25.09.2013,  21:33:09 | 0 comentarii | 1330 vizualizari
Sătui de amăgiri şi promisiuni electorale, pensionarii din toată ţara strâng rândurile… / Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale al Pensionarilor din România, din care face parte şi Ion Hortopan, s-a reunit la Predeal
de Corneliu BRAN
► Ion Hortopan i-a anunţat pe cei din FNPR de întâlnirea din 18 octombrie cu minis­trul Mariana Câmpeanu, la Bucureşti, unde pensionarii din Valea Jiului vor discuta faţă-n faţă cele 19 amendamente-cereri propuse de pensionari ► În octombrie, toţi pensionarii din Valea Jiului care fac parte din Liga Pensiona-rilor Minieri şi au pensii mai mici de 700 lei vor primi câte 65 de lei, un ajutor social simbolic plătit de Ministerul Muncii prin FNPR  După discuţia cu ministrul Mariana Câmpeanu, pensionarii din Valea Jiului doresc înţelegere şi de la premierul Victor Ponta, „pe anumite probleme importante”  Liderii pensio-narilor din toată ţara au cerut la Predeal o mai multă unitate între ligi şi acţiuni ferme şi comune, cu un mai mare impact la Guvern!  
 
Pensionarii din toată ţara au început să-şi piardă răbdarea în legătură cu promisiunile electorale făcute de USL anul trecut şi încep să fie tot mai vehemenţi în dorinţa lor de a-şi apăra drepturile, câştigate de-a lungul timpului.
În acest sens, liderii lor încearcă să se organizeze tot mai bine, ştiind că mai multe voci unite – care susţin aceeaşi cauză în acelaşi timp – sunt mai bine ascultate de guvernanţi, decât mai multe voci răzleţe (pe la colţuri de stradă, pe trotuare, în faţa blocului, prin parc sau pe la stat la cozi la plata taxelor şi impozitelor, unde întotdeauna pensionarii sunt primii). 
Ţinând cont că şi anul acesta îi aşteaptă o iarnă grea, 60 de lideri ai pensionarilor din toată ţara, care fac parte din Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, s-au reunit în zilele de 22 şi 23 septembrie la Hotel Orizont din Predeal. Pentru cei ce nu ştiu, precizăm că această federaţie face parte dintr-o familie mai mare, anume Federaţia Europeană a Pensionarilor (FERPA).
Liga Sindicatelor Pensionarilor Minieri din Valea Jiului a fost reprezentată de preşedintele ei, inginerul pensionar Ion Hortopan, fost deputat de Valea Jiului şi consilier local. Printre subiectele discutate la această şedinţă au fost şi câteva care ţin strict de pensionarii din Valea Jiului, această zonă având un statut mai special decât altele.
„S-a discutat despre ajutoarele în bani care trebuie acordate pensionarilor cu pensii mai mici de 700 lei şi care aparţin de Liga Sindicatelor Pensionarilor Minieri din Valea Jiului. Este vorba de un ajutor simbolic de 65 de lei, bani acordaţi de Ministerul Muncii prin Federaţia Naţională a Pensionarilor din România şi Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului. Până în data de 1 octombrie trebuie să primim banii, iar noi, cei de la Ligă, îi vom aloca, pe bază de tabele”, ne-a declarat Ion Hortopan.
Ion Hortopan ne-a declarat că la această întâlnire s-a făcut apel către toate ligile şi asociaţiile de pensionari din ţară, să înceapă să comunice mai bine între ele decât până acum, iar în viitorul apropiat să fie mai unite şi mai solidare în a apăra drepturilor pensionarilor, dar şi în acţiunile viitoare, ample, ce ţin de cererile pensionarilor făcute guvernanţilor, aceştia din urmă uitând „demult de promisiunile făcute anul trecut în campania electorală”.
Referitor la pensionarii din Valea Jiului, Ion Hortopan susţine că au fost discuţii ample pe tema sprijinirii pensionarilor – atât a celor care au lucrat în minerit cât şi a celorlalţi – „în primirea drepturilor şi în rezolvarea problemelor pe care dumnealor le au”.
Nedelcu Preda, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, a fost de asemenea atenţionat de către Ion Hortopan că o delegaţie a Ligii Pensionarilor Minieri va avea la 18 octombrie, la sediul Ministerului Muncii din Bucureşti, o întâlnire cu ministrul Mariana Câmpeanu. Această întâlnire va fi posibilă datorită intervenţiei ministrului secretar de stat din cadrul aceluiaşi minister, Păun Jura.
Ion Hortopan ne-a spus în mare şi ce vor discuta cei din delegaţie, în frunte cu dumnealui, cu doamna ministru: „Întâlnirea va avea loc pe problemele pensionarilor minieri din Valea Jiului, dar şi pe proble­mele celorlalţi pensionari care sunt din zona noastră. În primul rând, vom discuta de introduce­rea celor 19 amendamente la Legea 263 din decembrie 2010, lege cunoscută sub numele de Legea Unitară a Pensionării. Aici intră câteva puncte foarte clare şi care nu sunt, de fapt, decât drepturile noastre câştigate în timp pe merit: prelungirea facilităţilor la pensionarii minieri – drepturi care după cum e stabilit acum din 2015 nu vor mai exista, ceea ce nu-i posibil; problema şcolilor profesionale; indexarea pensiilor în funcţie de rata infla­ţiei conform legii – cu 5,33% cât a fost rata inflaţiei anul trecut, nu cu 4% cât a propus doamna ministru, noi am rămas în pagubă cu 1,33%, bani deloc de neglijat mai ales la pensiile mai mici; probleme ce ţin de biletele de tratament – să plătim 50% e cam mult după o viaţă muncită şi după ce aceşti pensio-nari şi-au adus un mare aport la realizările Statului Român; şi, nu în ultimul rând, cei care ies acum sau pe viitor la pensie, din minerit, atât cei de la CEH, cât şi cei de la SNÎMVJ să aibă punctul total de pensie împărţit la 20 şi nu la 30 cum e normal nu cum vor unii! Încă o chestiune aş mai puncta, la care ţinem foarte mult şi credem că doar premierul Victor Ponta ne poate ajuta, este ca punctul de pensie să reprezinte cel puţin 45% din salariul mediu pe economie, la care să se adauge indexarea cu 100% a ratei medii a inflaţiei anuale, plus cele 50 de procente din creşterea câştigului salarial mediu brut din anul precedent, lucruri valabile peste tot în Europa civilizată, nu le inventăm noi”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Senatorul UNPR Haralambie VOCHIŢOIU vine cu o veste bună pentru pensionarii mineri din Valea Jiului. Ieri, 3 iunie a.c., î[..]
03.06.2015, 23:19   |    5 comentarii
Şoni Trestian, cel care adminis­trează Clubul Pensionarilor din Vulcan, a vrut dintotdeauna să le ofere condiţii foarte bu[..]
19.08.2014, 19:18   |    1 comentarii
Nu e zi în care Clubul Pensionarilor să nu fie plin. Mai toţi membrii – aşa s[..]
15.01.2014, 21:07   |    0 comentarii
În timpul dezbaterii publice organizată la Lonea săptămâna trecută de senatorul Haralambie Vochiţoiu, au luat cuv[..]
03.12.2013, 21:09   |    1 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter