17.11.2013, 21:20:32 | 17 comentarii | 7193 vizualizari
Aviz liderilor şi conducătorilor hămesiţi de înavuţire: / Jos labele murdare de pe masa caldă a minerilor!
![]() de Cătălin DOCEA
A reapărut, de câteva zile, ideea înlocuirii mesei calde a minerilor cu tichete de masă. Aparent, tichetele de masă ar putea suna ca un avantaj pentru muncitorii din mină: merg la supermarket şi, pe respectivele tichete, îşi bagă la plasă exact ce doreşte inimioara lor. În realitate însă, înlocuirea mesei calde ar fi o imbelicitate, un real atac la sănătatea minerilor şi productivitatea unităţilor miniere. Iar de pe urma eventualei eliminări a mesei calde ar avea de câştigat doar parte din conducătorii din industria minieră, unşi bine la portofele de către distribuitorii de asemenea tichete, dar şi parte din liderii de sindicat, îndopaţi deja cu sponsorizări consistente de firmele care acţionează pe piaţa tichetelor de masă şi a tichetelor cadou.
Masa caldă - un drept istoric
Niciun vremelnic conducător din industria minieră, ori la fel de vremelnic lider de sindicat, nu are dreptul moral de a se atinge de acest drept al ortacilor. Masa caldă a minerilor a fost câştigată în urma acţiunilor de protest din 1977. De pe urma acelor mişcări sociale, Valea Jiului a avut de câştigat (prin înfiinţarea cantinelor miniere, unde au fost angajate soţii şi văduve ale minerilor, înfiinţarea de secţii şi unităţi de învăţământ, crearea de locuri de muncă pentru femei prin înfiinţarea de fabrici diverse în toate localităţile Văii). În acelaşi timp însă, Securitatea statului, mobilizată masiv şi exemplar în zona noastră, a distrus vieţile participanţilor vocali şi activi la acele mişcări sociale, dar şi familiilor acestora, asuprindu-i, urmărindu-i şi persecutându-i până în 1989 şi chiar după. Sute de oameni au avut parte de o viaţă de chin, fiind expulzaţi din Valea Jiului şi condamnaţi la închisoare, inclusiv pentru ca minerii să beneficieze de o masă caldă. Nimeni nu are, cum spuneam, dreptul moral de a călca în picioare jertfa acelor oameni. Masa caldă a fost punctul 7 în programul de revendicări ale minerilor grevişti din 1977. Un drept, nu o facilitate oarecare.
Ce ar însemna,...
...din punct de vedere social, eliminarea mesei calde? Astăzi, aproape 200 de suflete, în majoritate femei, soţii sau văduve ale angajaţilor de la exploatările de huilă, muncesc la cantinele miniere. În actualul context, dispariţia cantinelor ar face ca aceste femei, care oricum duc o viaţă grea, să fie condamnate definitiv la şomaj şi sărăcie. Dincolo de un câştig salarial muncit până la ultimul leu, nu trebuie neglijat nici faptul că acele femei, dar şi famiiile lor, scutesc lunar nişte bani pentru că mănâncă la acele cantine. Vor minerii de astăzi ca văduvele ortacilor jertfiţi pe altarul cărbunelui să fie condamnate la sărăcie şi mizerie? Noi credem că nu.
Personal,...
...am trăit tot timpul cu impresia că masa ce ajunge în faţa minerilor înainte de intrarea în şut reprezintă decizia exclusivă a societăţii private care prestează respectivele servicii către societatea ce înglobează unităţile miniere. Nimic mai fals! Societatea are doar obligaţia să se încadreze într-un buget, undeva pe la 12 lei dacă îmi amintesc bine, pentru fiecare masă caldă. În realitate, angajaţii de specialitate de la Onix decid şi transmit periodic societăţii prestatoare ce anume să pună pe masa minerilor, inclusiv reţetele precise, cu cantităţi, pentru fiecare fel de mâncare în parte. Cu alte cuvinte, tot şefii minerilor sunt cei care stabilesc dacă, astăzi, ortacii mănâncă ciorbă de fasole cu afumătură, piure cu carne de pui ori sarmale cu mămăliguţă. Ca atare, de există observaţii cu privire la conţinutul şi cantităţile din reţetele mesei calde, ele trebuie analizate şi remediate de conducătorii unităţilor miniere, dimpreună cu conducerea generală a minelor.
După cum arătam,...
...de pe urma acestei activităţi supravieţuiesc aproape 200 de angajaţi şi familiile lor, iar taxele şi impozitele se întorc la comunitate pentru că firma care deţine cantinele plăteşte contibuţii în Valea Jiului. Şi, în acelaşi timp, face noi investiţii care aduc venituri tot la bugetele localităţilor din Valea Jiului. Cine ar avea de câştigat dacă, în locul mesei calde, minerii ar primi tichete de masă? Nişte firme cu sediul în Bucureşti, care plătesc (dacă plătesc!) taxe şi impozite în Capitală, dar şi lanţurile de magazine care, deţinute fiind – în majoritatea lor – de multionaţionale, îşi scot profiturile uriaşe în afara graniţelor ţării. Şi astfel, inclusiv de la acest nivel, s-ar continua încurajarea transformării românilor în popor de consum, subjugat preţurilor ridicate de pe urma înţelegerilor mârşave dintre distribuitori şi deţinătorii marilor magazine.
Masa caldă a minerilor...
...reprezintă un aport caloric. S-a demonstrat ştiinţific faptul că, imediat după o masă caldă consistentă, orice muncitor ajunge să dea un randament mai bun în subteran. Cu alte cuvinte, logic ar fi ca angajatorul (în speţă unităţile miniere) exact asta să îşi dorească: angajaţi odihniţi şi bine hrăniţi. Este lesne de înţeles că, dacă ar avea la dispoziţie tichete de masă, minerii (oricum răpuşi de rate, taxe şi impozite) ar concentra cumpărăturile pentru restul familiei, pentru neveste şi copii, şi nu ar mai ajunge în mină hrăniţi întocmai pentru munca dură şi foarte solicitantă din subteran.
Îmi aduc aminte...
...de un episod trist pentru istoria mineri-tului: ultima explozie de la EM Anina, în urma căreia exploatarea minieră a şi fost închisă. Minerii de acolo nu primeau masă caldă, ci hrană rece. La autopsierea cadavrelor s-a constatat că ortacii erau subnutriţi, capacitatea de muncă a acestora fiind afectată în mod real. Iată aşadar încă o tristă dovadă că masa caldă, ca aport caloric, nu este un drept opţional, oricând înlocuibil, ci o necesitate. Şi, repet, chiar conducerea unităţilor miniere ar trebui să lupte pentru menţinerea acesteia. Pentru ca, astfel, să aibă la lucru oameni bine hrăniţi, care să dea randament.
Important...
...e că ideea eliminării mesei calde nu pleacă de la argumente solide, ci de la interese personale ori de grup. Deopotrivă conducători din industria minieră şi lideri sindicali au fost montaţi să ceară, orbeşte, eliminarea acesteia. De ce? Ca să primească, cum au mai primit, beneficii personale consistente din partea societăţilor care se ocupă cu tipărirea, distribuirea şi decontarea tichetelor de masă ori a celor cadou. Aspect asupra căruia, promitem, vom reveni cu interesante şi documentate dezvăluiri.
Marian Boboc: A luat cuvântul Ceauşescu. Despre ce a vorbit el? Cum i-au primit minerii discursul?
Dumitru Iordache: Ceauşescu a fost de acord cu cele 21 de revendicări. A fost de acord ca să lucrăm 6 ore. Minerii au spus că chiar de mâine... El a spus că de la întâi. Pe urmă a fost de acord cu minerii. Apoi, o masă caldă gratuită. S-a stabilit ca vârsta de pensionare a minerilor să rămână la 50 de ani, pensiile de gradul III să rămână ca până atunci, oamenii să rămână la muncă uşoară şi s-a mai cerut ca, în urma plecării lui, să nu fim persecutaţi. (Din volumul „Lupeni ’77. Sfânta Varvara versus Tanti Varvara” de Marian Boboc şi Mihai Barbu)
Aurel Angheluş: / „Păi, nevestele minerilor au fost supărate că, după grevă, se dădeau două mese, că nu le mai veneau bărbaţii acasă…”
Marian Boboc: Şi s-au dat mesele gratuite la intrarea şi la ieşirea din şut?
Aurel Angheluş: A fost o risipă în primele zile. Ceauşescu a spus la grevă: „Să se facă o cantină chiar aicea!” şi a arătat cu mâna în faţă. Şi acolo s-a făcut. Că mai spusese: „O să vin să inaugurăm cantina”. Şi a mai venit în toamnă, prin noiembrie parcă, la inaugurarea cantinei. A venit cu Elena, dar nu a lăsat-o să vorbească, tot îi dădea peste mână. Au fost şi mineri care spuneau că mâncarea este bună.
Au fost două mese gratuite, una la intrare şi alta la ieşirea din şut. Se trecuse şi la programul de 6 ore. Pe urmă, tot oamenii au spus că e prea mult. Dar, vă spun, era risipă mare…
Păi, nevestele minerilor au fost supărate că, după grevă, se dădeau două mese, că nu le mai veneau bărbaţii acasă. Cum erau mâncaţi bine puteau sta la crâşmă. Ce era la crâşmă, la Pantiloiu… Pe urmă, la cererea femeilor, s-a făcut o şedinţă şi s-a hotărât renunţarea la două mese şi să se dea doar o masă, mai consistentă, la intrarea în şut.
(Din volumul „Interzis în Valea Jiului” de Marian Boboc)
Comentarii articol (17 )
#1
![]()
Sa dea bonuri si atunci toata lumea o sa fie multumita ,mai putin cei care fac chefuri cu masa minerilor!!!!
#2
![]()
dl.Docea vreau sa fac o completare la ceea ce a-ti scris... sunt miner de meserie si de masa calda pe care o laudati atit de mult, eu va spun ca este o mincare pt. porci = mineri si va dau mici ex. meniul sapt. este acelasi de zeci de ani, ciorba cu slanina, carnea o servesc alte persoane... totul se prajeste in unsoare de slanina... va pot scrie o fila intreaga si nu imi ajunge... asa ca va rog sa o lasati mai moale cu comentariile. De asemenea domnii sefi se aprovizioneaza cu mincare fff buna de la cantina... chefurile cu ce se tin... si o ultima precizare, doamnele de la cantina se duc seara cu autoturismul pers., deoarece sunt fff incarcate cu ceee? Sunt multe de spus dar mai bine bani sau tichete si mininc ceea ce doresc dragi mineri... va invit la o masa calda minereasca ,dar aprovizionativa cu medicamente gen smecta si nospa....
#3
![]()
multi care scriu articole nici nu stiu in ce hal arata mancarea minerilor si cati profita in \lantul de aprovizionare...e adevarat ca pe vremea comunista era un beneficiu deoarece nu gaseai mancare nici la magazine... dar... in ziua de azi... e doar bataie de joc la adresa minerilor... doar capete de salam, capete de cascaval, conserve vai de capul lor...etc.... procentul de servire al mesei cred ca a scazut deja sub 50% deci.. restul beneficii pentru smecheri.... mai bine bonuri valorice pe care fiecare le valorifica cum doreste,,,,,,,,,
#4
![]()
probabil cei care sunt impotriva tichetelor sunt si cei ce cresc porci cu laturile sau asa zisa masa calda a minerilor....
#5
![]()
ce masa calda ,alea sant laturi ce primesc ei si mancare expirata, sant altii care se imbogatesc de pe urma acestei mese calde,acei smecheri privati care fac contract cu minele si care se stiu ei bine cine sant la fel ca si firmele de transport personal numai hoti peste hoti, da-i bonul la miner ca se duce el si isi ia singur de mancare nu laturile care le primeste la cantina!!!
#6
![]()
chiar credeti ca "sefii" nu primesc comisioane pentru a mentine masa calda? se stie clar ca 99% din mineri ar dori tichete...oare sindicalistii nostrii ce spun? sau sunt si ei implicati ?!?!
#7
![]()
s-a fecut un sondaj acum cativa ani;la noi 80% au votat pentru tichete,iar 30% pentru scoaterea biletelor la mare!urmarea:s-au scos biletele(de atunci la mare merg 10%),iar cantinele ii deservesc pe sefi pentru siesta lor zilnica!oricum pentru mineri,ne se mai lupta absolut nimeni!
#8
![]()
E bine sa se mentina masa calda pt comunitate,pt impozit,pt...bla bla ,dar nimeni nu il intreaba pe mineriul care mananca acea mancare(latura)ce isi doreste.iti ofer cu placere portia mea de care ma pot lipsi fara ami fi frica ca devin subnutrit
#9
![]()
VREM BONURI.VREM BONURI.VREM BONURI.NU MAI VREM LATURI.Va aduceti aminte ca in urma cu ceva timp s-a votat pentru bonuri si masa calda iar rezutatul a fost covarsitor (99%)in favoarea bonurilor???
#10
![]()
Sa ramana masa calda la noi mineri,bonurile valorice se vor sista prin lege anul viitor.
#11
![]()
Cand ne povestesti despre smecherii care au pus mana pe cantinele minerilor? Cei care au mituit si parlamentarii pentru a scrie o lege prin care sa asigure hrana minerilor. Afacere pe viata nu? Poti sa dai gres cand faci asemenea afaceri?
#12
![]()
Bonurile valorice nu sunt o alternativă bună pentru înlocuirea mesei calde a minerilor. Masa caldă trebuie să fie o prioritate pentru angajator, trebuie să fie gustoasă şi cu multe calorii, în aşa fel încât să asigure sănătatea şi bunăstarea minerilor. Bonurile de masă sunt acordate de angajator în anumite condiţii, legate de profitul unităţii, existând oricând posibilitatea pierderii acestora.
Funcţionarea cantinelor înseamnă şi locuri de muncă pentru femeile din Valea Jiului, dar şi locuri de muncă pentru cei care aprovizionează cantinele cu marfă.
Trebuie îmbunătăţită calitatea mesei, în aşa fel încât minerii să se bazeze pe servirea mesei calde. Noroc bun!
#13
![]()
nenea iștoc ar fi bine sa nu-ti bagi nasu in minerit,la termo de ce nu renunti la bonuri sa dai masa calda pt a creea 100 locuri de munca pt sotiile energeticienilor si pt cei ce aprovizioneaza ! las-o moale cu mineritul ca sunt destui papagali numiti si alesi politic,care se pricep sa duca mineritul pe cele mai inalte culmi de progres si prosperitate(pt ei,binenteles) ! ciocu mic, ca tot noi suntem la putere !
#14
![]()
tine.ti masa calda ptr vamos sa creasca porci.
#15
![]()
La Uricani o angajata la cantina e nevasta de lider de sindicat iar o alta ,nevasta unui inginer CFL !!Dar de ce nu se spune in articol si ca din suma acordata mesei zilnice ,40% se duce pe servicii.Cand era lider la liga Zoltan Lacataş a spus o data la noi la mina ca nu poate sa scoata masa calda si sa primim tichete ca-si pune toti patroni din Vale in cap !!
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|