08.12.2008,  17:07:11 | 0 comentarii | 444 vizualizari
Măsuri pentru susţinerea construirii de locuinţe / Guvernul încearcă să “îndulcească” criza de pe piaţa imobiliară
de Mihaela PETROŞAN

În condiţiile în care criza economică îşi face loc, din ce în ce mai dur, pe piaţa românească, executivul face eforturi să mai domolească efectele acesteia. Unul dintre sectoarele afectate direct şi serios este cel al pieţei imobiliare. Din această perspectivă, Guvernul a aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri pentru susţinerea programelor de dezvoltare a construcţiei de locuinţe la nivel naţional.
Conform strategiei guvernamentale, în condiţiile crizei internaţionale, susţinerea creşterii economice se poate realiza şi pe calea suplimentării cererii solvabile a persoanelor care au nevoie de achi­ziţionarea unei locuinţe. În acest sens, au fost introduse unele modificări în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de cre­dit şi adecvarea capitalului, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 51/2006 privind Programul naţional pentru sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală şi Legea nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
Mai exact, cuantumul subvenţiei de la bugetul de stat pentru construcţia unei locuinţe proprietate personală, ce se acordă tinerilor sub 35 de ani pentru prima locuinţă construită în baza Programului naţional privind sprijinirea construcţiei de locuinţe proprietate personală, se va majora de la 20%, la 30%, dar nu mai mult de 15.000 euro, faţă de ma­ximul de 10.000 euro oferiţi până în prezent. Aceste prevederi se aplică pentru toate locuinţele care nu au fost finalizate şi predate către beneficiari până la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgen­ţă.
Pentru atragerea de urgenţă a unor surse de finanţare necesare continuării construcţiei de locuinţe s-a decis ca vânzarea locuinţelor pentru tineri să fie permisă după 3 ani de închiriere neîntreruptă şi nu după 5 ani cum este prevăzut în prezent. De asemenea, în condiţiile în care tinerii beneficiari ai locuinţelor cu chirie, în marea lor majoritate, vor avea nevoie de credite bancare pentru cumpărarea locuinţelor, credite pe care este necesar să le gireze prin ipotecă asupra locuinţei pe care o cumpără, condiţia suspensivă a dreptului de a dispune de proprietate, nu va fi aplicabilă în cazul creditelor contractate de proprietari pentru cum­părarea locuinţei, pe perioada în care aceasta face obiectul unei ipoteci pentru garantarea respectivelor credite. În continuare, locuinţele pentru tineri cumpărate în cadrul acestui program nu vor putea fi vândute timp de 5 ani. Această interdicţie se va consemna la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară în condiţiile legii.
Pentru îmbunătăţirea mecanismelor de eco­no­mi­si­re şi creditare în sistem colectiv pentru locuinţe, cuantumul primei de stat va fi majorat de la 15% la 25%, iar a sumei maxime permise de la echivalentul a 120-150 euro (în funcţie de vârsta şi numărul de copii) la echivalentul a 250 euro, de care vor beneficia toate categoriile de deponenţi.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Uricănenii nu au rămas indiferenţi la îndemnul primarului Dănuţ Buhăescu de a constitui asociaţii de proprietari &ici[..]
18.03.2015, 19:56   |    1 comentarii
Asocierea proprietarilor - singura soluţie pentru a beneficia de fondurile europene pentru anvelopări
 [..]
26.08.2014, 21:20   |    1 comentarii
După articolul despre anvelopările celor 11 blocuri din Petroşani, unul dintre constructorii care au o serie de lucrări contra[..]
05.12.2013, 21:23   |    1 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter