16.12.2013,  19:42:07 | 7 comentarii | 7002 vizualizari
Resmeriţă, cancerul roşu-vineţiu al turismului, loveşte din nou: telegondola spre Straja devine tot mai străină de interesele staţiunii. Tariful a scăzut la 20 lei / călătorie dus-întors
de Cătălin DOCEA
Bazându-se, probabil, pe vreo contopire la momentul scadenţei, primarul Cornel Resmeriţă, această adevărată ciumă roşie pentru municipiul Lupeni, acest adevărat cancer roşu-vineţiu pentru Straja, loveşte din nou!
 
Anul trecut,...
...călcând efectiv legea în picioare, numitul Resmeriţă Cornel a încheiat, urmare a HCL nr. 123/2012, un Contract de asociere în participaţiune, datat 13 decembrie 2012, pentru operarea telegondolei TG1 şi a telescaunului T3, dar şi pentru mentenanţa, întreţinerea şi administrarea a tot ce ţine de domeniul schiabil (pârtii, utilaje, ticketing, componente, energie electrică). Un contract care prevedea procente de profit şi pierdere de 51% (Municipiul Lupeni) şi 49% (Termogaz Company SA Haţeg) şi obligaţia administraţiei locale lupenene de a achita, din cota sa de profit, lucrările restante. 
În plus, se prevedea obligaţia ca, în cazul cooptării unor parteneri, consiliul de administrare a asocierii (la acel moment format din: un om de la Termogaz şi doi din partea administraţiei locale) să fie modificat prin sporirea numărului de reprezentanţi ai municipiului Lupeni astfel încât să se respecte procentul iniţial. Adică, din orice poziţie, municipiul Lupeni să rămână cu 66,6% din voturi.
 
De ce a încălcat legea...
...numitul Resmeriţă Cornel? E foarte simplu. Având trei propuneri concrete de asociere din partea unor societăţi private (controlate direct sau prin interpuşi de către Adrian Gărdean, Emil Părău şi Emil Bercea), din care una chiar aprobată de consiliul local (cea cu firma d-lui Părău), administraţia locală avea obliga­ţia, nicidecum opţiunea, de a-şi selecta asociaţii (unul sau mai mulţi) printr-o procedură publică la care orice firmă sau grup de firme interesate să poată avea acces. Resmeriţă a buimăcit-o de tot, ştergându-se cu legea la fund: întâi s-a asociat cu Comexim R, apoi a denunţat asocierea fără niciun temei, a ignorat cererea depusă de firma lui Bercea şi, pentru că aşa i s-a potrivit lui pe interes, s-a asociat cu firma controlată de Gărdean. 
 
Acest inconştient,...
...Resmeriţă Cornel, este de fapt autorul unui lung şir de ilegalităţi care au produs şi produc în continuare deservicii financiare colosale administraţiei locale şi masivului Straja. Mai întâi, fără a avea alocaţii financiare guvernamentale, a comandat în neştire pentru domeniul schiabil din Straja lucrări pe care nu le poate achita, dobânzile şi penalităţile cifrându-se la peste 6.000 de lei, conform calculelor noastre, pentru fiecare zi. Debitele restante, de sute şi sute de miliarde de lei vechi, au determinat insolvenţa de facto a administraţiei locale, încătuşată de inconştienţa acestui individ pasionat de propria înavuţire, căruia nu-i pasă că a adus un oraş în faliment şi a îndatorat populaţia până în 2027. Unde mai pui că, neoperând direct domeniul schiabil, administraţia ar putea fi obligată la plata TVA-ului pentru investiţiile executate? Vorbim, din nou, de sute de miliarde de lei, bani foarte publici.
 
Mai apoi,...
...mânat de interese financiare personale ori de grup, nu a exer­citat controlul periodic corect asupra veniturilor reale obţinute din exploatarea telegondolei. Astfel, în urma păguboasei asocieri, care ar fi trebui să-l ajute să achite din datoriile colosale ale Primăriei municipiului Lupeni pentru amenajarea domeniului schiabil, administraţia locală s-a ales cu praful de pe tobă. Calculaţi şi dvs.: încasări: undeva pe la 11 miliarde de lei vechi şi cheltuieli – aproximativ 9,5 miliarde de lei vechi pentru iarna 2012 – 2013. Ce înseamnă asta în condiţiile unor procente de participare la profit şi pierdere de 51 şi 49%? Concret, înseamnă că Primăria a mai putut stinge vreo 700 de milioane de lei vechi din datoria către constructori. Mai exact, n-a stins nimic din datorie, şi nici măcar n-a achitat penalităţile pentru perioada în care telegondola a funcţionat în asociere, dar cu oamenii controlaţi de către Termogaz!
 
Asocierea ilegală...
...şi păguboasă merge mai departe! La data de 13 decembrie, urmare a HCL 104/2013, s-a încheiat un act adiţional la contractul de asociere în participaţiune de anul trecut, prin care în asociere intră şi Acomin SA, ca asociat terţiar, procentele de participare la beneficii şi pierderi fiind de 98% - municipiul Lupeni şi câte 1% pentru Termogaz Company – filiala Wolvesland şi Acomin SA. Reapare, desigur, clauza ca profiturile obţinute să fie utilizate de către Primăria Lupeni pentru plata arieratelor pe lucrările deja executate. Logic că, la asemenea profituri, precum cele de anul trecut, administraţia locală nu va acoperi nici măcar dobânzile şi penalităţile ce se acumulează zilnic. Şi, astfel, printr-o şmecherie cu şurub marca Resmeriţă, administraţia devine, din datoare, şi mai datoare.
Unde mai pui că, în noua asociere, conducerea este exercitată tot de trei persoane, iar numărul de reprezentanţi ai administraţiei locale a scăzut de la 2 la 1. Deci nici vorbă de creştere a numărului de reprezentanţi ai administraţiei locale şi păstrare a procentului de control în cadrul asocierii. 
 
Vata din nasul...
...cadavrului măcinat de viermi al administraţiei locale a fost anexa nr. 3 a HCL nr. 104/2013, un document în posesia căruia am intrat atât de greu că ne-ar fi fost mai uşor să ne bem cafeaua cu Obama. În document scrie, negru pe alb, aşa: “dus (o călătorie)” – 20 de lei pentru adulţi şi “dus (o călătorie)” – 15 lei pentru copii sub 12 ani, la care se adaugă Taxa Salvamon – 1 leu/zi.
 
O găinărie mai mare...
...nici că se putea! După ce, sezonul trecut, preţul unei călătorii dus-întors cu telegondola a fost de 15 lei, prin HCL 104 din 13 decembrie 2013 acesta a fost fixat la 20 lei/călătorie dus. Logic, la 40 de lei pentru o călătorie dus-întors. Sâmbătă, telegondola a operat cu tariful exor­bitant de 20 de lei pe călătorie, adică 40 de lei pentru dus-întors. Efectul a fost dezastruos: în Straja au fost 80 de urcări cu telegondola, în timp ce la Vidra, unde locurile de cazare sunt limitate la 150, numărul de urcări a fost de 800, plus încă aproape 500 în ziua de duminică. Resmeriţă & gaşca s-au prins că au întins coarda şi, de duminică, preţul a fost ajustat, devenind 20 de lei pentru o călătorie dus-întors. Ilegal din nou! Asta pentru că orice modificare a tarifului telegondolei nu se poate face decât cu hotărârea prealabilă a consiliului local, cel care a stabilit, negru pe alb, un tarif. Aşadar, doar cel ce a stabilit tariful poate decide modificarea lui. S-a convocat cumva legislativul local în noaptea de sâmbătă spre duminică? Nicidecum. Foarte grav, chiar ilegal, în condiţiile în care vorbim de operarea unei telegondole într-o asociere cu o instituţie publică, după reguli precise, care nu pot fi schimbate de pe o zi pe alta. Dar,  bazându-se, probabil, pe vreo contopire la momentul scadenţei, primarul Cornel Resmeriţă, această adevărată ciumă roşie pentru municipiul Lupeni, acest adevărat cancer roşu-vineţiu pentru Straja, crede că merge şi aşa.
 
I-am întrebat,
...ieri, pe domnii Faur şi Gărdean, de la Acomin şi Termogaz, cum stau lucrurile. De departe cel mai vehement a fost dl. Faur. A decis să intre în asociere, să ope­reze efectiv cu oamenii săi telegondola spre Straja, din motive bine întemeiate. Sezonul trecut telegondola a fost opera­tă haotic, fără mentenanţă la termenele precis stabilite, fapt ce a afectat investiţia şi ar fi putut afecta, dacă telegondola ar fi rămas pe mâini nepăsătoare (ca să nu zicem neglijente), garanţia oferită de către Acomin SA pentru instalaţie. Indirect, participarea Acomin-ului în asociere înseamnă şi o încercare a firmei de a-şi conserva structura de personal, serios pusă în pericol de neîncasarea lucrărilor executate (şi comandate haotic, inconştient, de către turnătorul Lupaşcu – nota redacţiei). Chiar dacă oamenii săi nu vor opera direct încasările, interesul declarat al d-lui Faur este acela ca instalaţia să funcţioneze pe criterii economice. Ceea ce, deducţia autorului, înseamnă că telegondola va funcţiona la fel de puţin ca şi anul trecut.
Am tras, din discuţia cu dl. Faur, două concluzii neexprimate de către acesta. Că s-a băgat în asociere pentru că el nu încasa, în timp ce alţii au încasat de pe urma telegondolei montate de Acomin, dar nedecontată nici până la acest moment. Dar şi că e cam sătul că şi-a periclitat întreaga firmă, dar nu a încasat. Iar alţii, cum spuneam, au tot încasat. În orice caz, referitor la administrarea domeniilor schiabile, dl. Faur ne-a demonstrat că ştie ce vorbeşte.
 
De cealaltă parte,...
...dl.  Gărdean a avut o intenţie cât se poate de clară. Să ne convingă că telegondola costă 20 de lei dus-întors (ceea ce este adevărat, dar numai începând de duminică încoace), că preţul – în raport cu marile staţiuni din ţară – este mic (ceea ce este adevărat), şi că se preocupă ca staţiunea să meargă şi să atragă turişti pentru că şi dumnealui are interesul de a încasa banii pe lucrările executate, dar neplătite de Primăria municipiului Lupeni. 
Anul acesta, ne spunea dl. Gărdean, activitatea Termogaz nu se mai fixează pe telegondolă, ci pe telescaunul T3, întreţinerea pârtiilor, exploatarea şi mentenanţa instalaţiilor de producere a zăpezii artificiale, administrarea sistemului de ticketing, administrarea şi întreţinerea utilajelor, asigurarea personalului de specialitate (cu excepţia celui pentru telegondolă).
 
În concluzie...
...aflaţi că dl. Resmeriţă a făcut rahatul praf. În loc de domeniu schiabil, masivul Straja s-a ales cu lucrări parţial executate, care nu permit exploatarea la maxim a potenţialului. În loc de profit, municipiul Lupeni se alege cu noi şi noi datorii, minimul profit generat de telegondolă neputând acoperi nici măcar dobânzile şi penalităţile ce se acumulează zi de zi. Domeniul schiabil, şchiop cum este, nu serveşte intereselor municipiului şi nici ale cabanierilor, plătitori de taxe şi impozite. Ci a fost pus la dispoziţie, ca un cadou, unor oameni care, dincolo de dragostea dumnealor, de necontestat, pentru munte, au interesul de a acoperi, mai întâi, golurile din propriile portofele. Când va ajunge domeniul schiabil să lucreze în interesul cetăţenilor municipiului Lupeni? În acest condiţii, fix niciodată.
 
P.S.: Realmente inspirat, în chestiunea administrării domeniului schiabil în Pasul Vâlcan, dl. primar Ile. Telegondola funcţionează întreg anul, iar pierderile (generate de operarea telegondolei pe timp de vară) sunt programate. Asta pentru că interesul primordial al municipiului Vulcan este acela de a aduce turişti. O cursă dus-întors spre Pasul Vâlcan costă 10 lei, iar din primăvară începe construcţia câtorva zeci de cabane. În câţiva ani, Pasul Vâlcan va da clasă unor staţiuni vechi, cu pretenţii, precum Straja ori Parâng. Unde să te cazezi? În Straja, unde poţi urca cu telegondola doar când şi la ce preţ vrea datornicul vândut Lupaşcu? Sau în Pas, unde accesul turistului este nu doar liber, ci chiar încurajat prin preţuri realiste? Tot astfel, cu numai 150 de locuri de cazare, dar cu un plan de dezvoltare ambiţios, Vidra e pe cale să ne scoată turismul din cap. Iată dovada că, atunci când pui interesul public înaintea propriului buzunar, se poate. 

Comentarii articol (7 )

#1 dodo ion16.12.2013,  23:41:33
Dupa mine , cele relatate, inseamna Conflict de interse.Oare cati demnitari din Lupeni, au construit hotel in Straja?
#2 Talibanu\'17.12.2013,  08:27:56
Faptul ca Straja devenise o mina de aur nu mai era un secret. Iar baronii cu bani, din judet, cei 2 mari sustinatori ai PDL-ului, au cautat momentul sa ia si ei parte la masa bogata din Straja. Au mai profitat si de slabiciunea primarului de care toata lumea stie ca e usor coruptibil si uite asa, dupa lupte ce au durat cativa ani au reusit. Au pus mana pe ugerul numai bun de muls. Asteptam continuarea...
#3 vasile17.12.2013,  12:09:46
ce tare e dodo ion: demnitari din Lupeni:)) care demnitari ioane? fam. resmerita, vasilescu si gasca din jurul lor sunt niste ordinari corupti, niste spagari de ce-a mai joasa speta; niste profitori, alesi de idioti care ptr un kg de zahar si-au amanetat viitorul. demnitari fara demnitate... singurul care are o functie de demnitar.. finul jegului de rezmerita, sorin vasilescu... e un mediocru fara demnitate.. un profitor marunt care ciuguleste din ce-i arunca pe jos rezmerita.. ati auzit ce a declarat deputatul rezmerita: el a votat legea gratierii si amnistiei si modificarea codului penal... pentru asta e mandru si nimeni din colegiul lui nu i-a reprosat nimic.. fam rezmerita se pisa in capul locuitorilor din valea jiului si nimeni nu zice nimic.... minerii care au daramat un guvern. nu-s in stare sa ne scape de mafiotii din vale... minerii percuteaza la comanda ca oile, nu ca ar avea ei ceva coloana vertebrala... sunt ca turma de oi... unde merge magarul acolo si ele.. asa e si cu minerii.. uitati-va la pensionarii mineri... comunisti penibili.. va da prin gurita usl-ul de nu va vedeti... boc a fost mic copil pe langa astia..
#4 boca17.12.2013,  18:27:15
Vasile,ai scris ca un om mare,FELICITARi !
#5 dj17.12.2013,  20:18:49
Felicitari Vasile!
#6 dan17.12.2013,  21:24:47
mai calca dracu in straja, sa fim seriosi la 40 de lei dus/intors, fac 4 ture in parang, unde nu gasesc pe partie masini. Drept este nu sunt atatea locuri de cazare in parang, dar un ceai ai unde sa-l bei, o ciorba este unde sa mananci, iar de inchiriar ai de unde sa inchiriezi echipament de ski, instalatie cablu exista, iar legat de partii, sa nu vorbim.
#7 emil j-timisoara21.12.2013,  09:29:42
Azi plec in Vale,incerc sa urc si in Straja,n-am mai fost de 5 ani.O sa va transmit concluziile.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

Sediul Primăriei Lupeni se pregătește pentru iarnă. În aceste zile se lucrează la recondiționarea instalațiilor de încălzire[..]

24.08.2015, 18:24   |    0 comentarii

La conferinţa de presă susţinută în urmă cu trei săptămâni de deputatul Cristian Resmeriţă, acesta a făcut cu[..]

04.08.2015, 14:54   |    5 comentarii
După ce toată vara destinaţia jucătorului Bogdan Brânduşa a stat sub semnul întrebării,  fotbalistul revenit la Vulturi[..]
02.08.2015, 22:26   |    0 comentarii
Ca urmare a implicării personale a deputatului Cristian Resmeriţă, Primăria municipiului Lupeni a întocmit documentaţia pentru orga[..]
13.07.2015, 21:49   |    1 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter