10.09.2013,  20:14:41 | 1 comentariu | 1155 vizualizari
Între 23-25 august, la Alba Iulia / Ample manifestări de etnologie şi etnografie


de Ziarul Vaii Jiului
În cadrul proiectului cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional prin Fundaţia Comunitară Alba s-a desfăşurat Simpozionul naţional de etnografie şi folclor în Cetatea Marii Uniri din Alba Iulia în perioada 23-25 august 2013.
 
Sufletul organizării acestor manifestări de mare amploare a fost d-na Petruţa Dorina Pop, preşedintele Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba.
Am avut bucuria să fiu invitat la aceste manifestări, fiind cea de a cincia participare a mea la Alba Iulia la simpozioane de acest gen în ultimii ani. De patru ori am fost invitat la Simpozionul de etnografie şi folclor „Gheorghe Pavelescu”.
Manifestările din august de la Alba Iulia au avut un caracter amplu şi s-au desfăşurat pe trei paliere, oferind participanţilor un program destul de încărcat, dar plăcut şi util. Fiecare dintre aceste paliere s-ar fi putut constitui într-o manifestare de sine stătătoare.
 
1. Târgul Meşterilor Populari din Cetatea Marii Uniri „Meşteşuguri şi produse româneşti”, ediţia a II-a, a fost organizat prin Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia, Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba, pe durata 23-25 august. Organizatorii i-au avut parteneri pe Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice „Alba Transilvania”, Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii. Tarabele pentru expunerea şi vânzarea produselor au fost instalate în Piaţa Cetăţii. Au fost expuse produse alimentare tradiţionale, obiecte artizanale, ţesături, icoane pe sticlă, costume populare etc.
Cu această ocazie, în sala Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia a avut loc şi vernisajul expoziţiei meşterului popular iconar Nicolae Muntean de la Vinerea (Alba) intitulată „A doua viaţă”, prezentată de Ioana Rustoiu (Muzeul Naţional al Unirii).
La Târgul Meşterilor Populari au participat meşteri din judeţele Mureş, Cluj, Bacău, neamţ, Alba, Bihor, Maramureş, Suceava, Vrancea, Hunedoara, Teleorman.
La una din tarabe am întâlnit vreo două-trei boate ciobăneşti împuiate fiind, oarecum o palidă reproducere a unor modele de pe boatele oierilor din Valea Jiului. Acestea aparţineau unor meşteri din jurul Bucureştiului, care mi-au afirmat că reprezintă boata de Valea Jiului.
După ştiinţa mea, în Valea Jiului mai avem un singur meşter de valoare în împuiatul boatelor, pe Grunţă Traian din satul Maleia. Oare acesta nu ar fi putut să participe cu boatele adevărate de Valea Jiului, o adevărată bijuterie şi unicat în domeniu? Cine să-l promoveze şi cine să se îngrijească de faptul ca acesta să transmită mai departe unor ucenici tradiţia? De ce nu a fost invitat la Zilele Petrilei de către oficialităţi?
 
2. Festivalul „Din lada de zestre” s-a desfăşurat  în Piaţa Cetăţii în zilele de 23-24 august. În spatele clădirii Muzeului Marii Uniri a fost montată o scenă rustică împrejmuită cu un gard din nuiele împletite şi acoperită cu paie. Pe această scenă au urcat ansambluri tradiţionale din judeţele Mureş, Alba, Bistriţa Năsăud. Toate aceste ansambluri au valorificat prin punerea în scenă a vechilor tradiţii şi obiceiuri talentul poporului român, comorile cultural-artistice din satul tradiţional. Spectacolele au fost urmărite în cele două seri de un număr mare de spectatori. A impresionat Grupul tradiţional din Deal, Câlnic, judeţul Alba care a prezentat obiceiul „De unde cătana pleacă”. Celor mai sensibili dintre spectatori li s-au umezit ochii de lacrimi.
La Petrila avem casă de cultură renovată, avem comisie de cultură, dar asemenea montaje nu s-au mai făcut de pe vremea regretatului Gicu Popa, cel care cu „Nunta în Valea Jiului” a obţinut numeroase premii la nivel naţional în cadrul festivalului „Cântarea României”. Omul sfinţeşte locul, este adevărat, dar locul a rămas, a plecat doar omul, nimeni însă nu întreprinde nimic. Aşteptăm, căci de tradiţie culturală, slavă Domnului, nu ducem lipsă. Scriitorii locali şi-au făcut datoria cu meticulozitate. Au scos la lumină tradiţii şi obiceiuri, unele chiar dispărute, dar nimeni nu se apleacă asupra lor să le şi valorifice. Păcat! Mare păcat! La multe din zilele oraşelor din Vale cultura tradiţională se reduce la mici, bere, tarabe cu gablonţuri şi artificii.
 
3. Simpozionul naţional de etnografie şi folclor „Cultura tradiţională în era globalizării” a fost finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin programul „Fondul pentru Cultură”, program care are ca partener naţional Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, ca parteneri au fost Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Asociaţia ASTRA Blaj, Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii, iar ca partener media - TVR Cluj. La simpozion au participat scriitori, cercetători, foclorişti, etnografi şi istorici din ţară şi străinătate.
Lucrările s-au desfăşurat pe două secţiuni. Prima a fost moderată de dr. Doina Işfănoni (Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” Bucureşti) şi prof. Ioan Cuceu (Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române Cluj-Napoca). Cea de-a doua secţiune a fost moderată de preotul Jan Nicolae (Arhiepiscopie Ortodoxă de Alba Iulia) şi de prof.dr. Zamfir Dejeu (Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române Cluj-Napoca). Au prezentat lucrări, printre alţii: prof.dr. Doina Işfănoni, prof.dr. Ioan Cuceu, prof.dr. Zamfir Dejeu, prof.dr. Mircea Păduraru (Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi), dr. Varvara Buzilă (Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naţională Chişinău), preot Jan Nicolae, prof.dr. Ovidiu Papană (Universitatea de Vest Timişoara), prof.dr. Constantin Secară (Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” Bucureşti) şi, desigur, lista ar putea continua.
Toate lucrările vor apărea într-un amplu volum dedicat acestui eveniment. În cadrul secţiunii a doua am prezentat lucrarea „Boata împuiată a oierilor jieni. Origini şi conexiuni de transhumanţă”. Comunicarea a fost însoţită de desene şi schiţe precum şi de un exemplar original al unei boate oiereşti împuiate din satul Jieţ, care a fost dăruită organizatorilor.
În încheiere aş dori să subliniez organizarea impecabilă a manifestărilor de la Alba, organizare de care au dat dovadă de fiecare dată, precum şi de ospitalitatea deosebită.
Dr. Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ

Comentarii articol (1 )

#1 Ionel Zmau11.09.2013,  07:11:50
La Petrila, avem Casa de Cultură “Ladislau Schmidt”, dar nu are manager/management cultural... Primăria Petrila nu are departamentul CULTURĂ, nici departamentul TINERET...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Sâmbătă, în centrul Devei, va fi onorat de societatea civilă Dumitru Gălăţan-Jieţ, un personaj special, despre [..]
17.03.2015, 19:35   |    0 comentarii
Petru Blaj Dinvale a publicat în revista de cultură „Tecuciul literar-artistic” nr. 41 (iulie-august 2014) o amplă cronic[..]
08.10.2014, 20:17   |    1 comentarii
Ioan Popa (Alba Iulia), născut la 3 august 1940 la Roşia de Secaş (Alba), este profesor de limba şi literatura română, proz[..]
04.12.2013, 23:33   |    0 comentarii

În zilele de 6-7 noiembrie 2008, în oraşul Drobeta Turnu Severin s-a desfãşurat Târgul Naţional de toamnã al [..]

11.11.2008, 16:15   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter