11.12.2013, 18:59:45 | 4 comentarii | 2532 vizualizari
În 2014, / Divizia Minieră din cadrul CEH începe ofensiva privind retehnologizarea şi mecanizarea celor patru mine de huilă
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Ţintele Diviziei Miniere a CEH-ului pentru următorii 2-3 ani în vederea retehnologizării şi mecanizării minelor
Cei din CEH sunt conştienţi că minele de huilă trebuie retehnologizate şi mecanizate pentru a avea un preţ bun al energiei pe piaţă. Altfel, totul e în zadar, iar mineritul, atât cât a mai rămas, va atârna de un fir de aţă. Rămâne de văzut câte investiţii se vor putea face în acest sens în sectorul minier, din păcate şi cu sprijin politic - fără de care nu se poate face mare lucru în mineritul actual, lucru valabil cam pentru toată industria ţării în general, acestea fiind vremurile pe care le trăim…
Directorul adjunct Nicolae Drăgoi ne-a dat şi câteva informaţii despre ce intenţii mai există pentru minele de huilă din cadrul complexului energetic, investiţii în tehnologie şi utilaje miniere şi reaşezări a ceea ce există, care trebuie făcute pentru a se putea creşte producţia de cărbune şi pentru a scădea costurile. Fapte ce ar trebui să ducă, implicit, la scăderea preţului gigacaloriei, aşa cum s-a stabilit, de altfel, încă de la formarea CEH şi intrarea celor patru mine în cadrul acestei entităţi economice: „Următoarea mutare de complex va fi la Mina Livezeni, în mai 2014, în stratul 13. Sperăm să fie un complex nou şi să nu fim nevoiţi să reparăm SMA 2, pe care-l avem în funcţie. Acest complex se speră să vină prin programul de achiziţii pe Divizia Minieră, program care se derulează în acest moment şi în care, în data de 15 ianuarie 2014, vor fi depunerile de oferte. Acest lucru ar însemna o investiţie de 56 de milioane pentru minerit.
În următorii ani, pentru reducerea preţului de la 95 de lei la 60 de lei pe gigacalorie, investiţiile care se doresc pentru creşterea producţiei de cărbune şi scăderea costurilor sunt foarte multe, să vedem însă dacă vor fi şi realizate prin programul de achiziţii, fireşte, în funcţie de oferte”.
Directorul adjunct al CEH ne-a dat şi câteva ţinte în investiţii privind retehnologizarea minelor de huilă: „Lista e lungă, dar vă dau câteva repere… Pentru Mina Lonea ne dorim să achiziţionăm câteva complexe mecanizate uşoare şi alte câteva instalaţii de perforare, iar pentru Mina Livezeni sperăm să ajungă acolo un complex mecanizat pentru stratul 13 şi combine de înaintare în cărbune şi steril. La Vulcan – o mină bine structurată şi cu costuri reduse şi în acest moment – ne dorim o combină de înaintare în steril, iar la Mina Lupeni avem în plan aducerea unui complex mecanizat cu subminare, o combină de înaintare în steril şi o combină de înaintare în cărbune. Acestea ar fi cele mai importante obiective, fireşte lista e mult mai lungă”.
De la finalizarea acestei proceduri de achiziţii, care începe pe 15 ianuarie 2014, în 24 de luni ar trebui ca toate acestea de mai sus şi multe altele să existe pentru industria minieră din Valea Jiului. „În 15 ianuarie începe procedura, depunerea de oferte, nu pot să ştiu când se va finaliza acest proces”, spune Nicolae Drăgoi.
Mutarea complexului la Mina Lupeni din blocul IV, de pe felia 5 pe feliile 1 şi 2 a fost de bun augur, semn că întotdeauna se mai pot găsi soluţii mai bune când se doreşte…
În vreo câteva rânduri mai mulţi oficiali din cadrul Complexului Energetic Hunedoara ne-au vorbit de complexul mecanizat de la Mina Lupeni, care, mutat într-o altă zonă a minei, va da huilă multă şi de calitate. Mai multe amănunte ne-a oferit directorului adjunct al CEH, Nicolae Drăgoi:
„Complexul mecanizat de la Lupeni nu este nou, practic l-am luat dintr-o parte, unde funcţiona, şi l-am montat într-o altă parte a minei, într-o zonă cu cărbune mai mult şi mai bun. Înainte era amplasat în blocul IV, felia 5, panoul 1, iar datorită calităţii scăzute a cărbunelui din felia 5 l-am dus şi l-am montat în panoul 2 complex, blocul IV, felia 1 şi 2. Practic am câştigat mult la calitatea cărbunelui din această zonă, dar şi la cantitate. Decizia de a muta acest complex am luat-o încă din vară, în luna iulie, datorită cererii de cărbune care ştiam că o să existe din toamnă încolo, dar şi din cauza calităţii slabe a cărbunelui din felia 5. În această iarnă, după ce complexul va ajunge să dea 100% din ceea ce poate, vom avea de-acolo cărbune mult şi de calitate, ceea ce va face să putem să ne îndeplinim planul stabilit pentru ultima lună a anului acesta, dar şi pentru lunile de iarnă care vor urma”.
Comentarii articol (4 )
#1
![]()
domnule dragoi de ce nu vrei sa spui oamenilor ce vremuri triste asteapta mineritul,sau asa va place sa va amagiti singur de fapt sunteti asigurat oricum caci puteti iesi la pensie oricind.
#2
![]()
Retehnologizarea Minelor cu fiare vechi si revopsite asa cum fac de ani buni,investitiile le fac in cabane etc ,vai de cei care lucreaza in Minerit,ar fii bine sa fie adevarat ca din 2014 se investeste in Minerit dar sunt doar vise si povesti,cei de la putere vor sa inchida minele(din 40000 de mineri mai sunt 4000),daca se inchid minele va fii vai de Valea noastra...
#3
![]()
Spuneti D.vs:
\"Acest complex se speră să vină prin programul de achiziţii pe Divizia Minieră, program care se derulează în acest moment şi în care, în data de 15 ianuarie 2014, vor fi depunerile de oferte. Acest lucru ar însemna o investiţie de 56 de milioane pentru minerit\Daca \"se spera\" inseamna ca nimic nu e sigur , e gulguteala gratuita.....Dar, sa presupunem ca aveti dreptate : intrebarea ar fi cine va fabrica respectivele complexe mecanizate, mai exista specialistii de la Umirom, Unio Satu Mare, UM Timisoara, Muntenia Filipestii de Padure s.a , specializati pe utilaje de minerit? Aceste companii sunt pe moarte ( unele sunt deja
lichidate)...Si atunci de unde echipamente? Sau pregatim din nou achizitii de la altii, din
afara, poate din Polonia...
Sa fim seriosi domnule Dragoi , nu mai ametiti lumea...
#4
![]()
din luna mai 2014 divizia miniera va intra in insolventa asa ca restul sant abureli
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|