12.09.2013, 20:25:11 | 7 comentarii | 2067 vizualizari
Comisar şef Titel Brăgaru, comandantul Poliţiei municipiului Petroşani: / „Să ştiţi că Petroşaniul este un oraş liniştit, în ciuda a ceea ce spun unii sau alţii…”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Nivelul e… schimbător
- Domnule comandant, unitatea de poliţie pe care o conduceţi este cea mai mare din Valea Jiului. Ne puteţi spune cum se prezintă ea la momentul septembrie 2013?
- La momentul septembrie 2013, Poliţia municipiului Petroşani se prezintă, din punct de vedere al evaluării situaţiei operative şi al indicatorilor şi statisticilor Ministerului de Interne, la un nivel bun din punct de vedere al realizărilor, aproape de nivelul cerut. Vedeţi dvs., noi suntem evaluaţi la nivelul poliţiei judeţului Hunedoara, împreună cu Poliţia municipiului Deva şi Poliţia municipiului Hunedoara.
- Spuneaţi că sunteţi aproape de nivelul cerut. Care e acest nivel?
- Nu există un nivel cerut bătut în cuie, pentru că timpurile şi situaţiile se schimbă. Apar mereu lucruri noi, dar există pilonii de guvernare, care sunt preluaţi de Ministerul de Interne, cu acţiunile care se urmăresc şi care sunt prioritare pentru anul în curs, în cazul de faţă pentru anul de guvernare 2013. Pentru acest an, sunt prevăzute clar reducerea evaziunii fiscale, siguranţa cetăţeanului şi combaterea crimei organizate. Prin acţiunile şi verificările făcute până acum avem 29 de cauze complexe, asta înseamnă prejudicii de peste două miliarde de lei vechi pe evaziune fiscală. Dar prejudiciile sunt mult mai mari faţă de această cifră în momentul de faţă, estimările noastre pentru cele 29 de dosare fiind între 15-20 milioane de euro la evaziunea fiscală. Împreună cu forurile de supraveghere, Parchetul Petroşani şi Parchetul Tribunalului Hunedoara, după soluţionarea acestor dosare am reuşit recuperarea, noi spunem că e un lucru extraordinar, a peste 75% din banii prejudiciaţi pe evaziune fiscală. De altfel şi legea spune că, dacă se recuperează prejudiciul, legiuitorul este mai blând cu făptuitorul.
29 de dosare, unul şi unul…
- Din cele 29 de dosare pe care le aveţi în lucru câte credeţi că vor fi soluţionate?
- Absolut toate trebuie să fie soluţionate, propunerile noastre pentru unele din ele fiind deja făcute. În alte dosare propunerile sunt în studiu, pentru că s-a început urmărirea mai târziu şi urmează ca împreună cu procurorul să se ia deciziile paşilor următori.
- Sunt cazuri grele? Vorbim de firme mari, cunoscute în Valea Jiului?
- Da, firme mari, cazuri grele. Vă daţi seama că prejudiciile astea mari nu le pot face firmele care au un simplu butic.
- Ştim că, fiind încă în cercetare, nu ne puteţi da numele acestor firme, dar măcar să ne spuneţi cam în ce ramuri de activitate profesează aceste firme?
- În absolut toate ramurile de activitate, majoritatea infracţiunilor fiind inducerea statului în eroare prin recuperarea de TVA în favoarea firmelor.
- Au unele dintre aceste 29 de dosare legături cu omul de afaceri reţinut azi, Alin Simota, după cum se ştie cel mai mediatizat om de afaceri din 2013 din Valea Jiului, după ce a fost reţinut?
- Având în vedere că instanţa încă nu s-a pronunţat, nu vă pot spune în momentul de faţă câte din aceste dosare penale se referă la întrebarea pusă de dumneavoastră.
- Da, oarecum logic, ar însemna să daţi ancheta peste cap…
- Nu să dau ancheta peste cap. Dar nu este deontologic şi nici nu ştiu dacă dosarele vor fi conectate la cauza respectivă.
1.158 dosare penale soluţionate
- Ne puteţi da nişte date clare legate de situaţia operativă?
- La zi, ca să spunem cetăţenilor corect informaţiile, avem soluţionate 1.158 de dosare penale, iar în lucru avem 1.783 de dosare penale cu autori necunoscuţi. La capitolul „indicatori” avem un lucru cu care ne mândrim: faptul că nu am avut omor în acest an.
- Dar au fost cazuri de crimă!
- Da, dar ce a fost pe raza Petroşaniului la acest capitol, exact două cazuri, a fost preluat de IPJ Hunedoara. Continuând, astăzi (joi – 12 septembrie – n.r.) avem la instanţă o propunere de reţinere pentru tâlhărie. E vorba de o persoană care a tâlhărit o altă persoană acum două săptămâni. A durat atât deoarece a trebuit făcută expertiza psihiatrică a celui care a tâlhărit. În momentul de faţă împreună cu Parchetul Petroşani suntem la Judecătoria Petroşani pentru a solicita mandat de arestare pentru cel care a comis infracţiunea.
- A fost un caz greu?
- Da, pentru că, iniţial, a fost un caz cu autori necunoscuţi şi nimeni nu a ştiut o vreme cine-i autorul. După cercetări, după discuţii cu partea vătămată, am reuşit să stabilim autorul.
Niţică statistică
- Să continuăm cu datele din situaţia operativă…
- Aş vrea să vă spun că la sancţiuni contravenţionale este o diferenţă faţă de anul trecut. Dacă anul trecut aveam la şapte luni 4.020 de sancţiuni contravenţionale, anul acesta avem 5.310 sancţiuni contravenţionale. Deci, cu 1.290 de sancţiuni contravenţionale mai mult, ceea ce înseamnă prezenţă în teren mai mare. Acesta nu este un indicator în care să avem un număr anume de amenzi care trebuie aplicate. Nu, acest indicator înseamnă prezenţa în teren, înseamnă abateri existente şi sancţionate de către noi. La indicatorii privind servirea comunităţii avem şapte razii efectuate, iar la acţiuni cu efective lărgite avem 384 de acţiuni. Nu în ultimul rând, la numărul de intervenţii prin solicitări la 112 noi avem un indicator extraordinar: 1.117. Dacă anul trecut aveam la şapte luni 1.459 de solicitări, iar acum avem 1.117, acest lucru înseamnă o scădere de 342 de cazuri. O scădere foarte pozitivă, care pentru noi înseamnă că numărul celor care au apelat e mai mic, oamenii simţindu-se mai protejaţi nu mai apelează la serviciul de urgenţă nemaifiind cazul în multe situaţii. Bineînţeles, aceste cazuri sunt defalcate pe intervenţii (până la 10 minute, până la 15 minute şi 20 de minute), iar tot ce sare peste 20 de minute înseamnă că acolo sunt probleme.
1.700 dosare cu autori necunoscuţi
- Spuneaţi de peste 1.700 de dosare penale cu autori necunoscuţi… Totuşi, numărul acesta nu e mare, dacă-l împărţim de exemplu la 365 de zile?
- Cele 1.783 de dosare penale nu sunt intrate anul acesta în lucru. Sunt dosare penale care vin şi din urmă cu zece ani. Termenul lor de prescripţie, prin modificarea Codului Penal, s-a lărgit şi acesta este motivul acestui număr mai mare.
- Bun, atunci vă întrebăm altfel: cam câte dosare penale cu autori necunoscuţi există în medie pe an?
- Vă spun imediat, deci intrate 168 şi soluţionate în momentul de faţă 160. Deci, o diferenţă de 8 dosare penale cu autori necunoscuţi în 2013.
- 168 înseamnă un caz penal cam la două zile… E mult, e puţin faţă de alte localităţi?
- Depinde la ce localitate şi la ce poliţie ne raportăm. Dar eu vă spun altceva… La cele 168 de dosare penale de care vorbim nu avem grupuri infracţionale constituite pentru furturi, dacă am avea, dvs., presa, şi cetăţenii aţi şti de ele, ar fi vâlvă în oraş… Avem scăderi pe furturile din locuinţă, pe furturile din auto, pe furturile de maşini, pe furturile din societăţile comerciale. Problema noastră în momentul de faţă rămâne la acele furturi de fier vechi, de obiecte de fier din zonele mai mărginaşe, cum ar fi de exemplu Colonia. Există acolo frecvent furturi de garduri şi stâlpi, obiecte de fier din curţile unor cetăţeni mai în vârstă… Încercăm să lucrăm mai productiv şi la acest capitol.
Cazuri enigmatice
- Nu ne-aţi spus nimic despre un furt celebru, cel de bijuterii de la Complexul Jiul Shopping Center… Presa v-a… presat oarecum şi ziarul nostru la fel… Ce se mai aude?
- Da, am fost presat şi cu alte dosare, chiar în ziarul în care dvs. scrieţi. Dar nu comentez acum nici ce s-a scris, nici cine e autorul într-un anumit dosar penal care l-a bătut pe nu ştiu cine… Un dosar penal nu se face într-o zi sau o săptămână… După patru ani jumătate s-a făcut şi s-a demonstrat ceva de către noi.
- Bun, dar spuneţi că cineva l-a bătut pe nu ştiu cine… Dar cineva l-a bătut…
- Da, şi răspunde pentru asta după cum vedeţi! Este acum tras la răspundere… Repet, un dosar penal nu se face într-o zi! Nu putem compara treaba asta cu săpatul unui şanţ de aici şi până acolo într-un timp anume. Trebuie strânse probe serioase, declaraţii, mărturii şi multe altele. Este imoral, înainte de orice alte răspunderi penale sau incriminare de legi, să te joci cu libertatea cuiva. Cred că noi am procedat bine, iar acum lucrurile merg pe făgaşul lor normal.
- Revenim la bijuterii?
- V-am spus, se lucrează în acel dosar penal…
- Sunteţi pe urmele hoţului sau a hoţilor?
- În momentul de faţă nu pot să vă spun, cu atât mai mult cu cât dosarul este preluat şi conexat la IPJ Hunedoara şi la IGPR. Deci, cauza este mult mai complexă şi vizează mai multe judeţe, pentru că modul respectiv de operare n-a fost prezent doar la acest furt de la Petroşani, a mai fost şi în alte localităţi din ţară.
Nicio maşină furată
- Ne spuneaţi că e în scădere numărul furturilor de maşini din municipiu. Ce înseamnă „scădere”?
- Înseamnă deloc! N-am avut furturi de maşini în acest an la Petroşani! Am avut un furt teribilist, de copii, un furt de Dacie rezolvat. Nu avem furturi de maşini, în sensul de a se fura maşini scumpe, care să fie dezmembrate şi apoi revândute. Să ştiţi că Petroşaniul este un oraş liniştit, în ciuda a ceea ce spun unii sau alţii…
Presa (de)favorizată
- Unora li se pare că aveţi două feluri de a colabora cu presa. Se spune că sunt oameni din presă care vă prezintă activitatea de zi cu zi şi care au permanent ştiri şi ponturi calde direct de la poliţia municipiului şi oameni din presă care vă mai „tamponează” şi care, evident, află ştirile pe alte canale, eventual de la purtători de cuvânt sau de la aşa-zisele „cârtiţe”. Ne înşelăm cumva? Ce comentarii aţi avea de făcut aici?
- N-am niciun comentariu de făcut… Marota asta este frumoasă cu favorizarea unei părţi a presei… Şi ceilalţi de care spuneţi nu află ştiri şi informaţii de la mine, ei le află sunând tot la purtătorul de cuvânt de la IPJ Hunedoara. Domnule Bran, mă vedeţi să pun mâna pe telefonul meu personal, sau pe cel de serviciu să-l anunţ pe ziaristul X cine ştie ce?!
- Comunicarea se poate face nu neapărat la telefon, ştiţi asta desigur… Se poate merge la o întâlnire chiar şi pe jos… Dar de altfel eu nu v-am acuzat cu nimic, aşa vorbesc unii colegi din presă, eu doar întreb.
- Pe jos merg peste tot. Pot spune că, chiar că relaţionez cu absolut toată lumea care doreşte să relaţioneze şi să aibă o relaţie corectă cu noi! Eu atât vă spun acum: nu favorizez nicio parte a presei cu nimic, este doar o poveste aruncată de unii aiurea, nimic altceva.
- Despre presa care vă mai ceartă ce aveţi de zis?
- Nu fac absolut niciun comentariu.
- Ştiţi că a circulat prin ziarul nostru o poză celebră, cu o mână ridicată nefiresc, ca să nu spun mai mult. Haideţi să lămurim cum a fost cu poza aceea, să închidem practic acest subiect.
- Noi plecam în vacanţă, un coleg de-al meu mi-a urat ceva… Eu am făcut semnul acela… A fost o glumă. S-au făcut cercetări peste cercetări, dosare penale, verificări de la minister şi IGPR. Să vă spun aşa, ca într-o paranteză, în România am fost reclamat la absolut toate instituţiile statului. Deci şi verificat de aceste instituţii, începând de la Agenţia Naţională de Integritate, Înalta Curte de Casaţie şi până la Parchetul General. Credeţi că mai eram aici dacă nu eram în ordine?!
Episodul „Poliţişti la Moscova”
- Un singur lucru legat de scandalurile din presa locală vă mai rugăm să comentaţi: celebra excursie din Rusia…
- De ce e celebră? Pentru noi acea excursie nu înseamnă decât că suntem onoraţi ca în fiecare an să fim invitaţi de acel club al colegilor noştri din străinătate. Vă rog să remarcaţi că judeţul Hunedoara este singurul judeţ care este invitat prin poliţia judeţului – în mod special prin Poliţia municipiului Petroşani - să participe la astfel de reuniuni! Toată lumea vede doar fotbal, dar acolo se discută lucruri foarte frumoase şi profunde din activitatea poliţiştilor din toată lumea. De când cu Moscova, am înţeles sistemul lor de lucru, cât au voie să facă, până unde ajung, unde li se interzice, unde trebuie să ceară acceptul. E un contact cu oameni care se ocupă de altfel de evenimente decât noi. Sau mai bine spus de o altfel de infracţionalitate faţă de cea din ţara noastră. E un contact unde fiecare dintre noi ne expunem problemele şi situaţiile cu care ne întâlnim. După aceste contacte, la astfel de întâlniri, survin şi colaborările, inclusiv pe terorism sau pe problemele care privesc activitatea poliţiei.
- Referirea materialelor din ZVJ se făcea nu la acest gen de întâlniri, ci la unele persoane care apăreau în delegaţie, poate unele cu probleme, să nu le zicem probleme de ordin penal…
- Iertaţi-mă că vă întreb, credeţi că dacă cineva care a fost acolo şi are dosar penal noi ne întoarcem cu spatele? Aveţi azi deja un caz concret, nimic nu ne-a reţinut! Nu poţi trăi singur, dar atunci când greşeşti răspunzi pentru ce greşeşti! Răspunde toată lumea care greşeşte. Vă rog să nu uitaţi că peste noi mai există şi Parchet, Curtea de Apel, Înalta Curte şi mai departe… Unde oamenii nemulţumiţi pot să se adreseze.
- Ca să încheiem acest capitol legat de scandalurile de presă, vă mai întrebăm doar dacă vă consideraţi vinovat cu ceva, măcar într-un singur caz din cele scrise?
- Global vă pot spune că nu. Dacă le defalcăm pe toate, cred că acele acuzaţii mi-au fost aduse fără temei. Vreţi un răspuns de la mine mai amplu, ştiu, dar nu pot să comentez mai mult pentru că nu vreau. Eu ştiu că mi-am făcut şi îmi fac permanent datoria, alte comentarii nu-şi mai au rostul.
Relaţii externe
- Dacă tot aţi adus aminte de poliţia din Moscova, poliţia din Petroşani mai are relaţii cu alte unităţi de poliţie din UE sau lumea întreagă?
- Da, avem relaţii cu poliţia din Belgia, cu poliţia din Franţa şi cu alte poliţii din Europa. Păstrăm legătura cu ei, comunicăm prin mail-uri sau pe internet. Dacă mai ţineţi minte, acum doi ani poliţia din Franţa a avut o activitate amplă cu români, chiar cetăţeni din Petroşani, la Paris, în care trei ofiţeri ai poliţiei franceze şi ataşatul poliţiei franceze de la Ministerul de Interne au participat la nişte acţiuni - supravegheate de procurori şi de poliţişti de la crima organizată – acţiuni la care a fost implicată şi Poliţia municipiului Petroşani. Această relaţie bună pe care o avem cu poliţiştii şi unităţile de poliţie din străinătate s-a creat încă de pe vremea fostului comandant Nicolae Florin, care a deschis acele uşi, a arătat ce fel de oameni suntem noi, cei de la Petroşani, şi care a ştiut cum să păstreze relaţiile. Noi am continuat relaţia de amiciţie cu poliţiile respective şi vom face totul să le păstrăm şi pe viitor.
Nimeni nu-i perfect, nici poliţistul
- Ne gândim că nu toate or fi bune şi frumoase la nivel de poliţie din Petroşani. Care ar fi problemele cele mai mari şi cum credeţi că se pot ele rezolva? Vedeţi dvs., ca şi în cazul altor meserii, un comandant de poliţie trebuie să fie azi şi administrator şi ofiţer de poliţie şi câte şi mai câte…
- Niciodată n-am avut pretenţia că suntem cei mai buni. Niciodată nu am susţinut că nu avem lipsuri sau probleme, ca oriunde în ţară şi ca oriunde într-un colectiv sau într-o comunitate. Există ca peste tot lucruri bune şi lucruri rele, dar important este ca să reuşim să remediem lucrurile rele, atât cât ne permitem şi cât e posibil.
- Mai aveţi nevoie de personal?
- Da, întotdeauna ai nevoie de absolut orice care e util activităţii respective şi mai ales de oameni. Dar vreau să vă spun altceva… Colectivul de poliţişti de la Petroşani este cel mai bine pregătit şi performant colectiv pe care eu l-am întâlnit în activitatea mea. Şi pot spune că am şi eu de-acum experienţă, ţinând cont că am lucrat ani de zile la „Economic” la Lupeni, apoi ca şef de poliţie la Petrila şi la Vulcan, iar de cinci ani şef de poliţie la Petroşani.
Relaţia poliţist-cetăţean
- Aveţi şi oameni care nu-şi fac datoria, care mai calcă câteodată strâmb?
- Există Ordinul Ministrului 400, în care fiecare poliţist care încalcă normele prevăzute este cercetat administrativ. Şi vă pot spune că avem şi astfel de sancţiuni, aplicate pentru ceea ce m-aţi întrebat.
- Ne gândim că măcar i-aţi mustrat pe cei care s-au dus în Colonie şi au certat-o pe bătrâna respectivă, ca şi cum tot dumneaei era de vină că n-a prins hoţii de fier vechi, sau că a anunţat cazul la 112? În ZVJ am scris acest caz nu demult…
- De fiecare dată verificăm ce se scrie în ziare despre cazuri cu poliţişti. Dacă se confirmă cele scrise se iau măsuri. Nu avem niciun interes să acoperim ceva, mai ales când este vorba de relaţia poliţistului cu un cetăţean, ba chiar cu un cetăţean aflat la o anumită vârstă…
- V-am mai întreba pe final dacă credeţi că relaţia poliţist-cetăţean se va mai îmbunătăţi în viitorul apropiat? Într-un sondaj naţional „al încrederii în instituţii”, poliţia nu stă prea grozav în clasament. Sau haideţi să-i spunem că este şi loc de mai bine…
- Nu ştiu la nivel naţional, dar ştiu că în judeţul Hunedoara IPJ a făcut un sondaj de opinie vizavi de încrederea cetăţenilor în poliţie. Şi, atenţie, sondajul era pe toată Valea Jiului, nu numai pe Petroşani! La nivel regional, de Vale, încrederea cetăţenilor faţă de poliţie era de peste 50%. Consider că populaţia e mulţumită, prin modul de petiţii pe care le face la noi, prin acele apeluri de 112 – avem aproape 400 de oameni faţă de anul trecut care n-au mai apelat, deci nu mai au probleme. Cred că oamenii vin şi depun plângerile la noi tocmai pentru că ştiu că putem să-i ajutăm. Cred că asta este exprimarea de mulţumire a cetăţenilor faţă de poliţişti. Să nu uităm totuşi că suntem şi un aparat coercitiv.
Un final… liniştit
- Domnule comisar şef, poate mai aveţi ceva de spus la final? Poate ceva ce nu v-am întrebat şi mai doreaţi să spuneţi?
- Nu, cred că în mare am atins toate punctele. Mai spun doar că Petroşaniul mi-aş dori să rămână în continuare un oraş liniştit.
Comentarii articol (7 )
#1 robin hood13.09.2013, 07:54:38
Vrea să spună ca faptul ca e un oraș liniștit se datoreaza poliției?Vai de mama lor!Oamenii sunt ceva mai oameni decât in alte parti.Poliția e tot de doi lei ca în toată tara.
#2 gioco di mano13.09.2013, 09:07:40
mai taie din ele...dale dracuuuuuu....
#3 GHe13.09.2013, 09:09:42
Eu sa fiu cineva sus, as pune lacatul pe cladirea Politiei Petrosani
Dle Bragaru intra la 20m de dumneata in Piata Centrala si ai sa vezi motivul demisiei dtale, Evaziune, Hotie,in Piata accesul e interzis intre anumite ore dar daca te uiti atent vezi ca e parcare pentru tot felul de(nu stiu cum sa le zic).
In piata din Petrosani te imbie tot felul de colorati sa cumperi haine, ceasuri, mai nou cazane, etc eu sunt curios daca indivizi astia au autorizatii?, daca nu, e cazul sa iti dai demisia.
Nu mai spun de aeroport nimic, pe acolo nu calcă Politia.
#4 kosty13.09.2013, 09:45:26
"...se prezinta...aproape de nivelul cerut."-"nu exista un nivel cerut..." titel asta se aude cand vorbeste? "pot spuneca, chiar ca..." ca-ca-ca este tot ce faci tu, titele.
#5 kosty13.09.2013, 09:52:01
"eu stiu ca mi-am facut si-mi fac permanent datoria..." EU, kosty, stiu ca in noiembrie 2010 ai ridicat peste una suta de documente probatorii,de la numita M. (in prag de seara) si fara sa inchei un p.v., fara un opis al documentelor ridicate, fara martori,...ai tinut cateva zile documentele la tine la birou(de ce oare?) apoi unele le-ai predat la s.t. alba a d.n.a.
#6 kosty13.09.2013, 09:56:34
este adevarat ca in timp ce efectuau cercetarile in dos.674/P/2011,cei 2 ofiteri de judiciar, erau trimisi in misiune si executau serviciul de ofiter de serviciu, astfel ca abia reuseau sa audieze martorii si sa le ia declaratii de martor? ce interese jigodite aveai ?
#7 die13.09.2013, 16:02:33
Cat primesti Titele de la evayionisti care nu elibereaya niciodata bon cand se cumpara paine, oare sa nu sti ce se intampla sub privirile tale, sau te uiti in alta parte -
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|