02.02.2014,  19:57:46 | 14 comentarii | 5493 vizualizari
Pentru a proteja o mână de bogătani, / Consilierii Stănescu (independent), Pavel şi Zaharia (ambii de la PNL) îşi permit să afecteze grav, neargumentat, interesele a 99,99% la sută dintre uricăneni
de Cătălin DOCEA

Oraşul pierde bani, cei trei se ţin de politică. Au respins un proiect generator de venituri pentru comunitate!

Joi, în data de 30 ianuarie a.c., s-a reunit Consiliul Local al oraşului Uricani. Pe ordinea de zi s-a aflat un proiect important pentru comunitate. Important în primul rând pentru că el ar trebui să genereze bani, atât de necesari la bugetul local. Bani pe care administraţia îi merită întrucât, aşa cum primarul subliniază, Primăria oraşului Uricani nu are datorii şi a angajat doar cheltuielile pe care şi le-a putut permite, fără a se împrumuta la bănci. “Am preferat să ne descurcăm doar cu bugetul local şi fonduri europene, acolo unde a fost cazul, fără a ne îndatora. Şi eu mi-aş dori mai multe pentru oraş, dar nu îmi permit să îndatorez populaţia pe 20 – 30 de ani şi nici nu doresc să mărim taxele şi impozitele dincolo de limita suportabilului. Am adoptat politica paşilor mărunţi şi ne întindem fix cât ne permite plapuma”, spune edilul Dănuţ Buhăescu.
Primarul, singurul în măsură să iniţieze acest tip de proiecte, a solicitat consilierilor locali să aprobe un proiect de hotărâre care viza închirierea pentru 5 ani de zile, prin licitaţie publică cu strigare, a unor pajişti (păşuni) din raza administrativ teritorială a oraşului Uricani. Acestea reprezintă o sursă importantă de bani pentru administraţia locală pentru că, dacă analizăm încasările similare recente, când păşunile au fost în arendă pe un an de zile, s-au încasat de la 50 de lei pe hectar, în unele cazuri, dar s-a ajuns şi până la sume cuprinse între 430 şi aproape 700 de lei pe hectar (acolo unde, la concurenţă, s-au prezentat mai mulţi ofertanţi, iar ofertele financiare au crescut). Suma estimată a se încasa anul acesta ar putea trece de 2 miliarde de lei vechi dacă ne gândim că în discuţie sunt aproximativ 500 de hectare de pajişti (păşuni). Primarul consideră că nivelul propus în şedinţă, de a se licita de la 400 de lei/ hectar, este unul rezonabil dacă avem în vedere că, în trecut, producătorii au primit de la APIA câte 900 de lei pe hectar, iar de anul acesta producătorii ar putea încasa undeva pe la 1.800 de lei pe hectar.
Consilierii Stănescu (independent), Zaharia şi Pavel (PNL) s-au opus vehement, nejustificat şi chiar având interese private, proiectului astfel prezentat. Împotrivă au votat şi consilierii Moraru, Pârvan şi Stoi însă, în cazul acestora, trebuie precizat că au lăsat deschisă calea dialogului şi nu au exprimat păreri contrare interesului public. Şi-au exercitat dreptul la vot, dar nu au făcut-o cu ură, doar ca să se împotrivească cu orice preţ. Pentru au votat consilierii PSD, dar şi consilierul PP-DD - Costel Stancu, ceea ce a stârnit furia independentului Stănescu. Stancu a arătat însă că a votat în interesul oamenilor, căci de aceea se află în consiliul local, sugerându-i consilierului Stănescu să dea ordine “la el în pădure”.
Stănescu, Zaharia şi Pavel ar fi vrut ca pajiştile să se dea fie gratuit, fie prin negociere directă. Trebuie în primul rând precizat că evaluăm procedura propusă de primar (licitaţie publică cu strigare, inclusiv cu prezenţa presei) ca fiind una corectă. Nu ar fi fost onest faţă de comunitate ca pajiştile să fie date gratuit unor oameni care, de pe urma lor, scot două tipuri de venituri: pe de o parte cele de la APIA, pe de altă parte cele din vânzarea produselor din carne, lapte şi derivate. Normal este ca, pentru pajiştile care-i aparţin, şi care vor fi închiriate celor interesaţi, banii să se întoarcă la comunitate. Cu ei se pot achita utilităţile spaţiilor de învăţământ, se poate susţine activitatea Unităţii de Asistenţă Medico-Socială, poate porni cantina socială de la biserică sau se poate reabilita şi extinde iluminatul public în zonele rurale arondate teritorial oraşului Uricani. Din aceste motive, varianta utilizării gratuite e păşunilor (pajiştilor) nu este oportună. Pe de altă parte, motivul pentru care nici executivul şi nici mai mult de jumătate dintre consilieri nu sunt de acord cu varianta negocierii directe este cât se poate de firesc. Negocierea directă poate genera venituri mai mici la bugetul local, ceea ce este incorect pentru că – de pe urma pajiştilor – producătorii scot de vreo 4-5 ori mai mulţi bani (în felul deja expus anterior). Negocierea directă nu este o procedură transparentă, cum ar fi cea a licitaţiei cu strigare, fapt ce ar genera eventuale discuţii şi acuze la adresa comisiei de negociere.
Nu este corect ceea ce doresc consilierii Stănescu, Pavel şi Zaharia. Cum să concentrezi păşunile generatoare de venituri consistente în mâinile unor oameni, de fapt în ale unui grup restrâns de producători, dar să dezavantajezi 99,99% din populaţia Uricaniului?
Important de menţionat că liberalul Ion Pavel are şi un interes direct să se împotrivească. Dumnealui a fost şef la stâna cunoscută în comunitate sub numele “La Şerpi”. Normal că vrea pajiştile (păşunile) gratis, negândindu-se că sunt ale comunităţii şi că uricănenii, cei din oraş sau din zonele rurale, au dreptul la investiţii de la bugetul local. Prin atitudinea lor, cei trei consilieri nu au făcut decât să expună producătorii riscului de a nu mai încasa banii de la APIA. Ăsta să fie rolul unui consilier? Să taie craca de sub picioarele comunităţii? Credem că nu.
Ar fi multe de spus despre respectivii consilieri. Dl. Pavel, spre exemplu, neavând prea multă pregătire, nu prea are personalitate şi votează la indigo, nu-i în stare să aibă o opinie şi face exact cum îi sugerează, controlându-l, colega sa Rebeca Zaharia. Cei doi uită că, dacă n-ar fi candidat pe lista USL, şi n-ar fi intrat în consiliul local pe spatele PSD, aproape sigur că nu i-ar fi votat nici măcar rudele şi n-ar fi ajuns consilieri. Dacă cu Constantin Zaharia, consilier în fostul mandat, se mai putea discuta, soţia acestuia urmăreşte un singur scop: să pară preocupată şi să ducă încă un venit în familie. Constantin Zaharia n-a mai candidat sperând că va ajunge şef pe la ape. Pentru a nu deveni incompatibil şi pentru a nu piede banii, şi-a plasat soţia pe lista de consilieri. Iar el ajută comunitatea de nu mai poate: debranşează uricănenii pe rupte, acţionând la ordinul şefilor săi, neţinând cont că, astfel, condamnă nişte cazuri sociale grave la mize­rie şi boli. Ce-i drept, nici de la consilierul independent Stănescu nu ne aşteptam la prea multe. Dumnealui crede că, la pajişti, se pot face şmecherii ca la pădure şi protejează o mână de bogătani, dezavantajând însă majoritatea covârşitoare a populaţiei din Uricani.
Ce-i de făcut? Având în vedere că proiectul a picat la un singur vot, dar şi că alţi trei consilieri (Moraru, Stoi, Pârvan) au lăsat deschisă calea dialogului, primarul Buhăescu spune că ar putea reîncerca să îl aducă în atenţia consiliului local. Oraşul nu îşi poate permite să piardă o sursă importantă de bani, chiar dacă – lucrând împotriva comunităţii – consi­lierii Stănescu, Pavel şi Zaharia asta ne demonstrează că vor. Vom reveni.


Comentarii articol (14 )

#1 cetatean02.02.2014,  20:15:43
nesimtiti mai sunt consilierii care nu au votat e clar numai interese personale
#2 mircea02.02.2014,  23:50:46
pasunile sunt ale momarlanilor, aici si-au pascut animalele de cel putin 200 de ani.felicitari consilierilor care s-au opus.bunicului tau ii e rusine de tine amicule (costel stancu)
#3 Danut B03.02.2014,  03:37:13
Știm cu toții ca , Zaharia si ifronistul Pavel ion dar si Stanescu , pentru faptul ca Primarul nu vrea sa dea decât prin lLICIITATIE PUBLICA CU STRIGARE , LA VEDERE, practic transparentă totala, deci din aceasta cauza acești consilieri fac presiuni asupra primarului, sa le dea lor DIRECT PĂȘUNILE , de aceea au votat impotriva, si tot de aceea, Zaharia,Stanescu , Pavel Ion au început o campanie MINCINOASA de denigrare a Primarului, suparati ca se modernizează orasul. Pai cum sa se deschidă spitalul așa cum vrea primarul, daca aceasta Gașca de profitori ,vor sa aranjeze ca banul public sa ajungă la mana câtorva profitori. Pai ION Pavel sa liciteze corect daca mai vrea bani de la apia. Ce o facut cu miliardele pe care le-a luat ani la rând de pe pășunile poporului din Uricani . Daca legea spune ca de anul asta este obligator sa se facă licitație , așa sa se FACĂ ! La Zaharia e foame de BANI ? La munca, ca numai de smecherii știe sa se Zaharia si camarila lor de Mafioți . NU va lăsați domnule Primar ! Grosul populației ,știe pe smecherii astia care in afara de dezinformare, si bârfă de doi bani doi bani nu sunt buni de nimic.
#4 cititor...03.02.2014,  07:57:28
Domnule mircea, pasunile nu prea sunt ale momarlanilor, sunt ale intregii comunitatii si sunt in administrarea primariei si e normal ca exploatarea acestora sa aduca venituri la bugetul local!
#5 jakuz03.02.2014,  08:50:06
Pozitia primarului este de bun simt.In Timis banii de la APIA sunt gestionati astfel:cu o parte din bani se executa lucrari necesare. Restul banilor se impart proprietarilor de animale in functie de numarul de animale.Daca ar exista un control strict, multi beneficiari ar da cu subsemnatul pe la DNA. Legile insa le fac consilierii dupa bunul lor plac! Chefuri pe banii de la APlA...
#6 Dani03.02.2014,  10:48:34
Da eu il intreb pe domnu primar daca la licitatie castiga unu din banat cu 3000 mii de oi?? ce fac momarlani catre isi pasuneaza oile de sute de ani pe muntele asta le vor tine acasa sau le vor vinde nu??? ca muntele ii dat la cine stie cine!!
#7 miner03.02.2014,  12:11:22
noi cat o sa mai lucram in fundu pamantului pentru acest pavel care este platit subteran si vine la 7 dimineata la munca, si pentru multi altii care nu au vazut mina niciodata?astia sunt consilieri nostri
#8 dan meza 03.02.2014,  12:29:03
De-a dreptul impresionant articolul. Intradevar, se pierde o sursa de venit . Care ar putea fi folosit la montarea mult mai multor banci pe raza orasului. Cetatenii orasului mi s-au parut foarte obositi in aceasta iarna... nu mai zambeste nimeni pe strada. Probabil de la prea multa munca ....
#9 Adi03.02.2014,  16:17:35
din acea sursa de venit se poate susţine activitatea Unităţii de Asistenţă Medico-Socială, poate porni cantina socială de la biserică sau se poate reabilita şi extinde iluminatul public în zonele rurale arondate teritorial oraşului. Din acei bani se pot scrie alte proiecte pe fonduri europene pentru modernizarea scolilor, se pot lua rechizite la scoli, in orice caz se pot face multe si nu e corect ca unii cei i-am votat sa nu fie de acord ...este strigator la cer!
#10 petre03.02.2014,  21:10:51
muntele e a tuturor , cea mai buna solutie este sa fie mai bine ptr. toti, momarlanii sa aiba grija de proprietatile lor...nu ca la camp sa le Vanda si apoi ;ce facem noi...
#11 petre03.02.2014,  21:13:21
cine au luat pana acuma banii de la APIA ar mai vrea tot ei dae fara licitatie ..sa fie toti numai ai lor...
#12 Danez03.02.2014,  22:04:50
Bai mezambrovschi, dar bătrânii tai stiu cat de frustrat esti? De ce sa nu avem si bănci ? Era mai bine ca in trecut nu se misca nimic in orasul asta ? Pai tu mare basist cum poti gândi altfel ? DA este pășunile orașului pe care orce om sa plătească chirie . Tu Meza in Anglia iei teren MOCA ? Nu cred . Pai daca pășunile sunt ale ORAȘULUI , mi se pare corect sa beneficieze si orasul de ceva nu numai o mana de ȘMECHERI de-ai lui Zaharia care pe unde trece TOACA tot ce apuca cu Gașca lui mica de tot de așa zișii liberali . La munca puturosilor de Zaharia, Stanescu ( poreclit pe drept " ȘARPELE " -putred de bogat din salariu de pădurar- bugetar-hahaha) Pavel Ion- cel mai nepregatit consilier din istoria orașului Uricani-care știe lumea ce tupeist puturos ia banii moca de la mina. NU mai Păcăliți liberalilor de pae lumea ca știm ce PODOABE sunteți ! Brrrrrrrrr
#13 ion04.02.2014,  09:46:37
Pasunile nu sunt ale orasului.Sunt ale comunitatii.Primaria doar le administreaza.Daca s,ar tine cont de mai multi factori:numarul de animale,continuitatea in expluatare,intretinerea,etc.,ar fi corect.Din pacate primariile nu tin cont doar de comision si voturi.Cine pupa condurul are castig de cauza.Cei care controleaza sunt la fel!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Minerul Uricani s-a reunit, joi, cam în aceeaşi formulă ca şi în sezonul trecut.
 [..]
23.07.2015, 23:24   |    0 comentarii
Urmează ca şi Guvernul României să-şi facă treaba. Păgubiţii aşteaptă hotărârea prin care să se aloce fonduri p[..]
13.07.2015, 23:41   |    0 comentarii
Porţiunea de 1,6 kilometri de drum de la Câmpu lui Neag, exact din centrul localităţii, promisă la reabilitare de către cei de la C[..]
13.07.2015, 23:35   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter