29.09.2013, 20:33:15 | 1 comentariu | 1366 vizualizari
GALERIE:
FOTO
Castelul din Carpaţi / Concursuri sportive, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, muzică şi dans la cota 1300
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Gheorghe Ile, primarul din Vulcan, a avut mult de muncă weekendul acesta, şi nici oamenii din primăria pe care o conduce nu au stat mai liniştiţi. Încă de la ora 9 dimineaţa în primărie era forfotă mare, şi în faţa primăriei la fel. Voluntarii de la „Let’s do it, Romania!” se pregăteau să plece pe teren pentru a aduna gunoaiele de pe spaţiul verde, iar alergătorii se pregăteau de startul maratonului pentru „Castelul din Carpaţi”. 42 de kilometri alergaţi pe un traseu montan, alături de cel mai bun alergător montan al României, Toma Coconea. După startul celor două evenimente, grosul activităţilor s-a desfăşurat la cota 1300, în Pasul Vâlcan. A fost un eveniment reuşit, animat, plin de momente inedite.
Pasul Vâlcan, muşuroi de tineret şi oficialităţi
Toată ziua telegondola spre Pas a funcţionat gratuit şi fără întrerupere, pentru ca toţi vulcănenii să ajungă la evenimentele primei ediţii a Castelului din Carpaţi. Şi lume a fost, slavă Domnului, multă. Încă de când coborai din telegondolă, se auzea acordurile muzicii care răsuna în boxele amplasate în faţa cabanei Cota 1300.
La ora 13:00 a fost dat startul celui de-al doilea concurs, cel de Mountain Bike. Concurenţii primei competiţii sportive terminaseră deja de alergat, iar bicicliştii pedalau eroic pe versanţii stâncoşi din Pas. În cabană stăteau la un bufet cu produse tradiţionale câteva oficialităţi alături de primarul Gheorghe Ile şi gazda Emil Părău, care a pregătit tot ospăţul. După salamul făcut în casă, şunculiţa, brânza, ţuica şi vinul, toate autohtone, nu le-a mai îngheţat nasul oficialilor, care au petrecut câteva ore în aerul rece de munte. Mircea Ioan Moloţ - preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Vasilescu - prefectul judeţului, Cosmin Nicula - senator de Valea Jiului, primarul Uricaniului - Dănuţ Buhăescu au stat alături de gazdele Emil Părău,
Gheorghe Ile şi Cristian Merişanu. Cu toţii fuseseră invitaţi la dezvelirea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul. Undeva, după ora 13:30, primarul a strâns majoritatea turiştilor la statuie. Era emoţionat şi mândru ca un cocoş. A rostit un discurs scurt, în care i-a mulţumit lui Emil Părău, cel care a realizat monumentul, iar apoi, împreună cu acesta, a dezvelit statuia. Un moment haios a fost când pânza albă a rămas prinsă în pana de pe căciula voievodului, însă a salvat situaţia Dorel Şchiopu care a venit în ajutor cu un steag, pentru a desprinde pânza. Statuia, de dimensiuni impresionante, s-a arătat albă şi impunătoare, iar cei trei preoţi veniţi la faţa locului au oficiat slujba de sfinţire. La urmă, un grup de elevi, costumaţi ca atare, au simulat lupta dintre daci şi romani, un moment deosebit care i-a adunat pe privitori.
Ce spun cei mai importanţi oameni despre eveniment
Emil Părău, cel mai potent promotor şi investitor al turismului local, este mândru de istoria acestor locuri. Dumnealui are de mult o ambiţie, să scoată la lumină istoria ascunsă între stâncile munţilor noştri şi să o transforme într-un magnet turistic. A fost cel care a scos Straja la lumină, când aceasta nu însemna nimic pentru turismul local, iar acum ajută la promovarea Pasului. „Pasul Vâlcan, împreună cu Straja, sunt locuri pline de istorie. De-a lungul anilor au avut loc aici o serie de evenimente istorice, pe care noi trebuie să le cunoaştem şi apoi să ne folosim de ele pentru a atrage turiştii. Pe aici trecea drumul poştalioanelor, care făceau corespondenţa între judeţul Gorj, Hunedoara şi restul ţării, Mihai Viteazul a trecut pe aici în drumul spre Ardeal, Traian a trecut prin aceste locuri pe drumul ce unea Drobeta cu Ulpia Traiana, Jules Verne a scris în Castelul din Carpaţi despre zona noastră (din păcate, Jules Verne nu a scris la Pasul Vâlcan nimic, întrucât nu a fost niciodată în Valea Jiului – n.r.), familia nobiliară Kendeffy a avut pământuri aici. Toate aceste informaţii trebuie evidenţiate. Tocmai de aceea nu ne vom opri aici, sunt deja în lucru alte monumente, care să dea identitate acestui loc şi să informeze turiştii. Încet, cu răbdare, se vor realiza toate, şi cum s-a creat şi telegondola, teleschiurile, pârtile în Pasul Vâlcan, aşa se va realiza, pe viitor, şi legătura dintre cele două staţiuni montane, Straja şi Pasul Vâlcan”.
Emil Părău a ales să realizeze această statuie pentru Pasul Vâlcan pentru a aminti de Drumul Neamţului ce a purtat pe el, în 1600, pe voievodul Mihai Viteazul. Acesta, împreună cu boierii olteni ce-i mai rămăseseră credincioşi, cu puţin înainte să fie ucis, a trecut pe el pentru a ajunge la Viena, să ceară ajutor împăratului Rudolf al II-lea. Legenda spune că înainte să ajungă în Pasul Vâlcan i-ar fi murit calul, din cauza efortului, în locul numit acum Poiana lui Mihai, aşa că ar fi înnoptat acolo, după care ar fi plecat mai departe pe jos.
Sorin Vasilescu, prefectul judeţului, este mândru de tot ceea ce s-a realizat până acum în Pasul Vâlcan şi pentru faptul că autorităţile şi investitorii locali aleg să promoveze istoria acestor locuri. „Judeţul Hunedoara este un judeţ care protejează între graniţele lui locuri istorice importante. Aceste locuri sunt şansa noastră de a ne promova, de a aduce cât mai multă lume în Valea Jiului şi de a populariza aceste staţiuni locale”. Dumnealui l-a asigurat pe primarul Gheorghe Ile de toată susţinerea, şi, în general, prefectul a dat dovadă că îşi respectă promisiunile.
Primarul Gheorghe Ile a fost o gazdă desăvârşită, deşi şi-a ţinut invitaţii mai mult în frig, afară, unde au avut loc evenimentele festive. Cu toată emoţia, a reuşit să fie spiritual, să facă glume, să nu scape din atenţie nici invitaţii, dar nici pe vulcănenii dumnealui dragi, cu care vorbea de parcă ar fi fost prieteni vechi sau rude de gradul I. A promis că Pasul Vâlcan se va dezvolta în următorii ani aşa cum nu a făcut-o nicio staţiune din Valea Jiului. A menţionat că va face tot posibilul să-i ajute pe investitori să-şi desfăşoare cât mai bine afacerile în Pas. Deja a început să se ţină de promisiune. În întâmpinarea investiţiilor pe cele 41 de parcele licitate şi concesionate pentru realizarea de cabane, a început lărgirea şi amenajarea drumului ce urcă spre staţiune, lucrări avansate deja.
Mircea Ioan Moloţ a fost retras, s-a abţinut de la discursuri şi a plecat destul de repede, pentru că era aşteptat la alte evenimente. În ultima vreme, figura marcantă a PNL din judeţ devine din ce în ce mai puţin vizibil, dovadă că se va ţine de promisiune şi se va retrage de pe scena politică făcând loc predecesorilor lui.
Halastauan a reuşit să organizeze două competiţii inedite
Sportivul şi omul de afaceri vulcănean Daniel Halastauan a dat dovadă că-şi iubeşte foarte mult urbea şi că face tot ce este posibil, pentru a promova munţii minunaţi ai Vulcanului. Ajutat de Primăria şi Consiliul Local Vulcan, a organizat un maraton şi un concurs de mountain bike, la care a reuşit să strângă laolaltă toţi pasionaţii de sport montan din Vulcan. Aceştia - femei, bărbaţi, tineri sau vârstnici - au luat startul la competiţii şi au demonstrat că muntele le este aliat în activităţile sportive. Primarul a premiat cu medalii, diplome, cupe şi tricouri zeci de concurenţi.
„Suntem fericiţi că am reuşit să organizăm aceste competiţii. Vom continua să organizăm astfel de concursuri montane şi de acum înainte. Vrem să aducem sportivii la munte şi să promovăm acest Pas care este ideal pentru sporturile în aer liber, de la alergat la mountain bike, la schi. Au muncit pentru aceste evenimente sportive o serie de voluntari, mulţi de la Crucea Roşie. A ieşit bine, dar se putea şi mai bine, iar la anul vom face o figură mai bună”, a spus Daniel Halastauan.
Tomi Coconea a fost alături de sportivi. A alergat la maraton şi a ocupat locul II. Nu pentru premiu a alergat, palmaresul lui depăşeşte competiţiile locale, dar participă mereu din dragoste pentru sport şi pentru munte. S-a transformat în susţinătorul şi imaginea staţiunilor montane din Valea Jiului şi face tot ce poate pentru a ajuta autorităţile locale. „Mă bucur să fiu aici, am luat parte la toate evenimentele la care am fost invitat şi am putut fi prezent din Vulcan. Sunt bucuros că se organizează astfel de întreceri sportive. Astăzi am participat la maraton, iar locul II l-am obţinut deoarece am deviat de la traseu. Nu contează locul, important este să fiu aproape de concurenţi. Pe viitor am programate competiţii locale, naţionale şi mondiale. Vreau ca pe viitor să deschidem şcoala de zbor din Parâng şi să organizăm acolo un concurs de alergare de talie internaţională”, a spus Coconea.
În Pasul Vâlcan s-au mişcat destul de bine şi voluntarii „Let’s do it, Romania!”, care au pregătit şi un flash mob interesant, după ce au strâns câteva zeci de saci cu gunoi. Atmosfera a fost întreţinută de trupa Broken Legs, nişte puşti talentaţi, a căror pasiune este muzica rock. A fost un eveniment reuşit care a pus în valoare Ziua Turismului. După-amiază, la Cabana Căprişoara, a avut loc un simpozion şi un concert de muzică clasică.
Comentarii articol (1 )
#1 smecher29.09.2013, 22:53:35
Nene Ile, vezi istoria , Castelul din Carpati a fost la Iscroni (barbatenii de jos),Vulcanul nu exista in perioada aceea. Vezi ce faci cu marca aia inregistrata.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|