20.11.2008,  18:25:30 | 0 comentarii | 727 vizualizari
Daniel Surulescu, director general al CNH, despre / Coioţii, şacalii, hienele şi corbii care s-au nãpustit pe Valea Jiului
de Cristian ANGHEL

Atacurile la vârful conducerii Companiei Naţionale a Huilei au fost multe. Multe pe lângã subiect, multe tendenţioase. Setea de sânge, rãutatea, dorinţa de a murdãri şi înfiera cu orice preţ fãrã sã-ţi pese care este adevãrul, au cam bulversat Valea Jiului. Cei care nu au tangenţe cu mineritul se întrebau: se închide Valea? Iar ne denigrãm singuri în faţa ţãrii care şi aşa nu ne iubea prea mult? S-au înghesuit în faţa televizoarelor oameni care se plângeau, care acuzau pe oricine şi orice, arãtând o Vale de lumea a treia. Doar ei, minerii-salvatori, au dat o lecţie de viaţã întregii Românii, doar cã nimeni nu a prea vrut sã audã mesajul lor.
Un alt mesaj a transmis în premierã la Mondo tv Daniel Surulescu, directorul general al Companiei Naţionale a Huilei, provocat fiind de Ionuţ Drãgotesc. De ce provocat? Pentru cã la zecile, sutele de atacuri, pe cauze reale sau inventate, nu s-a dorit a-i fi luatã şi pãrerea sa pentru cã strica materialul „cu azimutul” SCANDAL. Redãm o parte din declaraţiile publice ale şefului mine­ritului din Valea Jiului.


Reporter: De ce aţi pãstrat tãce­rea?
Daniel Surulescu: De ce atâta tãcere? Pentru cã, spre deosebire de cei care vorbesc, noi a trebuit sã muncim şi trebuie sã muncim. Noi am ştiut foarte clar din prima secundã ce avem de fãcut. Cu foarte mari eforturi şi cu foarte mari riscuri, am ajuns sã scoatem oamenii din minã şi sã-i redãm familiilor.
Reporter: Nu trebuia sã lucraţi mai mult înainte de aceastã tragedie?
Daniel Surulescu: Şi pentru mine se ridicã foarte multe semne de întrebare. Bineînţeles cã nu fug de rãspundere. Nu ne ascundem. Aici suntem, în faţa tuturor atât noi cât şi cei de la mina Petrila. Nu se poate întâmpla un accident fãrã vinovaţi. Nu se poate întâmpla o explozie de metan fãrã metan. Nu se omoarã

oameni fãrã a exista cauze. Mai mult ca sigur mai multe lucruri au fost neregulã.
Reporter: Nimeni nu a plãtit pânã acum…. Nimeni nu a avut cãtuşe pentru cã au murit nişte oameni.
Daniel Surulescu: Depinde ce vrem sã demonstrãm. Sunt de acord, dacã o persoanã este vinovatã, sã aibã cãtuşe. Dar dacã acea persoanã nu este vinovatã, este incorect sã faci campanie totalã de denigrare pe toate fronturile. Vreau sã vã spun un lucru. Nu noi, CNH, sau noi, minerii, anchetãm alţi mineri pe care sã-i scoatem basma curatã. Noi stãm la dispoziţia celor care sunt în drept sã facã ancheta. Sunt cel puţin douã organe ale statului, ITM şi Parchetul, care fac anchetã, dau soluţii şi gãsesc vinovaţii. CNH este total deschisã în a le pune la dispo­ziţie orice documente, informaţii asupra unor persoane, care sunt angajaţii Companiei şi au avut sau nu au avut de-a face cu acest eveniment. Tot ce poate sã facã CNH, Daniel Surulescu, este în a da sprijin total pentru a se afla adevãrul.
Am auzit declaraţii ale oamenilor sau ale familiilor, care aveau aceastã suspiciune cã iarãşi se va muşamaliza, suspiciune venitã din anumite experienţe. Ceea ce vreau sã fac, este cã voi face tot ceea ce depinde de mine pentru a se afla adevãrul. Pentru cã sunt şi eu o persoanã din Valea Jiului şi sunt directorul Companiei, care are foarte multe suspiciuni şi foarte multe pro­bleme legat de ceea ce s-a întâmplat la mina Petrila. Dar nu este corect sã ne dãm cu pãrerea acuzând, pentru cã sunt cei care ancheteazã tot ce
s-a întâmplat acolo. Iau declaraţii, studiazã documentele, le coroboreazã…
Reporter: Ce au însemnat aceste zile? Unii spun cã aţi gestionat prost situaţia. Familiile aşteptau disperate şi nu ştiau nimic.
Daniel Surulescu: Cum vi s-ar fi pãrut dumneavoastrã sã vã anunţ cã v-a murit tatãl, fratele şi, apoi, sã constatãm cã nu este adevãrat? Era o responsabilitate enormã sã anunţi 12 morţi şi sã greşeşti un  nume. A trebuit sã verificãm date, sã comparãm, sã aşteptãm sã iasã ceilalţi mineri din minã, sã-i verificãm dacã au ieşit, sunt, nu sunt. Eu înţeleg foarte bine durerea celor ce aşteptau la poarta minei şi tocmai de aceea nu ne puteam juca cu aşa ceva. A trebuit sã facem o verificare şi rãsverificare. Trebuia verificat cine a plecat cu lampa la spital şi este viu, cine a rãmas în minã şi cine este decedat. Nu mi se pare normal când eu trebuie sã bag în minã 10-15 salvatori sã scoatã oamenii de acolo şi eu sã nu pot sã-i bag din cauza presei. În timp ce alţii din presã au avut o atitudine corectã, alţii efectiv încurcau operaţiunile de salvare, de intervenţie. Ce am putut sã vãd în zilele astea, nu mi-am putut închipui cã este posibil pe lumea asta.
Reporter: Se ştia cã în minã era metan, cã s-a lucrat în spate cu focul, cã ar fi fost incidente înainte.. Cine i-a lãsat sã intre în minã?
Daniel Surulescu: Toate minele din Valea Jiului au metan. Este pericolul pe care îl avem noi toţi minerii din Valea Jiului. Metanul nu putem sã-l eliminãm. El existã. Problema este sã-l menţii în anumite condiţii încât sã nu dãuneze. La Petrila, dacã nu era metan mai mult decât era permis, nu exploda. Acest metan, prin tehnicile şi metodele pe care le avem, trebuie ţinut în frâu. Altfel, nu obligã nimeni pe cineva sã meargã la moarte. Aceste lucruri sunt cunoscute de la cel mai mic angajat, pânã la cel mai mare. Când nu se respectã ceva, întotdeauna se întâmplã o nenorocire. Sunt focuri de mine în Valea Jiului! Unde este cãrbune, sunt şi focuri de minã. Acesta este mineritul. De când se exploateazã cãrbune pe lumea asta sunt focuri. Focurile pot fi lichidate prin douã metode. Prin a izola, a ermetiza acea zonã şi a doua este combaterea efectivã, lupta directã cu focul.
Minerii ştiu acest lucru. Comba­terea focului existã în normele noastre. Dar nu ai voie sã faci gre­şeli, trebuie urmãriţi anumiţi parametri, sã existe programe speciale.
Când se constatã cã nu sunt respectate cu stricteţe regulile, trebuie opritã munca în acel loc şi închis. Cineva nu a oprit munca la Petrila şi nu a închis acel loc din greşealã şi din neştiinţã. Cu siguranţã, cineva este de vinã, cel puţin o persoanã, şi nu poate exista o explozie dacã nu ai metan. Sã vii sã spui cã totul era în regulã, e o tâmpenie. Cum sã fie în regulã când au murit atâţia oameni şi atâţia accidentaţi? Este groaznic ce s-a întâmplat.
Reporter: Unul dintre cei vinovaţi s-ar putea sã fie mort, cã de regulã morţii au fost de vinã…
Daniel Surulescu: Nu pot sã vã spun pentru cã eu nu am vãzut do­cumentele. Ele au fost ridicatã imediat. Acolo erau multe persoane res­ponsabile care ar fi putut sã opreascã locul de muncã. Mi s-a pus întrebarea dacã nu am cunoscut ce se petrece de ceva timp la Petrila. Nu vreau sã parã cã fug de rãspundere. Subliniez cã rãspunderea este a mea de tot ce se întâmplã la Companie. Eram în concediu, dar nu asta este justificarea. Surulescu rãspunde şi când este în concediu şi când nu. Îmi asum rãspunderea pentru tot ce se întâmplã la Compania Naţionalã a Huilei. Dumneavoastrã credeţi cã cineva din conducerea Companiei, de pe orice post ar fi fost, de pe cel de general ori adjunct, dacã la cunoştinţa lui s-ar fi adus realitatea din subteran, ar mai fi permis o secundã sã se mai întâmple? Vã spun eu cã nu. Nu CNH conduce abatajele! Pentru ce existã în minele din Valea asta directori de minã, ingineri şefi şi şefi de sectoare? Minerii erau la serviciu pentru cã aşa era programul.
Reporter: Ce s-a întâmplat cu banii pentru minerit? S-au vehiculat sume foarte mari…
Daniel Surulescu: Eu aş fi vrut sã am mãcar o şesime din banii vehi­culaţi în aceste zile şi alta era situaţia. Ar fi fost totul în regulã în Valea Jiului. Chiar cu 200 milioane euro se pot pune la punct toate problemele.
Este adevãrat ce a spus şi minis­trul Vosganian cã s-au dat bani. Ceva nu este în regulã. Vorbim de douã lucruri distincte. În Valea Jiului nu s-au putut investi atâţia bani cât am fi vrut noi pentru cã aceastã companie vine cu un bolovan dupã ea. Sunt datorii din perioada 1993-2003. Luaţi-i pe ãia la întrebãri din acea perioadã, dar nu pe directorii generali, ci guvernele care dãdeau bani la CNH numai pentru salarii şi restul tot ce trebuia plãtit la stat nu se dãdea. Doi: se ţinea un preţ artificial de 2-3 dolari pe tona de huilã, când preţul mondial era la 20 dolari pe tonã. Nu sunt de vinã cei 11.300 de mineri care mai sunt în Valea Jiului pentru datoriile acumulate cu cei 48.000 de mineri în 1993. Am vãzut la televizor cã fiecare guvernare ne-a iertat datoriile şi noi nu am ştiut cum sã facem mai repede alte datorii. Vãd pe televiziuni „superdeştepte”, cu „deontologi” şi cu reporteri „extraordinari”, şi cu nume „mari” care spun cã CNH a fost iertatã de datorii. Compania nu a fost iertatã niciodatã de niciun ban, nu de un leu, de nimeni, de niciun guvern. Dar acum zic, hai sã aruncãm cu piatra.
Am vãzut femei experte în mine­rit. Sunt „extraordinare”. Li s-a pus viaţa în pericol, au intrat în minã o datã la plimbare cu trenuleţul şi viaţa doamnei Ridzi a fost în pericol. A fost în pericol la mina Li­vezeni. Mineri de la Livezeni, n-o mai primiţi pe doamna Ridzi în minã cã moare! Monica Iacob-Ridzi a declarat la televizor cã viaţa ei este în pericol. Se pricepe la minerit, toatã lumea se pricepe la minerit! Fostul ministru Iancu, pe care îl respect, am colaborat în perioada 2003-2004, vine şi îşi aminteşte şi el ceva despre o metodã criminalã. El confundã bancul subminat cu surparea cãrbunelui şi a rocilor înconjurãtoare. Şi ies pe posturile naţionale şi declarã aceştia tot felul de prostii şi oamenii sunt îngrijoraţi cã li se închide mina.
Acum vorbeşte Miron Cozma „al nostru”. Se pare cã faptul cã a stat atâta la puşcãrie i-a afectat creierul. Nu mai ştie cã bioxidul de carbon este gaz inert, nu arde, nu produce arsuri. El se apucã sã vorbeascã cã minerilor le-au fost afectate cãile respiratorii de bioxid de carbon. Sau de senzori de metan în spaţiu exploatat, pe pietre. Cred cã de mult nu a mai fost Miron în minã şi nu mai ţine minte. Râd minerii la Petrila, la Lupeni, când Cozma le-a spus: mineri, nu mai intraţi cã mina voastrã se închide de mâine de la schimbul doi, 30 de zile. Miron instigã la revoltã. S-a trezit el sã spunã: bã, minerii de la Lupeni, nu mai intraţi. Asta numai de a-şi face notorietate. S-a dus baba cu colacii, nu se mai duc minerii dupã el. Este atentat la siguranţa statului ceea ce a fãcut el, el care este eliberat din puşcãrie condiţionat. Oricând ceea ce a fãcut el poate fi luat ca instigare, existã probe şi se pot da la Parchet. Împotriva cui a vrut sã instige minerii? Împotriva lui Suru­lescu? Pãi, Surulescu pleacã singur, nu trebuie sã instige minerii. Altceva a vrut sã facã. A vrut iar dezordine în ţara asta, sã plecãm dupã el şi sã tragem apoi 20 de ani ca înecaţii sã ne scoatem la luminã. Asta a vrut sã facã. A crezut cã-i mai merge. Minerul din Valea Jiului de astãzi este om ca lumea, ştie pe ce lume trãieşte. Chemaţi, domnule, mineri adevãraţi sã vorbeascã.
Reporter: De ce v-a enervat aşa tare cã Monica Iacob-Ridzi şi-a dat cu pãrerea…?
Daniel Surulescu: Şi mie mi-au spus oamenii acest lucru în sala de pontaj, la Petrila. Dar minerii adevãraţi spun tot ce doresc sã spunã. Dar când vãd la televizor tot felul de beţivi, de oameni care nu mai au nicio legãturã cu mina de 10, 20 de ani, denotã cã habar nu au ce se întâmplã. Vin cu tot felul de pãreri şi alţii. Ce a fãcut partidul  meu, partidul acela, uite cum m-am trezit eu dimineaţa când fãceam gogoşi şi m-am gândit cum aş face eu minerit şi aşa mai departe. De acord sã-ţi spui pãrerea, dar nu vii şi dai expertize şi spui cã eşti cea mai bunã mineriţã din lumea asta şi ea nu a ştiut sã-şi facã proiectul de doctorat. S-a trezit cã şi-a fãcut o lucrare de doctorat pe o lege care era expiratã. Tot de Monica Iacob-Ridzi vorbesc care vãd cã este expert în orice. De la gondole, la bani euro­peni pe care nu i-am vãzut şi avioa­ne şi minerit.
Apoi spun cã nu fac campanie electoralã, dar spaţiile electorale imen­se sunt pline de necroloage electorale. Pãi nu le este ruşine?! Ei cred cã oamenii ãştia sunt chiar aşa de proşti?
Mi se pare imoral sã joci cu bocancii, cu tocurile pe morţii noştri. Nu e vorba numai de ea. Ce s-a întâm­­plat în Valea Jiului, acest lucru extraordinar de grav, care nu trebuie sã rãmânã aşa, a scos la ivealã întreaga culturã a acestei societãţi. Nu mai trebuie sã vinã nimeni sã-mi spunã de ce suntem aşa de în urmã, de ce nu putem sã ajungem unde trebuie, pentru cã se cautã din necazul cuiva sã facem profit. Pe mine chestia asta mã scârbeşte şi sã vorbesc. Mã scâr­beşte acest lucru. Toate apariţiile cu salariile şi cu alte minciuni au apãrut pentru cã trebuie sã dea în Surulescu. S-au dus sã filmeze casa bunicilor de la Vulcan, fãcutã la 1900 de strãbunicul meu. Aia este subiect de presã. Nici mãcar nu este a mea în totalitate. O am împreunã cu mama şi sora mea.  Dupã 100 de ani,  am reuşit s-o zu­grãvesc şi trebuie filmatã şi datã pe toate posturile. Veniţi şi daţi-o pe toa­te posturile.
Da, am fost şi în America. Sun­tem cea mai mare companie din România, ca numãr de angajaţi. Sunt preşedintele patronatului mi­nier şi, o datã la patru ani, se face un târg la care participã cei mai buni din lumea asta din minerit. Normal este sã te duci sã vezi şi tu mãcar cum trãiesc alţii şi ce ar trebui sã cumperi pentru aici. Am vãzut o staţie de inertizare care ne-ar trebui aici şi se poate lua mai ieftin. Noi vrem sã fim ca americanii, sau ca vest europenii, dar sã stãm aici şi sã vinã cineva sã ne dea sau sã ne facã.
Când vãd o deşteaptã de aia coafatã pe la Bruxelles, sau pe unde dracu o fi coafatã - vã rog sã mã scuzaţi pentru ieşire - şi vine şi spune cã nu trebuie sã intre salvatorii 24 de ore de la incident. Dar de unde ştie ea? Unde a citit ea chestia asta? Îl are ea acasã acel regulament voluminos? Mai e una pe la o televiziune care vorbeşte printre dinţi, care le ştie pe toate. Sã vinã, domnule, anchetatorul sã spunã dacã trebuiau sã intre salvatorii sau nu. Salvatorii nu sunt angajaţi ca salvatori. Ei sunt mineri, care prin voluntariat fac salvare. Deci VOR. El vrea sã fie salvator, sunt oameni care fac asta din suflet.
Am spus-o de mii de ori cã nu vreau cãrbune cu sânge şi am închis zeci de abataje de zeci de ori. Le e fricã cã nu mai avem loc de muncã? Nu trebuie sã ţin de locul de muncã şi sã mor pentru el. Nu este corect aşa. Viaţa este cel mai preţios lucru pe care ni l-a dat Dumnezeu.
Reporter: Ce v-a deranjat cel mai mult în aceastã perioadã?
Daniel Surulescu: Coioţii, şacalii, hienele, corbii, toate animalele astea care trãiesc din hoituri, care s-au arãtat cu faţã umanã şi şi-au arãtat adevãrata faţã. Pe Miron poate îl înţeleg. Pe ceilalţi care-şi dau cu pãrerea despre minerit, care habar nu au, care ne-au închis Defileul şi alţii, de ãia vorbesc. Şi compasiunea şi condoleanţele vin ca ceva forţat artificial. Salvatorii noştri, de ei nu vorbeşte nimeni. Uite vã dau un nume, un erou, un om extraordinar: Jujan Constan­tin… Sã ţineţi minte chestia asta.
Reporter: Au existat critici cã eraţi în campanie electoralã când s-a întâmplat…
Daniel Surulescu: Puteam sã fiu la serviciu şi se întâmpla. V-am spus cã îmi asum responsabilitatea chiar dacã am fost în concediu. Eram în concediul legal pentru cã eram în campanie electoralã. Da, am vrut sã fiu deputat. Poate asta a fost greşeala vieţii mele,  dar vreau în continuare acest lucru.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema

Compania Naţională a Huilei Petroşani se află în topul primelor 100 de firme mari de stat şi private din România, fiind a doua [..]

11.12.2008, 18:37   |    0 comentarii

„Nu am fost schimbat din funcţie. Administratorul special e una şi directorul general altceva. Fiecare are un scop comun, dar at[..]

26.11.2008, 16:31   |    0 comentarii

Rãutãcios poţi fi pânã la un punct. Spunând despre cineva cã era la un chef - fãr&at[..]

25.11.2008, 15:42   |    0 comentarii

L-am vãzut, la Mondo TV, într-un interviu acordat în exclusivitate, pe Daniel Su­ru­lescu - directorul general al Com[..]

21.11.2008, 14:53   |    0 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter