03.11.2011,  11:20:56 | 0 comentarii | 889 vizualizari
Din planul strategic de dezvoltare, / Ce au reuşit edilii petroşeneni să realizeze de la începutul anului şi până acum
de Alina PIPAN

La începutul fiecărui an, fiecare primărie a propus un plan de acţiuni pentru anul 2010. Am ajuns aproape la jumătatea anului în curs şi ne-am hotărât să vedem ce a reuşit sau ce nu a reuşit să îndeplinească fiecare primărie din Vale.

Infrastructura petroşeneană, la control!
Primăria municipiului Petroşani îşi începe planul de acţiuni cu dezvoltarea infrastructurii. Reabilitarea şi modernizarea arterei principale din municipiu sunt lucrări despre care se tot vorbeşte, dar care încă nu au  început. La finele anului 2009 contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea şi modernizarea arterei principale din municipiul Petroşani” al Programului Operaţional Regional 2007 – 2013. viza descongestionarea
traficului din oraş, sprijinirea dezvoltării zonei, îmbunătăţirea legăturilor rutiere în Regiunea Vest, conectarea la reţeaua de drumuri naţionale. Perioada de implementare este de 22 de luni. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 11 milioane de lei, iar valoarea fondurilor structurale solicitate prin Programul Operaţional depăşeşte 9 milioane de lei. Momentan, în Petroşani, se decopertează şi se reasfaltează arterele secundare din municipiu, dar lucrările pentru artera principală nu au început încă şi nici nu sunt semne. Asfaltarea aleilor, drumurilor şi trotuarelor este, de asemenea, pe lista cu realizările pe 2010 şi administraţia locală face tot posibilul ca acest punct de pe listă să fie bifat favorabil, aceasta realizându-se din fondurile bugetului local.
Din păcate, nu au ajuns banii de la Agenţia pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere pentru realizarea lucrărilor infrastructurale din Colonie. Aici, va fi efectuată canalizarea pentru cele trei străzi şi apoi acestea vor fi asfaltate. Tot din fonduri guvernamentale ar fi trebuit să se realizeze şi podurile, podeţele şi din zonele rurale ale municipiului, dar cum Guvernul mai mult ia decât dă, anul acesta este posibil ca aceste lucrări să fie amânate.
Bugetul local este sursa de finanţare şi pentru realizarea căii de acces către cimitirul din Aeroport dar şi a podului peste pârâul Slătinioara. Ion Dobre, şeful SPADPP, ne-a explicat că de fapt este vorba despre realizarea podului peste pârâul Staicului, pod care este deja terminat. Tot el ne-a explicat că, de fiecare dată când au loc lucrări de reabilitare a drumurilor prin Petroşani, se reface şi calea de acces spre cimitir, deci ea este întreţinută permanent.
Planurile infrastructurale la Petroşani se finalizează cu reabilitarea şi modernizarea centrului vechi, a zonelor pietonale şi a parcurilor, două proiecte finanţate de POR şi bugetul local, care ajung la o valoare aproximativă de 7.200 de lei. Aici se adaugă şi un proiect de realizare a unui sistem de supraveghere video a centrului. Toate acestea sunt doar în plan. Ele fuseseră trecute pe listă la lucruri de realizat şi anul trecut, însă nu s-a trecut la realizarea lor niciodată.
Fostele cinematografe şi lăcaşele de cult sunt şi ele pe lista de realizări, însă nu sunt în niciun caz o prioritate pentru administraţia locală. O prioritate este încă reabilitarea, modernizarea şi achiziţionarea de echipamente pentru ambulatoriul de specialitatea al Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Banii pentru acest proiect sunt solicitaţi tot de la POR şi ar fi de dorit să se realizeze cât de curând, înainte ca spitalul să treacă în administrarea locală, pentru că bani în bugetul local pentru asemenea investiţii nu vor exista practic niciodată.

Creşterea competitivităţii economice
Când se vorbeşte despre creşterea competitivităţii economice, lucrurile sunt aproape clare. La acest capitol se vorbeşte despre închiderea şi ecologizarea preparaţiei Livezeni şi reutilizarea suprafeţelor de teren disponibile de la Dâlja. Aici se văd rezultate concrete, dar, din păcate, aceste strategii merg mână în mână cu  dezvoltarea sectorului industrial şi cel al IMM-urilor. Or, fără sprijin guvernamental aceste planuri de dezvoltare sunt nule. Administraţia locală îşi acordă tot sprijinul prin realizarea unor seminarii şi prin mediatizarea programelor de facilităţi pentru crearea noilor locuri de muncă. Însă aceste demersuri nu constituie un sprijin real în dezvoltarea sectorului economic în zonă.

Turismul
Când vine vorba de turism, planurile de acţiune ale administraţiei petroşenene sunt complexe. Pe hârtie totul arată perfect. Se vorbeşte despre dezvoltarea domeniului schiabil, mediatizarea potenţialului turistic, dezvoltarea activităţilor turistice conexe, prezentări pe pagina web a primăriei, îmbunătăţirea centrelor de informare turistică. Cuvintele cheie sunt aici - dezvoltarea domeniului schiabil în staţiunea Parâng. Acest proiect este în întregime finanţat din fonduri guvernamentale. Restul intră în responsabilitatea primăriei. Numai că fără un domeniu schiabil, tot ceea ce înseamnă investiţie în turism se năruie. Conform edililor locali, prima tranşă pentru realizarea acestui domeniu schiabil s-a plătit deja din fondurile guvernamentale. Dar dacă ne uităm cu atenţie spre munte, observăm că, momentan, acest proiect rămâne şi el la stadiul de intenţie. Și parcă nimeni nu mai vorbeşte despre acest proiect de frică să nu-l... deoache şi să nu cumva să rămânem cu toţii cu buza umflată.

Alte proiecte
Prin dezvoltarea şi modernizarea sistemului de utilităţi şi servicii publice primăria îşi propune extinderea reţelei de gaze naturale, din fondul local, reabilitarea şi modernizarea punctelor termice, realizare şi reabilitarea sistem de alimentare cu apă şi canalizare, extinderea reţelei de iluminat. Aceste proiecte sunt doar evidenţiate. Pentru ca ele să fie realizate în decursul unui an, ar trebui ca fondurile locale să fie nelimitate. Singurii bani care au apucat să ajungă în Petroşani pe proiecte sunt cele pentru reabilitarea parcurilor şi zonelor verzi. Inclusiv reabilitarea termică a blocurilor a fost pusă în aşteptare. Anul acesta,  Petroşaniul nu va primi bani pentru reabilitarea termică. Din cele 41 de blocuri doar şase au fost reabilitate, restul vor aştepta timpuri mai bune. Sunt evidenţiate, de asemenea, realizarea bazinului de înot şcolar şi a ştrandului. Deşi banii pentru bazinul de înot şcolar ar fi trebuit să vină încă de anul trecut, şansele ca acesta să fie realizat sunt minime. Ștrandul se va realiza în totalitate din fonduri private iar proprietarii spun că anul acesta ştrandul va fi inaugurat.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter