără să auzi şi să înţelegi dialogul (cu monologul lui inerent) dintre om şi divinitate? În „Confesiuni la lună” plină, spaţiul sacru: un cimitir, pe un dâmb de deal, format din patru stâlpi funerari, trei închipuind o familie: al unui bărbat, al unei femei şi al unui băieţaş, aşezaţi în linie şi înclinaţi confesiv unul spre altul, iar în dreapta, în faţă, impunător şi parcă protector, un alt stâlp, cu capitel (o stilizare a coarnelor de consacrare), amintind de ulterioarele troiţe (întreite cruci). La dreapta şi la stânga stâlpului bărbătesc, doi mesteceni. Deasupra, în centru, luna plină, iar partea de jos invadată de iarbă. Timpul fast: miezul nopţii şi mijlocul lunii, când luna este plină, generând evenimentele faste, la egală distanţă de cele nefaste (când ea nu se vede). Avem un timp al ciclicităţii lunare, simbolizat de lună, şi solare, reprezentat de explozia ierbii, şi unul ca eternitate cursă peste efemer, ca eternitate recuperatoare a clipei. Totul s-a împlinit după cum a fost dat: o sfântă familie: bărbat, femeie, copil. Crestăturile în stâlpi formează câte două aripi şi, fireşte, câte o cruce. Aripile copilului sunt mult mai lungi, pornind aproape de la baza stâlpului, ca însemn al vârstei angelice. Stâlpii bărbăteşti sunt prevăzuţi cu un cep de nod traversând lemnul aripilor; al femeii are doar orificiul de nod, fără cep. Asemenea stâlpi, secrie Romulus Vulcanescu „serveau în practicarea magiei sexologice, pentru transmiterea celor vii a puterii demonice sexuale a celor morţi” („Mitologie română”, Ed. Academiei R.S.R., Buc., 1985, p. 198). Fără conotaţiile apăsat precreştine, important este relevarea fenomenului de transmitere a unei puteri, în cazul de faţă, erotice. O familie sacru împlinită transmite forţa erotică unei familii neîmplinite, sterile, aflată poate sub un blestem, ca-n basme, iar această forţă va rodi, întrucât timpul este fast. Aceste confesiuni, după cum se vede, nu sunt simple confesiuni, ele sunt erotice, la lună plină, şi se transmit celor de jos, descătuşând viaţa, apariţia unui fiu. Nu întâmplător stâlpul copilului emană mai multă lumină, semn că totul se împlineşte. Că dialogul amintit poartă în sine monologul. Că lumea este unitară, creaţia cu creatorul, că moartea este o părere. Seria de portaluri, de obsesive portaluri („Portal”, „Portal cu iarbă” etc.), unde spaţiul de trecere este un albastru ce te atrage dincolo – criticii i-au zis albastru-Cârjoi -, este, la fel, un simbol ce-şi scaldă rădăcinile în apele mitice, în arhaitatea  genuină. Ele par să fie portaluri ale unor cetăţi, oglindiri ale altora cereşti, să fie ale unor altare („Biserica Colţ”), spaţiul albastru să fie al sacrului. Şi pentru a nu repeta mişcările timpului (ciclicitatea, reprezentată de invazia ierbii, şi eternitatea, de piatra în care s-a încrustat mintea şi sufletul omului), să le lăsăm sub lumina conceptelor lui Constantin Noica, de timp rotitor şi timp rostitor. Iată omul ieşind din timpul rotitor şi păşind prin albastrul portalului în timpul rostitor! Ca „imagine a divinităţii”, spre a folosi cuvintele lui Holderlin. Şi fiindcă am vorbit de dialog şi monolog, se cade să-i amintim şi acele versuri dintr-o poezie neterminată ce i-au stârnit un fascinant comentariu lui Heidegger: „Multe a aflat omul./ Pe mulţi i-a numit dintre cei cereşti,/ De când suntem un dialog/ Şi de când putem auzi unii de la alţii”. În acest context, dacă mutăm accentul pe plasticitate, surprindem că „vocabularul” semnificaţiilor simbolice ale acestui albastru, aproape indiferent de raza geografică şi istorică, vine să confirme determinaţiile acestei lumi surprinsă în stare de dialog. Dan Mihăiescu în amplul studiu semiotic „Limbajul culorilor şi al formelor” (Ed. Ştiinţifică şi enciclopedică, Buc., 1980), rezuma într-un tabel simbolistica albastrului: În Egipt, reprezenta: „cuvântul şi promisiunea divină, adevărul divin, cerul nocturn spre care se ridica sufletul faraonului, eliberarea sufletului – culoarea Zeului Amon”; la Evrei: „revelaţia divină, legea – culoarea lui Iehova”; în China: „nemurirea, reînvierea”; în Evul mediu european: „fiul Domnului, adevărul, culoarea divină”; în bizantinism: „puterea divină”; şi în România (până la nivel popular): „credinţă, visare, încredere în frumos şi în fiinţa umană; semnul legăturilor permanente” (p. 83-84). Aici se cuvine adusă şi reflecţia lucidului pictor Wassily Kandinski, din 1910, despre „darul adâncimii” pe care îl posedă albastrul: „Înclinarea albastrului către adânc este atât de mare, încât devine mai intens tocmai în tonurile mai adânci, dobândind în acelaşi timp ecouri interioare mai caracteristice. Cu cât un albastru este mai adânc, cu atât i se adresează omului ca o chemare spre infinit, trezindu-i dorul de puritate şi, în final, de transcendenţă” („Spiritualul în artă”, Ed. Meridiane, Buc., 1994, p. 76). Şi conjunct cu acestea, cuvintele pictorului către acelaşi Dumitru Hurubă: „Albastru era în sângele meu de când m-am născut în satul meu Tismana, judeţul Mehedinţi, la câţiva paşi de Dunăre, zona sudică în care înfloresc pentru prima oară castanii în ţară. Albastrul este o compensaţie pentru căldura dogoritoare aproape insuportabilă a verilor. Cât de inventiv mai poate fi ţăranul român, mai ales olteanul! De sărbători, sau la rugă, ardeam paie, frecam în palme cenuşa, o amestecam cu var şi peste o zi două de stagnare devenea albastru cenuşiu în lumina strălucitoare a sudului. Soclurile casei, ale acareturilor, baza gardurilor, toate erau albastre. Albastre (în ulei) uşile, ferestrele, porţile. Albastre şi zambilele care înconjurau casa şi mergeau una cu streaşina. Sârguincios la studii, am descoperit (în cromotologie) că albastru, la vechile popoare, egiptenii de pildă, era un simbol al meditaţiei, inteligenţei umane, un îndemn la cugetare şi regăsire a personalităţii de sine. Albastru în pictura mea este coloana vertebrală, în contextul de forme şi armonii cromatice în care îl implic”. De subliniat că şi cenuşa, care se amesteca cu var pentru a da albastru, se obţinea din arderea paielor de sărbători, sau la rugă. Nimic întâmplător: în culoarea albastru, obţinută astfel de ţăranii noştri, sălăşluieşte sacrul! Nu altfel în pictura lui Ion Cârjoi! Sacrul cu aura sa divină!
Cu acest albastru, în fine, a plecat să picteze şi în ceruri lăcaşurile lui Dumnezeu.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter