10.12.2013,  19:56:04 | 0 comentarii | 1490 vizualizari
Destructurarea unei grupări infracţionale specializată pe trafic de bijuterii


de Mihaela PETROŞAN
O acţiune uriaşă, în care au fost implicaţi anchetatori, poliţişti, ofiţeri de Crimă Organizată, Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, a dus la destructurarea unei grupări infracţionale specializată în trafic internaţional de bijuterii, aduse din Turcia şi vândute în România, dar şi în alte ţări europene.
 
În timpul acţiunii, şi în judeţul Hunedoara au fost efectuate 9 percheziţii, trei persoane fiind duse la audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul  Teritorial Alba Iulia. Două percheziţii au fost făcute la bijuterii din Petroşani şi Haţeg, acolo unde exista suspiciunea că se vând bijuterii aduse din Turcia fără plata taxelor vamale, dar şi că erau topite bijuterii vechi şi aurul rezultat era schimbat, în Turcia, pe bijuterii noi, sau era pur şi simplu vândut bijutierilor turci.
 
225 de percheziţii domiciliare
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Gărzii de Coastă, au procedat, ieri, la efectuarea a 225 de percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe din ţară, între care şi Hunedoara, în cadrul unei acţiuni care a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 91 de persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă şi comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate.
În fapt, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia au început luni, 9 decembrie 2013, urmărirea penală faţă de cei 91 de învinuiţi, în cauză existând suspiciunea rezonabilă că în cursul acestui an pe raza judeţului Constanţa s-a constituit o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia.
„Această grupare a fost constituită la iniţiativa învinuitului  B.S., cetăţean turc, care deţinea o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România, cât şi pe alte rute internaţionale. Necesitatea constituirii acestei grupări a rezultat din intenţia infracţională a unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor „la negru”, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate şi vândute ulterior neînregistrat, res­pectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa”, a comunicat DIICOT.
 
Activitate infracţională organizată pe două paliere
Astfel, procurorii DIICOT spun că „bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând învinuitului B.S. pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care, folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi  Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor. Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost, iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, ş.a.)”.
Până în prezent au fost ridicate aproximativ 60 de kilograme de bijuterii din aur, iar cea mai mare cantitate identificată la un transport intern a fost de aproximativ 20 de kilograme.
La sediul DIICOT Alba au fost duse în vederea audierii 100 de persoane.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei Gene­rale Antifraudă Fiscală, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Ieri, după ce au luat micul dejun, procurorii hunedoreni i-au avut ca invitaţi la discuţii pe posibi[..]
17.06.2015, 18:35   |    1 comentarii
Un afacerist spaniol cu firmă în judeţul Hunedoara a fost reţinut ca suspect în mai multe cazuri de înşelăciune[..]
05.04.2015, 21:08   |    0 comentarii
La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii petroşeneni, cu sprijinul ofiţerilor Serviciului de Investigaţii C[..]
01.06.2014, 19:32   |    0 comentarii
Ieri dimineaţă, doi poliţişti vulcăneni, subinspectorul Mihai Roman şi agentul Adrian Beurean, s-au dus la pont, cum se spun[..]
10.12.2013, 20:13   |    1 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter