24.11.2013,  20:18:32 | 1 comentariu | 2553 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Complexul Energetic Hunedoara se poate salva… din interior / Salvatorii minieri de la Mina Lonea – cei mai buni din România
de Corneliu BRAN
Vineri şi sâmbătă la Petroşani au avut loc două concursuri de salvare minieră şi un concurs de salvare de suprafaţă. 
 
Faza zonală la Staţia de Salvare Minieră Petroşani
După deschiderea oficială, ţinută în sala de protocol a Staţiei de Salvare Minieră, la care au participat reprezentanţi ai conducerii Complexului Energetic Hunedoara, ai conducerii Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, ai conducerii Staţiei de Salvare Minieră Petroşani şi ai ITM Petroşani, ai conducerii INCD-INSEMEX Petroşani, ai conducerii judeţene a Inspecţiei Muncii, salvatori minieri de la toate minele din Valea Jiului (care şi-au însoţit fiecare echipele participante) şi mai mulţi directori de mină, ingineri şefi, şefi de sectoare sau maiştri, pe la orele 9:30, s-a trecut la concursul în sine. Vremea caldă a făcut ca echipele, arbitrii şi spectatorii să nu mai tremure ca varga, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi în zona de la parter a instituţiei unde a avut loc competiţia.
Concursul zonal de salvare minieră a avut două secţiuni: una viu şi aspru disputată, împărţită de asemenea în două (minele care aparţin de CEH au concurat separat de minele care aparţin de SNÎMVJ), deci partea care privea salvatorii operativi şi cealaltă, cu ambiţii şi mai mari, care privea mecanicii staţiilor de salvare de la toate cele şapte mine din Valea Jiului (aici concursul a fost comun).
Pe tot traseul fiecare echipă de salvatori a fost urmărită atent de arbitri, care au depunctat cu asprime orice greşeală făcută. Mai mult, pe lângă traseul plin cu tot ce ţine de activitatea unei mine şi unde salvatorii trebuiau să-şi pună în aplicare toate cunoştinţele legate de activitatea de salvare minieră, micile „capcane” şi timpul (40 de minute era limita maximă de timp admisă) au făcut ca totul să fie mult mai dificil. E drept, nu chiar atât de dificil ca într-o situaţie reală, „unde neatenţia te poate costa uneori viaţa ta, dar şi a celorlalţi”, cum cu înţelepciune ne spunea un salvator cu multă experienţă, care peste câteva luni va pleca şi el în pensie după o viaţă muncită numai în subteran şi după ce-a văzut pe linie de salvare minieră „atâtea şi atâtea, încât, fără modestie, aş putea umple zece cărţi”.
În cele din urmă, în concursul minelor ce aparţin de SNÎMVJ, după câteva ore bune de competiţie acerbă au câştigat salvatorii minieri de la Mina Petrila (Remus Boer – şef echipă, Sorin Trăilă – adj. şef echipă, Cristian Rotaru, Gabriel Şchiopu, Mihael Dărăbană şi Alin Băran), urmaţi de cei de la minele Paroşeni şi Uricani.
În competiţia minelor ce aparţin de CEH, cei mai buni au fost salvatorii minieri de la Mina Lonea (Samuel Dioane – şef echipă, Marius Stoica – adj. şef echipă, Petre Baron, Ovidiu Avram, Iosif Felvenczi şi George Rusu), urmaţi de echipele de la minele Livezeni, Lupeni şi Vulcan.
În privinţa concursului de mecanici de staţie de salvare, locul I a fost ocupat de Mina Lonea (prin mecanicul staţiei de salvare Constantin Marcu), locul II de Mina Paroşeni (prin Gabi Mesaroş) şi locul III de Mina Livezeni (prin Dumitru Negoiţă). Atât salvatorii minieri de la Mina Petrila, cât şi cei de la Mina Lonea s-au calificat ca atare la concursul de a doua zi, la faza naţională de la INCD-INSEMEX Petroşani.
Departajarea între echipe s-a făcut la „micile greşeli” de pe traseu şi la timp. De exemplu, salvatorii de la Mina Vulcan probabil ar fi luat cel puţin locul II dacă echipa nu s-ar fi încurcat la montarea unei afurisite de uşi de aeraj, unde, din cauza unei „blestemate de balamale”, au pierdut timp preţios. Culmea, aceasta era pe traseu ultima probă de concurs, iar până atunci echipa s-a descurcat foarte bine!
Arbitrii de pe traseu împreună cu şeful lor au fost cu toţii oameni foarte bine pregătiţi în domeniu sau cu multă experienţă în salvarea de vieţi omeneşti. Îi amintim aici: ing. şef SSM-CEH Gabriel-Puiu Petrescu – arbitru principal, ing. Elekes Pal (SNÎMVJ), sing. Eugen Geacă (CEH), ing. Marius Rogobete (CEH), ing. Dan Pop (SNÎMVJ), dr. Cătălin Popa (Spitalul Municipal Vulcan), ing. Mihai Doşa – SSM Petroşani, ing. Cosmin Chiuzan (CEH) şi ing. Cosmin Ilie (INCD-INSEMEX).
În numărul viitor o să vă prezentăm şi câteva declaraţii date de doi dintre cei mai experimentaţi salvatori minieri prezenţi în concurs, de medicul cu mare experienţă în SMURD şi în tot ceea ce înseamnă salvarea de vieţi omeneşti, Cătălin Popa, precum şi alte informaţii interesante.
„S-a intrat în concurs după o ordine trasă la sorţi stabilită joi la şedinţa Asociaţiei Salvatorilor de Suprafaţă şi de Subteran. Dar ordinea contează mai puţin, important este ca ei să se concentreze bine şi să arate ce ştiu, că de pregătit toţi sunt bine pregătiţi, asta e clar. Arbitrii cronometrează timpul, de la intrarea pe traseu până la ieşire, timpul alocat, maxim, fiind de 40 de minute. Dacă depăşesc cele 40 de minute le acordăm 15 minute în plus, dar se penalizează. Lungimea traseului este de 25 de metri, echipele trebuie să meargă pe o galerie direcţională, trebuie să intre pe un suitor de atac – unde există o zonă de vizibilitate zero şi unde trebuie să restabilească aerajul. În cadrul traseului există şi acţiunea de scoatere a răniţilor – acordarea de prim-ajutor şi transportul spre ieşire. Mi se pare un concurs foarte bine organizat. Văd că s-au străduit colegii de la SALVAMIN să facă un traseu bun şi mă bucur că ne ajută şi vremea de afară, nu mai e aşa de frig ca în anii trecuţi”, ne-a declarat şeful arbitrilor, ing. şef SSM CEH-SA, Gabriel-Puiu Petrescu.
 
Faza naţională la INCD-INSEMEX Petroşani
Sâmbătă scenariul s-a repetat, dar de data aceasta într-un alt cadru şi într-o altă locaţie, iar echipele au fost altele, cu excepţia celor câştigătoare de cu o zi înainte.
Începând cu orele 9:00, organizatorii au declarat deschisă competiţia, nu înainte ca preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România, dr. ing. Artur Găman, inspectorul general adjunct din cadrul Inspecţiei Muncii Bucureşti, Mihai Voinoiu, prim adj. al inspectorului şef din cadrul ISU Hunedoara, prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu şi reprezentantul gazdelor, dr. ing. Constantin Lupu, directorul general INCD-INSEMEX Petroşani, să ţină alocuţiuni.
Sala a fost plină de salvatori minieri sau de suprafaţă, mulţi veniţi din toate colţurile ţării, şi de reprezentanţi ai instituţiilor pe care le-am prezentat şi în prima parte a acestui material.
Comitetul de organizare al Concursului Naţional de Salvare a fost format din următorii oficiali (fără sprijinul acestora concursul zonal şi concursul naţional ar fi rămas anul acesta doar o simplă amintire şi ar fi fost mare păcat): preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România - dr. ing. Artur George Găman; directorul general al CEH-SA - ing. Daniel Andronache; directorul  general adjunct al CEH-SA - ing. Nicolae Drăgoi; inginerul şef Sănătate şi Securitate în Muncă al CEH-SA - ing. Gabriel Puiu Petrescu; directorul Diviziei Miniere - ing. Sorin Sandu; Directorul Staţiei de Salvare Minieră Petroşani - dr. ing. Daniel Surulescu şi, nu în ultimul rând, directorul general INCD-INSEMEX (gazda fazei naţionale) – dr. ing. Constantin Lupu.
La faza pe ţară de sâmbătă, la a VII-a ediţie a concursului de salvare minieră şi de suprafaţă, au participat următoarele echipe: salvare minieră - Mina Lonea, Mina Petrila, Mina Motru (Gorj), Mina Tehomir (Gorj) şi Mina Crucea (Suceava); salvare de suprafaţă - SE Craiova (Dolj), SE Işalniţa (Dolj), METROREX (Bucureşti) şi două echipe de pompieri plus salvatori de suprafaţă din cadrul „Fireproof” (Lukoil) şi „Falck” (Petrobrazi).
Începând cu orele 9:30 s-a dat startul concursului, primii care s-au întrecut pe traseu fiind salvatorii minieri, după orele 11:30 intrând în concurs şi salvatorii de suprafaţă.
Organizat ca la carte, concursul a avut câteva probe destul de dificile, mai ales la concursul de salvare minieră, unde directorii de mină Constantin Jujan (Mina Petrila) şi Dacian Zamfir (Mina Lonea) au stat cu emoţii până la finalul concursului, susţinându-şi echipele.
La final s-au consemnat următoarele rezultate: salvare minieră – locul I – Mina Lonea; locul II – Mina Motru; locul III – Mina Petrila; salvare de suprafaţă – locul I – „Fireproof” (Lukoil).
După ora prânzului a avut loc şi festivitatea de premiere, cei mai buni salvatori minieri şi de suprafaţă din ţară fiind felicitaţi într-un cadru festiv de către organizatori. 
Felicitări şi din partea noastră, Valea Jiului demonstrează încă o dată că are cei mai buni salvatori minieri din ţară. Ceea ce dovedeşte că Complexul Energetic Hunedoara poate fi salvat din… interior. Să sperăm că nu va fi nevoie de intervenţia titraţilor salvatori minieri…

Comentarii articol (1 )

#1 Ina26.11.2013,  11:23:24
Felicitari MINA LONEA.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Pe aceeasi tema
După cum am anunţat în ediţia noastră de ieri, revenim cu câteva interviuri şi alte date de la concursul de salva[..]
25.11.2013, 21:20   |    0 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter