19.12.2008,  16:53:48 | 0 comentarii | 820 vizualizari
Dr. Mary Vilă - medic coordonator al Laboratorului de Transfuzie Sanguină din Petroşani: / „Donatorii de sânge din 2009 să fie priviţi ca nişte oameni care FAC UN GEST UMANITAR”


de Corneliu BRAN

Faţă de 2006, numărul donatorilor de sânge a scăzut cu circa 1.000

Reporter: Pentru că ştim că în ultimii doi ani au mai fost probleme, care este situaţia rezervelor de sânge în acest moment?
Dr. Mary Vilă: În momentul de faţă avem sânge de la toate grupele, dar în decursul anului acesta au fost situaţii în care am avut sânge mai puţin. Cum au fost şi perioade în care am avut suficient sânge. Mai proble­matic este atunci când apar mai multe urgenţe pe aceeaşi grupă de sânge.
Reporter: Chiar şi pe grupa de sânge 01?
Dr. Mary Vilă: Da, chiar şi pentru această grupă, deoarece cei care au grupa de sânge 01 nu pot primi decât tot aceeaşi grupă de sânge. Iar dacă sunt mai multe cazuri în acelaşi timp, atunci şi această grupă de sânge devine o problemă dacă nu avem rezerve suficiente.
Reporter: Dacă se întâmplă să nu puteţi da sânge unui pacient aflat într-o situaţie critică, din cauză că
nu-l aveţi, cum descurcaţi totuşi problema?
Dr. Mary Vilă: În situaţia în care avem mai multe urgenţe pe aceeaşi grupă de sânge şi nu putem face faţă, atunci apelăm la celelalte centre de transfuzie mai apropiate. În general, apelăm la centrele de la Deva sau Hunedoara şi apoi, la cele din Reşiţa sau Tg.Jiu. Iar dacă este nevoie apelăm şi la alte centre, până găsim grupa de sânge respectivă.
Reporter: Faţă de anii anteriori, anul acesta a fost mai slab din punct de vedere al donatorilor de sânge? Întrebăm aceasta, pentru că ştim că sunteţi aici de mulţi ani, iar acum, la sfârşit de an, se poate încerca o comparaţie cu situaţia din anii anteriori.
Dr. Mary Vilă: Da, sunt de 9 ani în acest laborator şi cunosc situaţia comparativă foarte bine. Ce pot să vă spun este că anul acesta am avut cam acelaşi număr de donatori, comparativ cu anul 2007. Anul trecut am avut 2.045 de donatori, iar în momentul de faţă, până la mijlocul lunii decembrie, avem 1.980 de donatori. Probabil că până la sfârşitul lunii vom avea 2.000 de donatori. Dar faţă de 2006 avem o scădere de 1.000 de donatori pe an. Asta din cauză că nu s-a mai plătit ziua liberă la unităţile miniere. Cea mai mare parte a populaţiei din zonă o reprezintă minerii ca şi grup social. Deşi am auzit referiri că ar trebui să ne căutăm donatori şi din alte categorii sociale, trebuie să spun că acestea sunt false. Avem donatori din toate categoriile sociale: cadre medicale inclusiv medici şi asistenţi medicali, studenţi, elevi, profesori, pompieri, poliţişti etc. Dar este adevărat, structura populaţiei din zonă fiind axată mai mult pe minerit, este normal ca din acest sector să aşteptăm să vină la noi cei mai mulţi donatori. Ori în momentul de faţă, ei lipsesc, se pare că din cauză că nu sunt sprijiniţi suficient de cei din administraţia minelor. Dacă ar fi fost lăsaţi să vină, poate că nu mai aveam situaţiile de criză de sânge, care alternează cu cele când avem. În anul 2005, sau chiar 2006, nu am avut niciodată probleme de sânge. Lucrurile mergeau foarte bine. Mai trebuie să mai fac o precizare: campaniile naţionale pe diferite categorii sociale de oameni NU le organizăm noi, aşa cum am fost acuzaţi în 2006, nu mai contează de cine, ci sunt organizate de la centru. Deci NU noi stabilim, de-aici, de la Petroşani, ce categorii de oameni să vină să doneze sânge în astfel de campanii. Trebuia să fac această precizare, deoarece am primit atunci anumite “indicaţii”, ireale. Anume, să organizăm campanii de sânge şi cu alte categorii sociale, nu doar cu mineri… Ori repet, nu noi facem asta!
Reporter: Ca să înţeleagă lumea mai bine mecanismul donării de sânge, să vedem care sunt zilele în care orice om sănătos poate dona sânge. Apoi, vă rugăm să ne daţi şi alte câteva informaţii, privind donatorul nou şi, eventual, să reamintim şi drepturile donatorului stabilite prin legile statului român. Deci?
Dr. Mary Vilă: Orice donator nou poate să se pre­zinte la noi în orice zi, de luni până vineri. Numai că oamenii trebuie să cunoască nişte reguli de bază, înainte de a se prezenta pentru prima dată la noi. În primul rând, bărbaţii trebuie să aibă greutatea corporală de la 60 de kilograme în sus, iar femeile, de la 57 de kilograme în sus. Apoi, în momentul în care vin la noi, trebuie să fie sănătoşi, odihniţi, iar înainte cu o zi de a se prezenta, să nu fi consumat băuturi alcoolice şi grăsimi. De asemenea, trebuie să aibă la ei buletinul de identitate şi adeverinţa de la medicul de familie în care să se specifice dacă figurează sau nu în evidenţa cabinetului medical cu boli cronice, neuro-pshihice sau infecto-contagioase. Persoanele cu vârsta de 40 de ani şi peste această vârstă trebuie să ne prezinte avizul cardiologului pentru donare plus examenul radiologic pulmonar.
Reporter: Înainte de a ne mai da amănunte, pentru ca oamenii să nu piardă vremea pe la medicul de familie, sau pe-aici, vă rugăm să ne punctaţi bolile de care eventualul donator să nu fi suferit sau să nu sufere la momentul venirii lui în Laboratorul de Transfuzie. Nu de alta, dar să înţeleagă clar toată lumea.
Dr. Mary Vilă: Da. Să nu fi suferit de tuberculoză, hepatită, sifilis şi malarie. Apoi, să nu fi suferit sau să sufere de epilepsie, ulcer gastric/ duodenal, hipo/ hipertensiune, boli cardiace, tromboze venoase/arteriale, diabet zaharat, pielonefrită/ glomerulonefrită, astm bronşic, convulsii, boli pshihice, pierderea cunoş­tinţei în antecendente, traumatism cranio-cerebral, reumatism articular acut, afecţiuni maligne, hipocalcemie, spasmofilie, tetanie, boli autoimune, HIV. Mai există alte trei importante reguli: să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau tatuaje în ultimul an; să nu fi suferit intervenţii stomatologice sau fracturi în ultimele 3 luni; să nu fi fost schimbul III sau IV cu 24 de ore înainte de a se prezenta la noi. Oricum, analizele de sânge le facem la toţi cei care vin, înainte de recoltarea sângelui.
Reporter: De câte ori poate dona sânge o persoană într-un an, ce cantitate de sânge şi ce drepturi are ea?
Dr. Mary Vilă: O persoană sănătoasă poate dona de maxim cinci ori pe an, câte 450 de grame de sânge de fiecare dată. Drepturile donatorului sunt următoarele: o zi liberă la locul de muncă în ziua donării, plătită (fapt specificat în Contractul Colectiv Unic la nivel naţional, emis de Ministerul Muncii), motivare  pentru o zi (în ziua donării) pentru elevi şi studenţi, 7 tichete de masă, valabile la oricare magazin, tichete în valoare de 7,88 lei fiecare.
Reporter: Ce lucruri bune s-au întâmplat anul acesta în instituţia dumneavoastră?
Dr. Mary Vilă: Au existat trei campanii de donare benevolă de sânge, organizate la nivel naţional. Cei mai receptivi au fost pompierii şi studenţii. Trebuie să-i felicit în primul rând pe pompieri, care au venit în număr mare, circa 50-60 de persoane. Apoi pe studenţi. Care au organizat două campanii naţionale de donare benevolă, dar la prima campanie nu au prea venit decât circa 10 dintre ei. La a doua campanie au venit însă cu mult mai mulţi. Ce este mai îmbucurător este că dintre ei au fost mulţi care ne-au spus că mai doresc să doneze sânge periodic. Ideea este că dacă vii şi donezi o dată, iar apoi nu mai vii, aproape că n-ai făcut nimic. Ne-am dori ca toţi aceşti donatori, care ne calcă pragul, să revină periodic şi să doneze sânge. Multe vieţi stau în “mâinile” acestui sânge, iar cât mai mulţi donatori, înseamnă tot mai multe vieţi salvate.
Reporter: Mulţi oameni nu vin să doneze sânge, motivând că dacă donează sânge se vor îmbolnăvi, sau se vor simţi ameţiţi etc. Tot felul de concepţii din astea. Cât adevăr şi câtă minciună sunt în aceste motivaţii?
Dr. Mary Vilă: Nu, nici vorbă de aşa ceva! Este imposibil ca cineva să se îmbolnăvească donând sânge! Nici vorbă de ameţeală sau alte poveşti. Astea sunt neadevăruri! Unei persoane sănătoase îi este chiar benefică donarea de sânge! Dar accentuez acest aspect: SĂNĂTOS! A fi sănătos nu înseamnă a fi atunci pe moment, de exemplu, nu sunt răcit acum, în momentul ăsta. Sau nu mă doare nimic azi… Nu, sănătos înseamnă să nu ai şi anumite boli cronice!
Reporter: Ca să încheiem acest interviu, o ultimă întrebare: ce v-aţi dori cel mai mult din punct de vedere profesional în anul 2009?
Dr. Mary Vilă: Cel mai mult mi-aş dori să existe o cât mai multă bunăvoinţă din partea administratorilor sau a directorilor de firme sau întreprinderi. De ce spun asta? Deoarece ştim că sunt situaţii în care unii angajaţi vor să vină la noi să doneze sânge, dar nu sunt înţeleşi de către cei care le sunt şefi. Ba mai mult, sunt trataţi aşa cum sunt trataţi, şefii lor încercând să-i scoată pe aceşti oameni vinovaţi, argumentând că ei doresc să doneze sânge doar ca să chiulească de la serviciu. Lucrurile nu stau chiar aşa! Mi-aş dori ca din 2009 donatorii de sânge să fie priviţi cu totul altfel ca şi până acum! Să fie priviţi ca nişte oameni care FAC UN GEST UMANITAR, pe care nu oricine îl poate face! Să se gândească şi acei şefi că există persoane aflate în suferinţă, care au nevoie de sânge ca de aer. Mi-aş mai dori ca toţi donatorii de sânge să fie priviţi mai cu dragoste de către cei din jur, să fie susţinuţi atunci când doresc să vină să doneze sânge, iar ei să fie mândri că au statutul de donatori de sânge. De ce oare nu se gândeşte nimeni că dacă, Doamne fereşte, se întâmplă un accident de muncă colectiv, sau un accident de circulaţie colectiv şi este nevoie rapid de cât mai mult sânge, atunci noi ce facem? Sângele ăla trebuie să îl ai pe moment. Iar acel sânge este tocmai al acestor oameni. Gândiţi-vă că dacă nu avem sânge, chiar dacă vine cineva atunci, pe moment, să doneze, asta cere timp: se fac analizele pre donare, apoi consultaţiile, recoltarea, testele de analizare a sângelui (cam 3-4 ore). Un total de 6-7 ore. Iar dacă cineva are nevoie ATUNCI de sânge, altfel îşi pierde viaţa, atunci ce facem? Ideea de bază este ca sângele să-l avem tot timpul. Asta mi-aş dori cel mai mult!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Miercuri, membri ai Partidului Mişcarea Populară (PMP) din judeţul Hunedoara, în frunte cu preşedintele filialei hunedor[..]
04.09.2014, 22:47   |    0 comentarii
Pompierii hunedoreni au răspuns prompt apelului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara referitor la criza sângel[..]
24.08.2014, 21:48   |    0 comentarii
Vineri, pompierii hunedoreni au celebrat Ziua Mondială a Donatorului, donând sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină[..]
16.06.2013, 21:33   |    0 comentarii

Conducerea minelor descurajează cu bună ştiinţă minerii donatori de sânge
Ele interpretează legea şi nu plătesc do[..]

18.12.2008, 15:35   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter