13.02.2014,  20:47:10 | 0 comentarii | 3573 vizualizari
Curtea de Conturi a constatat: / Erori şi abateri financiare de milioane de euro la instituţii şi companii hunedorene
Booking.com
de Mihaela PETROŞAN

În ultimul raport pe ţară pe anul 2012 al Curţii de Conturi a României apar, cu abateri, şi câteva instituţii şi companii hunedorene subordonate unor instituţii, companii şi organisme centrale.

Decontări false
Probleme şi abateri financiare au fost descoperite în urma misiunii de audit financiar a contului de execuţie încheiat pe anul 2012, desfăşurat la Centrul de Monitorizare a Unităţilor cu Risc Profesional Crişcior, entitate aflată în subordinea Inspecţiei Muncii din cadrul Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
Astfel, aici, inspectorii Curţii de Conturi au constatat prejudicierea bugetului cu suma totală de 47.000 lei prin: decontarea unor cheltuieli cu cazarea, în baza unor facturi false/ nereale, în acest context fiind sesizate organele de urmărire penală competente, şi decontarea unor indemnizaţii zilnice de delegare/ deplasare peste limita legală. Tot aici, inspectorii au constatat şi neefectuarea reevaluării activelor fixe corporale de natura construcţiilor şi a terenurilor aflate în patrimoniu, conform prevederilor legale.
În urma aplicării unor măsuri dictate de organele de control s-a recuperat şi s-a virat la bugetul de stat suma de 30.000 lei, provenită din decontarea unor facturi false de către Centrul de Monitorizare a Unităţilor cu Risc Profesional Crişcior.

Ministerul a dat-o-n bară
În controlul desfăşurat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri s-a descoperit nerespectarea prevederilor legale privind angajarea şi efectuarea de cheltuieli, din credite bugetare, respectiv efectuarea de cheltuieli, în sumă de 2,457 milioane lei, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru rambursarea creditelor externe contractate de minister şi utilizate de SC Termoelectrica SA, în condiţiile în care, în temeiul HG nr. 795/ 2002, rambursarea creditelor se asigură din surse proprii ale beneficiarului şi, în completare, din surse de la bugetul de stat, iar beneficiarul investiţiei - SC Termoelectrica SA, prin SC Electrocentrale Paroşeni SA şi SC Complexul Energetic Hunedoara SA -, deşi a asigurat sumele necesare pentru rambursarea acestora, ministerul nu le-a utilizat integral, ci a procedat la restituirea lor către beneficiar.

Amenzi virate eronat
La Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că au fost virate eronat, la bugetul de stat, amenzile contravenţionale încasate de la persoane fizi­ce, şi nu la bugetele locale ale comunelor şi oraşelor în care aceste persoane îşi au domiciliul.
Valoarea estimată a abaterii, reprezentând amenzi virate eronat la bugetul de stat, este de 88.000 lei.
Tot aici, inspectorii au constatat diminuarea veniturilor cuvenite bugetului de stat cu suma de 41.000 lei, ca urmare a faptului că nu a fost stabilită, înregistrată în contabilitate, declarată şi plătită la bugetul de stat obligaţia reprezentând vărsăminte de la persoane juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate.
De asemenea, nu a fost condusă evidenţa contabilă analitică şi sistematică a creanţelor, acestea nefiind înregistrate în conturi analitice pe fiecare persoană juridică şi fizică şi nici cronologic, conform datei de întocmire sau de intrare în unitate a documentelor, şi nu a fost condusă evidenţa contabilă distinctă a construcţiilor şi a terenurilor din domeniul public al statului.

Probleme la Minvest
În urma controlului la CNCAF „Minvest” SA Deva s-a evidenţiat: diminuarea veniturilor cuvenite bugetului de stat cu suma de 18.000 de lei, reprezentând redevenţa minieră, ca urmare a neactualizării, în condiţiile legii, a licenţei de concesiune pentru exploatarea nisipului cuarţifer din perimetrul Făgetul Ierii, judeţul Cluj, precum şi diminuarea veniturilor cuvenite bugetului local cu suma de 181.000 de lei, reprezentând taxă pentru eliberarea autorizaţiei de foraje sau excavări, aferentă lucrărilor executate în perimetrul comunelor Brâznic (Hunedoara) şi Iara (Cluj).
Tot la Minvest, s-a constatat prejudicierea patrimoniului prin achiziţia unor bunuri, în valoare de 80.000 de lei (băuturi alcoolice şi nealcoolice, alimente, articole de igienă intimă, îmbrăcăminte, cosmetice, lenjerie), care nu au nicio legătură cu obiectul de activitate al companiei şi fără a avea la bază referate de necesitate care să arate scopul pentru care au fost achiziţionate, precum şi bonuri de consum care să indice locul de consum.

Nereguli la autostrăzi
Alte abateri au fost descoperite în urma unui audit de sistem pe Programul Operaţional Sectorial Transport, finanţat din Fondul de Coeziune şi Fondul European de Dezvoltare Regiona­lă. Dintre aspectele constatate, se exemplifică în raport: cheltuieli neeligibile în sumă de 989.000 de euro, reprezentând contravaloarea unor echipamente care nu au devenit parte integrantă a proiectului - staţie de preparat mixturi asfaltice, piese de schimb şi autovehicule - şi întreţinerea aferentă, în cadrul contractului de lucrări care viza „Construcţia Autostrăzii Orăştie-Sibiu, Lot 4”; cheltuieli neeligibile în sumă de 3.000 euro, urmare aplicării incorecte a formulei de reactualizare a preţurilor în cadrul contractului privind „Proiectarea şi execuţia Autostrăzii Lugoj-Deva - Lotul 1”; neîndeplinirea în totalitate a cerinţelor de calificare referitoare la capacitatea tehnică şi / sau profesională de către ofertanţii câştigători ai unui număr de şapte contracte de servicii având ca obiect servicii de consultanţă, asistenţă juridică şi reprezen­tare în vederea exproprierilor pentru autostrada Lugoj-Deva. Pentru aceste abateri au fost propuse corecţii financiare de 25 la sută din valoarea contractelor, rezultând o corecţie totală în sumă de 108.000 euro.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
În controalele efectuate pe la direcţii, instituţii şi societăţi hunedorene, Curtea de Conturi a României a desco[..]
18.02.2015, 19:54   |    1 comentarii
În controalele efectuate de Curtea de Conturi la mai multe administraţii publice de comună din judeţul Hunedoara, au fost[..]
16.02.2015, 20:01   |    2 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter