06.03.2014,  21:40:31 | 0 comentarii | 2982 vizualizari
În ultima săptămână / ITM a dat amenzi de peste 100.000 lei
de Mihaela PETROŞAN
În controalele desfăşurate în ultima săptămână, la agenţii economici hunedoreni, ITM Hunedoara a depistat 26 de deficienţe şi a dat amenzi în valoare totală de peste 100.000 de lei.
 
Nouă sancţiuni contravenţionale
În perioada 24 februarie - 4 martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a desfăşurat o serie de acţiuni tematice în vederea depistării şi combaterii fenomenului de muncă nedeclarată. Astfel, inspectorii de muncă au întreprins două acţiuni de amploare: o campanie la nivel judeţean - parte a campaniei naţionale în domeniul fabricării produselor de brutărie şi produselor făinoase şi comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase în magazine -, şi o acţiune locală vizând firmele de taximetrie.
„Pe parcursul campaniei în domeniul fabricării produselor de brutărie şi produselor făinoase şi comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase în magazine, opt inspectori de muncă au controlat 17 angajatori la care lucrau un număr total de 625 de lucrători, din care 439 femei. Au fost depistate 26 de deficienţe referitoare la neîntocmirea evidenţei timpului de muncă sau întocmirea defectuoasă a acesteia, încheierea contractelor de muncă fără ca salariatul să prezinte un certificat medical care să-i ateste faptul că este apt de a lucra în meseria respectivă, neacordarea repausului săptămânal sau deficienţe referitoare la evidenţa salariaţilor prin aplicaţia Revisal”, a declarat Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.
În cadrul acestei acţiuni, şase angajatori au primit nouă sancţiuni contravenţionale, iar cuantumul amenzilor s-a ridicat la suma de 4.500 de lei. De asemenea, inspectorii ITM Hunedoara au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate, măsuri care vor fi verificate ulterior prin noi controale.
 
Control la taximetrişti în Deva şi Petroşani
În aceeaşi perioadă, ITM Hunedoara a desfăşurat şi acţiuni locale pe linia relaţiilor de muncă, fiind vizat domeniul serviciilor de taximetrie de pe raza municipiilor Deva şi Petroşani. La aceste acţiuni au participaţi şi agenţi din cadrul poliţiei locale, controalele desfăşurându-se atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte.
Astfel, au fost controlaţi 16 angajatori, firme de taximetrie constituite ca societate cu răspundere limitată, întreprindere individuală sau PFA, la care lucrau 75 persoane, din care 12 femei.
Potrivit datelor oficiale, în urma acestor acţiuni de control au fost constatate 16 deficienţe şi la 10 angajatori au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 63.000 de lei.
De asemenea, inspectorii de muncă au descoperit şi şase cazuri de muncă nedeclarată la cinci angajatori care au fost sancţionaţi contravenţional cu câte 10.000 lei pentru fiecare persoană primită la muncă fără forme legale de angajare. În plus, au mai fost aplicate sancţiuni care au mers de la avertisment până la amendă pentru neevidenţierea timpului de muncă (pontaje), neacordarea repausului săptămânal sau transmiterea cu întârziere a datelor din aplicaţia Revisal.
 
Patru muncitori la negru
Marţi seară, cu ocazia unui control de rutină efectuat pe raza oraşului Haţeg, la punctul de lucru al unei firme cu sediul în Deva, inspectorii de muncă au descoperit că patru persoane lucrau la amenajarea unui trotuar fără să a avea contracte de muncă încheiate în formă scrisă. Conducerea societăţii a fost convocată la sediul ITM Hunedoara miercuri în vede­rea definitivării controlului. „Nici la data prezentării reprezentanţilor angajatorului la control, aceştia nu au putut prezenta contractele de muncă încheiate cu cei patru muncitori necalificaţi, iar contractele nu au fost înregistrate în Revisal. S-a dispus măsura încheierii contractelor de muncă pentru cele patru persoane de la data reală de la care au început activitatea cu respectarea prevederilor legale, de a obţine la angajare un certificat medical care să ateste că pot ocupa funcţiile respective”, precizează Sorin Istrate.
În acest caz, angajatorul a fost sancţionat contravenţional cu 40.000 lei amendă pentru că a primit la muncă cele patru persoane fără forme legale de angajare.
Urmează ca măsurile dispuse să fie verificate de inspectorii de muncă, iar în cazul în care măsurile nu sunt realizate, angajatorul riscă o nouă sancţiune cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Cotidianul nostru a intrat în posesia unor informaţii care, doar pentru foarte puţin timp, nu vor putea fi făcute publice în to[..]
07.07.2015, 16:56   |    1 comentarii
În prima decadă a lunii iunie, în timpul unui control de rutină efectuat de către inspectorii de muncă ai Inspecto[..]
21.06.2015, 18:45   |    1 comentarii
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a făcut public ieri tradiţionalul bilanţ al activităţii pe 2014. Şi tot c[..]
27.01.2015, 20:32   |    1 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter