02.12.2013,  21:19:05 | 0 comentarii | 1288 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Relatare de la / „Toamna Bobocului” - un festival de toamnă în haine de primăvară
de Corneliu BRAN
 Organizator: Asociaţia „Rosa Multiflora” (preşedinte: Costel Avram)
 
De multă vreme Petroşaniul nu a mai respirat atâta poezie şi nu a reunit atâţia poeţi şi scriitori de calitate, aşa cum s-a întâmplat în Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani, sâmbătă 30 noiembrie 2013, ziua de praznic luminat al Ocrotitorului României, Sfântul Apostol Andrei.
„Toamna Bobocului”, festivalul de autor al colegului nostru, Marian Boboc (organizată de Asociaţia „Rosa Multiflora”, în parteneriat cu Primăria municipiului Petroşani, Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila, Cenaclul „Boema”, Biblioteca Municipală Petroşani şi Ziarul Văii Jiului), i-a adunat pe mulţi dintre prietenii lui Marian Boboc, membru titular al Uniunii Scriitorilor şi redactor şef al cotidianului nostru: Florin Iaru din Bucureşti, Ioan Lascu din Craiova, Aurel Pantea, Daniel Dăian şi Virgil Todeasă din Alba-Iulia, şi Mihai Barbu, Valeriu Butulescu, Dumitru Velea, Petre Braiţ, Ioan Dan Bălan, Ion Hirghiduş, Gilbert Danco, Adrian Catană, Ionela Diaconu, Petrică Birău, Cristian Lunel, Mihaela Bal şi Dumitru Gălăţan Jieţ din Valea Jiului.
 
Fondul de reviste culturale „Marian Boboc” 
Despre prima zi a festivalului de autor „Toamna Bobocului”, desfăşurată la Petrila, aţi citit în ediţia ZVJ de ieri. În această ediţie a suplimentului nostru vom relata ziua a doua a „Toamnei Bobocului”. Care a început la orele 10:30 la Biblioteca Municipală Petroşani. Întrucât şi-a donat bibliotecii municipale impresionanta colecţie de reviste de cultură, Marian Boboc a marcat oficial inaugurarea fondului de reviste culturale care-i va purta numele.
La eveniment au fost prezenţi poeţii Florin Iaru, Aurel Pantea, Ioan Lascu, Virgil Todeasă şi Daniel Dăian, personalul bibliotecii, artistul plastic Robert Hummel, Tiberiu Iacob-Ridzi – primarul Petroşaniului şi Costel Avram – preşedintele Asociaţiei Culturale „Rosa Multiflora”, organizatoarea festivalului de autor „Toamna Bobocului”.
Au rostit scurte cuvântări primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, Costel Avram, Florin Iaru, Aurel Pantea şi Ioan Lascu.
Am reţinut de la Marian Boboc povestea colecţiei sale: „Încă de prin 1984 îmi cumpăr, săptămână de săptămână, reviste de cultură. Ţin minte că răposatul meu tată avea pile la chioşcurile de presă, de unde mi le cumpăra pe sub mână. Când mă întorceam de la orele de liceu, acasă mă aşteptau revistele literare. Nu pot să descriu bucuria şi aviditatea cu care le citeam. Aşa m-am apropiat de literatură. În timp, această pasiune s-a transformat în viciu. Iar viciul într-o colecţie de multe titluri de reviste, multe dintre acestea dispărute, reviste pe care, la un moment dat, nu mai aveam unde să le depozitez. Mai întâi, cu ajutorul prietenului meu Dumitru Puşcaşu, le-am transportat la Muzeul Mineritului. Dar mi-am dat seama că este un spaţiu impropriu, pentru că eventualii amatori sau cercetători trebuie să poată să le studieze într-un anumit confort. Între timp, colecţia mea creştea. Aşa m-am gândit că cel mai potrivit loc al acesteia ar fi biblioteca municipală. Prin urmare, am luat legătura cu Avram Iancu, care este bibliotecar la această instituţie, şi, împreună, am organizat mai multe transporturi. Mărturisesc că m-am despărţit cu oareşce tristeţe de revistele mele, deoarece am avut senzaţia că mă despart de o parte din viaţa mea. Însă, revistele aflându-se într-un cadru securizat şi public, la biblioteca municipală, când mi se face dor de ele, pot oricând să le reîntâlnesc. Un alt motiv pentru care le-am donat ţine şi de patriotismul local. De ce să nu aibă şi Petroşaniul ceva inedit, ceva care să atragă pasionaţii? Nu mă înşel dacă afirm că această colecţie, prin varietatea de titluri, este unică în judeţul nostru. Şi, în fine, un ultim motiv determinant al gestului meu este acela că, în calitate de cercetător al istoriei locale, m-am confruntat şi mă confrunt cu sărăcia izvoarelor scrise în bibliotecile din Valea Jiului. Acum cine vrea să consulte cutare revistă culturală nu mai trebuie să meargă în alte localităţi, ci doar la biblioteca municipală. Cât de curând, voi publica lista completă a fondului de reviste donate, astfel încât aceasta să devină, într-adevăr, funcţională. Întrucât îmi cumpăr cu regularitate principalele reviste de cultură, voi alimenta periodic fondul atât timp cât trăiesc. Şi, fiind astăzi într-o dispoziţie optimistă, vă spun că mi-am propus să trăiesc o sută de ani…”.           
 
„Poeţi, mâine vom învinge!”
Suntem fermi convinşi că subtitlul de mai sus, un vers preluat dintr-o poezie a lui Marian Boboc, „Şi a sosit şi ora de închidere”, nu mai e de actualitate… Aceasta pentru că la Petroşani, sâmbătă, poeţii au învins. Ineditul recital de poezie intitulat „Poeţi au fost, poeţi sunt încă…” a fost de-a dreptul impresionant, într-o sală care a gemut de lume. Afluenţa de public este, din păcate, destul de rară la astfel de acţiuni culturale, în care se vorbeşte cu cărţile pe masă, unde literatura şi cuvintele sunt la ele acasă, neciopârţite, nemaltratate şi netratate cu indiferenţă. 
Rând pe rând, începând cu invitaţii veniţi de mai de departe, şi terminând cu Marian Boboc, amfitrionul manifestării, poeţii prezenţi şi-au descărcat „provizia de poezii”, ba unii chiar au apelat şi la „stocul de rezervă”, încântând audienţa cu versuri şi strofe plăcute urechilor. Recitalul lor a constituit un adevărat deliciu spiritual, pe care iubitorii de poezie şi literatură îl întâlnesc azi, din păcate, din ce în ce mai rar. 
Un fapt de remarcat şi din care am dedus că lumea s-a bucurat de această iniţiativă, a fost liniştea celor din sală. Dacă pe la alte manifestări culturale spectatorii se mai fâţâie prin încăpere, un fel de du-te-vino permanent, sâmbătă, cel puţin pe parcursul recitalului de poezii, foarte puţini au recurs la o astfel de manevră. Un semn cât se poate de clar că celor prezenţi le-a plăcut ce aud. Evident, meritul este al celor care au venit cu această idee, dar şi a faptului că fiecare recitator şi-a pregătit bine temele din timp, poeţii alegând poezii „una şi una”, citite cu talent, vocaţie şi cu multă plăcere, aşa ca între prieteni. 
Impresionantă a fost şi prestaţia de final a lui Florin Iaru, cel care a încheiat recitalul de poezii. Acesta a reuşit să smulgă de altfel şi cele mai multe zâmbete, dar şi aplauze. Anii au trecut şi peste Florin Iaru, ca peste noi toţi, dar talentul uriaş şi felul lui expresiv sunt din ce în ce mai evidente. Exact ca şi vinul, cu cât trec anii, Iaru se depărtează de imaginea de adolescent revoltat pe care o ştiam cu toţii din Piaţa Universităţii, în anii `90, şi devine pe zi ce trece tot mai bun, atât în ceea ce scrie, dar şi în ceea ce cuvântă, la arta cuvintelor meşteşugite Florin Iaru pricepându-se foarte bine. Vorba cuiva din sală: „Nu degeaba ne pierdem uneori serile cu el la timonă în studioul unei cunoscute televiziuni centrale”.
Într-adevăr, scriitorii care au lecturat din poemele lor au fost în consonanţă cu titlul manifestării: „Poeţi au fost, poeţi sunt încă…”.
 
Invitaţi, „câtă frunză şi iarbă”… 
Pentru că am început această relatare într-un mod atipic, cu finalul manifestării, vă vom povesti şi despre cele întâmplate până la finalul redat mai sus...  
Deschiderea acţiunii a avut loc cu puţin peste ora programată, 11:00, publicul umplând sala cu mult mai devreme. În sală, în afara celor amintiţi mai sus au fost prezenţi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, viceprimarul Dorina Niţă, deputatul Cristian Resmeriţă, Costel Avram - preşedintele Asociaţiei „Rosa Multiflora” , consilierii locali Alina Cîrstoiu din Vulcan şi Doina Bălănescu din Petrila, alţi membri ai PNL sau ai asociaţiei, Constantin Jujan - directorul Minei Petrila, Sorin Rosmenteniuc - directorul Minei Vulcan, Nicolae Drăgoi - directorul adjunct al CEH, lideri ai sindicatelor miniere – Adrian Jurca, Ion Temneanu, Tiberiu Cozma, Ilie Silvăşan şi Zoltan Lacataş, Ovidiu Rizopol - vicepreşedintele Asociaţiei Ecologice „Petro Aqua” Petroşani, colegi din presă, printre care Cătălin Docea -  directorul Ziarului Văii Jiului, Alina Pipan şi mai noul venit între noi, Ionel Zmău. Şi, fireşte mulţi alţi domni şi doamne, tineri sau mai puţin tineri, pensionari sau oameni activi în diverse meserii, poliţişti, funcţionari, medici, profesori, mineri, ingineri sau avocaţi. 
 
Manifestarea a început cu… „Avânt”
După un scurt discurs de început, urmat de mulţumiri aduse invitaţilor şi audienţei pentru că au onorat acţiunea cu prezenţa, Marian Boboc i-a dat cuvântul lui Mihai Barbu. Acesta, în noua calitate a sa de redactor şef, a lansat numărul pilot al „Avântului literar şi artistic”. Viguroasa publicaţie, realizată în condiţii grafice deosebite în 64 de pagini format A4, îşi propune să fie o altfel de revistă de cultură, să scoată din împietrire formatul cultural al revistelor de acest gen, să învioreze peisajul cultural, dând seama de realităţile culturale din Valea Jiului. De aceea va promova genuri publicistice prea puţin practicate în revistele de cultură (reportajul, ancheta literară, interviul), dar şi creaţiile literare ale scriitorilor din zonă. Punerea în pagină a acestor idei programatice depind, în primul rând, de calitatea colaborărilor, fapt subliniat metaforic chiar de Mihai Barbu în „Cuvânt înainte de ieşirea în lume a Avântului”: „(…) dragii noştri colaboratori, dacă ne veţi aduce apă în carafă, veţi bea apă. Iar dacă vă veţi dovedi generozitatea aducând vin, cu vin vă veţi desfăta”. 
Să sperăm că Asociaţia „Fire de Iarbă”, sub egida căreia apare „Avântul literar şi artistic”, va găsi şi pe viitor înţelegerea Consiliului Judeţean Hunedoara şi a preşedintelui Mircea Ioan Moloţ.
Îi urăm noii reviste de cultură cât mai multe şi la timp ediţii!     
 
Lansarea numărului 200 din suplimentul ZVJ „Prăvălia cu istorii”, „copilul  de suflet” al redactorului şef 
Apoi, Marian Boboc a lansat numărul 200 din „Prăvălia cu istorii”, un supliment de bază al Ziarului Văii Jiului, care ne place să credem că este un supliment de o înaltă ţinută în lumea cotidienelor, nu neapărat doar a celor locale. Şi spunem aceasta, pentru că în ziua de astăzi puţine ziare mai au puterea să tipărească, săptămânal, un supliment de istorie zonală. Nu e şi cazul Ziarului Văii Jiului, care, cu ajutorul extraordinar oferit de directorului Cătălin Docea, care a găsit resursele financiare să publice acest supliment şi celelalte, îşi deschide mereu poarta, dându-vă tuturor informaţii, date, evenimente şi povestiri vechi, culese din biblioteci şi arhive demult uitate, despre tot ce s-a întâmplat în Valea Jiului de la începuturi şi până în prezent.
Vorba lui Mihai Barbu: „Ar fi fost păcat ca toate aceste date culese de Marian, de mine sau de alţi prieteni şi colaboratori de-ai noştri sau ai ziarului să se piardă şi să nu se încununeze într-un supliment al ziarului, iar apoi, de ce nu, în nişte cărţi care să rămână mărturie pentru generaţiile viitoare. Apoi mai sunt şi oamenii de la care am tot obţinut mărturii, care azi mai trăiesc, dar mâine nu mai sunt printre noi, iar mărturiile şi amintirile lor se pierd şi e păcat”.
 
Două cărţi-document de excepţie despre Valea Jiului 
După prezentarea revistelor, Marian Boboc şi-a lansat şi ultimele două volume de cărţi-document, scrise cu multă pasiune, efort şi timp petrecut prin arhive, pe care vă recomandăm să le citiţi pentru că merită, iar datele şi mărturiile din ele sunt unice în peisajul istoric al zonei noastre şi nu numai: „Prăvălia cu istorii de pe Jiul de Vest şi Jiul de Est” (volumul II) şi „Valea Jiului – mica Americă. Marea expoziţie şi congresul minier. Septembrie 1903” (carte scrisă împreună cu Adrian Catană, prieten al autorului).
Ar mai fi multe de spus despre cele două cărţi. Dacă am mai reda şi o parte din ce s-a vorbit în sală pe tema cărţilor lansate sau pe tema prieteniei ce-i leagă pe toţi aceşti poeţi şi scriitori aflaţi sâmbătă în Sala de Marmură a primăriei, ar însemna să nu ne mai ajungă paginile acestui supliment. De aceea ne oprim aici, nu înainte de a vă lăsa să citiţi mai jos câteva impresii şi declaraţii luate la „cald”.
 
Aurel Pantea şi poeţii săi
Unul dintre poeţii aşteptaţi cu interes de iubitorii de poezie din Valea Jiului a fost Aurel Pantea. Care nu a venit singur, ci, în calitatea sa de preşedinte al filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, a invitat doi poeţi - Virgil Todeasă şi mai tânărul Daniel Dăian.
Întrucât a fost şi prefaţatorul cărţilor, Aurel Pantea a prezentat în cunoştinţă de cauză şi cu generozitate volumele „jumătatea dumnezeului femeie” (de Daniel Dăian) şi „surâsurile realului” (de Virgil Todeasă). Într-o discuţie particulară, poetul Aurel Pantea i-a mărturisit, mai în glumă mai în serios, lui Marian Boboc că dacă de femei se mai lasă minţit, când vine vorba de poezie este intransigent. De aceea, auzind prezentările elogioase a celor doi poeţi, nu avem încotro şi trebuie să-l credem pe cuvânt: cei doi sunt poeţi născuţi, ci nu făcuţi.
Aurel Pantea a dovedit că nu este doar un poet care scrie bine, ci şi unul care ştie să-şi recite versurile, ştiu fiind faptul că nu toţi poeţii au această disponibilitate. După fiecare poem citit întreba: „Să mai citesc?”. Iar sala răspundea: „Da!”. Ceea ce vorbeşte de la sine de magia poeziei… 
 
Declaraţii şi impresii
 
Marian Boboc (redactor şef, jurnalist, poet, documentarist): „Mă bucur că, până la urmă, acţiunea a reuşit exact cum am gândit-o. Ca o dovadă că m-am gândit să regenerăm mişcarea literară din Valea Jiului este faptul că poetul Ion Hirghiduş, bun prieten de-al meu, mi-a spus că următorul festival de autor o să-l organizeze chiar el. Eu zic că această continuitate a evenimentelor culturale de calitate ar fi cel mai mare câştig al manifestării de azi, pe lângă faptul că a câştigat cultura, cartea, poezia. În rest, cred că a fost o zi mai deosebită în morocănosul Petroşani. Dacă obişnuim lumea cu poezia, oamenii n-o să mai fugă de poeţi, ci o să fugă înspre poeţi. Le mulţumesc tuturor celor care au fost aproape de noi azi”. 
 
Costel Avram (preşedintele Asociaţiei „Rosa Multiflora” Petroşani): „Mai mult decât să-l ajut să-şi facă cartea aceasta şi să-l ajut să organizăm acest festival de autor ce pot să fac sau să spun? Îi doresc sănătate şi sper că asemenea întâlniri cu prietenii lui Boboc să avem cât mai multe. Acţiunea de azi a fost extraordinară şi arată că Valea Jiului poate să facă şi altceva, ea fiind reprezentată şi de mulţi oameni de cultură de o mare valoare artistică”.
 
Florin Iaru (scriitor, poet; are sub tipar, la Editura „Art”, o nouă carte de proză scurtă intitulată „Povestiri cu final schimbat” şi pe care o va lansa la Bucureşti probabil în decembrie „dar încă n-am scos-o nici să văd măcar cum arată…”): „Ca întotdeauna, la Petroşani mă simt foarte bine, mi-a fost greu să cred asta, acum mi-e greu să mă dezobişnuiesc… Să fie cam a douăzecea oară, sau a treizecea oară de când vin la Petroşani… Nu mai ştiu exact, dar pot spune că a fost o pauză lungă, de peste 15 ani, de când n-am mai păşit pe-aici, o pauză lungă pe care acum o regret… Cel mai simplu răspuns de dat acum este: când te întâlneşti cu prietenii, timpul parcă se opreşte… Lui Marian Boboc îi transmit, în primul rând, să rămână acelaşi om minunat pe care l-am cunoscut, să caute mai departe prin arhive, pentru că asta-i istoria care se uită cel mai repede şi e păcat să se piardă. Dar să nu uite în continuare şi de poezie, pentru că se pricepe la versuri foarte bine. Chiar prea bine… Marian este un mare animator cultural, ce văd aici la Petroşani nu prea văd în alte părţi. Alte gânduri despre Petroşani nu pot să vă spun, înainte trebuie să văd cam ce s-a schimbat şi ce nu s-a schimbat faţă de când am fost. Oricum zona e extraordinară… Poate mă întâlnesc azi şi cu vreo dragoste din tinereţe, cine mai ştie…”.
Cătălin Docea (directorul Ziarului Văii Jiului, jurnalist): „Îi transmit lui Marian să aibă multă putere de muncă, pentru că talent şi inspiraţie are cu siguranţă. Îl asigur acţiunea de azi că trebuie repetată, de la an la an sunt convins că va fi tot mai bună, până spre… Toamna Bobocului. Sau, de ce nu, spre… Primăvara Bobocului!”.
 
Tiberiu Iacob-Ridzi (primarul municipiului Petroşani): „O acţiune reuşită şi inedită. Aţi văzut cât de profundă a fost partea de recital de poezie şi de readucere aminte a ceea ce s-a întâmplat acum 20 de ani. Lui Marian Boboc îi transmit să scrie în continuare cât mai multe cărţi şi să aibă multă putere şi răbdare să caute în arhive, o muncă grea şi anevoioasă, dar plină de satisfacţii”.
 
Valeriu Butulescu (scriitor, consilier local): „Îl felicit şi pe această cale pe Marian pentru ideea generoasă, pentru faptul că şi-a amintit, lui şi altora, că suntem poeţi, că Valea Jiului are un potenţial serios, care trebuie pus în valoare. Dacă denumirea acţiunii este oarecum surprinzătoare, Toamna bobocului (de fapt, festivalul de autor s-a numit Toamna Bobocului… - n.r.), Marian folosind numele ca pe un substantiv comun, poetul Boboc este departe de a fi un poet comun, el este un poet de excepţie, un poet cu un mare potenţial liric, fapt care mă face să-l felicit. Sper să ne vedem şi la alte acţiuni de acest gen şi sper ca această acţiune să nu fie una singulară”.
 
Alina Pipan (jurnalistă ZVJ): „Îi doresc lui Marian să organizeze în fiecare an câte o ediţie Toamna Bobocului, până ajunge la… Iarna Bobocului. Asta va face să ne vedem de fiecare dată cu poeţi noi, cu oameni noi, cu gânduri noi… Avem nevoie în Vale de cât mai multe acte de cultură”.
 
Mihai Barbu (scriitor, redactor şef „Avântul literar&artistic”): „Lui Marian îi transmit ca această toamnă frumoasă să fie la fel cum va fi şi iarna care va urma sau primăvara. Adică, tot frumoase şi pline de realizări artistice”.
 
Dumitru Gălăţan-Jieţ (etnolog): „Lui Marian Boboc îi spun doar atât: să aibă sănătate şi spor la lucru. Deşi n-ar trebui să mai spun aşa, deoarece văd că are spor la treabă cu carul. S-o ţină tot aşa! A fost o manifestare la înălţimea preocupării şi a valorii lui”.
 
Ioan Dan Bălan (poet): „O acţiune splendidă azi, o aerisire a minţii… Noi suntem crispaţi întotdeauna, axaţi pe grijile cotidiene. Ei bine, această clipă a fost superbă! Lui Marian îi transmit să rămână poet, să rămână axat pe poezie, care înnobilează”.
 
Ovidiu Rizopol (colecţionar, iubitor de artă şi cultură, vicepreşedintele Asociaţiei Ecologice Petro Aqua): „Mi s-a părut o excelentă iniţiativă şi remarc că ineditul manifestării a fost recitalul de poezie, care a arătat calitatea poeţilor din Valea Jiului, atât de puţin promovaţi sau promovaţi în cercuri restrânse, elitiste. E o acţiune binevenită. Le transmit autorului şi organizatorilor ca asemenea manifestări să aibă loc mai des şi să fie aduse la cunoştinţa unui public cât mai larg. E nevoie şi de acest aspect al vieţii culturale din Valea Jiului”.
 
Clara Zabrovski (iubitoare de poezii): „O acţiune interesantă şi inedită pentru mine. Marian să continue tot aşa mai departe, ca să ne mai poată oferi astfel de momente plăcute”.
 
Dumitru Velea (scriitor): „Toamna Bobocului este şi o numărare a bobocilor, a creaţiilor artistice ale lui Marian, dar şi ale celorlalţi poeţi şi scriitori din Valea Jiului. Faptul că au recitat poezii atâţia poeţi din Valea Jiului, cât şi din afară, înseamnă, practic, o egalitate, care arată că toţi sunt pe acelaşi grad de înălţime a valorii. Îi doresc lui Marian să revină la poezie şi mult succes!”.
 
Valeriu Armeanu (pensionar): „Un eveniment interesant şi important pentru noi, cei din Vale. Cartea lui Marian Boboc, pe care a lansat-o azi, este interesantă. Am citit promovarea ei în Ziarul Văii Jiului şi este interesant că în carte se arată clar că ne întoarcem la aceeaşi situaţie ca în urmă cu 90-100 de ani, anume, emigrăm din nou cum o făceam prin anii ’20-`30. E trist ce se întâmplă… (dl. Armeanu se referă la volum în lucru al lui Marian Boboc dedicat crizei mondiale – n.r.)  Felicitări organizatorilor şi vouă, celor de la ZVJ, care ne faceţi viaţa mai frumoasă în fiecare zi”.
 
Constantin Jujan (directorul Minei Petrila, unul dintre oamenii care l-au sprijinit constant pe Marian Boboc): „A fost o acţiune culturală reuşită. Astfel de manifestări mi-aş dori să mai fie la Petroşani. Lui Marian îi transmit multă sănătate şi să nu încheie cu toamna, că mai vine şi primăvara…”.
 
Sorin Rosmenteniuc (director la Mina Vulcan): „Am participat la o manifestare reuşită. Nu se întâmplă prea des la noi în Valea Jiului să vezi astfel de acţiuni. A fost o încântare să-i vezi pe poeţi citind o parte din creaţiile dumnealor. Spiritual cred că a fost încântată toată lumea prezentă. La astfel de ocazii voi veni mereu cu mare plăcere”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema
S-a născut într-o zi de august. Iertaţi-mă, nu ştiţi despre cine vorbesc… Despre un copil al verii, pre numele s[..]
07.08.2014, 20:32   |    1 comentarii
 Deputatul Resmeriţă a aruncat la coşul istoriei programul-genocid de reorganizare a CEH 06.08.2014, 22:39   |    1 comentarii
Să aduci la lumină documente din arhive şi din biblioteci se zice că nu e mare lucru, să faci o cartea cu documentele respect[..]
10.07.2014, 20:39   |    0 comentarii
Şedinţa Consiliului Local Petroşani, desfăşurată luni, 31 martie, a debutat cu un moment fe[..]
01.04.2014, 21:19   |    0 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter