08.09.2013,  23:15:27 | 1 comentariu | 2010 vizualizari
La prima tabără profesionistă de artă plastică din Vale / Au venit artişti vestiţi din Cimpa şi până-n Nepal


de Mihai BARBU
Sâmbătă, la ora 11, la Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani a avut loc vernisajul primei tabere internaţionale de pictură, fotografie şi sculptură organizate de Fundaţia „Ianza Art Inter Cultural”.
 
A fost finalul artistic al unei tabere desfăşurate, la Petroşani şi Cimpa (în curtea primitoare a pictorului Birău), între 28 august şi 9 septembrie (în ultimele două zile dedicate acestei manifestări artiştii plastici au urcat în Straja pentru a trage concluziile care se impuneau şi a pune la cale acţiuni viitoare). Vreme de aproape două săptămâni, au venit în Vale sculptorii Iorgos Iliopoulos din Thesaloniki (Grecia), Cătălin Dragomir din Deva şi Vlad Perianu din Bucureşti. Li s-au alăturat pictorii Sergiu Plop din Republica Moldova, Elisabeth Ochsenfeld (din Germania), Horvat Gyongyover (din Cluj) şi Keshav Malla (din Nepal). Din Vale au participat pictorul Petrică Birău, sculptorii Sergiu Cristian Ianza şi Robert Humel. A foto­gra­fiat, zi de zi şi ceas de ceas, lucrările şi artiştii maestrul fotograf Horvat Lazslo din Cluj. 
Două persoane extrem de discrete - prof. univ. Aron Poantă (generoasa gazdă a artiştilor invitaţi) şi Sorin Oprea (el însuşi un artist plastic polivalent) - au făcut ca totul să se desfă­şoare la fel de exact ca în taberele de mare tradiţie.
Partea cea mai spectaculoa­să a taberei a consti-tuit-o sculptarea viitoarelor opere, în aer liber şi în văzul tuturor, chiar în mijlocul Parcului „Carol Schreter”. Iorgos Iliopoulos şi Cătălin Dragomir au şlefuit blocurile masive de marmură, iar Vlad Perianu şi Sergiu Ianza au îmblânzit tăria lemnului de stejar. Imaginea celor patru, în haine de lucru, semăna deopotrivă cu cea a minerului (prin forţa cu care trebuiau să-şi stăpânească materialul) dar, deopotrivă, şi cu cea a chirurgului (obligat să se apere de praful alb al marmurei şi să taie, cu precizie şi artă, în materiale dure şi atât de îndărătnice). Cei interesaţi au putut să vadă, de la o zi la alta, cum mase amorfe se pot transforma, sub mâna şi prin harul artistului, în opere de artă.
Partea benefică a unei astfel de tabere este aceea că, prin investiţii financiare modeste, oraşul se îmbogăţeşte cu nepreţuite opere de artă. Aici nu e vorba doar de bani (pe care mulţi îi promit şi puţini se şi ţin de cuvânt) cât de relaţiile pe care le are în lumea artistică organizatorul taberei. Artiştii vin în astfel de tabere prin garanţia morală şi artistică pe care le-o dă colegul lor. Oamenii nu vin, neapărat, pentru bani, cât pentru a-şi manifesta spiritul de camaraderie şi de aderare la un ideal înalt.
Oscar Wilde spunea că foarte multă lume ştie care e preţul unui lucru, dar foarte puţină are habar de valoarea lui. Cam aşa stau lucrurile şi cu tabăra de la Petroşani. Petroşaniul s-a îmbogăţit, după foarte multă vreme, cu sculpturi făcute de artişti profesionişti cu care, în viitorul apropiat, se va mândri cu siguranţă. 
În „Galeria din ziar”, care va apărea în această săptămână, vom detalia şi desluşi, pe îndelete, rostul şi finalitatea unei asemenea întreprinderi artistice. 

Comentarii articol (1 )

#1 Dorel Lazar 09.09.2013,  22:36:59
Felicitari pentru tabara si pentru nivelul inalt la care a inceput. Sper sa tieti stacheta macar la acest nivel daca nu mai sus si sa nu dati calitatea pe cantitate asa cum, din pacate, se intampla in mute alte tabere de arta.Imi pare rau ca nu am reusit sa vin la vernisaj. Nu s-a putut.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
De luna aceasta, până în decembrie, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva organizează expoziţia de pictură, [..]
04.09.2014, 22:48   |    0 comentarii
Fundaţia Ianza Art anunţă pentru astăzi, 28 ianuarie 2014, vernisajul expoziţiei&nb[..]
27.01.2014, 21:31   |    0 comentarii

► Vernisajul: Vineri, 2 martie ► Ora 16 ► Parteneri media: ZIARUL VĂII JIULUI, KAPITAL FM şi KAPITAL TV

29.02.2012, 23:37   |    1 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter