07.01.2009,  18:38:08 | 0 comentarii | 421 vizualizari
Ieri, de Bobotează, în Valea Jiului / Reîntoarcerea la credinţă, apropierea de Dumnezeu Tatăl
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Parcă mai mulţi decât niciodată, mii de petroşeneni au ascultat ieri Liturghia de Bobotează în Biserici: „În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; ca glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pre Tine numindu-Te, şi Duhul, în chip de porum, a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea Ai luminat, Mărire Ţie.

Acest tropar al Bobotezei s-a auzit ieri, 6 ianuarie, în toate bisericile ortodoxe din Valea Jiului.
Boboteaza, sau Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, are pentru toţi creştinii ortodocşi din întreaga lume o semnificaţie aparte. Fiul lui Dumnezeu, după ce a luat asupra Sa toate păcatele lumii acesteia, a mers la Râul Iordanului ca să sfinţească apele prin botezul Său.
De ce trebuia aşa? Pentru că aşa a fost scris că trebuie să se întâmple. Mersul la ape a Mântuitorului, pentru curăţirea firii lor, mai semnifică şi faptul că Iisus a mers la apa Iordanului pentru a pregăti şi baia Sfântului Botez pentru toţi viitorii creştini. A mers la Ioan, tot pentru că aşa a fost scris, Ioan, cunoscut prin credinţa şi puritatea sa, fiind martorul nemincinos care a văzut atunci pe Duhul Sfânt pogorându-Se peste Cel pe Care-L boteza, auzind apoi glasul Tatălui Ceresc. Legat de aceasta, mai trebuie spus că Hristos Domnul a aşteptat botezul până la vârsta de 30 de ani, tocmai ca să împlinească legea cu toate vârstele, sfinţind astfel firea noastră,  dându-ne putere, ca să biruim patimele şi să ne ferim de păcatele de moarte. “Ieşind Domnul din râu, I s-au deschis Cerurile, strălucind de sus o lumină în chip de fulger, iar Duhul lui Dumnezeu S-a pogorât spre Domnul, cel ce S-a botezat, arătându-Se în chip de porumbel… S-a auzit un glas din cer, zicând: Acesta este Fiul Meu cel iubit, pentru Care am binevoit. Aceluia deci, se cuvine mă­rirea şi stăpâ­nirea, în vecii vecilor. Amin”.
Revenind la enoriaşii prezenţi ieri la Sfintele Slujbe din bisericile ortodoxe, trebuie spus că parcă mai mult decât în anii precedenţi lăcaşurile de cult au fost pline de oameni. La Petroşani, atât la Biserica “Sfânta Treime”, unde a oficiat slujba protopopul Dr. Dorel Pogan, cât şi la Biserica “Pogo­rârea Sfântului Duh”, sau Biserica “Sfânta Varvara” din Aeroport – ca să dăm doar trei exemple –, mii de petroşeneni au ascultat simultan slujba, după care, fiecare, şi-au luat apa sfinţită şi busuiocul sfinţit acasă, o apă aducătoare de sănătate şi spor în toate, bineînţeles pentru cei care au cu adevărat credinţă.
În suita celor 12 sărbători creştine importante, Boboteaza are o importanţă aparte. Trebuie spus că evenimentul Botezului este descris de către toţi evangheliştii. Apoi, este important să rămânem cu adevărata esenţă a Bobotezei, o manifestare a celor trei componente ale Sfintei Treimi: Fiul se botează în Iordan de către Ioan, Duhul Sfânt se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declara ca fiind Fiul Său.
Nu trebuie uitat nici faptul că, conform tradiţiei ortodoxe, cu multe zile înainte, până în Ajunul Bobotezei, preoţii merg la credincioşi şi le sfinţesc casele cu apă sfinţită, pentru a le feri astfel de necazuri, demoni şi blesteme. În popor se spune că cine nu deschide uşa la preot, ca să-i fie sfinţită casa, înseamnă că necuratul nu îl lasă. Iar de-aici trageţi fiecare concluziile de rigoare.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter