08.01.2014, 21:04:22 | 1 comentariu | 1919 vizualizari
Primăria Petrila a prezentat / Realizările din 2013 şi obiectivele principale pentru anul în curs (II)
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Continuăm azi cu ultima parte de la conferinţa de presă, organizată marţi, 7 ianuarie, de către conducerea administraţiei locale din Petrila, unde a fost prezentat bilanţul primăriei pe anul 2013 şi obiectivele administraţiei locale pentru anul în curs.
Vor turism montan organizat încă din acest an…
Viceprimarul Vasilică Jurca a prezentat marţi şi alte câteva aspecte privind bilanţul anului 2013, altele în afară de cele prezentate înainte de primarul Ilie Păducel şi publicate în ediţia de ieri a ZVJ, este vorba de dezvoltarea turismului local şi de colectarea selectivă a deşeurilor din localitate.
„Prin programul de colectare selectivă a deşeurilor am reuşit ca, pe parcursul anului 2013, să colectăm aproximativ 140 de tone de pet-uri şi vreo 30 de tone de hârtie. Zic eu, un lucru foarte important, am mai spus-o şi o repet: dacă vom şti să colectăm selectiv deşeurile, nu vom avea costuri mari pentru colectarea deşeurilor”.
Vorbind despre investiţiile propuse în 2013, Vasilică Jurca a atins şi punctul sensibil, „turismul petrilean”. Care, în mod organizat, încă nu există la Petrila. Viceprimarul a vorbit de domeniul schiabil din Şureanu, ca de o strictă necesitate pentru Petrila: „Din prima zi de lucru, la operativă, am discutat să găsim soluţii pentru terenul care trebuie dat în schimb celor de la Direcţia Silvică, astfel ca acest obiectiv al nostru să fie cât mai repede realizabil, încă din acest an (…). Vrem să facem demersuri pentru a prelua drumul dinspre viitorul domeniu schiabil din Şureanu, respectiv drumul care leagă Taia de Auşelu, iar după aceea să facem un viitor proiect care să-l modernizeze”.
Latura culturală
Ciprian Preda, administratorul public al Petrilei, a prezentat apoi Raportul de activitate pe anul 2013 la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”, prezentând cele 30 de acţiuni culturale care au avut loc la acest sediu de cultură al oraşului, modernizat, după cum se ştie, în 2012 cu bani de la Compania Naţională de Investiţii, printr-un proiect derulat prin MDRT.
Astfel, conform raportului de activitate, petrilenii au avut acţiuni de Dragobete, de 8 Martie, de Ziua Romilor, de Paşti, de Ziua Naţională – 1 Decembrie, de „Haloween”, de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, de Ziua Copilului - 1 Iunie şi cu ocazia „Săptămânii Altfel” (aprilie), „Zilei Târgului de la Jieţ”, Nedeii de la Jieţ, Taia şi a nedeilor de la Cimpa, Muntele Capra ori Poiana Muierii, Zilei Independenţei de Stat şi a Europei – 9 Mai, măsuratului oilor (mai), Zilelor Oraşului Petrila, Zilei Persoanelor Vârstnice, Piţărăiilor, sau cu ocazia festivităţii de premiere a elevilor şi sportivilor ori a „Balului Bobocilor” organizat pentru elevii de la liceul din localitate.
În general, spectacolele au fost organizate de Primăria Petrila, ori de responsabilul casei de cultură, Cristian Drăghici, ajutat de ceilalţi angajaţi, iar, câteodată, şi de anumite instituţii de învăţământ. Protagoniştii spectacolelor au fost, de obicei, copiii şi tinerii de la instituţiile de învăţământ din localitate, „dorindu-se astfel încurajarea talentelor locale”, precum şi cele patru trupe de dans modern care activează în casa de cultură, sau tinerii şi copiii de la dansuri populare împreună cu cei din Ansamblul „Bujorii Muntelui”, sub coordonarea profesorului Iulian Doda. De asemenea, cum a spus şi Ciprian Preda, nu trebuie uitaţi nici copiii de la dansuri şi gimnastică aerobică, coordonaţi de profesorul Elena Becze, care au venit cu rezultate deosebite de la concursurile naţionale în 2013.
Tot de la Ciprian Preda am aflat şi faptul că, pe lângă activităţile culturale, la casa de cultură au existat pe parcursul anului 2013 şi consultaţii gratuite oftalmologice, şi s-au închiriat sălile, contracost, pentru activităţi ale partidelor politice, organizaţii sau asociaţii, cu diverse ocazii.
Activitatea compartimentelor primăriei
Juristul Toma Vărgatu, secretarul primăriei, a prezentat jurnaliştilor mai multe date tehnice ce vizează activitatea funcţionarilor din Primăria Petrila în anul 2013. Sunt date interesante, pe care le redăm, dacă tot s-a vorbit marţi în sală de „transparenţa activităţii angajaţilor primăriei”.
„Aş vrea să vă spun faptul că la registratura generală a Primăriei Oraşului Petrila au fost înregistrate35.607 acte. Cu privire la activitatea Consiliului Local Petrila, acesta a desfăşurat anul trecut 27 de şedinţe, în urma cărora au fost adoptate 223 de hotărâri. Au fost emise, tot în 2013, de către primar, 1076 dispoziţii, au fost eliberate 6.011 adeverinţe (dovezi). Pe linia problemelor cetăţenilor, anul trecut am avut un număr de 44 de reclamaţii/ sesizări, care au fost rezolvate în totalitate. Au fost şi 700 de audienţe la primărie, ţinute de primar, viceprimar şi secretar. De asemenea, la Biroul Agricol au fost eliberate 17 certificate de producător şi tot anul trecut registrul agricol a fost întocmit în format electronic, cu 1.950 de poziţii.
În cadrul Compartimentului Urbanism-Amenajarea Teritoriului, au fost eliberate 118 certificate de urbanism, 99 autorizaţii de construcţii. Aş vrea să vă dau câteva cifre cu privire la activitatea SPLAS. În cursul anului 2013, media lunară pentru care s-a acordat hrana la cantina socială a fost de 83 de persoane. Au fost decontate tichetele de transport pentru 797 persoane cu handicap şi s-a acordat salariu la asistenţi sociali şi persoane cu handicap unui număr de 260 de beneficiari. Au beneficiat de ajutorul la încălzirea locuinţelor - cu lemne, cărbune şi combustibil petrolier - 354 de familii, cu gaz – 393 familii, iar cu energie electrică 65 de familii. Personalul de la SPLAS a întocmit 127 de dosare pentru ajutorul social, ajutor de care au beneficiat 336 de persoane. De asemenea, acelaşi serviciu a întocmit 201 dosare pentru alocaţia de stat. Prin SPLAS s-au distribuit alimente, conform Hotărârii 600/ 2009, la un număr de 4.034 de persoane, în total rezultând 67,60 tone alimente”, a spus Toma Vărgatu.
Şi datele legate de starea civilă sunt şi ele interesante. Pe raza oraşului Petrila, deşi nu are maternitate, au fost înregistrate 28 de naşteri şi au fost oficiate 96 de căsătorii şi au fost înregistrate 64 de sentinţe de divorţ. Dacă naşterile au fost puţine, decesele au fost destule, nu mai puţin de 143!
Apel către cetăţeni contra huliganilor şi inconştienţilor
La finalul intervenţiilor, primarul Ilie Păducel a ţinut să facă câteva precizări importante şi un apel important către cetăţeni: „Doresc să fac un apel important către cetăţenii din oraşul Petrila, mai ales că suntem la început de an. Vreau să le spun că trebuie să păstrăm ceea ce s-a făcut şi ce se face, deoarece totul se face pe banii cetăţenilor, deci pe banii dumnealor. Nu întâmplător reiau acest apel la început de an, pentru că observ că prea uşor se strică, se devastează, se distruge tot ce se face, începând de la semne de circulaţie, coşuri de gunoi, mobilier stradal şi aşa mai departe. De exemplu, de sărbători, unii au pus petarde în coşurile de gunoi, care, pur şi simplu, au împrăştiat apoi gunoiul. Alţii au rupt semne de circulaţie şi au făcut tot felul… Am avut o avarie la conducta de gaz, lângă Şcoala Generală nr. 5, unde timp de două zile 15 blocuri au rămas fără gaz, din cauza unei neglijenţe auto, am avut înainte de Crăciun un incendiu devastator la blocul 33, unde trei zile şi trei nopţi au lucrat echipe de 12 oameni şi, aşa cum am spus, neglijenţa şi iresponsabilitatea unora de-acolo a costat primăria aproape un miliard de lei, au fost accidente de circulaţie de tot felul din cauza neglijenţei şi neatenţiei – de exemplu un cetăţean a distrus o parte din gardul nou de la cimitir… Şi v-am prezentat doar câteva din evenimente, care puteau să nu fie, dacă oamenii ar fi mai atenţi, mai responsabili, mai civilizaţi. Fac un apel ca oamenii de bine să facă opinie separată faţă de aceşti inconştienţi şi să sesizeze întotdeauna organele competente, pentru a se lua măsurile legale şi a se stopa aceste incidente. Poliţia locală a dat în 2013 peste 170 de amenzi contravenţionale pentru astfel de fapte, s-au întocmit de către poliţia naţională şi câteva dosare penale, dar se pare că nu e suficient şi încă mai avem cetăţeni certaţi cu legea”.
Sprijin pentru angajarea a 60 de tineri la Mina Lonea
Viceprimarul Vasilică Jurca a adus în discuţie un punct mai mult decât interesant, legat de locuri de muncă pentru tineri: „Vreau să închei ceea ce am avut de spus cu faptul că vrem să susţinem solicitarea directorului de la Mina Lonea, în vederea angajării la mină, la fronturile de lucru, a 60 de tineri. În acest sens vom face cu domnul primar demersuri la conducerea CEH, la Ministerul Economiei şi, dacă va fi nevoie, şi la Guvernul României. Consider că este nevoie de cele 60 de locuri de muncă solicitate, cu atât mai mult cu cât se ştie că la Mina Petrila se restrânge an de an numărul de angajaţi, iar peste doi ani mina va fi închisă. Aşadar, este nevoie de noi locuri de muncă în oraş, iar cele 60 de locuri pentru tineri ar fi foarte necesare, mai ales că tinerii din oraş ne solicită mereu că vor să muncească, dar nu prea au unde”.
Imediat, primarul Ilie Păducel l-a completat pe viceprimar: „Dacă tot aţi adus în discuţie locurile de muncă şi Mina Petrila, vreau să fac un apel către potenţialii investitori care doresc să investească în incinta Minei Petrila. Pe cei care doresc să dezvolte activităţi economice acolo îi rugăm să ia legătura cu primăria şi să identificăm împreună, în incinta Minei Petrila, active care pot fi folosite pentru deschiderea de noi afaceri, care să ducă într-un final la crearea de noi locuri de muncă”.
Comentarii articol (1 )
#1 un turist09.01.2014, 09:20:48
Oamenii astia n-au cele mai vagi notiuni despre turism. Pe de-o parte se ocupa cu mutilarea naturii (mergeti chiar amonte de Cheile Taiei sa vedeti cum au devastat unul dintre cele mai fascinante colturi de natura din tara) lasand turismul fara "materie prima". Pe de alta parte, vor sa promoveze un turism stupid si barbar, facand drumuri noi in natura, taiand padure pentru noi partii, facand noi cladiri in inima naturii etc. N-au inteles nimic. De genul asta de "amenajari turistice" este plina lumea. N-o sa atraga pe nimeni cu asa ceva. Elvetienii considera ca acest gen de amenajari, pe care l-au promovat in trecut, constituie un dezastru ecologic si-l regreta amarnic si incearca sa mai compenseze ce se mai poate. Avantajul competitiv pe care-l au colturi din Carpati precum imprejurimile Petrilei este constituit de natura adevarata, natura inca salbatica in mare masura. Acolo se poate face ecoturism. Dar daca nu inceteaza imediat cu drumuri si microhidrocentrale si aceast avantaj competitiv enorm va disparea si Petrila va continua pe veci sa atraga tat atatia turisti cat o groapa de gunoi neconforma sau un sat din Baragan inconjurat doar de aratura. Oamenii vor sa vada la munte rauri nesecate, paduri nedefrisate, biodiversitate etc. Ei nu pleaca de la betoanele oraselor la munte ca sa vada asfalt si industrie. De sarbatori am fost pe Taia, mai sus de chei, unde inca n-au inceput distrugerile. O vale cu peisaje de vis, un drum perfect pentru plimbat cu sanii trase de cai. Valea aia n-are nevoie de secat raul, mutilat microrelieful, asfalt, beton si trafic. Are nevoie de oprit distrugerile, promovare turistica, pensiuni in cladirile deja existente, centru de inchiriat mountainbike-uri, trasee tematice, puncte de panorama deasupra cheilor (amenajate rustic), o tiroliana, ghizi care sa sa inteleaga natura si sa stie ce sa arate turistilor, punerea in valoare a bogatiei etnografice a momorlanilor etc. In Cimpa, acolo unde albia Jiului a fost oricum antropizata, se poate amenaja un traseul de caiac practicabil la debite mari. Dar atata vreme cat localnici si-au facut pana si parleaz ca sa arunce gunoiul in rau sa nu va ganditi ca vine vreun turist. Si trebuie oprite si defrisarile pentru ca din cauza lor seaca izvoarele si scade debitul raului.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|