24.02.2014,  20:39:11 | 2 comentarii | 3907 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Iată cu cine îşi va face campanie electorală premierul Ponta! / Lupaşcu, spune drept! Tot tu l-ai turnat la mârşava Securitate şi pe nea Uilăcan?
de Cătălin DOCEA
Dl. Aurel Uilăcan, consilier local PP-DD la Lupeni, a primit zilele acestea două veşti. Una bună, pe care o ştia deja: anume că nu există date ori documente din care să rezulte că ar fi fost lucrător sau colaborator al Securităţii. Vestea proastă, tulburătoare chiar, e că dl. Uilăcan a fost urmărit de mârşava Securitate comunistă timp de 8 (opt) ani, între 1982 şi 1988, pe vremea când lucra la Intreprinderea Minieră Lupeni.
 
Zilele acestea, d-lui Uilăcan i-a fost comunicat, prin poştă, documentul nr. 1898 din 25.10.2013. Este vorba, în fapt, de adeverinţa nr. 2.176, semnată de către dl. dr. Dragoş Petrescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Prin document, dl. Petrescu îl informează pe consilierul lupenean Uilăcan că nu există date ori documente din care să rezulte că ar fi fost lucrător sau colaborator al Securităţii, în sensul legii. Aceste aspecte au fost bătute în cuie în şedinţa Colegiului CNSAS din 01.08.2013.
În plus, din documentul pe care îl prezentăm în ediţia de astăzi a cotidianului nostru - pentru a ne reafirma poziţia fermă de condamnare a tuturor celor care (“în baza sentimentelor patriotice”, precum actualul primar din Lupeni, Resmeriţă Cornel) au colaborat benevol, din convingere şi cu pasiune cu mârşava Securitate comunistă - rezultă că dl. Uilăcan a fost urmărit de organele de Securitate timp de 8 ani, la vremea când lucra la Intreprinderea Minieră Lupeni.
În baza Notei de Constatare nr. DI/I/94 din 13.04.2013, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a rezultat că dl. Uilăcan Aurel este titular al dosarului fond informativ nr. I 329644 (cotă CNSAS), domnia sa fiind urmărit în perioada 1982 – 1988.
Să fi fost chiar actualul primar Resmeriţă Cornel cel care l-a turnat pe dl. Uilăcan? Nu ştim cu exactitate. Ştim însă, foarte precis, că dl. Resmeriţă a fost recrutat, cităm, “pe baza sentimentelor patriotice cu luare de angajament în scris”. În baza angajamentului olograf din 13.06.1976, Resmeriţă Cornel – căruia i s-a atribuit numele conspirativ “Lupaşcu” – a fost instruit să furnizeze informaţii organelor de Securitate. Resmeriţă a fost reînregistrat ca şi colaborator la data de 27.11.1978 la Serviciul Municipal Petroşani, după terminarea stagiului militar şi trecerea sa în rezervă. Resmeriţă a fost de ajutor organelor de Securitate, furnizând informaţii de interes operativ, întrucât activa ca lăcătuş la sectorul XI – Investiţii al I.M. Lupeni.
Printre cei turnaţi de Lupaşcu s-a numărat, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, şi tatăl actualului consilier local (PNL) Iacob Viorel Mesaroş. Nota raport din 05.07.1979, întocmită de lt. col. Morariu Mihai, Serviciul Municipal Petroşani, este – credem – cât se poate de elocventă în privinţa utilităţii lui Lupaşcu pentru Securitatea comunistă:
“La data de mai sus colaboratorul Lupaşcu mi-a comunicat verbal că într-o discuţie purtată cu numitul C.C., muncitor la I.M. Lupeni, depozitul de lemne, acesta s-a manifestat nemulţumit de faptul că fiind membru al cultului penticostal, a lipsit mai multe zile de la serviciu, în zilele de sâmbătă, şi din această cauză conducerea I.M. Lupeni intenţionează să-i desfacă contractul de muncă. A afirmat că dacă i se va desface contractul de muncă, când va veni conducătorul ţării în Valea Jiului se va arunca în faţa maşinii pentru a-i putea aduce la cunoştinţă faptul că credincioşii sunt persecutaţi”.
Nu ştim, aşa cum am arătat, dacă dl. primar Resmeriţă l-a turnat sau nu pe dl. consilier Uilăcan. Este evident că, nici măcar în baza sentimentelor sale patriotice, actualul primar Resmeriţă nu putea, sub numele de turnător “Lupaşcu”, să îi toarne chiar pe toţi. Dar, pentru ca opinia publică să fie pe deplin lămurită, considerăm oportun ca primarul Resmeriţă, direct şi nemijlocit, să spună cu exactitate pe cine a turnat. Mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieşi oricum la iveală. Asta pentru că, am aflat chiar ieri, dl. Uilăcan a cerut să îi fie pus la dispoziţie dosarul fond informativ nr. I 329644 de către CNSAS.
 
P.S.: Aurel Uilăcan a postat pe reţeaua de socializare Facebook, ieri pe la prânz, documentul recepţionat de la CNSAS. Imediat, un alt utilizator al reţelei a comentat postarea, întrebându-se dacă nu cumva Lupaşcu era turnătorul d-lui Uilăcan. Lupaşcu, spune drept! Tot tu l-ai turnat la mârşava Securitate şi pe nea Uilăcan?

Comentarii articol (2 )

#1 ion24.02.2014,  21:33:54
Las ca e bine ca rasmerita ,lupascu l-a turnat pe tata lui Mesaros Iacob Viorel ,acum Mesaros Iacob Viorel inca il pupicureste pe Lupascu si ii face toate jocurile in primarie .
#2 ionel25.02.2014,  08:31:50
Cataline vino in Lupeni pe str.Viitorului si vei vedea ce cazemata are Mesaros cu ajutorul lui Rasme, a ocupat domeniul public si a facut ziduri de 3 m sa nu sara batranii care sunt cazati la camin. Sub umbrela acestui camin se afla o herghelie de masini.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Pe aceeasi tema
Pe fondul blocajului financiar, anul 2014 a fost unul deosebit de greu pentru angajaţii administraţiei publice locale a municipi[..]
22.12.2014, 23:00   |    7 comentarii
Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului local al municipiului Lupeni se află, pentru a doua oară anul acesta, pro[..]
29.06.2014, 19:58   |    6 comentarii

Proiectul prin care primarul Resmeriţă & Co. instrumentau un nou şmen, de 16 miliarde de lei, descris pe larg de cotidianul nostru, a pic[..]

27.02.2014, 21:08   |    4 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter