25.11.2013,  20:45:30 | 0 comentarii | 6468 vizualizari
Nimic nou sub soare. / Poliţia municipiului Petroşani în epoca Brăgaru: plângeri neînregistrate, dosare fuşerite şi autosesizări selective, pe interes!
de Cătălin DOCEA
Spre finele lunii august, anul trecut, cotidianul nostru publica informaţii concrete, dublate de documente, referitoare la modul în care - la câţiva paşi de sediul Poliţiei municipiului Petroşani - s-au derulat relaţii comerciale, inclusiv cu entităţi de stat, de către o societate comercială dizolvată. În sinteză, vorbim despre afaceri derulate în 2011 şi 2012, contracte atribuite de către diverse instituţii de stat după momentul dizolvării, un spaţiu închiriat de la stat pe o societate dizolvată, un contract de închiriere transferat pe o nouă societate fără organizarea unei proceduri de selecţie a unui chiriaş - obligatorie pentru spaţiile deţinute de stat, afaceri derulate fără declararea unui punct de lucru la Registrul Comerţului, relaţii comerciale şi operaţiuni contabile cu 0 (zero) angajaţi. Şi câte şi mai câte.
 
Logic ar fi fost...
...ca aceste elemente, aşa cum le-am sintetizat anterior, dar le-am prezentat în extenso într-o ediţie din luna august 2012 a cotidianului nostru, să constituie tot atâtea motive de autosesizare pentru Poliţia municipiului Petroşani şi comandantul acesteia, Ilie Titel Brăgaru. Nimic mai fals! Aşa cum, la data de 22 octombrie 2013, ni s-a transmis de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani (adresă emisă în cadrul dosarului 4675/P/2013), „până în prezent nu au fost efectuate cercetări penale privind aspectele sesizate” (mai exact, cele din articolul din luna august 2012).
 
Totuşi, în urma...
...autosesizării din cererea cotidianului nostru, s-a decis de către doamna prim-procuror Dorica Maniu transmiterea documentaţiei pentru efectuarea de cercetări de către Poliţia municipiului Petroşani. Aţi prins ideea? Poliţiştii, care au obli-ga­ţia autosesizării (apropo, aţi văzut ce i s-a întâmplat cms. şef Berbeceanu tocmai pentru că nu s-a autosesizat în repetate rânduri?) n-au băgat în seamă dezvăluirile noastre, însă Parchetul – după ce a lecturat informaţiile – a deschis INSTANT un dosar penal (nr. 4675/P/2013) pentru efectuarea de cercetări penale. Ştiţi care a fost primul efect al înregistrării unui dosar penal la Parchet pe această temă? Societatea care lucra ilegal a început să-şi rezolve problemele pe la Registrul Comerţului, ceea ce înseamnă că e foarte probabil ca poliţiştii să îndrepte cercetările pe linia obţinerii unei scoateri de sub urmărire penală şi aplicare a unei sancţiuni cu caracter administrativ. Asta dacă nu cumva se pregăteşte un mare NUP (neînceperea urmăririi penale!).
De ce nu s-a autosesizat, cum ar fi fost firesc, comandantul Brăgaru? Pentru că informaţiile nu făceau parte din sfera sa (personală) de interes şi pentru că postul îi este garantat politic, deci îl crede „pe viaţă”. Aspect asupra căruia vom reveni.
 
Tot pentru că...
...acţionează discreţionar, pe criterii ce nu au legătură cu munca de poliţie, ci doar cu propriile intere­se, comandatul Brăgaru a permis cercetarea laconică, neprofesionis­tă şi părtinitoare a informaţiilor din dosarul penal 2604/P/2013. Din acest motiv, prin Referatul cu pro-pu­nerea de neîncepere a urmăririi penale nr. 416869 din 28 august 2013, organul de cercetare a cerut încheierea investigaţiilor şi neînceperea urmăririi penale. 
 
Caracterul neprofesionist...
...al cercetărilor derulate de către subordonaţii d-lui Brăgaru a fost confirmat prin Ordonanţa de admite­re a plângerii (nr. 621/II/2/2013) din 28 octombrie 2013, a doamnei prim-procuror Dorica Maniu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani, prin care s-a dispus retransmiterea dosarului la Poliţia municipiului Petroşani în vederea completării cercetărilor. De ce? Pentru că, din interese strict personale ale comandantului Brăgaru, subordonaţii acestuia nu au derulat cercetări serioase, preocupate şi complete, preferând calea scurtă spre îngroparea dosarului. Nu e prima oară când se întâmplă aşa ceva, dar de data aceasta poliţiştilor nu le-a mai mers! E drept că şi procurorii s-au cam săturat să observe cum, când are interes, comandantul rupe hamul. Iar când n-are, se plimbă pe jos între restaurantele din oraş (am precizat acest aspect tocmai pentru a sublinia că obiceiul nu i-a dispărut).
 
Grave sunt...
...aspectele sesizate în memoriul înregistrat sub nr. 917 din 10.10.2013, pe care îl vom prezenta integral într-o viitoare ediţie a cotidianului nostru. În sinteză, aflaţi că doi petenţi – domiciliaţi în comuna Pui, sat Ponor – reclamă atitudinea subordonaţilor d-lui comandant Brăgaru în urma unui incident petrecut în luna martie a.c. pe raza municipiului Petroşani. Mai exact, aceştia reclamă cât de greu e să îţi fie înregistrată o plângere, existenţa unui dosar în adormire la unitatea locală de poliţie, faptul că nu s-au cerut şi conservat probele video care, spun reclamanţii, ar fi demonstrat comiterea de infracţiuni (o sechestrare dublată de agresiune), limbajul neprincipial şi agresiv al ag. Borşa, dar şi posibila protejare a proprietarilor de boxe de carne din Piaţa Centrală de către angajaţi ai Poliţiei municipiu­lui Petroşani. Toate acestea la unitatea de poliţie condusă de comandantul Brăgaru. Aceste aspecte afectează, în mod evident, munca întregii unităţi locale de poliţie. Unde, coordonaţi de către adjuncţii Ciucă şi Stegărescu, majoritatea poliţiştilor muncesc şi sunt respectaţi pentru munca lor, grea şi riscantă, de către societate. Este corect ca nişte cazuri izolate, direct legate de interesul sau dezinteresul comandantului Brăgaru, să afecteze imaginea întregii instituţii? Noi zicem că nu. Vom reveni.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

Pentru că şefii săi îl cam luaseră la ochi, comandantului Brăgaru a fost medaliat Pro Urbe de către administraţia publică locală [..]

06.04.2014, 21:49   |    0 comentarii

La nivelul anului 2010, pentru „activitatea depusă în slujba cetăţenilor”, Consiliul Local al municipiului Petroşa[..]

23.03.2014, 19:28   |    6 comentarii

Luni, pe un frig de crăpau pietrele, la câţiva paşi de sediul Poliţiei municipiului Petroşani, o individă (căci „[..]

28.01.2014, 20:24   |    5 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter