20.11.2013,  19:45:31 | 8 comentarii | 6998 vizualizari
Cristian Resmeriţă a început să se lupte cu propriile mori de vânt / În loc să-i dea o mână de ajutor pentru finalizarea finanţării proiectului din Straja, ministrul Maria Grapini îi dă peste nas
de Alina PIPAN

 Iată cine a jonglat cu banii guvernului pentru voturi!

Deputatul Cristian Resmeriţă nu are baftă deloc cu actuala guvernare. Toate solicitările i se întorc ca un bumerang înapoi. Ni s-ar părea amuzant, dacă nu ar fi trist, mai ales că ne priveşte pe noi, locuitorii Văii. De data aceasta, ironia guvernului se întoarce împotriva cabanierilor din Straja, în particular, şi a turismului Văii, în general. Pe deoparte, este de vină şi primarul Cornel Resmeriţă, pe de alta ne-am săturat să tot auzim de la actualii miniştri, care în campanie electorală se băteau în piept cu cărămida promisiunilor, iar acum ridică din umeri, motivând pueril că nu mai sunt bani de nicio culoare pentru nimic. 
 
Ce vrea deputatul pentru Lupeni?
Deputatul Resmeriţă s-a adresat în chestiunea finalizării investiţiilor din Straja chiar premierului Victor Ponta. Dacă el nu vrea, sau nu poate, atunci cine?
„Pentru a reduce impactul negativ al restrângerii activităţii din minerit, începând cu anul 2011, administraţia locală a municipiului Lupeni a început derularea unui amplu proiect de investiţii în Staţiunea Straja din Lupeni, turismul fiind singura alternativă viabilă la minerit în vederea creării de noi locuri de muncă şi atragerea de venituri în zonă. Acest proiect a fost aprobat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului existent la vremea respectivă şi are o valoare de 189.607.421,00 lei cu TVA inclus. Din anul 2012, ca urmare a stopării investiţiilor în turism de către guvern, Primăria municipiului Lupeni nu a mai putut achita datoriile acumulate faţă de prestatorii de servicii care au executat lucrările de investiţii conform proiectelor aprobate. Astfel că până în prezent Primăria municipiului Lupeni este obligată să achite, ca urmare a proceselor intentate de firmele care au executat lucrările de investiţii în Staţiunea Straja, pentru lucrări executate şi neachitate următoarele sume: Acomin SA - 13.910.489,42 lei, Aviaţia Utilitară Bucureşti SA -17.002.662,72 lei, Termogaz Company SA Haţeg - 16.363.939,23 lei, acestea reprezentând debite şi penalităţi calculate pentru neplata în termen a lucrărilor. Lipsa fondurilor necesare achitării lucrărilor efectuate în staţiune creează astfel grave disfuncţionalităţi în desfăşurarea activităţii Primăriei munici-piului Lupeni. Având în vedere cele prezentate, vă rog, domnule prim-ministru, să ne acordaţi sprijin financiar pentru achitarea acestor datorii şi pentru finalizarea proiectului”, scrie negru pe alb deputatul USL.
Este adevărat, primarul Lupeniului a angajat cheltuieli mai mari decât avea disponibile finanţările. În mod normal, primăria nu poate angaja lucrări decât în limita finanţărilor primite de la guvern. Când finanţările se opresc, trebuie oprite şi lucrările. De aici diferenţa dintre Parâng şi Straja, atunci când vorbim de investiţii şi de credibilitate în faţa turiştilor. Primarul de la Petroşani s-a oprit la timp, pe când primarul din Lupeni a cheltuit şi ce nu avea, dorind votul cetăţenilor şi profitând de iniţiativa ministrului Udrea, pe care dl. Emil Părău l-a convins să vină la Straja şi să finanţeze proiectul. 
 
În loc de fonduri, deputatul primeşte ironii
Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, dă răspunsul solicitării deputatului, şi, ca să fie bine, îi dă şi peste nas. În binecunoscutul stil politicia-nist, Grapini nu răspunde solicitării deputatului, însă acuză fosta guvernare că ar fi acceptat finanţări în scop… electoral. Foarte interesant cum Guvernul PDL i-a umplut tolba primarului Resmeriţă, iar acum Guvernul USL, pe care-l slujeşte, îi trage labe peste bot. 
„În primul rând, doresc să subliniez că aceste lucrări au fost începute de către guvernările anterioare fără a avea asigurată în paralel acoperirea bugetară alocată finalizării acestora. Situaţia actuală se datorează faptului că au fost acceptate investiţii punctuale Ia insistenţele primăriilor care au dorit în scop electoral să-şi asigure capital de imagine neţinând cont în demersurile lor de realităţile geo­gra­fice şi antropice. Astfel am ajuns astăzi la trista situaţie de avea pârtii în România aproape egale la număr cu kilometrii acestora”.
Scuza jenantă a ministresei ne lasă rece. În Parâng şi Straja se face turism şi se schiază înainte ca dumneaei să ştie ce înseamnă turismul. Deci, nu insinuarea că investiţiile de aici ar fi de prisos sfidează ridicolul şi bunul-simţ. Dacă în altă parte s-a investit de prisos, atunci să-şi asmută câinii spre alte regiuni. Noi am vrea chestiuni mai concrete, în concordanţă cu promisiunile electorale ale USL: soluţii şi finanţări.
 
Dacă tot a întrebat, iată şi un răspuns mai la subiect, dar negativ
Autoritatea Naţională pentru Turism (Ministerul Dezvol­tării Regionale şi Turismului) a început să sprijine financiar Consiliul Local Lupeni în implementarea proiectului „Schi în România, staţiune Straja" în anul 2011. Valoarea totală a contractului de lucrări este de 200.503.780 lei. Anii 2011 şi 2012 au fost anii în care s-au alocat şi bani, apoi a venit schimbarea de guvern. 
„Până în prezent, instituţia noastră a plătit către Consiliul Local Lupeni, în conformitate cu actele normative în vigoare la momentele respective şi al contractelor dintre fostul M.D.R.T. şi C.L. Lupeni, suma de 36.997.000 lei, desfăşurata anual astfel: anul 2011 - suma de 35.500.000 lei; în anul 2012 suma de 1.497.000 lei. Contribuţia Consiliului Local Lupeni la contractul de lucrări încheiat între C.L. Lupeni şi prestator (constructor) este în cuantum de 5.907.514 lei. Consiliul Local Lupeni are facturi depuse la ANT şi nedecontate în valoare de 52.221.344 lei. Ţinând cont de gradul avansat de realizare a proiectului, de potenţialul turistic pentru sporturi de iarnă al zonei, de rezultatele pozitive înregistrate până în prezent, Autoritatea Naţională pentru Turism intenţionează să continue sprijinirea financiară a proiectului, dar acest lucru este condiţionat de alocările financiare de la bugetul de stat”.
 
Primarul Resmeriţă a cheltuit cu 15.224.344 lei mai mult
Practic, în 2011 s-au alocat cei mai mulţi bani, iar în 2012 mai puţini. La un calcul simplu, comparând suma alocată cu aceea cheltuită, pentru care sunt depuse facturi la minister, se observă că primarul Cornel Resmeriţă a cheltuit din banii care nu existau alocaţi 15.224.344 lei. De fapt, a cheltuit aceşti bani nejustificat, permiţând realizarea de lucrări ce nu puteau fi decontate în lipsa unei finanţări exacte. De fapt, aici este buba. Iar buba aparţine strict primarului USL nu fostului guvern, primar care a cheltuit în neştire, având certitu­dinea că alianţa USL va fi la guvernare şi sperând, sau fiind poate asigurat, că va primi banii pe care-i va cheltui nejustificat. Deci, cine a jonglat cu banii pentru voturi?

Comentarii articol (8 )

#1 vasile21.11.2013,  00:14:47
pentru cati bani a dat elena udrea in valea jiului ar fi trebuit sa candideze intr-un colegiu din vale si sa iasa cu 99 %. dar cum romanul are 2 defecte: prost si masochist ar fi huiduit-o la indemnul comunistilor psd-isti. l-au ales a 2 -a oara pe rezmerita...nu conteaza ca famiglia resmerita e un clan mafiot...ca si tot usl-ul dealtfel. usor, usor se vad consecintele votului de 70 % dat pentru acesti jefuitori.culmea ca tot votantii lor vor suferi..sado-masochism ***at.
#2 Florea Chipuita21.11.2013,  06:33:07
ce se mai aude cu lucrarea de doctorat?
#3 Foarte bine le faci pui de comunist21.11.2013,  07:35:49
Baietelu asta e un impotent intelectual si politic. fara taticutzul ar fi un profesoras sters de fizica, la o scoala generala prafuita, absolvent cu 5 si licentiat cu 6. dar taticutzul comunist si informator la se***itate a intrat in psd partidul derivat din rahatul fesenisto-comunist si l-a facut mare grangur; pai ba sulelor lulelor care votati cu prohabul nu cu capul...acum traiti ce meritati. foarte bine fiu al tunatorului, foarte bine pui de comunist, foarte bine capitalist feroce care esti, jupoaie tugulanu roman, lasa-l in camase in plina iarna si da-i picioare-n gura. o sa vezi ca asa o sa te iubeasca si mai mult
#4 tsunami21.11.2013,  08:08:42
Sa fim seriosi turismul din Straja nu este o alternativa la minerit ,e doar praf in ochi si povesti electorale...Cati sant angajati in Straja si cine castiga banii ???..in orice caz nu cetateanul asa ca nu are rost sa tot o dam cu turismul din Straja ..
#5 usl21.11.2013,  09:50:57
bine zis tsunami,turismul din straja nu-i alternativa pt.pierderea lo***ilor de munca,cate-un fochist si-o bucatareasa ici-colo (la negru)!!! hotul turnator sa raspunda pt ilegalitatile facute(cica i-a facut chemare simota,n-are cu cine juca table) !
#6 mincinosul21.11.2013,  10:40:05
Primarul poate ca a vrut sa faca ceva bun ,dar la alegeri avea doi maidanezi pe care ii plimba prin Lupeni ,moloz si ny-kula ,pune-i sa latre la baba kloantza
#7 Talibanu'22.11.2013,  17:05:45
Lucrurile sunt cat se poate de simplu: Udrea si PDL-ul i-au dat bani lu' razmerita sa faca domeniul schiabil din Straja; conditia? lucrarea, mult supraevaluata, sa fie executata de cateii PDL-ului: Gardean, Faur si inca unu' din Pitesti. Acum, Ponta, ar fi de acord sa dea drumul la bani, si implicit la lucrari, dar nu spre conturile cateilor din PDL. Ei ce castiga? GOT IT? (asta pt muritori, ca voi stiti acest aspect)
#8 Lupeni 16.09.2014,  21:05:30
Grapini nu pune botul la poveste de furaciune a lu Turnatorul Lupascu si Puiiutul de comunism si socialisn tzigano PSD-IST


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

La conferinţa de presă susţinută în urmă cu trei săptămâni de deputatul Cristian Resmeriţă, acesta a făcut cu[..]

04.08.2015, 14:54   |    5 comentarii
Ca urmare a implicării personale a deputatului Cristian Resmeriţă, Primăria municipiului Lupeni a întocmit documentaţia pentru orga[..]
13.07.2015, 21:49   |    1 comentarii
Parcă nu trece o zi, fără să aflăm de o nouă realizare edilitară din municipiul Lupeni. 
[..]
05.07.2015, 21:50   |    1 comentarii
Deşi pagina de ziar suportă multe, nu cred că cele strigate ieri şi alaltăieri de mineri şi de energeticieni la adresa profe[..]
01.07.2015, 21:50   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter