27.10.2013,  20:16:14 | 0 comentarii | 2375 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Şcoala Gimnazială „I.D. Sîrbu” Petrila, / De la Eco-Şcoală la... „Parada toamnei”


de Ionel Zmau
În procesul continuu de reformă, învăţământul românesc începe, totuşi, să se modernizeze, să treacă de la un învăţământ informativ (elevul fiind obligat să memoreze şi să reproducă cunoştinţele predate) la un învăţământ formativ (elevul având posibilitatea să-şi dezvolte atitudini şi sentimente), mai ales prin activităţi extracurriculare, nonformale.
Programe, proiecte şi concursuri ar exista, dar există şi comoditatea unora dintre cei de la catedră. Un „caz” fericit este cel de la Şcoala Gimnazială „I. D. Sîrbu” Petrila, coordonată de prof. Beatrice Andrei, director, şi de prof. Ana Maria Biro, director adjunct. Colectivul acestei şcoli, continuând tradiţia, a obţinut al doilea Steag Verde.
 
Eco-Şcoala...
Eco-Şcoala este un program pentru managementul mediului şi certificarea şcolilor care-l implementează, coordonat la nivel internaţional de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Înconjurător (FEE), care reuneşte 62 de organizaţii din 55 de ţări, acţionând, la nivel naţional, în domeniul educaţiei pentru o dezvoltare durabilă. Dintre acestea, 46 de organizaţii din 43 de ţări implementează Programul mondial Eco-Şcoala. Programul este susţinut de UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu). Programul Eco-Şcoala a debutat pe mapamond ca program-pilot în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local. Astăzi participă circa 27.000 de şcoli din lume, din care peste 7.000 deţin Certificat de Eco-Şcoală şi Steagul Verde.
În România, Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie - Bucureşti (CCDG) coordonează, printre altele, şi acest program.
 
Şcoala Gimnazială „I. D. Sîrbu”: Eco-Şcoală...
Şcoala Gimnazială „I. D. Sîrbu” este inclusă în program din 18 decembrie 2008 şi a primit, pentru prima dată, Steagul Verde în 8 octombrie 2011. Doar că această instituţie şcolară a continuat competiţia.
În anul şcolar 2012-2013, o comisie - din care au făcut parte reprezentanţi ai CCDG, printre care şi preşedinta Cornelia Dincă, apoi, reprezentantul IŞJ Hunedoara, prof. Vasile Pop, cât şi reprezentantul Primăriei Oraşului Petrila, viceprimarul Vasile Jurca - a analizat performanţele şcolii în cadrul acestui program şi modul în care s-au implementat cele „Şapte Elemente Esenţiale” ale programului, în cadrul procedurii de evaluare pentru acordarea Steagului Verde şi a Statutului de Eco-Şcoală. 
Nu a fost doar o formalitate, o „inspecţie”... S-au purtat discuţii cu elevii, profesorii şi Comitetul Eco-Şcoala. Au fost apreciate materialele produse de şcoală în cadrul programului, astfel expoziţia realizată de elevii a fost la mare înălţime prin creativitate şi originalitate. S-au putut remarca progrese majore de la prima evaluare, prin activităţile desfăşurate, iar şcoala se poate mândri cu asemenea rezultate. Au fost apreciate spontaneitatea, originalitatea şi, nu în ultimul rând, creativitatea elevilor.
În urma acestei analize, şcoala a primit cel de-al doilea Steag Verde în cadrul Seminarului Naţional „Parteneriat în educaţia pentru mediul înconjurător”, invitată fiind Liliana Gheban, prof. învăţământ primar, coordonatorul acestui program.
 
Patrula „Eco-logic”...
Patrula Eco este un concurs naţional de responsabilitate pentru mediu. 
Patrula „Eco-logic” de la Şcoala Gimnazială „I. D. Sîrbu” are drept scop implicarea elevilor, a cadrelor didactice şi a comunităţii pentru a identifica problemele locale de mediu şi a găsi soluţii de rezolvare a acestora.
Patrula Eco este un sistem de monito-ri­zare a paşilor pozitivi în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător, dar şi de colectare de date privind problemele de mediu cu care se confruntă comunităţile locale. Datele furnizate de „Patrula Eco” vor fi colectate, procesate şi elaborate sub forma unui „Raport al Patrulei Eco”. Acest raport va fi înaintat factorilor abilitaţi să rezolve problemele de mediu semnalate: agenţii locale şi regionale de protecţie a mediului, consilii judeţene, primării, societăţi comerciale şi alte instituţii care îşi arată disponibilitatea de a se implica. Astfel, şcolile implicate în concursul naţional „Patrula Eco” au posibilitatea să depisteze şi să rezolve probleme de mediu cu care se confruntă comunităţile locale.
Este, cum am precizat, o posibilitate pentru dezvoltarea unor atitudini, în special în rândul elevilor. Nu doar prin simpla colectare de date, ci, mai ales, prin implicarea în numeroase activităţi de ecologizare, de protecţie a mediului, de campanii stradale, unele dintre acestea fiind cuprinse în „Calendarul Verde”. Organizatorii acestui concurs sunt Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie şi Editura „Decesfera Media”. De remarcat că din cele 256 de şcoli din România, implicate în acest proiect, Şcoala Gimnazială „I. D. Sîrbu” a obţinut locul al III-lea. Felicitări!
 
„Parada toamnei”...
Aceste rezultate puteau fi făcute cunoscute într-un cadru restrâns, în Consiliul Elevilor – de exemplu. Nu ar fi avut, poate, nicio relevanţă - motiv pentru care elevii ciclului primar şi-au pus, din nou, la încercare creativitatea şi calităţile artistice în cadrul spectacolului „Parada toamnei”, organizat la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” - Petrila, vineri, 25 octombrie.
Spectacolul a debutat cu un moment festiv, adică oferirea Steagului Verde, a cupei, a diplomelor şi a premiilor. Pe scenă s-au aflat Vasile Jurca, viceprimarul oraşului Petrila, Ana Maria Biro şi Liliana Gheban. 
Diana Tinca, elevă în clasa a III-a B, câştigătoarea premiului de anul trecut, a înmânat elevului Eduard Câmpean, clasa I A – Step by Step, Premiul special pentru cea mai complexă agendă, câştigând astfel cărţi, broşuri şi scule de grădinărit.
Eleva Roxana Spiridon, clasa a VIII-a C, a obţinut un „Certificat Internaţional de Recunoaştere” pentru activităţile din cadrul Programului Internaţional „Eco-Şcoala”, fiind recompensată cu palete de badminton.
Sala de spectacole a fost arhiplină, iar scena a fost special amenajată, cu vaze, flori, frunze, coşuleţe cu fructe, dovleci, panouri cu desene... Toţi elevii ciclului primar, îmbujoraţi de  emoţii, au evoluat pe scenă, unii – pentru prima dată. Vestimentaţia lor a redat bogăţia şi culorile toamnei. A fost un spectacol „la înălţime”, cu momente de muzică, dans, scenete. Micii artişti au fost răsplătiţi cu ropo­tele de aplauze ale celor prezenţi: cadre didactice, elevi, bunici, părinţi, invitaţi...
Festivitatea de final a constat în oferirea unor „Diplome de excelenţă” tuturor cadrelor didactice implicate, cu multă dăruire, în activităţile acestui proiect: Natalia Ştefan, Mihaela Perca, Bianca Popescu, Zenovia Bugnariu, Liliana Herţeg, Fermina Avram, Liliana Gheban, Veta Dogaru, Diana Ştefania Borbei, Teodora Bumbac, Cristian Avram, Rodica Bolog, Corina Scafariu, Timea Colojvari, Corina Herbei, Maria Zmău, Mihaela Tinca.
Aplauze tuturor!

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema
Activităţi educative, culturale, ecologice...
La Şcoala Gimnazială „I.D. Sîrbu” Petrila,[..]
24.11.2013, 20:36   |    0 comentarii
Pe lângă forma tradiţională de învăţământ din ciclul primar, step by step este o alternativă. Este diferi[..]
03.11.2013, 19:39   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter