14.10.2013,  21:19:24 | 0 comentarii | 2089 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Şcoala Generală „Avram Stanca” din Petroşani, / „Kitsch-ul în habitatul urban”
de Corneliu BRAN
Sub organizarea Ministerului Tineretului şi Sportului, a Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani şi a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” la Petroşani, în sala de festivităţi a Şcolii Generale „Avram Stanca” s-a derulat, luni, 14 octombrie 2013, workshopul „Kitsch-ul în habitatul urban”.
 
Un pericol real pentru cultura adevărată, „cei şapte ani de-acasă” şi tânăra generaţie
În prezenţa a zeci de elevi ai şcolii, dar şi a unor cadre didactice, profesorul de desen şi artistul Robert Hummel, totodată şi directorul adjunct al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, a prezentat asistenţei tot ceea ce este legat de kitsch, sau mai pe româneşte de „prostul gust” din viaţa de zi cu zi. Cu ajutorul unui videoproiector, Hummel a şi exemplificat, elevilor fiindu-le arătate imagini cu kitsch-uri prezente activ în societatea noastră, atât în peisajul urbanistic al localităţilor noastre, cât şi în alte sfere de activitate, dar mai ales în: pictură, desen, sculptură, design (nepotrivit şi prezentat ca fiind „la modă” în mai multe domenii de activitate), modă-ţinută vestimentară gen „papagal”, artă cinematografică (filme de prost gust sau jucate mizerabil, vulgare, cu un limbaj neadecvat), arhitectură (construcţii ce depăşesc limita absurdului, grotescului), muzică (în general, manele sau copiile muzicale cu „floricele”, nereuşite) literatură (limbaj neadecvat şi preluări de cuvinte în text care nu există în DEX; aici ar fi de discutat ţinând cont de letrism, textualism…), mass-media (în mod special anumite emisiuni de televiziune ce ţin prima pagină cu prostul gust şi cancanurile aferente, cu „vedete” de carton create artificial, adevărate ţaţe în domeniu, cu un limbaj şi un comportament de oameni inculţi, doar banii şi averea nedându-le unora dreptul să fie prezentaţi drept „modele ale societăţii”; din păcate „privitori” şi „rating” cât cuprinde la astfel de emisiuni, difuzate în general după-amiaza sau noaptea, un semn grav care ne arată cam la ce nivel de educaţie a ajuns societatea în general!). 
„În clasa a V-a, dacă vom deschide manualul, vom vedea un capitol despre kitsch. Cum încă n-am ajuns acolo cu elevii de-a V-a, pentru că de-abia am început şcoala şi cum printre voi sunt şi copii mai mici, voi încerca să vă explic, pe scurt, ce este kitsch-ul. Kitsch-ul este un lucru făcut de mântuială. El poate fi o emisiune, sau poate fi o lucrare, aşa-zis artistică. Şi vedeţi în spatele meu trecând tot felul de imagini care reprezintă kitsch-uri pe care, din păcate, le vedem în fiecare zi din ce în ce mai des”, le-a spus printre altele profesorul Hummel elevilor.
 
Elevii - interesaţi de explicaţii şi de imagini
Copiii au ascultat cu atenţie toate explicaţiile şi au fost interesaţi cu adevărat de imaginile ce se derulau cu ritmicitate şi care arătau: pitici de grădină nereuşiţi (coloraţi strident şi fără gust), icoane (cu rame înflorate şi cu leduri ce se sting şi se aprind ritmic, care reuşesc astfel să distragă total atenţia de la icoana în sine), case (împodobite mai ceva ca un pom de Crăciun), clădiri (cu turnuleţe cărora doar tunurile şi străjerii le mai lipsesc, ca să nu semene cu o cetate), vedete pop-rock internaţionale (pictate ca nişte arlechini dintr-un târg de ţară, aşa-zise vedete machiate mai ceva ca un bufon de circ, „coafate” mai ceva ca ciocănitoarea Woody, aşa-zis „la modă”), statui (sculptate ca să fie, doar de-amorul artei, de prost gust strigător la cer, multe fără nicio tematică sau o tehnică de lucru anume) etc.
 
Declaraţii
După prezentarea profesorului Hummel, am sondat în universul copiilor. Care, cu sinceritatea vârstei, ne-au declarat lucruri interesante legate de tema workshopului, o temă inspirat aleasă, care va face probabil ca aceşti tineri să se ferească de abundenţa de kitsch-uri care ne înconjoară tot mai mult, într-un mod tot mai obositor şi violent. Şi ce este cel mai grav este faptul că anumite kitsch-uri, din cauza lipsei de cultură tot mai accentuate, aici fiind de vină, deopotrivă, familia şi sistemul de învăţământ, sunt luate azi drept modele de copii.
Ovidiu Cristian (clasa a V-a B): „Orele de desen mi se par foarte frumoase cu dl. profesor Hummel. Ne învaţă să desenăm şi mereu ne dă teme de lucru interesante. Eu nu am un aşa mare talent, dar recunosc că îmi place să desenez şi îmi plac orele de desen. De obicei, îmi place să desenez mai mult oameni. Am aflat despre kitsch. Nu ştiam ce înseamnă, am să le spun şi altor copii ce am învăţat azi”.
Anelisa Cepuc (clasa a V-a): „Îmi place să desenez şi îmi plac orele de desen. Eu desenez în general peisaje. Am învăţat să le fac, dl. profesor ne învaţă anumite tehnici de lucru şi eu caut să le reţin. Mi-ar plăcea să mă înveţe să desenez şi animale. Despre kitsch n-am ştiut nimic, dar astăzi am aflat şi cred că am înţeles că înseamnă lucru făcut de mântuială, parcă aşa ne-a zis domnul profesor. În orice caz un lucru urât, nereuşit”.
Alexandru Oproiu, clasa a VI-a C: „Kitsch-urile sunt, în general, lucruri de prost gust, căutate de oamenii fără o cultură artistică foarte bogată şi care nu prea au idee despre artă sau n-o înţeleg. Mie îmi place să desenez. Cel mai mult îmi place să desenez clădiri şi sunt preocupat de arhitectură, în general. Îmi place să desenez în creion. În general, îmi place grafica şi sper ca pe viitor să mă axez pe această tehnică de lucru”. 
La final o declaraţie edificatoare a profesorului Robert Hummel: „Este o tradiţie ca în fiecare toamnă Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani să organizeze în parteneriat cu Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi cu alte instituţii de învăţământ, după caz, un workshop dedicat problematicii kitsch-ului. Kitsch-ul este o temă care ar trebui să ne preocupe pe toţi, mai ales în măsura în care a început să apară, în general, în perimetrul Văii Jiului. Vorbesc aici de spaţiul public care ne înconjoară. În momentul în care kitsch-ul a început să apară peste tot în spaţiul public înseamnă că acest lucru trebuie să ne privească pe toţi. După părerea mea, este o chestiune care ştirbeşte imaginea per ansamblu a oraşelor noastre şi care trebuie, pe cât posibil, stopată. În calitate de cetăţeni trebuie să luăm fiecare atitudine, într-un fel sau altul. Sunt copii de clasele a V-a şi a VI-a care învaţă la educaţie plastică despre kitsch şi este bine că există această temă în programa şcolară, deoarece, de mici, aceşti copii trebuie să ştie ce înseamnă kitsch-ul, să ştie să facă diferenţa între artă şi non-artă, pentru că o să vină vremea ca ei să se formeze în sens artistic şi e bine să ştie pe ce drum trebuie să meargă şi ce căi trebuie ocolite. La ore încercăm să-i pregătim pe elevi, de mici, prin cultivarea interesului pentru frumos, în general, şi pentru arta de calitate, întotdeauna. Aceasta este menirea profesorului de desen: să formeze omul pentru frumos, deoarece kitsch-ul se manifestă nu numai în domeniul artistic, ci şi în viaţa din toate zilele. Mă bucur că avem copii talentaţi care pe viitor vor face treabă bună în artă. Am lucrat şi la alte şcoli, dar pot spune că la Avram Stanca există un număr însemnat de copii talentaţi. Talentul lor trebuie încurajat atât de şcoală, cât şi de părinţi”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema
Astăzi, de la ora 12, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, are loc vernisajul expoziţiei de fotografie etnogra[..]
01.04.2015, 20:08   |    0 comentarii
Ieri, de la ora 12, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, a avut loc vernisajul expoziţiei de carte veche intitulată &[..]
30.03.2015, 20:40   |    0 comentarii
Mâine, 5 martie, la ora 11:00, în clădirea „Magna Curia”, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva va [..]
03.03.2015, 20:21   |    0 comentarii
Filiala Deva a Uniunii Artiştilor Plastici din România a organizat ieri, de la ora 18, vernisajul expozi­ţiei Cotele a[..]
18.11.2014, 20:06   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter