09.01.2014, 20:03:39 | 1 comentariu | 1032 vizualizari
Pentru Biblioteca Orăşenească Petrila / 2013 a fost un an bun
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Ultima instituţie publică din Petrila care şi-a prezentat activitatea pe anul trecut, acum, la început de an, a fost Biblioteca Orăşenească Petrila din cadrul Casei de Cultură „Ladislau Schmidt”.
Acţiuni şi proiecte
Astfel, activităţile şi proiectele cultural-educaţionale, dar şi alte activităţi au fost cuprinse într-o sinteză. De aici extragem şi noi câteva.
„Noaptea bibliotecilor” a avut loc şi la Biblioteca Orăşenească Petrila, când, până în jurul orei 2,00, în sediu s-au derulat filme, jocuri interactive, concursuri, ori s-au citit pasaje educative din cărţi.
„Ziua video” este din 2013 un nou serviciu al bibliotecii petrilene, în fiecare zi de miercuri cei interesaţi de proiecţii de filme, concerte şi desene animate putând să meargă la biblioteca oraşului.
De asemenea, pe parcursul anului trecut biblioteca a organizat mai multe cursuri de utilizare a calculatorului şi a internetului, oferite gratuit tuturor celor interesaţi. Mai mult, utilizatorii bibliotecii pot comunica de-acasă, online, cu cei din conducerea bibliotecii, care în mod gratuit predau consultanţă privind serviciile oferite, inclusiv oferă informaţii despre cărţile aflate în bibliotecă (titluri, autori, editură ş.a.).
Prin iniţierea proiectului „Bibliofresh – Club de tineret la bibliotecă”, un proiect câştigător din cadrul Programului de plăţi directe desfăşurat de către Fundaţia IREX, s-a câştigat o finanţare de 600 de lei, bani din care au fost achiziţionate un aparat foto digital şi pixuri personalizate, oferite elevilor cu diferite acţiuni ce au loc la bibliotecă în colaborare cu şcolile din localitate.
Oana Bălănescu - membru în Biroul Executiv al ANBPR
Pentru aceste acţiuni şi altele, dar şi pentru modul de organizare şi înnoire a zestrei de cărţi în ultimii doi ani, cu sprijinul administraţiei locale sau a unor oameni de bine, localnici (numai în 2013 s-au primit 364 de cărţi donate de persoane), Biblioteca Orăşenească Petrila a primit câteva premii şi distincţii pe această linie. Se cunoaşte că în 2012 biblioteca a fost nominalizată drept „Cea mai bună bibliotecă orăşenească din judeţ” de către cei din conducerea Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu” Deva. Un al doilea pas a fost făcut în 2013 când bibliotecara Oana Bălănescu a fost aleasă membru al Biroului Executiv din cadrul Agenţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), filiala Hunedoara.
Prin intermediul aceleiaşi bibliotecare Oana Bălănescu, Biblioteca Orăşenească Petrila a participat şi a reprezentat judeţul Hunedoara (alături de Biblioteca Judeţeană Deva – la nivel de municipii şi de Biblioteca Comunală Baru – la nivel de sate şi comune) la Conferinţa „Future Libraries”, organizată de Fundaţia IREX pentru a marca finalul implementării programului naţional Biblionet.
Peste 8.500 de cărţi împrumutate de petrileni în 2013
În paralel cu cele relatate mai sus, biblioteca facilitează petrilenilor următoarele servicii: împrumut de carte la domiciliu şi în sala de lectură (una modernă, în pas cu vremurile), acces zilnic gratuit la utilizarea calculatoarelor şi internetului, oferirea de referinţe, informaţii în mediu online despre activitate şi cărţi solicitate.
Mai amintim că pe parcursul anului 2013 au existat 7.200 de vizite la bibliotecă, fapt care a condus la împrumutarea de 8.520 de volume de cărţi (din 22.500 cât are biblioteca, împărţite pe domenii), în timp ce numărul vizitelor în mediul online a fost de circa 3.500. Raportat la numărul locuitorilor, peste 8.500 de volume împrumutate (şi probabil şi citite) n-am spune că e un număr chiar mic, ţinând cont că lumea mai cumpără cărţi, fiecare mai citeşte şi câte un ziar sau o revistă sau alte materiale de pe internet.
Cei care vor să se înscrie la biblioteca oraşului o pot face dacă prezintă cartea de identitate sau buletinul (copiii sub 14 ani trebuie să se înscrie cu unul dintre părinţi care trebuie să prezinte documentul de identitate). Se semnează apoi o fişă-contract, după care cei înscrişi pot beneficia de serviciile bibliotecii oricând, fireşte când există program. Orarul de funcţionare este: luni şi miercuri – 12,00-20,00; marţi şi joi – 8,00-16,00; vineri – filiala Cimpa – 8,00-16,00.
Comentarii articol (1 )
#1
![]()
Ceva functioneaza si-n Petrila.Felicitari Oanei Balanescu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|