05.02.2014,  21:11:17 | 7 comentarii | 4685 vizualizari
Pentru a proteja veniturile sindicatului, / Conducerile unităţilor de învăţământ din Valea Jiului acordă ilegal unele sporuri de peste 3 ani de zile
de Cătălin DOCEA

Deşi ar putea să apară drept complicate, elementele speţei la care facem referire astăzi sunt cât se poate de clare. Potrivit HG 167/2002, cadrele didactice (doar acestea, nu şi personalul auxiliar ori nedidactic) din municipii precum Petroşani, Vulcan şi Lupeni aveau dreptul de a primi un spor de izolare, stabilit la 30% din salariul de bază. În anul 2009, prin HG nr. 1613 – cu aplicabilitate din 2010, s-a stabilit ca localităţile menţionate să nu mai fie considerate izolate, şi - pe cale de consecinţă - acordarea sporului anterior menţionat nu a mai fost justificată din punct de vedere legal.
Cu toate acestea, din dispoziţia conducerii unităţilor de învăţământ din unităţile menţionate, sporul s-a acordat în continuare şi se acordă chiar şi astăzi, în ciuda prevederilor clare ale HG 1613/2009. În anul 2011, Curtea de Conturi a României – prin Camera de Conturi Hunedoara a constatat încălcarea prevederilor legale, respectiv acordarea ilegală a sporului de 30% şi după decembrie 2009 cu ignorarea prevederilor HG 1613/2009, cu aplicabilitate din 2010.
Actele emise de Curtea de Conturi au fost atacate în contencios administrativ, în proces intervenind – printre alţii – şi Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Judeţul Hunedoara. Curtea de Apel Alba Iulia a avut însă ultimul cuvânt în cauză. Şi, prin Decizia 3218 din 3 aprilie 2013, dată în dosarul 257/57/2012*, a respins definitiv acţiunile în contencios administrativ, consfinţind de fapt (deşi nu ar mai fi fost nevoie) exact ceea ce spune legea: anume că sporul de izolare nu se mai acordă începând cu data de 1 ianuarie 2010.
Firesc şi legal ar fi fost ca, încă de la data de 1 ianuarie 2010, conducerile unităţilor de învăţământ din Valea Jiului să înceteze a mai acorda respectivele spo­ruri. Acest lucru nu s-a întâmplat. Tot firesc şi legal ar fi fost ca, măcar după verificările derulate de Curtea de Conturi, care a sesizat negru pe alb ilegalitatea, acordarea respecti­velor sporuri să înceteze. Nici acest lucru nu s-a întâmplat. Nici măcar după apariţia Deciziei irevocabile nr.  3218 din 3 aprilie 2013 a Curţii de Apel Alba Iulia, acordarea ilegală a sporului nu a încetat.
După data de 1 ianuarie 2010, acordarea ilegală a sporurilor expune conducătorii tuturor unităţilor de învăţământ riscului de a suporta sancţiuni de ordin administrativ, financiar şi chiar penal, dimpreună cu obligaţia de a recupera la buget toate sumele achitate nejustificat, cu încălcarea şi chiar ignorarea prevederi­lor legale. O culpă evidentă în speţă o are Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Judeţul Hunedoara, condus de către Paul Rusu. Care, aflând – ca parte în proces – de apariţia şi conţinutul  Deciziei irevocabile nr.  3218 din 3 aprilie 2013 a Curţii de Apel Alba Iulia, avea obligaţia de a informa membrii de sindicat din locali­tăţile Petroşani, Vulcan şi Lupeni asupra faptului că sporurile nu li se mai pot acorda, iar sumele achitate nejustificat trebuie recuperate la buget.
Sindicatul condus de către Paul Rusu nu a fost însă deloc motivat să instige conducerile instituţiilor de învăţământ din Vale la respectarea legii din mai multe motive. În primul rând, scăzând salariile dascălilor, ar fi scăzut implicit şi cotizaţiile încasate (stabilite în prezent la 1% din veniturile celor ce sunt şi membri de sindicat). Mai pe şleau, fără cifre concrete, dacă azi sindicatul încasează 1 la sută din fiecare 1000 de lei, după revenirea la legalitate ar fi încasat 1 la sută dintr-o sumă substranţial redusă. Plus că, logic, dacă profesorii ar fi dat banii înapoi, respectiv acele sporuri de 30%, evident că era foarte probabil ca şi eventualele sumele încasate în plus de către sindicat să trebuiască a fi, procentual, returnate.
În altă ordine de idei, să privim şi mai realist situaţia. Dascălii plătesc cotizaţia de 1 la sută la sindicat pentru a le fi apărate interesele. Dacă sindicatul a pierdut procesul (pe care, legal vorbind, nici nu avea cum să îl câştige), iar dascălii trebuie să returneze toate sporurile încasate ilegal din ianuarie 2010 până în prezent, iar salariile le scad, vor mai fi ei la fel de bucuroşi să cotizeze la sindicat? Evident că nu. Mai ales că beneficiile directe de pe urma sindicatului nu-s vreo mare brânză, iar orice nouă prevedere se aplică tututor dascălilor, apartenenţa la sindicat nefiind un criteriu discriminatoriu. Cu alte cuvinte, cotizezi sau nu, tot cam aia este.
Ar mai fi un aspect important de menţionat. Acceptând în continuare, ilegal, în fiecare lună, sporul de izolare, directorii nu fac decât să epuizeze înainte de termen bugetul de salarii. Astfel, matematic vorbind, prin septembrie nu vor mai exista bani de salarii în condiţiile în care finanţarea unităţilor de învăţământ se face strict în raport cu numărul de elevi. Încasezi lunar un salariu cuvenit şi un spor necuvenit? Ajungi, înainte de termen, la fundul sacului pe care, cu intenţie, l-ai găurit.

P.S.: Cum apără sindicatul interesele colegiilor din Petroşani. Pe baza unui algoritm imbecil, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” pierde, începând cu anul şcolar viitor, o clasă. Factorii de decizie au calculat că, astfel, se respectă procentele de 60% profil tehnologic şi 40% profil umanist la nivelul municipiului Petroşani. Din nefericire, n-a fost niciun sindicalist preocupat prin zonă să le explice că, în privinţa colegiului amintit, calculul corect trebuie să fie făcut la nivelul populaţiei şcolare din întreaga Vale a Jiului, întrucât peste jumătate din elevii colegiului vin din alte localităţi decât Petroşani.
Indiferenţa asta afectează grav interesele elevilor care au pierdut şansa ca, de la anul, să studieze la cel mai bun colegiu din judeţ, un colegiu cu un palmares inegalabil la capitole precum premii, olimpici şi – în general – rezultate. Vom reveni cu o amplă analiză asupra subiectului.


Comentarii articol (7 )

#1 tudorache06.02.2014,  08:57:11
Spor de izolare in Valea Jiului ? Izolati fata de ce ? Fata de scoala ? Sunteti penibili domnilor, bine ca nu va ia cineva la purecat, ca banuiesc ca ar trebuii sa dati banii indarat. Se vorbeste de Vale de parca ar fi in Siberia, pacat ca nesimtirea nu doare !
#2 mihai06.02.2014,  16:44:42
Mai ales că beneficiile directe de pe urma sindicatului nu-s vreo mare brânză, iar orice nouă prevedere se aplică tututor dascălilor, apartenenţa la sindicat nefiind un criteriu discriminatoriu. Cu alte cuvinte, cotizezi sau nu, tot cam aia este. nu e adevarat. eu, pt ca sunt in sindicat, am castigat sute de milioane, din procesele deschise de sindicat.
#3 Daniel06.02.2014,  16:57:40
Da si la Sc Pantera Guard SRL nu dadea sporul de noapte care era prins in contrac nici spor uichend vorbin pe romaneste si in contract scria 800 de roni au plecat si am stat de vorba cu colegi au primit 600 ron iar cei care au fost dati afara si care si-au dat demisia au primt sub 500 de ron Asa ca cei din invatamant lasa ca salariile sunt destul de bune.
#4 eu06.02.2014,  17:44:21
serios!
#5 Corina 06.02.2014,  19:08:40
Doresc sa faceti precizarea ca acest spor a fost si este primit de catre profesorii titulari, profesorii suplinitori din 01.01.2010 nu l-au mai primit chiar daca au avut an de an continuitate si examene nationale cu note mari!
#6 cristi06.02.2014,  20:57:07
Cu ce este ,,izolat" un cadru didactic mai mult decat orice locuitor al Vaii Jiului?Sunt cumva pustnici,in munti?
#7 Anita26.03.2014,  19:16:00
Da! Aveti dreptate! Toti suntem cam izolati aici. De aceea ar fi bine daca noi am lupta sa iesim din izolare, nu s amaora si capra vecinului. In privinta profesorilor, daca tot ne invata copiii, ar fi bine sa nu mai ia salariu de loc, ca numai asa or sa inteleaga sa plece odata de aici. Dar, deja unii au priceput ca in strainatate se streseaza mai putin si castiga de zece ori mai mult, decat muncind cu o turma de copii needucati. Asa ca or sa plece, fiti fara grija.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

Ieri, la jurnalul de la ora 13:00 de la Radio România Actuali­tăţi, pe lângă anunţul cu plecarea la Petroşani a[..]

27.05.2015, 23:04   |    2 comentarii
Deşi poziţia ziarului nostru faţă de mascarada de miting politico-sindical organizat de numitul Nica Petre a fost publică, la[..]
27.05.2015, 22:28   |    1 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter