12.01.2014,  18:34:01 | 0 comentarii | 5095 vizualizari
Guvernul stă bine la capitolul intenţii / Trei miniştri liberali în judeţul Hunedoara
de Mihaela PETROŞAN
La sfârşitul acestei săptămâni, trei miniştri din guvernul Ponta s-au aflat în judeţul Hunedoara. Cei trei au organizat, sâmbătă, o conferinţă de presă, la Deva, ocazie în care au prezentat câteva teme de actualitate din agenda executivului.
 
Bani pentru locuinţe ANL
Cei trei membri ai guvernului care au venit în judeţ sunt vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministrul Muncii - Mariana Câmpeanu, şi ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură - Lucia Varga.
Vicepremierul Daniel Chiţoiu a ţinut să prezinte jurnaliştilor hunedoreni câteva direcţii de interes local pentru care executivul a alocat bani în 2014.
„Pentru construcţia şi modernizarea drumurilor judeţene sunt alocaţi peste 1,5 miliarde de lei. Din acei bani, toate autorităţile publice locale din România pot solicita bani pentru drumurile judeţene şi comunale. De asemenea, se pot finanţa şi alte proiecte, precum modernizarea satului românesc, care cuprinde mai multe programe, de la pietruirea drumurilor, la construcţia şi modernizarea şcolilor, la construcţia şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare. Pe lângă aceste sume alocate direct din bugetul naţional, am aprobat săptămâna trecută un plafon de peste 2 miliarde de lei pentru garanţii de stat pe diverse programe: programul Prima Casă - am aprobat un plafon de garanţii ale statului în va-loa­re de 1,2 miliarde de lei, plafon care are rolul de a oferi atât garanţiile pe care le pot lua beneficiarii, cei care doresc să cumpere case prin acest program, inclusiv o valoare de aproape 500 de milioane de lei, pentru cei care doresc să cumpere în cadrul programului de la ANL.
În cadrul sumelor alocate prin Ministerul Dezvoltării Regionale, 300 de milioane de lei sunt alocate construc­ţiei de locuinţe tot prin ANL, la nivelul autorităţilor publice locale. De asemenea, am aprobat garanţii pentru reabilitarea termică a blocurilor, într-un plafon de 100 de milioane de lei. Şi tot într-un plafon de 100 de milioane de lei am aprobat garanţii ale statului pentru amenajarea structurilor arhitecturale ale clădirilor. Mai ales în zonele turistice se pot folosi aceste garanţii de stat pentru obţinerea de credite sau de cofinanţări la fondurile europene pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu”, a declarat vicepremierul Chiţoiu.
 
Finalizarea barajului de la Mihăileni
La rândul său, ministrul Lucia Varga a făcut cunoscute cele mai importante ţinte pe care le are ministerul pe care îl conduce. Una dintre acestea este legată de promovarea producătorilor de mobilă care prelucrează până la finit lemnul.
„Am putea atinge două obiective: reducerea tăierilor ilegale şi sprijin pentru agenţii economici care desfăşoară activităţi în industria de prelucrare a lemnului, în special în industria mobilei. (...) Problema majoră cu care se confruntă aceste societăţi comerciale din domeniu este lipsa resursei. În Codul Silvic noi am propus un drept de preemţiune (la achiziţionarea lemnului - n.r.) pentru agenţii economici din industria mobilei. Acum lucrăm, iar la sfârşitul lunii o vom pune în dezbatere publică, la o hotărâre de guvern pentru a da acest drept de preemţiune agenţilor economici în funcţie de plusvaloarea pe care o adaugă prin prelucrarea lemnului”, a declarat ministrul Lucia Varga. Ea a mai adăugat că, pentru judeţul Hunedoara, cea mai importantă ţintă este finalizarea barajului de la Mihăileni: „Aşa cum ştiţi, încă de anul trecut, mi-am fixat ca obiectiv ca timp de doi ani de zile să facem investiţii la barajul de la Mihăileni astfel încât în acest an să fie funcţional. Am alocat fonduri anul trecut, am făcut o reevaluare a necesarului de fonduri pentru a fi finalizată această acumulare. Era o supraevaluare privind acele exproprieri. Avem pregătită hotărârea de guvern astfel încât în acest an să putem aproba fondurile necesare exproprierilor şi sumele necesare pentru a face funcţional barajul de la Mihăileni. Vom aloca cele 6 milioane de lei necesare pentru a putea pune în funcţiune această acumulare din cele 65 de milioane pe care le avem alocate în bugetul de stat pentru lucrări cu rol de apărare împotriva inundaţiilor”.
Ministrul a mai amintit că, de interes local este şi proiectul privind reali­za­rea unor perdele forestiere. 
„Vom finanţa proiecte de realizare a per­delelor forestiere, în prima etapă vor fi realizate perdele forestiere pe DN 68A şi pe DN 7 în judeţul Hunedoara. Acest program face parte dintr-un program naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru auto­străzi şi drumuri naţionale, program care va începe în această primăvară şi care a fost aprobat de către guvern în ultima şedinţă de anul trecut. Avem alocaţi pentru acest an, pentru reali­zarea perdelelor forestiere, 30 de 
milioane de lei”, a mai declarat Lucia Varga.
 
Garanţia pentru tineri
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a vorbit despre atenţia pe care o dă ministerul în special ocupării forţei de muncă, amintind că, din fonduri europene, vor fi realizate două proiecte a câte 5 milioane de euro fiecare, proiecte ce au ca ţintă în special tineretul. În cadrul acestor proiecte, după cum a declarat ministrul Mariana Câmpeanu, vor fi date la cheie 50 de afaceri cu finanţare, în diverse domenii, afaceri ce vor putea fi coordonate de tineri întreprinzători.
De asemenea, tot în domeniul muncii, se are în vedere asigurarea a ceea ce se numeşte „garanţia pentru tineri”. Aceasta înseamnă că o persoană care a terminat o formă de învăţământ are fie varianta de a continua studiile, fie aceea de a fi încadrat în muncă într-un termen de maximum 4 luni de la absolvire. În plus, pentru populaţia romă, vor fi create câteva proiecte pilot pentru ocupare profesională, cu direcţionare mai ales către meseriile tradiţionale ale acestei populaţii.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Sala plină ochi!
Petrilenii au avut parte joia trecută de cel mai complex program de manifestări dedicate &[..]
17.05.2015, 21:16   |    5 comentarii
Vineri, la Deva, liderii locali ai PNL şi PDL au stabilit componenţa conducerii organizaţiei municipale a noii structuri libera[..]
29.03.2015, 20:00   |    0 comentarii
 Care parte a ei îşi va depune candidatura şi câţi dintre lupeneni ar vota schimbarea?22.03.2015, 19:15   |    5 comentarii
Liderii celor două organizaţii judeţene PNL şi PDL au stabilit, la sfârşitul săptămânii trecute, cine sunt cei [..]
02.03.2015, 19:55   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter