19.11.2008, 17:35:47 | 0 comentarii | 1053 vizualizari
Preasfinţia Sa dr. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului şi Hunedoarei / „Aici, în aceastã zonã, cu oameni de bunã credinţã, cred cã am gãsit un lucru nemaipomenit: oamenii, în astfel de momente, îşi strâng gândurile, se adunã împreunã, indiferent de religie şi neam!”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Dar din dar se face Rai!
Valea Jiului îşi plânge în continuare morţii şi rãniţii. Dacã despre şirul evenimentelor tragice de la Petrila s-a scris şi se va mai scrie, cum s-a scris şi despre toate vizitele înalţilor demnitari care au vizitat zona noastrã, despre trecerea prin Valea Jiului a Preasfântului Episcop al Aradului şi Hunedoarei, dr. Timotei Seviciu, s-a scris mai puţin. De aceea, trebuie sã spunem cã Preasfinţitul episcop s-a aflat ieri în Valea Jiului, ca de-atâtea ori când a fost nevoie de Preasfinţia Sa. A participat la slujba de înmormântare de la Petroşani, a vizitat minerii aflaţi în Salonul 10, Secţia Chirurgie, din cadrul Spitalului de Urgenţã Petroşani, a stat de vorbã cu o parte din familiile îndoliate şi a împãrţit cele 420 de milioane de lei vechi strânse din colectele ce s-au fãcut în Bisericile ortodoxe din protopopiatele judeţelor Hunedoara şi Arad. Deşi timpul a fost scurt şi doar duminicã a fost singura slujbã în care s-au putut strânge aceşti bani, iatã cã solidaritatea creştinilor ortodocşi a fost fãrã egal.
Redãm mai jos câteva declaraţii şi mesaje adresate familiilor îndurerate de înaltele feţe bisericeşti prezente la acţiunile de ieri.
“Minerii din Valea Jiului ştiu ce înseamnã credinţa şi rugãciunea…”
Preasfinţia Sa dr. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului şi Hunedoarei, le transmite pe aceastã cale un mesaj de îmbãrbãtare creştineascã tuturor celor loviţi de tragedie:
“Din pãcate, am fost martorii şi altor momente asemãnãtoare, dar parcã nu aşa de grave ca şi acesta. Ce poţi sã spui în astfel de împrejurãri, decât sã încredinţezi pe toţi cei care au de suferit în urma tragicului eveniment de compasiune şi de alãturare, într-un fel oarecare, cum putem fiecare: cu ajutoare, cu încurajãri, cu rugãciunile noastre. Îl rugãm pe bunul Dumnezeu sã ne fereascã pe viitor de asemenea momente tragice. Iar acum îl rugãm ca familiile îndurerate sã poatã trece peste toate aceste încercãri. Sã gãseascã resursele suficiente în credinţã, în reflexie şi rugãciune, pentru a gãsi o consolare sufleteascã în legãturã cu decesele. Mult curaj, de asemenea, şi celor care sunt în convalescenţã. Sã intensificãm rugãciunile şi grija noastrã pentru cei care se aflã în stare gravã în spitale, ca sã poatã sã rãzbeascã şi sã biruiascã.
De fiecare datã când ne rugãm, rugãciunile noastre au şi o introducere istoricã, cu referire la vindecãrile minunate. De exemplu, când rostim ecteniile, îndeosebi la Sfânta Liturghie, la cereri speciale, spunem: “Doctorul sufletului pentru…”. Sau la rugãciunea lui Petru: “A vindecat pe soacra lui…” sau “…A înviat pe Tavita”; a fãcut atâtea minuni în numele Mântuitorului Iisus Hristos. Iar cei care se atingeau de apostoli, prindeau putere. Mântuitorul însuşi a vindecat. Câte vindecãri nu a fãcut! De ce vã spun toate astea? Deoarece familiile greu încercate trebuie sã ştie cã toţi care s-au apropiat de credinţã au trecut peste greutãţi, iar alţii au fost vindecaţi. Eu cred cã, în acest sens, minerii de pretutindeni, dar mai ales cei din Valea Jiului, care au venit aici din toate Ţãrile Româneşti, ştiu ce înseamnã credinţa, încrederea în Dumnezeu Tatãl şi Iisus Hristos Fiul. Ştiu ce înseamnã sentimentul religios şi viaţa bisericeascã. Am gãsit aici, în aceastã împestriţare de populaţii, deci şi de toate credinţele, un ecumenism sãnãtos. Şi-acum au fost nu numai credincioşi ortodocşi. Am fost mai înainte la unul dintre minerii decedaţi care este reformat. Familia şi-a exprimat dorinţa ca sã facem şi noi slujbã, sã fie totul aşa într-o frãţietate. Cum egaleazã moartea pe toţi, şi viaţa cere desigur tot o conlucrare. Aici, în aceastã zonã, cu oameni de bunã credinţã, cred cã am gãsit un lucru nemaipomenit: oamenii, în astfel de momente, îşi strâng gândurile, se adunã împreunã, indiferent de religie şi neam şi se apleacã cu seriozitate pentru rugãciune, pentru nãdejde puternicã în Dumnezeu şi alinare sufleteascã şi vindecare trupeascã prin rugãciune”.
“Dumnezeu sã-i aibã în paza Sa pe minerii decedaţi…”
Preotul Mircea Bupte, consilier social în cadrul Episcopiei Aradului şi Hunedoarei:
“Suntem alãturi de toţi cei care, din nou, au fost încercaţi aici în Valea Jiului şi, ca întotdeauna, Episcopia Aradului şi Hunedoarei prin Preasfinţitul pãrinte Timotei a cãutat sã vinã în sprijinul oamenilor de-aici, atât prin prezenţa Preasfinţiei Sale, cât şi cu strângerea unei sume de bani pentru fiecare dintre familiile greu încercate. De aceea ne-am deplasat astãzi aici pentru a participa la slujbele de înmormântare a celor patru mineri şi pentru a dãrui fiecãrei familii câte 1.500 de lei. Înţelegem cã domniile lor trec prin momente foarte dificile şi de aceea apelãm la gândul lor de a-şi îndrepta toatã nãdejdea şi speranţa înspre Tatãl Ceresc, care ne trimite şi lucrurile cele bune şi de care poate nu ştim întotdeauna sã ne bucurãm îndeajuns, dar care, iatã, ne trimite şi încercãri peste care trebuie sã trecem şi sã îl rugãm sã aibe în paza lui sufletele celor care au plecat din lumea aceasta. Şi totodatã sã le dãruiascã sãnãtate şi însãnãtoşire grabnicã celor care sunt pe patul de spital”.
“Rog unitate, solidaritate şi multã credinţã în Dumnezeu pentru ca sã trecem cu bine peste acest moment greu…”
Preotul dr. Dorel Pogan, protopop la Protopopiatul Petroşani: “În aceastã tragedie care încearcã atât de greu Valea Jiului în aceste zile, vreau sã rog pe toatã lumea, toatã suflarea ortodoxã şi nu numai, din Valea Jiului şi din ţarã, sã fim una în faţa suferinţei, cu rugãciune la bunul Dumnezeu pentru odihna sufletelor rãposaţilor mineri şi iertarea pãcatelor lor. Sã fim umãr la umãr toţi în a ajuta familiile greu încercate, dupã posibilitãţi, aşa cum Biserica noastrã, în frunte cu Preasfinţitul Episcop a Aradului şi Hunedoarei, Timotei, a şi fãcut-o deja. Noi ne-am mişcat repede. Am luat toate mãsurile ca sã fie totul rapid şi am adunat bani pentru aceste familii, deoarece omul trebuie ajutat atunci când îl arde mai tare. Banii s-au strâns de la colectele ce s-au fãcut în bisericile din Valea Jiului, la care a contribuit apoi substanţial Episcopia Aradului şi Hunedoarei, dar şi celelalte protopopiate din episcopia noastrã. Nãdãjduim ca aceşti bani, câte 1.500 de lei pentru fiecare familie care a avut de suferit, sã fie un strop de speranţã şi mângâiere pentru familiile greu încercate. Vom cãuta sã fim împreunã şi de-aici înainte. Iatã, mai sunt înmormântãri, o sã cãutãm sã acoperim cu prezenţa noastrã şi cu sfintele slujbe toate situaţiile care sunt atât de grele pentru mineri şi familiile lor. Subliniez şi faptul cã nu am ţinut cont de religie, am ajutat şi pe cei de altã religie, fiind chiar solicitaţi sã mergem la înmormântare. Dumnezeu sã-i ierte şi sã-i odihneascã pe rãposaţi. Doamne ajutã fiecãruia! Iar celorlalţi mineri le spun şi eu “Noroc Bun!”, aşa cum este salutarea lor minereascã”.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
