15.10.2013, 20:36:47 | 0 comentarii | 1175 vizualizari
În Letonia / Dezbatere europeană privind traficul cu bunuri culturale
![]() Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Doi poliţişti hunedoreni din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Hunedoara au participat, în perioada 8 - 10 octombrie, la întrunirea de lucru pe tema traficului ilicit cu bunuri culturale furate în Centrul şi Estul Europei, care s-a desfăşurat la Riga/ Jurmala, Letonia.
O legislaţie fermă
La această întrunire, care este parte a programului de activităţi pe termen lung organizată de Secretariatul General INTERPOL, au luat parte reprezentanţi din 15 state - Albania, Belgia, Austria, Canada, Macedonia, Germania, Letonia, Malta, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, Elveţia şi Turcia -, ai unor organizaţii internaţionale care au drept scop protejarea moştenirii culturale, precum şi ai Casei de Licitaţii Christie's din Londra. Agenda de lucru a întrunirii a cuprins atât prezentarea rezultatelor obţinute în lupta împotriva traficului ilicit cu bunuri culturale mobile furate sau exportate ilegal, cât şi dezbateri pe marginea noilor instrumente de lucru identificate în ultimii trei ani, de la precedenta întrunire care a avut loc la Viena.
„Mesajul INTERPOL a fost axat pe necesitatea creşterii gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la cerinţa protejării moştenirii culturale, adoptarea unei legislaţii naţionale ferme în domeniu, realizarea inventarelor unităţilor deţinătoare de bunuri culturale, transmiterea de urgenţă a oricăror date cu privire la bunurile furate, sau la persoanele care sunt suspecte în comiterea de infracţiuni de gen, pentru a fi verificate în bazele de date ale INTERPOL, dar şi asigurarea instruirii corespunzătoare membrilor agenţiilor însărcinate cu aplicarea legii - poliţişti, lucrători vamali sau personal din cadrul muzeelor”, precizează reprezentanţii Poliţiei Române.
Operaţiuni româneşti de anvergură
În prezentarea făcută în cadrul evenimentului, reprezentanţii Poliţiei Române au menţionat rezultatele mai multor operaţiuni de anvergură desfăşurate în ultimii trei ani, între care, recuperarea icoanelor sustrase din bisericile monument istoric, recuperarea a 16.000 de bunuri sustrase din situri arheologice, recuperarea, în urma cooperării internaţionale, de bunuri sustrase din Rezervaţia Paleontologică din Haţeg şi a 40 de bunuri culturale (22 de tablouri şi 18 cărţi vechi) sustrase şi exportate ilegal din Italia. De asemenea, au fost menţionate demersurile autorităţilor române pe plan internaţional şi recuperarea mai multor tezaure monetare antice sustrase din Munţii Orăştiei în acest an.
În finalul lucrărilor, au fost discutate şi adoptate concluziile şi recomandările cu privire la revizuirea legislaţiilor naţionale, întărirea cooperării cu UNESCO şi încurajarea parteneriatului public-privat în domeniu. De asemenea, s-a discutat despre întărirea protecţiei muzeelor, colecţiilor publice şi private, locurilor de cult şi siturilor arheologice, comunicarea oricăror informaţii în legătură cu bunuri culturale furate, falsificate sau recuperate, detalii cu privire la persoane sau reţele infracţionale Secretariatului General INTERPOL, pentru introducerea în bazele de date pe care le administrează, precum şi organizarea, în anul 2016, a unei noi întruniri pe aceeaşi temă.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|