03.12.2013, 21:16:44 | 1 comentariu | 5939 vizualizari
PNL Petrila / Un muzeu la Mina Petrila...
Articole de acelasi autor
de Ionel Zmau
Săptămâna trecută a fost una „aglomerată” în activităţi organizate sub egida organizaţiei PNL Petrila şi a Asociaţiei „Rosa Multiflora”: simpozionul „Familia - prima şansă pentru fiecare copil”, festivalul de autor „Toamna Bobocului”, depunerea de coroane cu ocazia Zilei Naţionale a României... Cu toate acestea, în data de 2 decembrie, a avut loc şi obişnuita „reuniune de luni”. Ezităm să folosim cuvântul „şedinţă”.
Atmosferă uşor cenaclieră...
Oricum, Asociaţia „Rosa Multiflora” (preşedinte Costel Avram) a provocat, printre altele, şi unele „mine-riade” culturale, cu punctul de sosire Valea Jiului. Astfel, persona-lităţi culturale importante ne-au fost oaspeţi. Printre acestea, Nicolae Manolescu, cel care a devenit - între timp - membru titular al Academiei Române. Zilele trecute, ne-a vizitat - pentru a nu ştiu câta oară - şi Florin Iaru... Asociind cele două personalităţi, Nicolae Manolescu şi Florin Iaru, ne-am amintit de „Cenaclul de luni” (1977-1983)... Un cenaclu condus de Nicolae Manolescu, desfiinţat de secretariatul P.C.R. al Universităţii Bucureşti. Generaţia ’80 (optzeciştii) rămâne în istoria literaturii române.
Da: în zilele de luni, la sediul PNL Petrila, se pare, e o atmosferă uşor cenaclieră.
Un muzeu la Mina Petrila...
Un capitol „special” în istoria Văii Jiului este mineritul. Un capitol de peste 150 de ani. Ar fi posibil ca acest capitol să fie „uitat” peste vreo 20-30 de ani. Aşa cum s-a întâmplat la Mina Dâlja. Unde a rămas doar un monument aflat în stare de degradare.
Intenţii şi proiecte despre Mina Petrila au existat şi există. Prin acestea s-ar dori conservarea unor clădiri de patrimoniu de la această mină, redarea lor în circuitul turistic naţional sau european. Să nu uităm de râurile de cerneală curse despre „alternativa turistică” a Văii Jiului.
O discuţie de peste 30 de minute a fost provocată luni de Costel Avram, preşedintele organizaţiei PNL Petrila. Petre Bălănesc şi Rolland Szedlacsek au avut - pe această temă - intervenţii pertinente, substanţiale. Au fost, mai întâi, discuţii de principiu. Vom reveni cu informaţii asupra acestui subiect.
Comentarii articol (1 )
#1 Calin04.12.2013, 22:28:35
Asta cu alternativa turistica banuiesca ca este o gluma. Credeti ca se face turism cu rauri buldozerizate in situri Natura 2000, cum se intampla pe Taia? Asta credeti ca vor sa vada turistii, natura mutilata pe veci de lucrari ilegale? Cati dintre liderii de opinie din Valea Jiului au luat atitudine fata de ce se-ntampla cu acel rau superb? Cati din presa ati luat atitudine? Dar din ONG-uri?
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|