03.11.2013,  19:11:33 | 2 comentarii | 6386 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În prag de alegeri la Sindicatul „Muntele” şi la final de mandat, o întrebare de bun-simţ pe buzele ortacilor: / Ce a făcut Petre Nica cu cotizaţiile sindicaliştilor?
de Marian BOBOC
Miercuri, membrii de sindicat îşi vor alege noul Birou Executiv al Sindicatului „Muntele”. Noutatea organizatorică a alegerilor din 6 noiembrie constă în faptul că nu se va mai alege conducerea sindicatului prin reprezentanţi în cadrul conferinţei, ci toţi membrii cotizanţi sunt aşteptaţi la urne. Cum alegerile sindicale reprezintă cel mai important eveniment din viaţa unei organizaţii sindicale (dar şi al acestei săptămâni), şi cum cotidianul nostru a relatat pe parcursul mai multor ediţii povestea stabilirii zilei de desfăşurare a acestora, în spiritul echidistanţei care ne caracterizează, revenim asupra subiectului. Dar să vedem mai întâi
 
Cine sunt candidaţii
Conform statutului, Biroul Executiv al Sindicatului „Muntele” este format din preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general.
Cea mai mare concurenţă este înregistrată la funcţia de secretar general, în cursă intrând 4 competitori: Ilie Silvăşan (Departamentul „Noroc Bun” E.M. Lupeni), Robert Pavăl (Departamentul „Solidaritatea ’99”), Dorin Vezure (Departamentul „Viitorul” Preparaţia Coroeşti) şi Ioan Ciubotaru (Departamentul EM Vulcan). Deşi a dorit să candideze şi el la funcţia de secretar, Vasile Păduraru (Departamentul EM Lonea 1) şi-a retras candidatura din motive personale.
Pentru funcţia a doua în sindicat, cea de preşedinte executiv, vor lupta Darius Cîmpean (Departamentul E.M. Lupeni) şi Alin Sân (Departamentul „Cărbunele” Divizia Minieră).
În fine, pentru întâiul loc în sindicat vor intra în „ringul” alegerilor sindicaliştii cu experienţă Tiberiu Cozma (Departamentul Lonea 1), Aurelian Enache (Departamentul EM Vulcan) şi Petre Nica (preşedintele în funcţie al Sindicatului „Muntele”).
Pentru igienizarea vieţii sindicale, membrii de sindicat îi pun lui Petre Nica o întrebare de bun-simţ: 
 
Ce a făcut cu cotizaţiile sindicale?
Pentru a înţelege legitimitatea întrebării ortacilor am realizat un scurt istoric al chestiunii cotizaţiilor, ilustrat cu documente relevante şi de necontestat. 
Din iunie 2012, Sindicatul „Muntele” e afiliat la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), către care trebuia plătită cotizaţia de 1 leu/ membru/ lună.
În 2012, cotizaţia s-a plătit doar pe lunile iulie, august, septembrie, octombrie. Nu s-a plătit cotizaţia pe lunile noiembrie şi decembrie. Nu ştim de ce nu s-a plătit în noiembrie, dar în decembrie o explicaţie ar fi aceea că o parte dintre membrii Sindicatului „Muntele”  s-au transferat, în urma reorganizării mineritului, la Sindicatul „Huila” format din angajaţi ai Societăţii Naţionale Închideri de Mine Valea Jiului.
La o succintă analiză a situaţiei financiare a Sindicatului „Muntele” se constată că unele departamente care au părăsit Sindicatul „Muntele” au lăsat şi datorii mari faţă de Muntele şi FNME.
 
O datorie îngropată
Cea mai mare datorie către Sindicatul „Muntele” se pare că o înregistrează Departamentul Paroşeni, condus de Laszlo Domokos (care a fost până la 6 septembrie 2013 şi preşedinte executiv la Sindicatul „Muntele”!), în jur de 9.000 lei. Ca să spunem lucrurilor pe nume până la capăt, aceşti bani nu vor mai putea fi recuperaţi niciodată de către Sindicatul „Muntele”. 
 
Să revenim asupra cotizaţiei către FNME
Anul acesta, 2013, Sindicatul „Muntele” a plătit către FNME doar 4.500 lei, operaţiune financiară înregistrată, hăăăăăt!, în luna februarie.
Practic, de aici a pornit scandalul în interiorul Sindicatului „Muntele”. Membrii Biroului Executiv, aflând că banii pe care departamentele lor îi plăteau cu bună-credinţă către FNME nu mai ajungeau la destinatar, l-au acuzat pe preşedintele Nica Petre şi i-au cerut socoteală, acuzându-l că i-ar fi cheltuit discreţionar. O dovadă indubitabilă că departamente ale Sindicatului „Muntele” îşi plăteau cotizaţia către FNME o reprezintă ordinele de plată ale Sindicatului „Noroc Bun” E.M. Lupeni. Exemplificăm cu facsimilele 1 şi 2,  din 18 septembrie 2013 şi 14 octombrie 2013. 
În acest moment, povestea cotizaţiilor capătă o turnură fantastică. Petre Nica ia o decizie care îi lasă mască pe ortacii săi:
 
Mută „Muntele” de la FNME la „Meridian”
Petre Nica, fără acordul forurilor conducătore ale Sindicatului „Muntele” - Biroul Executiv sau Conferinţa, aşa cum prevede Statutul -, face cerere de afiliere la Centrala Minieră „Meridian”, condusă de veşnicul Ion Popescu. În contextul celor expuse până acum, gestul său poate conduce la suspiciunea rezonabilă că, prin noua manevră de afiliere, povestea cotizaţiilor departamentelor Sindicatului „Muntele” deturnate de la plata către FNME va rămâne doar o poveste în cartea încă nescrisă a întâmplărilor oculte sindicale din Valea Jiului.
Vrând să clarifice situaţia cotizaţiilor, FNME trimite săptămâna trecută, la 28 octombrie 2013, o adresă cu situaţia la zi a acestora (vezi facsimil 3). Acest document dovedeşte veridicitatea celor expuse de noi până acum.
Mari discuţii în rândul membrilor Sindicatului „Muntele” au apărut şi în urma adresei din 25 septembrie a.c. a lui Adrian Jurca, vicepreşedinte al Sindicatului „Muntele”, publicată şi în ziarul nostru. L-am invitat atunci pe Petre Nica să dea un răspuns gravelor acuze care i se aduceau. Însă, nici până în ziua de astăzi nu am primit vreun răspuns. Aşa că am concluzionat că şi tăcerea este un răspuns…
Întrucât Adrian Jurca nu şi-a depus candidatura la nicio funcţie pentru alegerile din 6 noiembrie, nu-l putem bănui de coterii sindicale, de discreditarea adversarilor, ci doar de bună-credinţă.  
Reamintim că Jurca îi solicita lui Petre Nica clarificarea mai multor aspecte importante ale vieţii sindicale, printre care şi a situaţiei financiare a Sindicatului „Muntele” (vezi facsimil 4). Solicitarea lui era legitimă, deoarece în data de 18 iulie a.c., Departamentul „Muntele” E.M. Livezeni virase către Sindicatul „Muntele” suma de 3.000 lei, reprezentând cotizaţia către „Muntele” (vezi facsimil 5).
Însă, făcând confruntarea cu adresa FNME din 28 octombrie a.c., referitoare la plata cotizaţiilor, reiese cât se poate de limpede că suma virată de Jurca (dar şi de celelalte departamente ale Sindicatului „Muntele”; pentru a nu încărca această pagină nu publicăm în facsimil şi ordinele de plată ale acestora) nu a ajuns nici până în ziua de astăzi la FNME.
Doar Petre Nica şi ai lui (adică fostul Birou Executiv: Laszlo Domokos şi Robert Pavăl, ultimul, reamintim, şi-a depus din nou candidatura…) ne pot lumina unde s-or fi parcat cotizaţiile membrilor de sindicat. De fapt, nu pe noi, ci pe membrii Sindicatului „Muntele”. Care, poimâine, vor trebui să-şi aleagă un nou preşedinte. La alegeri, reamintim, participă şi Petre Nica…
Noroc bun la alegeri, ortaci!  

Comentarii articol (2 )

#1 emy04.11.2013,  10:05:36
sa raspunda nica de banii sindicatului(desi cred ca-i acoperit cu acte pana-n gat),dar e ultimul mohican care se lupta cu mafia psd condusa de turnatorul lupascu!
#2 public enemy04.11.2013,  10:55:02
mineri e prosti.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Pe aceeasi tema

Prima destinaţie: oraşul Aninoasa

Astăzi, 3 iulie, Aninoasa va primi după multă[..]

02.07.2015, 18:51   |    2 comentarii

Ieri, la jurnalul de la ora 13:00 de la Radio România Actuali­tăţi, pe lângă anunţul cu plecarea la Petroşani a[..]

27.05.2015, 23:04   |    2 comentarii
Deşi poziţia ziarului nostru faţă de mascarada de miting politico-sindical organizat de numitul Nica Petre a fost publică, la[..]
27.05.2015, 22:28   |    1 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter