24.09.2013,  22:21:34 | 0 comentarii | 3859 vizualizari
Ce întreabă Vochiţoiu şi ce răspunde Pricopie / Accesul la educaţie mai egal în unele localităţi decât în altele, mai ales după noua lege
de Alina PIPAN
Senatorul Haralambie Vochiţoiu a făcut o interpelare ministrului Educaţiei Naţionale cerând date despre cum se realizează accesul la educaţie în judeţul nostru şi dacă sunt respectate prevederile legale referitoare la acordarea burselor de şcola­ri­zare, burselor pentru continua­rea studiilor şi acordarea ta­be­relor gratuite pentru elevii marginali­zaţi care au rezultate bune la învăţătură. Adresându-se ministrului Remus Pricopie, senatorul din Valea Jiului a făcut referire la Legea 116/2002, o lege care nu mai este în vigoare, dar o lege care apăra mai bine interesele păturii marginalizate.
 
Cât mai protejează actuala lege a educaţiei
Conform acelei legi, persoanele de vârstă şcolară care fac parte din familii care beneficiază de venitul minim garantat şi au doi sau mai mulţi copii înscrişi la şcoală beneficiază de bursă socială. Absolvenţii învăţământului obligatoriu, care îşi doresc să continue studiile şi îndeplinesc condiţiile menţionate de lege, beneficiază de bursă pentru continuarea studiilor. Beneficiarii burselor de şcolarizare şi ai burselor pentru continuarea studiilor dacă au rezultate bune atunci pot beneficia de tabere de odihnă sau de instruire.  Conform Legii 116/ 2002, nivelul bursei de şcolarizare se stabilea anual prin hotărâre a guvernului şi reprezenta o sumă indexabilă, acordată din bugetul de stat alocat Ministerului Educaţiei şi Cercetării sau bugetelor locale, potrivit legilor bugetare anuale. Atunci ministerul stabilea numărul burselor şi avea control asupra lor. Dar prin Legea 1/ 2011 toată responsabilitatea a fost aruncată pe umerii administraţiilor locale. Ministrul Remus Pricopie a răspuns interpelării senatorului, subliniind că bursele nu mai sunt în atribuţia ministerului şi, practic, trebuie să se intereseze la primării, dacă şi cum se mai acordă. Bineînţeles, primăriile din Valea Jiului stabilesc în fiecare an bugetul şi cuantumul burselor sociale, de studiu şi de merit. Bursele sociale la Petroşani sunt în cuantum de 50 de lei, iar suma aceasta o oferă toate administraţiile locale din Valea Jiului. Însă, de exemplu, anul viitor, una dintre administraţii poate scădea cuantumul sau îl poate creşte, în funcţie de banii de la buget, şi iată cum noua lege oferă prilejul inegali­tăţii şanselor de a rămâne în şcoală. Aceasta cu toate că Legea educaţiei naţionale este plină ochi de principii, printre care şi princi-piul echităţii, în baza căruia accesul la învăţare se realizează fără discriminare, iar pentru finan­ţarea educaţiei naţionale se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, instituţiile de învăţământ se pot folosi de veniturile proprii. 
Bineînţeles, nici despre taberele gratuite ministrul nu dă niciun răspuns, dacă au fost acordate şi în ce număr pentru elevii din Hunedoara. Probabil şi acestea tot în spatele primăriilor cad. Ştim doar că în 2010, când era în vigoare vechea lege, în judeţul nostru au beneficiat 65 de elevi de aceste tabere gratuite. 
 
Legea actuală plină de intenţii bune
Legea educaţiei naţionale 1/ 2011 este plină de bune intenţii. Dacă ne uităm la formulări, avem impresia că finanţările vin în exclusivitate de la guvern. Dar noţiunea „statul” se referă aici mai mult la administraţiile locale. „Statul susţine antepreşcolarii, preşcolarii, elevii şi studenţii cu probleme şi nevoi sociale, precum şi pe aceia cu cerinţe educaţionale speciale. Statul acordă burse sociale de studii elevilor şi studenţilor proveniţi din familii defavorizate, precum şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii. Statul acordă premii, burse, locuri în tabere şi alte asemenea stimulente elevilor şi studenţilor cu performanţe şcolare şi universitare.  Elevii şi studenţii care beneficiază de burse sociale de studii pot primi şi burse pentru performanţe şcolare şi universitare.  Statul garantează dreptul la educaţie al tuturor persoanelor cu cerinţe educaţionale speciale”.
Legea din 2002 prevedea şi acordarea în luna august a 40 la sută din cuantumul anual al bursei de şcolarizare pentru cumpărarea articolelor de îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite, restul de 60 la sută fiind acordată în tranşe lunare. Actuala lege nu mai prevede acest lucru, aşadar, la începerea anului şcolar familiile defavorizate nu au mai beneficiat de aceste sume de bani. Cel mult au primit de la primării rechizitele necesare.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
La 23 iulie a.c., preşedintele României a promulgat legea privind economia socială. Această lege va avea un rol cheie în realiz[..]
26.07.2015, 23:36   |    0 comentarii
Duminică, la invitaţia senatorului de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Soci[..]
26.07.2015, 22:54   |    2 comentarii
Conferinţa de presă organizată ieri de senatorul UNPR Vochiţoiu la cabinetul senatorial a scos în evidenţă trei capito[..]
01.07.2015, 22:03   |    0 comentarii
Românii suportă un preţ extrem de mare al apei potabile, în timp ce locuitorii din majoritatea statelor europene pl[..]
16.06.2015, 12:04   |    1 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter