04.11.2013, 20:19:29 | 0 comentarii | 915 vizualizari
Primim la redacţie / Toată suflarea să laude pre Domnul
![]() Articole de acelasi autor
de Diana Popescu
► „Preoţii Tăi se vor îmbrăca cu dreptate şi cuvioşii Tăi se vor bucura”. (Ps. 130)
Au trecut 12 ani de la sfinţirea Bisericii Sf. M. Mc. Varvara din Cartierul Aeroport al municipiului Petroşani. Vrednicul de pomenire Teoctist Patriarhul binecuvânta rodul trudei de şapte ani a preotului ctitor Octavian Pătraşcu şi a celor dimpreună cu dânsul.
Aşa s-a constituit noua parohie, o comunitate care reuneşte săteni şi orăşeni într-o atmosferă de conlucrare creştină. Sintagma „Maica noastră Biserica” a început să fie desluşită tot mai limpede. În drum spre şcoală copiii trec prin curtea Bisericii şi se închină.
A urmat un şir de proiecte sociale şi culturale: cantina socială, capela pentru cei adormiţi, centru de consiliere, casa-muzeu, programe de sprijin educaţional pentru copii şcolari, ajutoare umanitare, copii instruiţi să bată toaca (premiaţi la nivel naţional), conferinţe duhovniceşti cu invitaţi aleşi (părintele Teofil Părăian, maica Siluana Vlad, scriitori creştini), acţiuni în parteneriat cu şcolile şi cu grădiniţele. Lucrări în lemn şi lucrări în piatră, osteneli şi alergări pe care le ştie ctitorul şi mâna de oameni care i-au stat aproape. Şi flori, multe flori…
Mai mare decât toate este lucrarea care a atins sufletul oamenilor, izvorând din răbdare şi blândeţe, din spirit vizionar. Credinţa, nădejdea şi dragostea au stins împotrivirile şi îndoielile.
Un epitrop vrednic şi un grup de voluntari devotaţi ai Bisericii şi ai Asociaţiei Sfânta Varvara au ţinut şi ţin sus steagul slujirii şi în Biserica Mariei şi în Biserica Martei.
Din mila lui Dumnezeu, lângă venerabilul părinte ctitor au venit să slujească la altar doi tineri preoţi, inimoşi, luminoşi, optimişti: părintele Nicolae Tănase – actualul preot paroh şi părintele Iulian Selaje. Ei continuă lucrarea în lemn şi în piatră la cele două Biserici ale parohiei, continuă lucrarea socială, continuă bunele tradiţii creştineşti şi româneşti.
Şi pentru că „este o vreme pentru toate”, cei doi preoţi au adus dar nou de cântare bisericească, o formaţie corală. La 12 ani de la sfinţirea Bisericii, în anul dedicat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei care au acordat creştinilor libertatea de închinare şi de cult, răspunsurile la Sfânta Liturghie sunt date de un cor organizat în mod profesionist.
Înzestrat cu talantul muzicii, părintele Iulian a avut iniţiativa acestei lucrări duhovniceşti, fiind susţinut şi încurajat de ctitor şi de paroh, de consiliul bisericii. Neîncrederea a fost destul de mare, dar stăruinţa a dat rod. Îndrumaţi de un dirijor, profesor de muzică, vreme de aproape doi ani, oameni credincioşi, cei mai mulţi necunoscând notele muzicale, şi-au armonizat vocile într-o cântare caldă şi rugătoare. Este o armonie de voci smerite care nu încearcă să iasă în evidenţă: ei cântă rugându-se şi se roagă cântând.
Tehnica şi arta muzicală se subordonează rugăciunii, fără ostentaţie, evidenţiind textul fără a-l estompa. Cuvintele sunt clare, îndemnând la părtăşie.
Cântăreţii Bisericii au motiv de bucurie curată! Nucleul coralei este format din credincioşi care de-a lungul anilor i-au secondat la strană la toate slujbele. La cor participă, cu mic cu mare, familiile preoţilor şi mulţi alţi ostenitori. Biserica se roagă mereu „pentru toţi cei ce se ostenesc şi cântă”. Bunul Dumnezeu, cunoscătorul inimilor, vă ştie fiecăruia numele!
Să se mângâie inima voastră, Avva, părinte ctitor Octavian, că după aproape o jumătate de secol gustaţi din roadele răbdării izvorâte din credinţa vie şi lucrătoare!
Să se bucure cugetul vostru, părinte paroh Nicolae, că v-a fost luminată cu împliniri rămânerea în Vale!
Să se bucure duhul vostru, părinte Iulian, că v-aţi întors la obârşie ca să înmulţiţi talanţii!
Să ne bucurăm noi, toţi, cu luare-aminte la pilda de smerenie şi de comuniune a păstorilor noştri!
Să vă ajute Dumnezeu, bunilor părinţi, să păziţi turma, zidind fără istovire Biserica cea vie, întărind pe cei slabi, adunând pe cei risipiţi!
M. RUSU
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|