03.12.2013,  21:34:04 | 0 comentarii | 6032 vizualizari
Deşi Legea Minelor nu a fost votată de senatori, / Vochiţoiu a ţinut în plenul Senatului un discurs mineresc
de Alina PIPAN
Este interesant cum în România, în ziua de astăzi, când vorbim de minerit şi exploatare, lumea nu se gândeşte decât la Roşia Montană şi la gazele de şist. Din nefericire, această limitare o regăsim şi la reprezentanţii din parlament, care nu analizează o lege gândindu-se la efectele ei asupra întregii ţări, ci o analizează raportat la subiectele „prime time”.
Exploatarea minereului se face în România de sute de ani, exploatarea nu începe şi nu se va termina cu Roşia Montană. Industria extractivă trebuie protejată, nu îngropată. Dar, aşa cum a susţinut în Senat şi Haralambie Vochiţoiu, voturile se acordă doar politic, nu în interesul naţional. Între timp, minele şi minerii din Valea Jiului sunt pedepsiţi indirect.
 
Legea minelor - nevotată de senatorii USL
În primul rând sunt şi politicieni, cum sunt şi cetăţeni, care fac confuzie între Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/ 2003 şi Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facili­tarea dezvoltării activităţilor miniere în România, dezbătut în data de 19 noiembrie. Pentru primul proiect legislativ unii politicieni din Valea Jiului militează demult, intenţionând modificarea legii în interesul exploatărilor din Valea Jiului. 
Prin modificarea legii se reglementează şi redeschiderea exploatărilor miniere pentru care a fost emisă o hotărâre de Guvern privind aprobarea conservării, închiderii, ecologizării şi monitorizării postînchidere. De asemenea, se mai reglementează o chestiune importantă, de multe ori adusă în discuţie chiar de primarii localităţilor miniere. Anume, amendamentul privind taxele şi redevenţele din minerit care se împart între guvern şi administraţia locală. Legea care dădea şansa redeschiderii mineri­tului, după ce în România, de-a lungul anilor, au fost închise câteva sute de mine, aproape că ar fi fost votată la mustaţă. Însă, proiectul de lege a fost respins. Mai întâi, din cauza unor defecţiuni tehnice, apoi, când a fost reluat, din cauza faptului că unii senatori ieşiseră din sală. Mai există, totuşi, o speranţă din partea parlamentarilor din Camera Deputaţilor, Senatul nefiind cameră decizională.
 
„Politizăm un domeniu de activitate strict reglementat tehnic şi economic”
Înainte de vot, senatorul PP-DD Haralambie Vochiţoiu a luat cuvântul în plen. Vochiţoiu a fost, practic, un sol al mineritului Văii. Senatorul PP-DD a precizat că este inginer miner şi timp de 10 ani a lucrat în mină, deci ştie cât de mult înseamnă pentru minerit modificarea acestei legi: „Politizăm un domeniu de activitate strict reglementat tehnic şi economic. Sunt regiuni din România care depind de această lege. Am promis-o românilor, am promis că redeschidem mineritul. Amendamentul vizează taxele şi redevenţele care s-ar împărţi între Guvern şi autorităţile locale. Această lege modificată trebuia să se întâmple demult în România. Trebuie să votăm redeschiderea  mineritului ca un domeniu tehnic. Să nu fim politicieni, ci oameni ai interesului naţional”, a transmis senatorul de Valea Jiului colegilor din Senat. 
Puteţi urmări online sau pe site-ul zvj expunerea de motive pentru proiectul de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii minelor 85/ 2003.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
La 23 iulie a.c., preşedintele României a promulgat legea privind economia socială. Această lege va avea un rol cheie în realiz[..]
26.07.2015, 23:36   |    0 comentarii
Duminică, la invitaţia senatorului de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Soci[..]
26.07.2015, 22:54   |    2 comentarii
Conferinţa de presă organizată ieri de senatorul UNPR Vochiţoiu la cabinetul senatorial a scos în evidenţă trei capito[..]
01.07.2015, 22:03   |    0 comentarii
Românii suportă un preţ extrem de mare al apei potabile, în timp ce locuitorii din majoritatea statelor europene pl[..]
16.06.2015, 12:04   |    1 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter