03.02.2014,  19:53:16 | 1 comentariu | 5520 vizualizari
Complexul Energetic Hunedoara îşi alege furnizorii inclusiv de pe lista de condamnări obţinute de către DNA
de Cătălin DOCEA

Dintr-o interesantă eroare, numărul de fax al cotidianului nostru a recepţionat - ieri - un extras de cont. Din care, la o primă privire, am primit informaţia că figurăm în soldul Complexului Energetic Hunedoara cu un credit de 614.417,60 lei. Sumă pe care, mai exact, CEH SA ne-ar datora-o. A fost, desigur, o eroare. Asta pentru că, anali­zând documentul, am consta­tat că, de fapt, societatea care are de recuperat respectiva sumă de la CEH SA este Multigama Tech SRL Bucureşti. Ca atare, faxul ne-a fost transmis dintr-o pură şi omenească eroare.
Abia acum începe partea interesantă a lucrurilor. Curiozitatea jurnalistică ne-a împins să aflăm cine stă în spatele societăţii care, iată, are de recuperat o sumă atât de mare de la CEH SA. Şi chiar am avut ce afla.


Potrivit unui comunicat...
...al DNA din data de 9 iulie 2008, procurorii au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
- RĂCHIERU ILIE, director general al RADET Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită;
- GHEORGHIU LIVIU, director general şi acţionar al SC MULTIGAMA TECH SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit,...
...procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 16 decembrie 2005, a fost semnat între RADET Constanţa, în calitate de achizitor şi SC Multigama Tech SRL, un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, având ca obiect „Achiziţia de pompe de termoficare cu convertizoare de frecvenţă încorporate, pentru 132 de puncte termice şi 2 centrale cu funcţi­onare pe gaze naturale”.
În calitatea sa de director general al RADET Constanţa, inculpatul Răchieru Ilie şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului, să fie livrate produse necorespunzătoare, ce nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini. De asemenea, inculpatul Răchieru Ilie nu a renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 RON (echivalentul a peste 1,3 milioane euro). Suma reprezintă produsele necorespunzătoare calitativ, la care se adaugă suma de 142.442,72 RON cu care s-ar fi putut diminua cheltuielile bugetare ale instituţiei dacă Răchieru Ilie ar fi renegociat preţul contractului, întrucât contractul prevedea o reducere a acestor cheltuieli, iar inculpatul a ignorat voit această prevedere.
Prin activitatea desfăşurată, inculpatul Răchieru Ilie a favorizat SC MULTIGAMA TECH SRL care a obţinut în acest fel, prin livrarea unor produse necorespunzătoare, altele decât cele ofertate, un avantaj patrimonial echivalent cu prejudiciul înregistrat de RADET Constanţa. Prin livrarea unor pompe de termoficare neadecvate din punct de vedere tehnic, obiectivul final şi anume modernizarea şi automatizarea reţelei de termoficare a municipiului Constanţa a fost afectat.
Pe parcursul derulării acestui contract, inculpatul Răchieru Ilie a primit de la inculpatul Gheorghiu Liviu, directorul firmei furnizoare, foloase care nu i se cuveneau, în cuantum total de 1.500 Euro, constând în plata unor cheltuieli de călătorie în scop turistic în Germania şi Olanda efectuate la puţin timp după semnarea contractului şi pe parcursul derulării acestuia. În schimbul acestor servicii, Răchieru Ilie a acceptat livrarea către RADET Constanţa a pompelor de termoficare necorespunzătoare.
Deranjat de refuzul constant al directoarei Direcţiei tehnice din cadrul RADET Constanţa de a accepta livrarea produselor necorespunzătoare, Răchieru Ilie a dispus revocarea aces­teia din funcţie, ulterior fiind repusă în funcţie prin hotărâre judecătoreas­că.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat Consiliului Local Municipal Constanţa s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Răchieru Ilie şi Gheorghiu Liviu.

Dosarul a fost trimis...
...spre soluţionare Tribunalului Bucureşti. Care, la 9 noiembrie 2011, i-a condamnat pe Răchieru la 2 ani închisoare cu suspendare (abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, luare de mită în formă continuată), iar pe Gheorghiu la 5 luni închisoare cu suspendare (dare de mită în formă continuată). Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul şi a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti. Care, la data de 15 noiembrie 2013, a respins apelurile inculpaţilor, a menţinut pedepsele şi a dispus confiscarea sumei de 142.442,72 lei de la inculpatul Răchieru. Soluţia nu este definitivă, ea a fost atacată cu recurs.

Dosarul detaliat mai sus...
...nu prezintă interes pentru Valea Jiului decât din perspectiva că, după ce au comis toate nefăcutele în alte colţuri ale ţării, oamenii de afaceri trimişi în judecată de către DNA s-au reorientat şi spre Valea Jiului. Şi, graţie faxului buclucaş, am descoperit şi că au găsit aici un loc călduţ. Căci, dacă au de recuperat peste 6,1 miliarde de lei de la CEH SA, e clar că reprezentanţilor societăţii Multigama Tech le merge ceva mai bine în Vale decât la Constanţa. Potrivit informaţiilor furnizate anul trecut de către presa centrală, Multigama Tech SRL se află şi pe lista firmelor bănuite că li s-ar fi atribuit contracte în mod fraudulos de către RADET Bucureşti.

P.S.: În cazul în care au şi alte documente interesante de transmis, sugerăm tuturor instituţiilor publice să folosească cu încredere numărul de fax al cotidianului nostru: 0254.549020.


Comentarii articol (1 )

#1 nelutzu05.03.2014,  15:45:38
Ce ți-e și cu erorile astea ...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

Dosarul instrumentat de către DNA Alba Iulia, în care Dan Daniel (fost secretar al judeţului), Monica Georgescu (fost director general a[..]

07.09.2015, 20:54   |    1 comentarii
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus punerea în mişcar[..]
23.04.2015, 22:42   |    1 comentarii
Două companii hunedorene ţin vârful topului celor mai mari datornici la bugetul de asigurări de sănătate. Este vorba de[..]
09.02.2015, 19:43   |    3 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter