29.01.2014, 21:13:53 | 2 comentarii | 2146 vizualizari
GALERIE:
![]()
Proiectul ZVJ „Cartierul consilierului”. Episodul 1 / Cu Viorel Pascu, consilier local PSD,pe drumurile Coloniei Petroşani
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Ne-am gândit că cea mai bună interfaţă între problemele unei administraţii publice locale şi comunitate o reprezintă consilierii locali, care locuiesc în cartierele localităţilor noastre şi care cunosc cel mai bine situaţia. De aceea, de azi, în fiecare săptămână vom alege o localitate şi un cartier, unde vom merge pe teren împreună cu consilierul local sau consilierii care locuiesc în cartierul respectiv. Săptămâna aceasta am pornit la drum alături de consilierul local petroşenean Viorel Pascu, membru al PSD, în Cartierul Colonie, un cartier unde locuieşte de mai bine de 30 de ani. Un cartier considerat a fi printre cele mai problematice din Petroşani, cu destule probleme sociale şi de infrastructură.
Consilierul Pascu
Consilierul local petroşenean Viorel Pascu a acces în Consiliul Local Petroşani din partea PSD Petroşani (de fapt, USL, căci sub această siglă PNL şi PSD au participat la alegrile locale din 2012), urmare a arestării lui Alin Simota. În rândurile ce urmează vom dezvălui o parte dintre problemele semnalate de activul consilier local, cu care ne-am plimbat marţi, 28 ianuarie, pe străzile cartierului, timp de mai bine de o oră, atât cu maşina, cât şi pe jos.
„Eu sunt un pensionar din sistemul minier. Timp de 20 de ani am lucrat la Mina Lonea, parcurgând toate etapele până la nivelul de ing. şef producţie. Apoi, din anumite motive de reorganizare, am fost promovat de directorul general Daniel Surulescu la CNH, unde am activat ca şef serviciu Control, urmărire producţie până am ieşit la pensie. Din păcate, după ce am ieşit la pensie, ca şi alţi ingineri sau specialişti, n-am mai fost consultaţi cu nimic despre minerit, dar asta e o altă poveste… Acum sunt consilier local din partea PSD, partid de care m-am legat încă de la înfiinţare, intrând în consiliul local ca reprezentant al vocilor multe din Colonia Petroşani, cartier unde locuiesc de mai bine de 30 de ani. Vom merge împreună pe străzile Coloniei Petroşani să vă arăt la faţa locului care e situaţia, să vedem ce s-a făcut şi ce mai este de făcut, ca să transmitem, într-o transparenţă totală, mesajul spre vârful administraţiei publice locale, dar şi spre cetăţeni”, ne-a spus consilierul Pascu.
Trecerea la nivel de calea ferată
Prima chestiune semnalată de consilier a fost încă de la intrarea în Colonia Petroşani, la trecerea de cale ferată, la nivel, pe drumul care duce spre toate străzile coloniei dar şi spre Gara Petroşani.
„Aici ne trebuie o trecere de nivel peste calea ferată, modernă, lucru pe care l-au reuşit, de exemplu, cei din comuna Baru sau cei din Petrila. E drept, la Petrila e vorba doar de o singură linie ferată, aici e vorba de două, dar cred acest amănunt contează mai puţin şi important pentru şoferi ar fi să se facă. Faptul îmbucurător pe care pot să-l menţionez aici este că, la intervenţia mea, dl. primar Tiberiu Iacob-Ridzi mi-a zis că nu mai scoate proiect de hotărâre la consiliu local, deoarece această lucrare e prevăzută în programul de investiţii al primăriei din acest an”, spune cu fairplay politic consilierul PSD.
Asfaltarea tuturor străzilor şi reabilitarea tuturor trotuarelor
Apoi, am luat-o cu maşina pe strada Vlad Ţepeş şi am ajuns pe strada Radu Şapcă. Aici consilierul a oprit maşina, ne-am dat jos şi ne-a arătat, concret, despre ce este vorba: „Vedeţi, pe strada asta, primii 25 de metri, la intrarea pe ea sunt asfaltaţi, la fel, trotuarele sunt reabilitate. Apoi, haideţi să vă arăt, următorii 80 de metri sunt neasfaltaţi, iar trotuarele nereabilitate, apoi urmează alţi 25 de metri asfaltaţi şi 25 de metri de trotuare reabilitate, până se termină strada. Cam la fel stau lucrurile şi pe strada Micu Klein, unde o să mergem de-aici. Vestea bună este că domnul primar şi cei din primărie lucrează acum la un proiect care vizează reabilitarea tuturor străzilor şi trotuarelor din colonie, dar şi din oraş, rămase neasfaltate după finalizarea celorlalte proiecte, proiect integrat care va fi finanţat din fonduri europene. În acest cartier ar fi reabilitate toate străzile pe care s-a introdus sau se va introduce canalizarea, precum şi străzile cum sunt Radu Şapcă sau Micu Klein, care au fost modernizate parţial, deoarece n-au intrat pe proiectul celălalt decât aceşti 25 de metri de la capetele străzii, mai mult nefiind acceptat”.
Protecţia clădirii grădiniţei
Strada Dacia am parcurs-o la pas. Pe drum consilierul ne-a arătat mai multe probleme existente pe această stradă, multe comune şi cu alte străzi. De exemplu, zona containerelor de gunoi de pe colţul străzii Dacia cu intersecţia spre strada Aleea Plopilor. Un adevărat focar de mizerie. La ora la care noi am trecut pe-acolo containerele erau aproape pline, iar pe lângă ele, pe o rază de câţiva metri pătraţi, deşeurile menajere şi mizeriile de tot felul, aruncate pe lângă containere, erau la ele acasă. „Vedeţi, aici a fost gard împrejmuitor, dar a fost furat. Avem indivizi care, din păcate, numai cu asta se ocupă. Pe de altă parte, unii aruncă deşeurile casnice din… avion, împrăştiind mizeria peste tot. Acest focar de mizerie este, din păcate, chiar lângă grădiniţa copiilor, de aceea trebuie făcut ceva de urgenţă. Probabil trebuie făcut un gard din beton sau ceva care să nu poată fi stricat. Cred că soluţii se găsesc, iar eu am atras atenţia de vreo câteva ori. Să vedem anul acesta ce măsuri se iau. Dacă nu, voi insista din nou”, ne-a spus îngrijorat consilierul.
O altă problemă semnalată de acesta, tot pe strada Dacia, este gardul care împrejmuieşte spatele grădiniţei. Este vorba de un gard de lemn, destul de mic ca înălţime, care nu mai face faţă cerinţelor actuale şi care ar trebui schimbat, mai ales că se găsesc destui golani care să-l sară şi să intre seara în curtea grădiniţei, furând periodic tot ce apucă. Pe de altă parte, legat tot de acest gard, o parte din spatele clădirii nu este protejată de un gard împrejmuitor. Asta face ca derbedeii să spargă seara, în lipsă de altă ocupaţie, pereţii grădiniţei. Într-o poză am surprins acest aspect. Un gard protector, care să acopere şi spatele grădiniţei, la vreo doi metri înălţime, ar proteja clădirea şi ar da şi un aspect îngrijit instituţiei unde învaţă elevi. Oricum, nu e vorba decât de vreo 10-15 metri de gard, nu mai mult.
Reparaţii exterioare la grădiniţă
Trecând pe strada Aleea Plopilor am văzut clădirea grădiniţei şi din laterală şi apoi din faţă. Ştim că s-au făcut mari eforturi pentru îmbunătăţirea clădirii şi a mobilierului, şi a condiţiilor de învăţământ, dar pe exterior ar mai fi de reparat streaşina clădirii, apa de ploaie sau zăpada topită prelingându-se în momentul de faţă pe pereţii clădirii, ceea ce duce la interior la umezeală şi, în timp, la igrasie.
Din 15 coşuri, doar 4 n-au fost distruse
Primăria şi consilierul Pascu s-au zbătut ca pe strada Aleea Plopilor să se monteze cât mai multe coşuri de gunoi, făcându-se astfel un fel de experiment, menit să se constate cât rezistă aceste coşuri de gunoi. Dacă treaba ar fi ieşit bine, s-ar fi continuat cu montarea de noi coşuri de gunoi stradale şi pe stâlpii de pe alte străzi. „Din păcate, chiar dacă primăria a avut bune intenţii, din 15 coşuri de gunoi montate, în câteva luni n-au mai rezistat decât vreo 4. Restul au fost furate sau sparte cu piciorul de anumiţi nătărăi care se îmbată şi apoi sunt puşi pe distrugeri. Este păcat că avem asemenea oameni printre noi. Totuşi, cred că ar trebui reluat experimentul, iar poliţia locală să fie mai prezentă şi să dea sancţiuni aspre celor care fac aceste stricăciuni. Ei pot fi surprinşi asupra faptului şi apoi trebuie să plătească pentru faptele lor. Nu suntem în junglă, trebuie să fim mai fermi cu aceşti indivizi”, ne-a spus vădit supărat Pascu
„Casa cu steaguri”…
Ultimii paşi prin Colonie i-am făcut marţi pe strada Aradului. O stradă cunoscută, destul de lungă şi cu multe case, îmbrăcată şi ea în haine hibernale. Serviciul de deszăpezire a mers cu plugul şi pe această stradă, dar sare şi nisip nu s-a mai aruncat de vreo trei-patru zile, fapt care le dă dimineaţa mari bătăi de cap celor care au maşini. În fotografia făcută de noi se poate sesiza acest aspect.
Imediat după intersecţie am dat şi de o casă cu steaguri, Tricolorul fiind la loc de frunte. „Iată, o casă de români adevăraţi, dar şi de buni gospodari, pentru că, uitaţi, au trotuarul din faţă curăţat şi nu au aşteptat să vină angajaţii primăriei să le cureţe zăpada”, i-am zis noi consilierului, fără să ştim că acea casă e exact casa bătrânească a familiei, unde Viorel Pascu locuieşte de peste 30 de ani! „Asta e casa mea…”, ne-a răspuns încurcat şi cu multă modestie consilierul. Intrând în curte am dat cu ochii de un spaţiu care semăna ca un altar, unde Sfânta Varvara de pe o icoană se afla pusă la loc de cinste. „Este refugiul meu de meditaţie”, ne-a răspuns cu timiditate consilierul local.
Concluziile consilierului local Pascu
Consilierul local a tras şi ultimele concluzii. Este interesant că Viorel Pascu nu s-a ferit de cuvinte, mai ales când a vorbit de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Fapt care ne face să credem că pentru consilierul local prioritar petroşenean dimineaţa cetăţeanul, mai exact ce se face sau nu se face pentru comunitate de administraţia publică locală, şi mai puţin lupta sau hârjoneala politică. Semn bun, am zice, şi un demn exemplu de luat şi de către alţi consilieri, din toate localităţile noastre, unii confundând funcţia de consilier cu funcţia politică, ceea ce nu-i tot una.
„Cu respect trebuie să remarc că administraţia publică locală, sub mandatul primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, s-a aplecat şi a derulat proiecte importante pentru cetăţenii din acest cartier, unde standardele de educaţie la unii concetăţeni mai lasă un pic de dorit. Ceea ce mă face să cred că vor mai trece câteva generaţii până să ajungem şi în colonie la un nivel de reprezentare cât de cât civilizat. De aceea, ar fi de bun augur dacă o parte din timpul arondării în oraş, poliţia locală l-ar dedica şi Coloniei Petroşani. Dacă am vorbit de realizările administraţiei condusă de primarul actual, nu înseamnă că lucrurile s-au terminat şi că trebuie să ne culcăm pe o ureche, pentru că mai sunt multe de făcut… Aşteptăm cu nerăbdare primii paşi ai proiectului pe fonduri structurale, care vizează străzile, inclusiv cele rămase neasfaltate din colonie, sau trotuarele, cum domnul primar a promis, inclusiv anul acesta, mai ales străzile dinspre zona turnului de apă, care sunt praf. O dată cu introducerea canalizării, a asfaltării drumurilor şi trotuarelor, ar mai rămâne introducerea gazului metan şi în acest cartier. Toate cele trei elemente odată implementate, acest cartier s-ar ridica mult şi, într-adevăr, oamenii ar avea condiţii ca în oraş, practic nu s-ar mai simţi diferenţa. Şi încă ceva… Cred că dacă am crea o asociaţie de proprietari şi în Colonie, atunci s-ar putea intra pe anumite programe europene care vizează reabilitări de clădiri, astfel că cei mai mulţi din acest cartier şi-ar putea reabilita şi casele. Vă daţi seama ce cartier frumos de case am avea?! O să ridic şi această problemă”, a încheiat într-o notă constructivă Viorel Pascu, consilierul PSD Petroşani.
O altă problemă semnalată de acesta, tot pe strada Dacia, este gardul care împrejmuieşte spatele grădiniţei. Este vorba de un gard de lemn, destul de mic ca înălţime, care nu mai face faţă cerinţelor actuale şi care ar trebui schimbat, mai ales că se găsesc destui golani care să-l sară şi să intre seara în curtea grădiniţei, furând periodic tot ce apucă. Pe de altă parte, legat tot de acest gard, o parte din spatele clădirii nu este protejată de un gard împrejmuitor. Asta face ca derbedeii să spargă seara, în lipsă de altă ocupaţie, pereţii grădiniţei. Într-o poză am surprins acest aspect. Un gard protector, care să acopere şi spatele grădiniţei, la vreo doi metri înălţime, ar proteja clădirea şi ar da şi un aspect îngrijit instituţiei unde învaţă elevi. Oricum, nu e vorba decât de vreo 10-15 metri de gard, nu mai mult.
Reparaţii exterioare la grădiniţă
Trecând pe strada Aleea Plopilor am văzut clădirea grădiniţei şi din laterală şi apoi din faţă. Ştim că s-au făcut mari eforturi pentru îmbunătăţirea clădirii şi a mobilierului, şi a condiţiilor de învăţământ, dar pe exterior ar mai fi de reparat streaşina clădirii, apa de ploaie sau zăpada topită prelingându-se în momentul de faţă pe pereţii clădirii, ceea ce duce la interior la umezeală şi, în timp, la igrasie.
Din 15 coşuri, doar 4 n-au fost distruse
Primăria şi consilierul Pascu s-au zbătut ca pe strada Aleea Plopilor să se monteze cât mai multe coşuri de gunoi, făcându-se astfel un fel de experiment, menit să se constate cât rezistă aceste coşuri de gunoi. Dacă treaba ar fi ieşit bine, s-ar fi continuat cu montarea de noi coşuri de gunoi stradale şi pe stâlpii de pe alte străzi. „Din păcate, chiar dacă primăria a avut bune intenţii, din 15 coşuri de gunoi montate, în câteva luni n-au mai rezistat decât vreo 4. Restul au fost furate sau sparte cu piciorul de anumiţi nătărăi care se îmbată şi apoi sunt puşi pe distrugeri. Este păcat că avem asemenea oameni printre noi. Totuşi, cred că ar trebui reluat experimentul, iar poliţia locală să fie mai prezentă şi să dea sancţiuni aspre celor care fac aceste stricăciuni. Ei pot fi surprinşi asupra faptului şi apoi trebuie să plătească pentru faptele lor. Nu suntem în junglă, trebuie să fim mai fermi cu aceşti indivizi”, ne-a spus vădit supărat Pascu.
„Casa cu steaguri”…
Ultimii paşi prin Colonie i-am făcut marţi pe strada Aradului. O stradă cunoscută, destul de lungă şi cu multe case, îmbrăcată şi ea în haine hibernale. Serviciul de deszăpezire a mers cu plugul şi pe această stradă, dar sare şi nisip nu s-a mai aruncat de vreo trei-patru zile, fapt care le dă dimineaţa mari bătăi de cap celor care au maşini. În fotografia făcută de noi se poate sesiza acest aspect.
Imediat după intersecţie am dat şi de o casă cu steaguri, Tricolorul fiind la loc de frunte. „Iată, o casă de români adevăraţi, dar şi de buni gospodari, pentru că, uitaţi, au trotuarul din faţă curăţat şi nu au aşteptat să vină angajaţii primăriei să le cureţe zăpada”, i-am zis noi consilierului, fără să ştim că acea casă e exact casa bătrânească a familiei, unde Viorel Pascu locuieşte de peste 30 de ani! „Asta e casa mea…”, ne-a răspuns încurcat şi cu multă modestie consilierul. Intrând în curte am dat cu ochii de un spaţiu care semăna ca un altar, unde Sfânta Varvara de pe o icoană se afla pusă la loc de cinste. „Este refugiul meu de meditaţie”, ne-a răspuns cu timiditate consilierul local.
Concluziile consilierului local Pascu
Consilierul local a tras şi ultimele concluzii. Este interesant că Viorel Pascu nu s-a ferit de cuvinte, mai ales când a vorbit de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Fapt care ne face să credem că pentru consilierul local prioritar e cetăţeanul. Mai exact ce se face sau nu se face pentru comunitate de administraţia publică locală, şi mai puţin lupta sau hârjoneala politică. Semn bun, am zice, şi un demn exemplu de luat şi de către alţi consilieri, din toate localităţile noastre, unii confundând funcţia de consilier cu funcţia politică, ceea ce nu-i tot una.
„Cu respect trebuie să remarc că administraţia publică locală, sub mandatul primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, s-a aplecat şi a derulat proiecte importante pentru cetăţenii din acest cartier, unde standardele de educaţie la unii concetăţeni mai lasă un pic de dorit. Ceea ce mă face să cred că vor mai trece câteva generaţii până să ajungem şi în colonie la un nivel de reprezentare cât de cât civilizat. De aceea, ar fi de bun augur dacă o parte din timpul arondării în oraş poliţia locală l-ar dedica şi Coloniei Petroşani. Dacă am vorbit de realizările administraţiei condusă de primarul actual, nu înseamnă că lucrurile s-au terminat şi că trebuie să ne culcăm pe o ureche, pentru că mai sunt multe de făcut… Aşteptăm cu nerăbdare primii paşi ai proiectului pe fonduri structurale, care vizează străzile, inclusiv cele rămase neasfaltate din colonie, sau trotuarele, cum domnul primar a promis, inclusiv anul acesta, mai ales străzile dinspre zona turnului de apă, care sunt praf. Odată cu introducerea canalizării, a asfaltării drumurilor şi trotuarelor, ar mai rămâne introducerea gazului metan şi în acest cartier. Toate cele trei elemente odată implementate, acest cartier s-ar ridica mult şi, într-adevăr, oamenii ar avea condiţii ca în oraş, practic nu s-ar mai simţi diferenţa. Şi încă ceva… Cred că dacă am crea o asociaţie de proprietari şi în Colonie atunci s-ar putea intra pe anumite programe europene care vizează reabilitări de clădiri, astfel că cei mai mulţi din acest cartier şi-ar putea reabilita şi casele. Vă daţi seama ce cartier frumos de case am avea?! O să ridic şi această problemă”, a încheiat într-o notă constructivă Viorel Pascu, consilierul PSD Petroşani.
Comentarii articol (2 )
#1
![]()
si voi ati mers exact ca primarul.... pe 2-3 strazi dar nu a-ti venit sa vedeti zona de nord..... strazi ca jiului circa pompieri, alecsandri, sarmisegetuza si altele arata ca dupa razboiul din Kosovo... oare va ajunge domnul consilier si pe aceste strazi??
#2
![]()
pascu asta concureaza cu zamfir la postul de cel mai slab inginer din istoria minei lonea iar acum vrea sa ne arunce praf in ochi ca l preocupa soarta cetatenilor cu pascu si altii ca el sigur vor fi mari succese iar actualul primar cistiga nestingherit inca 10 mandate.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|