02.02.2014,  18:55:03 | 16 comentarii | 6495 vizualizari
Daniel Stepan, consilier local PP-DD: / „Bată-l norocul de proiect! Mi-a ieşit şi pe nas, şi pe ochi şi pe urechi!”
de Alina PIPAN

După dezbateri în şedinţele organizate trei luni la rând, în sfârşit s-a aprobat în Consiliul Local Petroşani finanţarea publicării unui volum considerat controversat.

A ajuns de-a dreptul ridicolă disputa din Consiliul Local Petroşani cu privire la aprobarea unei sume modice, 3.000 de lei, pentru publicarea volumului cu titlul „Valea Jiului la începutul secolului XX” aparţinând autorilor Mircea Baron, Iosif Andraş şi Eduard Wersanski. Volumul vorbeşte despre influenţa Imperiului Austro-Ungar în zona noastră în perioada amintită. Având doi autori maghiari, unii consilieri onsiderau probabil cartea ca fiind un manifest, deşi ea vorbeşte doar despre o realitate istorică.
Niciunul dintre cei mânaţi de bănuieli nu a avut curajul să-şi spună teama vădit. S-au inventat scuze peste scuze, în şedinţe consecutive, pentru a nu se vota proiectul.
La prima apariţie pe ordinea de zi s-a cerut amânarea proiectului până la prezentarea volumului efectiv pentru a fi conspectat de consilieri. Apoi s-a cerut o prezentare a lucrării de către autori în consiliul local. S-a întâmplat şi asta. Joi, Ioan Rus, consilier PSD, a vrut să mai pună o piedică proiectului şi a propus un amendament, prin care consiliul local să nu finanţeze tipărirea volumului. Ci să achiziţioneze volumul, după tipărire, cu suma de 3000 de lei. Dar autorii practic cereau bani de tipar, acesta fiind scopul pentru care s-au adresat consiliului local cu o solici­tare. Deci consilierul Rus găsise încă un artificiu care să împiedice tipărirea volumului. Petru Drăgoescu a venit cu amendament la amendament, cerând achiziţia acesteia, dar mărirea sumei de achiziţie, având în vedere că numai cu câteva minute înainte se vota achiziţia unui alt volum, pentru suma de 9.975 lei. Discuţia vizavi de acest proiect dura deja mai mult decât durase discutarea bugetului, deci devenise ridicolă. Vorba consilierului Butulescu: “...oamenii publică o carte nu iau Ardealul şi fug cu el în spate...”.
Discuţia ridicolă a fost oprită de răbufnirea consilierului PP-DD, Daniel Stepan: „Bată-l norocul de proiect! Mi-a ieşit şi pe nas, şi pe ochi şi pe urechi!”. Acesta a cerut colegilor să nu se mai învârtă în jurul cozii şi să voteze proiectul ca atare, mai ales că autorii au făcut tot ce le-a cerut consiliul, iar de trei luni proiectul tot reapărea pe lista de propuneri, fiind din ce în ce mai disputat. La vot amendamentele nu au trecut, iar în final proiectul s-a votat ca atare.

Nota redacţiei
Fără a exagera, suntem de părere că puţini sunt consilierii locali cu capacităţi reale de a-şi da cu părerea despre volumul la a cărui redactare au participat universitarii Baron şi Andraş. Pentru simplul motiv că parte din aleşii locali nici măcar n-au citit cât au scris şi cercetat, la viaţa dumnealor, universitarii Baron şi Andraş. Legislativul local are un cu totul şi cu totul alt defect, unul esenţial: grila de finanţare a proiectelor culturale este una injustă, disproporţionată. Volumele de valoare sunt sprijinite cu sume modeste, în timp ce broşurile şi copy-paste-urile sunt finanţate generos, în total dispreţ faţă de interesul public. La fel cum, tot în privinţa proiectelor culturale, etnicii maghiari devin tot mai importanţi pentru administraţia locală, uneori chiar mai importaţi decât populaţia majoritară. (C. DOCEA)


Comentarii articol (16 )

#1 dan02.02.2014,  20:10:05
Cataline, cum sa accepte Consiliul Local sa ofere banii aia, cand majoritatea din consiliu au fost studentii celor 2, si ce au zis, ne-ai ars in facultate, te ardem noi acum.....
#2 No comment03.02.2014,  11:10:32
Toate bune si frumoase, dar le-a cerut cineva o adevarinta de venit ca sa se poata vedea daca distinsii universitari sunt in imposibilitatea de a-si scoate singuri cartea? Cum sunt trei insi le revenea la fiecare cate 10 milioane de lei vechi. Asta inseamna 1,36% din salariul domnului Baron pe un an de zile (73 de mii de lei). Poate ca onoratul consiliu trebuia sa sprijine alti cetateni care se afla in imposibilitatea de a publica pentru ca veniturile lor sunt mici. Si inca ceva: de ce din taxele si impozitele platite de pensionari si cei cu venituri minime pe economie sa fie sustinuti cei care au salarii de 70 de milioane de lei pe luna? Poate ca viata in valea jiului la inceput de secol XX era faina, mai ales ca era in ungaria mare. ce nu se simte si nu se vede este o dara minimala de decenta si demnitate la distinsii universitari care s-au milogit luni de zile pentru 1000 de lei...
#3 Dimitrie Jura03.02.2014,  11:50:36
Pentru toti consilierii din Vale sunt mai importante anveloparile de blocuri. Daca beizadelele ar face scoala ar fi altrceva. Toaca insa bannii facuti de parinti din smenuri, asa ca da-i dracului de telectuali.
#4 Ionel03.02.2014,  15:17:40
Fara sa fiu un mare fan al lui Ioan Rus de aceasta data cred ca omul a gandit putin problema. Nu trebuie uitat ca profesorul Andras se ocupa cu obtinerea cetateniei maghiare pentru diverse persoane din Valea Jiului inclusiv persoane de nationalitate romana. Dupa cum au afirmat oficialii de la Budapesta acest lucru are scopul final de a duce la obiectivul pe care il au vecinii nostri maghiari inca de a doua zi dupa tratatul de la Trianon. In virtutea acestor lucruri nu cartea scrisa de profesorul Baron este problema care a trezit suspiciuni ci persoanele care au activitati care duc la subminarea statului. „Bată-l norocul de proiect! Mi-a ieşit şi pe nas, şi pe ochi şi pe urechi!” - exemplu de gandire superficiala.
#5 Pentru Ionel03.02.2014,  18:16:57
Dar asocierea cu persoane care au activitati ce duc la subminarea statului, dupa cum scrieti, nu este o problema in sine? Si una serioasa caci aduce atingere primului articol din Constitutia Romaniei. Prof Baron are nostalgii austro-ungare si ele sunt cunoscute bine in urma exprimarilor pe care le are si nu le ascunde. Cred ca asocierea cu ceilalti doi nu este intamplatoare si ca a participat cu mare drag la acest proiect. Din pacate...
#6 andras03.02.2014,  21:55:29
1.Domnule Dan, au fost sau nu au fost studenti, eu nu am "ars" pe nimeni in 35 de ani de activitate. Nu m-am gandit nicodata la varianta "ochi pentru ochi..." 2. Domnule No comment, atat eu, cat si dl. profesor Baron, am auto-finantat destule carti , cam toate pe care le-am scris. Aceasta nu am scris-o nici ca sa ne imbogatim, nici ca sa pagubim consiliul local, pur si simplu am dorit sa restituim cititorilor din Petrosani niste documente care vorbesc despre inceputurile mineritului din Valea jiului, si prima manifestare care a pus Petrosaniul si VAlea Jiului, ca zona importanta miniera in atentia Europei, si chiar a lumii. Nu ne-am milogit, am solicitat o cofinantare, conform legii,modica si decenta, care acopera o parte din cheltuielile de tipar, crezand ca Onor Consiliul local este interesat in promovarea imaginii Vaii Jiului, acum cand din nou apar idei care pun sub semnul intrebarii viitorul acesteia. Ne-a deranjat doar neintelegerea bunelor noastre intentii. 3. Domnule Ionel, nu "ma ocup obtinerea cetateniei maghiare pentru diverse persoane din Valea Jiului inclusiv persoane de nationalitate romana", in calitatea de presedinte al UDMR Petrosani, am acordat asistenta intocmirii formelor celor care doreau, in virtutea unei legi, dupa stiinta mea, necontestata de Statul Roman, sa obtina cetatenia maghiara. De 35 de ani subminez Statul Roman, contribuind la formarea de ingineri mineri, publicand 130 de articole de specialitate in reviste din lumea larga, ca AUTOR ROMAN, publicand 10 carti d3e specialitate, si predand cursuri in Franta, ca PROFESOR INVITAT ROMAN. DAca reconstituirea istorica a unor realitati economico-sociale dintr-o anumita perioada printr-o lucrare stiintifica care releva printre altele ca tehnica miniera de la 1900 din VAlea Jiului era la nivel mondial inseamna... nostalgie austro ungara ... asta tine de nivelul de intelegere al fiecaruia.
#7 Silviu, Radu si Ionel03.02.2014,  22:05:54
Una peste alta, Baron Mircea s-a potcovit. In timp se va dovedi ca este asa.
#8 endre04.02.2014,  09:55:56
1. "cu câteva minute înainte se vota achiziţia unui alt volum, pentru suma de 9.975 lei". Adica la o mai mult decat tripla nu a comentat nimeni. Asa cum nu a venit nimeni cu amendamente sau obiectiuni la nici o "subventionare" de volume din trecut, desi unele au avut ca autori consilieri locali, adica putin conflict de interese. 2. Referitor la "obtinerea cetateniei maghiare pentru diverse persoane din Valea Jiului inclusiv persoane de nationalitate romana". Sa stiti ca nimeni nu le-a pus acestor buni romani pusca la ceafa, nici nu i-a obligat sa ceara cetatenie maghiara. Faptul ca doresc aceasta cetatenie ar trebui, mari comentatori romani anonimi, sa va dea de gandit de cat de multumiti sunt acestia de cum merg treburile in tara lor. 3. "Si inca ceva: de ce din taxele si impozitele platite de pensionari si cei cu venituri minime pe economie sa fie sustinuti cei care au salarii de 70 de milioane de lei pe luna?". De ce nu va ganditi ca la 7000 de lei, statul retine de la angajat cam 2400 lei? Mai precis impozitul de 16% =1120 de lei, adica un minim pe economie si jumatate. Plus contributiile (somaj, sanatate si CAS) de 16,5% tot cam atat, pentru a le oferi celor care nu doresc sa munceasca. Doar pensiile mai mari de 1000 ron sunt impozitate pe diferenta ce depaseste aceasta suma, veniturile minime garantate sunt neimpozitate, iar asta nu e vina celor trei autori.
#9 Cornel04.02.2014,  13:58:21
In perioada Razboiului Rece nu putine au fost cazurile cand in SUA au fost arestati profesori universitari pentru ca erau spioni KGB. Una este sa fi un cadru universitar de valoare, respectabil ceea ce este valabil pentru ambii profesori si alta este sa ajuti la obtinerea cetateniei maghiare. Pentru cei care inca mai viseaza la Ungaria mare sunt vesti proaste, din cauza saraciei ungurii au migrat mai la vest iar pana la Szeged romanii au cumparat casa cu casa. Mai trebuie sa arboreze steagul romanesc.
#10 andras 04.02.2014,  14:13:58
dragi Silviu, radu si ionel fiti mai expliciti pentru cei care au dificultati la limba romana: EXPLICÍT, -Ă, expliciți, -te, adj. (Adesea adverbial) Care este exprimat limpede; deslușit, lămurit, clar. ♦ (Despre o funcție matematică) Care este egal cu o anumită expresie ce conține numai variabile independente. – Din fr. explicite, lat. explicitus. A POTCOVÍ ~ésc tranz. 1) (animale de tracțiune, mai ales cai) A înzestra cu potcoave. 2) (persoane) A face să ia un neadevăr drept adevăr (recurgând la o șmecherie); a păcăli; a amăgi; a înșela. 3) fig. pop. (persoane) A numi, contrar voinței, responsabil de ceva; a boieri. /Din potcoavă Nu cred ca sunteti atat de sofisticat in gandire. Ar trebui sa existe concordanta intre gandire si exprimare. A bon entendeur , salut!
#11 Soni04.02.2014,  14:36:14
Endre, meri te culca... E vorba de venit net, luat in mana puisor...unde mai pui alte avantaje si sporuri....
#12 Tot Soni04.02.2014,  15:48:06
Bai Endre, ce-ai priceput tu? Nu este vorba de vmg-isti, ci de cei cu salariul minim pe economie. In alta ordine de idei, si pensionarii si cei cu venit minim pe economie platesc impozite si taxe locale (pe apartament, casa, garsoniera, masina, cotet, garaj, pamant etc) din care se platesc domnului Baron (cu 70 de milioane net in mana pe luna) sponsorizari. Acum ai priceput, mai draga??? Cat priveste CASS-ul si profesorii cu zeci de milioane in mana pe luna isi platesc singuri, ca si cei cu 1000 de lei, somajul, pensia si spitalizarile, daca au nevoie Doamne fereste! Mai Endre, mai... mai sustii sponsorizarile pentru cei plini de bani?
#13 Domnului Andras cel activ pe forum04.02.2014,  17:07:12
Domnu Andras, ai aproape 540 de milioane de lei venit pe an si esti si seful atelierului de multiplicare la Upet. Asa scrie pe Declaratia de avere...ce vreti mai oameni buni, ce mai vreti? sa va dam sange? sa facem cutia milei pentru voi? decent ar fi sa renuntati la co-finatare. aveti bani sa va spalati pe cap cu ei. dar mai vreti voi sa mulgeti cate putin, cat se mai poate...fara sofisticarie: sa va fie rusine!
#14 Endre05.02.2014,  01:02:27
Domnule Soni, apelativele puisor, bai si mai sa le folositi in familie sau cu amicii dvs. Nu stiam ca dl no comment are avocat, dar va raspund "criticilor": Critica nr. 1. La un venit net, in mana, de 7000 de lei lunar (acesta include si sporuri si ce mai doriti Dvs deoarece este net, TOTAL, conform declaratiei de avere), statul incaseaza 2400 lei sub forma de impozite si contributii. Repet ca sa intelegeti, nu din 7000 i se ia aceasta suma ci ca sa primeasca 7000 in mana, statul ia 2400 de la angajat (din brut) si aproape inca pe atat de la angajator. Critica nr. 2. Accept partial "mustruluiala", credeam ca dl. no comment se refera la VMG. La salariul minimul pe economie se plateste impozit si contributii, cam 180 de lei. Impozite platim cu totii. Nu este vorba de sponsorizare sau de sustinere sau nu, este vorba de o co-finantare si despre drepturile si obligatiile egale in fata legii pentru toti. Sa fim sinceri, problema nu deranjeaza datorita sumei si salariilor "gigantice" ale celor care au cerut-o, ci datorita etniei a doi dintre acestia. Au existat autori mai bogati care au cerut si primit aceasta cofinantare legala, exista si autori care scot 4-5 carti pe an cu 4-5 cofinantari astfel, si nu a existat o astfel de mediatizare si nici nu a sarit dl. Rus sau altcineva de fund in sus asa de tare. Va doresc o seara buna.
#15 Soni05.02.2014,  07:49:38
" De ce nu va ganditi ca la 7000 de lei, statul retine de la angajat cam 2400 lei? Mai precis impozitul de 16% =1120 de lei, adica un minim pe economie si jumatate. Plus contributiile (somaj, sanatate si CAS) de 16,5% tot cam atat, pentru a le oferi celor care nu doresc sa munceasca". V-am citat domnule Endre, asta ca sa vedeti cum incercati sa manipulati. Dvs calculati 16% din 7000 de lei care inseamna fix, dar fix 1120 de lei. Asadar, nu calculati 16% din 10 000 de lei care inseamna 1600 de lei. Va rugam...ce deranjeaza NU ESTE ETNIA, eu ii consider romani si concetatenii mei.Ce deranjeaza este ca apeleaza la sume pe care si le permit cu usurinta. Chiar azi am citit in ZVJ ca o femeie traieste cu 67 de lei pe luna. Domnii Baron si Andras au cate 7000 de lei pe luna respectv 5000 de lei pe luna. Asta doare, nu etnia! sa fiti sanatos!
#16 radian15.02.2014,  12:07:41
Referirile la situatia financiara a autorilor mi se pare cel putin rautacioasa si inutila daca nu chiar tendentioasa. Care-i relevanta? Bugetul local prin vointa consilierilor locali (cei pe care noi i-am votat si care hotaresc in numele nostru) a fost defalcat pe mai multe capitole. Unul din acestea este cultura. Daca autorii ar fi solicitat sprijin financiar pentru nevoi personale s-ar fi justificat unele din luarile de pozitii de mai sus, dar asa? Cel mult e de discutat daca pentru volumul cu pricina se justifica sau nu cofinantarea. Eu personal as zice ca da, cu varf si indesat. Istoria antebelica a Vaii Jiului este una bogata in evenimente. Consider ca este in interesul nostru, al celor care locuim aici, sa stim cat mai multe despre ce a fost si ce s-a intamplat in acest perimetru. Orice carte care aduce in actualitate istoria locala este un castig pentru noi toti. De aici si pana la acuzatii de genul ca autorii fac apologia Imperiului Austro-Ungar e cale lunga. Trebuie sa fi incrancenat rau de tot sa vezi astfel de pericole la tot pasul ...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter