13.01.2014, 21:38:18 | 0 comentarii | 1582 vizualizari
Ministrul Varga a promis bani pentru barajul de la Mihăileni / Ce se mai întâmplă cu fondurile pentru barajul de la Valea de Peşti?
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
► Apele Române - obligate să găsească soluţii de finanţare din resurse proprii pentru reparaţiile urgente ► Licenţă prelungită pentru funcţionarea barajului
Guvernul alocă anul acesta bani pentru barajul de la Mihăileni, un baraj aflat în construcţie, încă nefinalizat, cu termen aproximativ de funcţionare abia peste vreo doi ani. Însă ce se întâmplă cu barajele care deja funcţionează şi a căror uzură morală este deja depăşită? Unul dintre acestea este şi barajul de la Valea de Peşti, dintre cele mai mari din ţară, care are peste 40 de ani de funcţionare şi are nevoie neapărată de reparaţii.
Anul trecut, în 13 noiembrie, a expirat licenţa de funcţionare a barajului şi nici nu ar mai fi fost normal să fie prelungită decât după reparaţiile care se impun. Însă, sistarea funcţionării barajului ar fi o mare problemă. La fel şi intrarea barajului în incapacitate de funcţionare din cauza uzurii. Cu toate că de 7 ani se vorbeşte de investiţii în lucrări de reabilitare, niciun guvern nu a găsit fondurile necesare. Putem oare spune că merge şi aşa, atunci când vine vorba de un baraj? Se pare că Ministerul Mediului poate spune acest lucru. Licenţa de funcţionare a barajului a fost prelungită, însă banii promişi pentru reparaţiile celor două vane de la golirea de fund, grav avariate, nu vor fi deversaţi nici în 2014.
Sorin Corici, şeful Sistemului Hidrotehnic Petroşani din cadrul Apelor Române, aştepta încă din 2011 să înceapă lucrările. În noiembrie 2011 ar fi trebuit golit lacul pentru înlocuirea celor două vane. Atunci a fost vorba nu de reparaţia lor, ci de schimbarea lor în întregime. Un procedeu costisitor, dar necesar, din cauză că degradarea celor două vane este mare.
Investiţiile au fost însă amânate. Guvernul Ponta a anulat toate investiţiile infrastructurale care deja fuseseră avizate, „în condiţiile constrângerilor bugetare cauzate de criza mondială şi pentru a asigura echilibrul şi stabilitatea economico-financiară”. Însă promitea ceva în schimb: „Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, precum şi instituţiile aflate în subordonarea, autoritatea sau coordonarea sa vor depune toate eforturile posibile pentru exploatarea în condiţii de siguranţă a barajului, conform regulamentului de exploatare şi proiectului de urmărire specială şi urmărirea realizării lucrărilor de punere în siguranţă a barajului şi acumulării Valea de Peşti, prevăzute în proiectul tehnic”. Nici acest lucru nu s-a întâmplat. Anul acesta nu vor fi alocaţi bani pentru reparaţii. În acest sens, Sistemul Hidrotehnic Petroşani şi Apele Române sunt nevoite să realizeze reparaţiile din surse proprii. Nu se mai pune problema înlocuirii lor.
„Anul acesta se fac eforturi pentru a asigura reparaţiile echipamentului hidromecanic al celor două vane de la golirea de fund din resurse financiare proprii”, a declarat Sorin Corici, şef SH Petroşani.
La Valea de Peşti, proiectul integral de refacere a măştii asfaltice a fost calculat, bineînţeles în urmă cu câţiva ani, la suma de 3 milioane de euro. Însă cea mai urgentă lucrare, cea a reparării vanelor, ajunge undeva la 2.000.000 de lei. Şi din această intervenţie se va realiza doar reparaţia echipamentului hidromecanic. Aşa că eforturile pentru exploatarea în condiţii de siguranţă a barajului promise de minister au trecut pe locul al doilea. Primează realizarea barajului de la Mihăileni, a cărui necesitate nu o contestăm, dar nu putem face uitată nici importanţa barajului din Vale.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|